Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Lyssna på Tamtas ”Replay” (Cyperns Eurovisionbidrag 2019)

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. Under tisdagskvällen den 5:e mars släpptes den officiella musikvideon till låten ”Replay” som sångerskan Tamta ska tävla med för Cypern i Eurovision 2019.

Bidraget är officiellt presenterat på YouTube, se videon via denna länk.

 

Fakta om Cyperns val 2019

Cyperns nationella TV-bolag CyBC var tidigt ute att presentera artist och bidrag till Eurovision 2019, redan i december blev det klart att sångerskan Tamta och låten ”Replay” skulle bli deras representant. Efter den minst sagt stora succén när Cypern tog sin första pallplats i Eurovision 2018 (en silvermedalj blev det för Eleni Foureira och låten Fuego) så går man nu i samma fotspår åtminstone på låtskrivarsidan. Låten är gjord av den svenskgrekiska låtskrivaren Alex Papaconstantinou i samarbete med Teddy Sky, Albin Nedler, Viktor Svensson och Kristofer Fogelmark. Det blir nu femte gången gillt som Alex Papaconstantinou får med ett tävlingsbidrag i Eurovisionen och tredje gången för Viktor Svensson.

Själva artist- och bidragsvalet meddelades alltså redan i december 2018 men först nu (5:e mars) presenterades allt i sitt sammanhang.

 

Vem är Tamta?

Tamta är en 37-årig georgisk-grekisk popartist som föddes i Tbilisi i Georgien, där hon växte upp. När hon var 22 år gammal flyttade hon till Aten i Grekland där hon kom att etablera sin musikkarriär, bland annat genom sin medverkan i talangtävlingen Super Idol 2004 (där hon blev tvåa). Efter det har det mesta rullat på för Tamtas del och hon har släppt en mängd singlar, bland annat i olika samarbeten med artister.

Vi har hittat uppgifter om att Tamta tidigare försökt tävla i Eurovision, dessa gånger för Grekland. År 2007 deltog hon i den grekiska nationella Eurovisionuttagningen med låten With Love, där hon slutade på tredje plats. Åtta år senare ska hon och Alex Papaconstantinou försökt skickat in låten Unloved men inte kommit med på grund av att den inkommit för sent till TV-bolaget ERT. Låten lades då ut som singel. Först nu år 2019 blir det alltså det hennes tur att få stå på Eurovisionscenen på riktigt.

Vi noterar även att det är fjärde året på raken som Cyperns nationella TV-bolag väljer artist och bidrag internt till Eurovision.

 

Nu vill vi veta: Tror du att Tamta och “Replay” kommer kunna toppa “Fuego” med ett Eurovisionguld i Tel Aviv?

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen