Eurovision 2019: Slutspurt inför deadline (del 2)

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Under vecka 10 sker slutspurten då alla länder behöver vara klara med sina val till Eurovision 2019. Sverige kommer att bli sist ut av alla att välja artist och bidrag genom en nationell uttagning medan ett stort antal andra länder som har valt internval som metod först nu offentliggör hela eller delar av sina val. Här kommer ytterligare fem länder som presenterat sina val.

 

Azerbajdzjan: Chingiz – “Truth”

Efter att ITV sållat bland potentiella artister faller valet på 27-årige ryskfödde Azerbajdzjanen Chingiz Mustafayev. Han kommer framföra låten ”Truth”, som han skrivit tillsammans med låtskrivarteamet Symphonix International.

 


 

Irland: Sarah McTernan – “22”

Irland har valt ut 24-årige Sarah McTernan till att representera landet med låten ”22”. Bland hennes tidigare meriter är en tredjeplats i fjärde säsongen av Irländska X-Factor.

 


 

Nordmakedonien: Tamara – “Proud”

Nordmakedonien har sen en tid tillbaka gjort klart att de ska representeras av Tamara Todevska och låten ”Proud”. I fredags släpptes låten ut till offentligheten.

Tamara Todevska har representerat Nordmakedonien tidigare, nämligen 2008 ihop med Vrčak och Adrian Gaxha, och deras låt då hette ”Let Me Love You”. Nordmakedonien slutade tia i den semifinalen vilket vanligtvis hade lett till finalplats, men det året var det bara nio länder som gick till final via tittarröster samtidigt som en jury valde ut den tionde finalisten bland de övriga. I denna semifinal skedde det till Sveriges fördel.

 


 

Polen: Tulia – “Fire of Love (Pali się)”

Den 15:e februari annonserade TVP ut att folkgruppen Tulia kommer representera landet. Igår blev det klart att den tidigare utgivna låten ”Pali się” kommer vara låten de tävlar med, däremot något omgjord och kommer ha några rader på engelska.

 


 

Österrike: Pænda – “Limits”

Även Österrike publicerade sin låt igår. Redan den 29:e januari blev det klart att Pænda skulle tävla med låten ”Limits”, men det är först nu som allmänheten nu får höra låten.

 


 

Ryssland: Sergey Lazarev – “Scream”

Ryssland gjorde klart den 7:e februari att det blir Sergey Lazarev som representerar dem, men att låten skulle avslöjas senare. Idag Lördag klockan 17:00 blev det klart att låten han tävlar med heter ”Scream”.

Sergey Lazarev är mest känd för att ha blivit trea i Stockholm 2016 med ”You Are the Only One”, som för övrigt var tv-tittarnas favorit. Men juryn satte emellertid käppar i hjulet för honom och han fick nöja sig med bronsplatsen.


 

Kommentera