Här är duellordningen för Andra chansen (Melodifestivalen 2019)

MELODIFESTIVALEN 2019. I stort sett omgående efter att den fjärde deltävlingen i Melodifestivalen 2019 hade avgjorts presenterade SVT vilka bidrag som ska möta vilka i den avgörande Andra chansen som sänds nästa lördag (2:a mars).

 

Duellerna

I vanlig ordning möts två bidrag i varje duell där tv-tittarna genom app- och telefonröstning kommer att rösta fram en vinnare i varje duell. Totalt blir det alltså fyra bidrag som tar sig till finalen den 9:e mars. Så här blir uppställningen duell för duell:

 

Duell 1

  1. Andreas Johnson – “Army of us”
  2. Anna Bergendahl – “Ashes to Ashes”

 

Duell 2

  1. Vlad Reiser – “Nakna i regnet”
  2. Nano – “Chasing Rivers”

 

Duell 3

  1. Martin Stenmarck – “Låt skiten brinna”
  2. Lisa Ajax – “Torn”

 

Duell 4

  1. Rebecka Karlsson – “Who Am I”
  2. Arvingarna – “I Do”

 

Så sattes ordningen

Även det här året valde SVT att själva sätta duellerna, istället för att ha lottning eller arrangera utifrån startnummerplaceringar (som man gjorde för många år sedan). Nu ställs låtar som har ungefärlig samma genre eller målgrupp mot varandra så att publiken måste välja den bästa av bägge två. Så hur tänker då Christer och hans team när de sätter ordningen?

– Det finns jättemycket tankar bakom, inte minst att det handlar om olika genrer, tempon, energier, artisteri och låtarna såklart, säger exekutiva producenten Christer Björkman i en snabb intervju med vår skribent Adrian under pressträffen efter Lidköpingssändningen.

 

Samtidigt medger Christer att det har varit svårt att sätta ordningen denna gång.

– Det var lite klurigt faktiskt. Den enda som var hyfsat given var balladduellen mellan Martin (Stenmarck, reds.anm.) och Lisa (Ajax reds.anm.), den tyckte vi var klockren. Sen har vi fått söka oss fram via olika faktorer och vi hamnade i något slags målgruppstänk för att hitta rätt, säger han.

– Det är en öppen historia och vi får se vad det landar, tillägger han.

 

Fakta om Andra chansen

Det är 17:e gången gillt som SVT har ett uppsamlingsheat för de bidrag som kommit på tredje och fjärde plats i deltävlingarna och i år är det 13:e gången gillt som det sker i duell-form. Sedan ett antal år tillbaka är det SVT själva som bestämmer vilka av bidragen som kvalat in till Andra chansen som ska möta varandra. De enda två regler som de har är att ett bidrag som kommit på tredje plats måste möta ett bidrag som kommit på fjärde plats och dessutom får inte två bidrag som mötts i samma deltävling mötas i samma duell i Andra chansen. Dessa två regler är till för att möjliggöra att två bidrag från samma deltävling kan ta sig till final (om publiken nu vill det).

Nytt för Andra chansen 2019 är också att det nya poängsystemet som sätts in. De sju ålderskategorierna i Mellons app samt telefonröstningen (som blir den åttonde ålderskategorin) kommer att avge endast en poäng vardera i varje duell. Den låt som respektive ålderskategori gett flest röster till får 1 poäng och därefter läggs poängen samman så att bidraget med högst totalpoäng går till final. Däremot, om det blir 4-4 i duellen (dvs. oavgjort) så kommer antalet totala röster räknas där det bidraget med flest röster går till final.

Även i år är det bara fyra dueller, vilket innebär fyra vinnare. Totalt blir det 12 artister som kommer att tävla i finalen den 9:e mars, varav åtta kvalificerade sig som etta eller tvåa i deltävlingarna och fyra via Andra chansen.

 


 

Kommentera