Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

X Factor Malta: Nu startar livesändningarna (januari 2019)

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. Under hösten 2018 påbörjade det maltesiska TV-bolaget TVM sändningarna av sin första säsong av The X Factor, som i slutändan åtminstone ska avgöra Maltas artistval till Eurovision 2019. Efter att alla förinspelade kvalprogram har sänts och juryns slutval gjorts övergår nu serien i fyra stycken livesändningar vilka avgörs nu i januari.

 

Alla tävlande som är kvar i showen

Under säsongen har det varit fyra jurymedlemmar i programmet (Howard Keith Debono, Ray Mercieca, Alexandra Alden och Ira Losco) som vardera ansvarat för varsin grupp av artister. I denna säsong har kategorierna varit tjejer, killar, 25+ och grupper. Efter att alla steg fram till livesändningarna var klara hade endast tre inom varje grupp klarat sig kvar i tävlingen, alltså totalt 12 akter. Så här ser uppställningarna ut inför att live-momentet börjar:

 

Tjejer: Kelsey Bellante, Nicole Frendo och Michela Pace.

Killar: Norbert Bondin, Luke Chappell och Owen Leuellen.

Över 25 år: Franklin Calleja, Petra och Ben Purplle.

Grupper: 4th Line, Kayati och Xtreme.

 

Vad som återstår på schemat

Nu ska dessa artister tävla i tre stycken livesändningar som sänds söndagarna den 6:e, 13:e och 20:e januari från Malta Fairs & Conventions Centre i Attard på Malta. För de akter som klarar sig kvar i tävlingen efter det sista söndagsprogrammet väntar sedan den avgörande finalen som sänds lördagen den 26:e januari. Vinnaren blir Maltas representant i Eurovision 2019 i Tel Aviv.

Om valet av tävlingsbidrag kommer att väljas i samband med den nationella finalen eller om det blir en senare uttagning/internval för det ändamålet är i skrivande stund ännu inte bekräftat från TVM.

 

Bakgrunder

Maltas val till Eurovision 2019

Det var i början av juni 2018 som TVM meddelade att man skulle stryka sin tidigare MESC-uttagning och istället satsa på X Factor som uttagning till Eurovision 2019. Det är första gången någonsin som Malta satsar på ett annat uttagningskoncept än MESC/nationell final av sådan typ.

Sommaren 2018 började förberedelserna för showen, även om det dröjde till söndagen den 7:e oktober då säsongspremiären skedde. Därefter har programmet genomgått ett antal steg; från första auditions till bootcamp, ”Six Chair Challange” och nu senast ”Judges House” där sista jurygallringen gjordes. Nu återstår bara livesändningarna innan finalen slutligen avgörs.

 

Tuffa tider för Malta i Eurovision

Om vi ser till placeringar så har Malta haft tuffa tider i Eurovision under mycket lång tid. Sedan sångerskan Chiara blev tvåa i finalen i Kiev 2005 (med sin Angel) har Malta bara uppnått topp 10-placering vid ett tillfälle (2013) men samtidigt missat finalplats via semis vid hela 7 av 12 tillfällen. Två av dessa inföll under de två senaste åren (2017 och 2018), där den främsta orsaken stavas tv-tittarna. Bägge åren placerade tittarna Malta på sistaplats i sin semifinal, och 2017 till och med utan ett enda poäng. Jurygrupperna ville dock bägge gångerna se Malta i final, och det är främst tack var dessa som Malta kunde undvika att komma sist i totalresultaten. Men det var samtidigt inte tillräckliga för att ta Malta till final.

Vi noterar även att sedan EBU införde delad jury- och tittarröstning (i finalen år 2009) har Malta konsekvent fått högre placeringar av jurygrupperna än tv-tittarna, med undantag för finalen 2013 då både juryn och tv-tittarna hade Malta som nionde favorit.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen