X Factor Malta: Nu startar livesändningarna (januari 2019)

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Under hösten 2018 påbörjade det maltesiska TV-bolaget TVM sändningarna av sin första säsong av The X Factor, som i slutändan åtminstone ska avgöra Maltas artistval till Eurovision 2019. Efter att alla förinspelade kvalprogram har sänts och juryns slutval gjorts övergår nu serien i fyra stycken livesändningar vilka avgörs nu i januari.

 

Alla tävlande som är kvar i showen

Under säsongen har det varit fyra jurymedlemmar i programmet (Howard Keith Debono, Ray Mercieca, Alexandra Alden och Ira Losco) som vardera ansvarat för varsin grupp av artister. I denna säsong har kategorierna varit tjejer, killar, 25+ och grupper. Efter att alla steg fram till livesändningarna var klara hade endast tre inom varje grupp klarat sig kvar i tävlingen, alltså totalt 12 akter. Så här ser uppställningarna ut inför att live-momentet börjar:

 

Tjejer: Kelsey Bellante, Nicole Frendo och Michela Pace.

Killar: Norbert Bondin, Luke Chappell och Owen Leuellen.

Över 25 år: Franklin Calleja, Petra och Ben Purplle.

Grupper: 4th Line, Kayati och Xtreme.

 

Vad som återstår på schemat

Nu ska dessa artister tävla i tre stycken livesändningar som sänds söndagarna den 6:e, 13:e och 20:e januari från Malta Fairs & Conventions Centre i Attard på Malta. För de akter som klarar sig kvar i tävlingen efter det sista söndagsprogrammet väntar sedan den avgörande finalen som sänds lördagen den 26:e januari. Vinnaren blir Maltas representant i Eurovision 2019 i Tel Aviv.

Om valet av tävlingsbidrag kommer att väljas i samband med den nationella finalen eller om det blir en senare uttagning/internval för det ändamålet är i skrivande stund ännu inte bekräftat från TVM.

 

Bakgrunder

Maltas val till Eurovision 2019

Det var i början av juni 2018 som TVM meddelade att man skulle stryka sin tidigare MESC-uttagning och istället satsa på X Factor som uttagning till Eurovision 2019. Det är första gången någonsin som Malta satsar på ett annat uttagningskoncept än MESC/nationell final av sådan typ.

Sommaren 2018 började förberedelserna för showen, även om det dröjde till söndagen den 7:e oktober då säsongspremiären skedde. Därefter har programmet genomgått ett antal steg; från första auditions till bootcamp, ”Six Chair Challange” och nu senast ”Judges House” där sista jurygallringen gjordes. Nu återstår bara livesändningarna innan finalen slutligen avgörs.

 

Tuffa tider för Malta i Eurovision

Om vi ser till placeringar så har Malta haft tuffa tider i Eurovision under mycket lång tid. Sedan sångerskan Chiara blev tvåa i finalen i Kiev 2005 (med sin Angel) har Malta bara uppnått topp 10-placering vid ett tillfälle (2013) men samtidigt missat finalplats via semis vid hela 7 av 12 tillfällen. Två av dessa inföll under de två senaste åren (2017 och 2018), där den främsta orsaken stavas tv-tittarna. Bägge åren placerade tittarna Malta på sistaplats i sin semifinal, och 2017 till och med utan ett enda poäng. Jurygrupperna ville dock bägge gångerna se Malta i final, och det är främst tack var dessa som Malta kunde undvika att komma sist i totalresultaten. Men det var samtidigt inte tillräckliga för att ta Malta till final.

Vi noterar även att sedan EBU införde delad jury- och tittarröstning (i finalen år 2009) har Malta konsekvent fått högre placeringar av jurygrupperna än tv-tittarna, med undantag för finalen 2013 då både juryn och tv-tittarna hade Malta som nionde favorit.

 


 

Kommentera