Två avhopp & ersättare i Rumäniens Selecția Națională 2019

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Den rumänska uttagningen Selecția Națională 2019 har drabbats av två avhopp. Det handlar om de två forna Eurovision-deltagarna Dan Bittman och Mihai Trăistariu som var tilltänkta för deras uttagning. Dessa två har nu ersatts av två nya tävlande artister.

 

Startfältet presenteras & Dan Bittman hoppar av

Rumäniens uttagning Selecția Națională 2019 är planerat att bestå av två semifinaler, vilka äger rum den 27 januari och 10 februari, och därefter med en avslutande final som hålls den 17 februari. För att välja ut startfältet anordnades en nationell antagning där sedan en jury fick plocka ut startfältets 24 tävlande. Bland de som presenterades var välkända namn som MIHAI, Dan BittmanNicola och Xandra, artister som deltagit i den rumänska uttagningen förut tillsammans med helt nya namn som vi inte sett förut i åtminstone rumänska uttagningar.

Men lyckan blev inte lång, för i början av det nya året nåddes vi av beskedet att Dan Bittman (som representerade Rumänien i Eurovision 1994 i deras debut) drog sig ur den nationella uttagningenett beslut som han gjorde officiellt kring nyårshelgen på sin Facebook-sida. Anledningen sades vara att inte vill stå i vägen för nya, unga artister som borde få chansen att representera Rumänien i Eurovision samt att han inte kommer att befinna sig i Rumänien under tidpunkten uttagningen äger rum.

 

Wildcards tas in som ersättare – och ytterligare ett avhopp

Dan Bittman var tänkt att framföra bidraget ”Pierd”, men eftersom att han nu hoppat av ville det rumänska TV-bolaget TVR (som anordnar uttagningen) att hans plats skulle ersättas. Detta gjorde att TVR öppnade för en ny antagning, som slutade med att det blev två ersättare. Detta i sin tur gjorde att ytterligare en av de antagna artisterna protesterade mot det beslutet och som direkt gjorde att vederbörande hoppade av. Den andra avhopparen är ingen mindre än Mihai Trăistariu som vi känner igen från Eurovision 2006 när han tog Rumänien till en hedrande fjärdeplats med sin låt ”Tornero”.

MIHAI, som han kallar sig som artist, var tänkt att framföra bidraget Baya (Speachless)” som var skrivet av honom själv tillsammans med Michael James Down och William Taylor. Men nu blir det alltså inte så.

 

Vilka är då ersättarna?

De två som ersätter avhoppande Dan Bittman och Mihai Trăistariu blir artisterna Bella Santiago och Linda Teodosiu. Dessa två tävlar som soloartister i tävlingen.

Bella Santiago är den senaste vinnaren av X Factor Rumänien och deltog förövrigt i fjol i Selecția Națională 2018 tillsammans med gruppen Jukebox. Linda Teodosiu är en tyskfödd sångerska och hennes låt är bland annat skriven av svensken Jonas Thander. Vi länkar nedan till ersättningsbidragen i startfältet.

 

Startfältet

Så här ser alltså hela startfältet ut (notera att semifinalordningen inte är gjord, varför alla artister står i bokstavsordning efter artistnamn).

 

 1. 2 Gents – “Ielele”
 2. Aldo Blaga – “Your Journey”
 3. Bella Santiago – “Army of Love”
 4. Berniceya – “The Call: Dynasty of Love”
 5. Claudiu Mirea – “We Are the Ones”
 6. Dya & Lucian Colareza – “Without You (Sin Ti)”
 7. Echoes – “High Heels On”
 8. Ester Peony – “On a Sunday”
 9. The Four – “Song of My Heart”
 10. Georgy – “Tears”
 11. Johnny Bădulescu – “Give Up Now”
 12. Laura Bretan – “Dear Father”
 13. Letiția Moisescu & Sensibil Balkan – “Daina”
 14. Linda Teodosiu – “Renegades”
 15. Nicola – “Weight of the World”
 16. Oliver Kaye – “Right Now”
 17. Ommieh x Anakrisez – “Rock This Way”
 18. Steam – “The Way It Goes”
 19. Teodora Dinu – “Skyscraper”
 20. Trooper – “Destin”
 21. TMW – “Make Me Your Man”
 22. Vaida – “Underground”
 23. Xandra – “Independent”
 24. Xonia – “Discrete”

 

Kommentera gärna vad du tycker om beskedet från Rumänien!

 


 

Kommentera