Nedbantad uttagning i Rumänien – 24 artister deltar i Selecția Națională 2019

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det rumänska TV-bolaget TVR meddelade tidigare under hösten (2018) att det blir en mindre omfattande Selecția Națională som avgör Rumäniens val av artist och bidrag till Eurovision 2019. Efter en nationell antagning har nu en jury valt ut de 24 artister och bidrag som ska delta i 2019 års uttagning.

Efter att ha gjort en betydligt mer omfattande uttagning 2018 med 6 veckors program kommer 2019 års Selecția Națională endast att bestå av två semifinaler och en final. Semifinalerna kommer att hållas i städerna Arad och Iași den 20:e och 27:e januari, medan finalen hålls i huvudstaden Bukarest någon gång i februari. Det är oklart hur röstningsmetoden kommer att vara samt hur många bidrag som kvalar vidare till finalen.

 

Startfältet

För att bestämma vilka artister med tillhörande bidrag som ska få delta anordnades en nationell antagning, som totalt fick in 126 låtar. Därefter lyssnade en jury igenom alla dessa låtar och valde ut följande 24 till startfältet (de listas i bokstavsordning efter artistnamn):

 

 1. 2 Gents – ”Ielele”
 2. Aldo Blaga – ”Your journey”
 3. Berniceya – ”The call”
 4. Claudiu Mirea – ”We are the ones”
 5. Dan Bittman – ”Pierd”
 6. Dya & Lucian Colareza – ”Without you (Sin ti)”
 7. Echoes – ”High heels on”
 8. Ester Peony – ”On a Sunday”
 9. Georgy – ”Tears”
 10. Johnny Badulescu – ”Give up now”
 11. Laura Bretan – ”Dear father”
 12. Letitia Moisescu & Sensibil Balkan – ”Daina”
 13. M I H A I – ”Baya (Speechless)”
 14. Nicola – ”Weight of the world”
 15. Olivier Kaye – ”Right now”
 16. Ommieh x Anakrisez – ”Rock this way”
 17. Steam – ”The way it goes”
 18. Teodora Dinu – ”Skyscraper”
 19. The four – ”The song of my heart”
 20. Trooper – ”Destin”
 21. TWM – ”Make me your man”
 22. Vaida – ”Underground”
 23. Xandra – ”Independent”
 24. Xonia – ”Discrete”

 

Fyra välkända ansikten känns igen här: MIHAI, Dan BittmanNicola och Xandra. Den förstnämnde har tävlat i Selecția Națională flera gånger, framförallt de tre senaste upplagorna (2016, 2017 och 2018), och även representerat Rumänien år 2006. Dan Bittman var Rumäniens allra första ESC-representant år 1994 och Nicola representerade Rumänien år 2003.

Xandra har tävlat i den rumänska uttagningen ett flertal gånger tidigare, senast år 2018.

 

Vad händer framöver?

TVR kommer framöver att allokera in de 24 tävlande i de två semifinalerna, och vi har även en stor förhoppning om att bidragens respektive studioversioner kommer att publiceras inför avgörandet. Det sistnämnda är dock inte alls bekräftat.

 


 

Kommentera