Startfältet till Islands Söngvakeppnin 2019 är presenterat

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Islands nationella TV-bolag RÚV har bekräftat vilka tävlande som valts ut till startfältet till Eurovision-uttagningen Söngvakeppnin. I vanlig ordning blir upplägget både två semifinaler och en avgörande final, men en nyhet för året är att det är två färre bidrag jämfört med hur det sett ut de senaste åren.

 

Startfältet

Här nedan presenterar vi de tio akter som är klara för tävlan. Notera att de står i bokstavsordning efter artist. Inom parentes står respektive bidrags engelska titel, men i några fall saknas dock detta helt.

 

  1. Hatari – Hatrið mun sigra
  2. Hera Björk Þórhallsdóttir – Eitt andartak” (Moving On)
  3. Kristina Skoubo Bærendsen – Ég á mig sjálf” (Mama Said)
  4. Þórdís Imsland – Nú og hér” (What Are You Waiting For?)
  5. Daníel Óliver – Samt ekki” (Licky Licky)
  6. Elli Grill, Skaði & Glymur – Jeijó, keyrum alla leið
  7. Friðrik Ómar – Hvað ef ég get ekki elskað?” (What If I Can’t Have Love?)
  8. Ívar Daníels – Þú bætir mig” (Make Me Whole)
  9. Tara Mobee – Betri án þín” (Fighting For Love)
  10. Heiðrún Anna Björnsdóttir – Helgi” (Sunday Boy)

 

Återkommande artister

I startfältet hittas två tidigare isländska Eurovision-representanter som nu vill göra ett nytt försök att tävla för Island. Det handlar dels om sångerskan Hera Björk som med sin schlagerdiscoglans tog Island till final i Oslo 2010, om än blott en 19:e plats, med sin låt Je Ne Sais Quoi, samt sångaren Friðrik Ómar som i Belgrad 2008 tävlade med låten This Is My Life (tillsammans med Regína Ósk under duon Euroband) som tog sig till final där det blev en 14:e plats. Utöver dessa två är även sångerskan Svala, som representerade Island 2017, tillbaka – men inte som artist utan som en av låtskrivarna till bidraget ”Nú og hér”.

Sedan ska vi tillägga att Hera Björk har försökt representera Danmark en gång. Det var år 2009 med låten Someday som föll på målsnöret. Senare har hon även synts i Eurovision som körsångerska för Island åren 2008, 2009 och 2015. Även Friðrik Ómar har gjort ett försök för Island mer än bara den enda gång han hittills lyckats, men det skedde som soloartist året före Euroband-succén.

 

Övrigt

Inom en snar framtid kommer de tävlande att bli indelade i två semifinaler, vilka kommer att sändas den 9:e och 16:e februari 2019 på Háskólabíói. Från varje semifinal kvalar två bidrag till finalen, som avgörs den 2:a mars 2019 i Laugardalshöll.

För dig som är intresserad har RÚV lagt ut intervjuer med alla tio tävlande och i klippen hörs också låtarnas studioversioner (om än svagt). Samtliga intervjuer är också på isländska. Lyssna via denna länk.

 

Fakta om Söngvakeppnin 2019

TV-bolaget RÚV bekräftade Islands deltagande i Eurovision 2019 i september. Man var hyfsat sent ute med beskedet, och detta skulle enligt uppgifter bero på att RÚV avvaktat beskedet om värdstad till Eurovision i Israel. Men efter att Tel Aviv fått uppdraget tackade Island ja att delta.

En kort tid senare kom beskedet att det skulle bli en fortsättning med den traditionella uttagningen Söngvakeppnin, med i vanlig ordning två semifinaler och en final. För att välja ut tävlingsbidrag anordnades en nationell antagning som efter stängning (i slutet av oktober 2018) hade fått in 132 bidrag. En jury har därefter gått igenom alla inkomna bidrag och valt ut de mest intressanta. RÚV har själva (om de velat) fått lägga till jokrar i startfältet men antalet tävlingsbidrag i semifinalerna ska i sådana fall inte påverkas av detta.

 

Mycket igenkänning – men några nyheter

Mycket känns igen från förr med själva upplägget, men i och med att det bara är tio och inte tolv bidrag som valts ut gör först och främst att det blir ett bidrag mindre i varje semifinal. Utöver det är det också nytt att endast två bidrag från varje semifinal kvalar vidare till finalen, vilket gör att det bara blir fyra bidrag i den avgörande finalen. Därutöver har en jury rätt att lägga till ett wildcard bland de låtar som ”åkt ut”, men om de känner att det räcker med de fyra bidrag som kvalade vidare så blir det inget wildcard.

Nytt är också att det redan i semifinalerna blir det en kombination av tittar- och juryröster som avgör vilka bidrag som tar sig vidare till finalen. I själva finalavgörandet kommer en internationell jurypanel vara med och bedöma låtarna tillsammans med tv-tittarna. Som vanligt blir det två röstningsomgångar i finalen, först en som avgör vilka två bidrag som röstas vidare till duellen innan det slutgiltiga avgörandet ska tas.

En regel som däremot är kvar är den så kallade språkregeln. Detta innebär konkret att i semifinalerna måste de tävlande artisterna sjunga på isländska, men till finalen är det fritt fram att välja språk (det språk man vill sjunga på i Eurovisionen – om man vinner Söngvakeppnin 2019).

Vi vill även passa på att nämna att i finalen kommer fjolårsrepresentanten Ari Ólafsson framträda och enligt uppgifter kommer RÚV även att bjuda in någon form av storstjärna som gästartist till finalen. I skrivande stund är det okänt vem den stjärnan blir.

 


 

Kommentera