Serbien förlänger sin Beovizija 2019 med två semifinaler

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det serbiska TV-bolaget RTS har nu presenterat de 24 akter som valts ut till uttagningen Beovizija 2019, som ska avgöra Serbiens val av artist och bidrag till Eurovision 2019. Nu har RTS även meddelat att det kommer att hållas två stycken semifinaler inför den planerade finalen. Detta istället för att man som ifjol bara hade en finalkväll.

 

Startfältet

De 24 artister och bidrag som har valts ut till tävlingen är (i bokstavsordning efter artistnamn):

 

 1. Aleksandra Sekulić – ”Tugo”
 2. Ana Popović – ”Lutaš”
 3. Dunja Vujadinović – ”7”
 4. Dženan Lončarević – ”Nema suza”
 5. Džipsikord – ”Boje”
 6. Eleonora – ”Samo lagano”
 7. Extra Nena – ”Još ti čujem glas”
 8. Funked Up – ”Zašto da se ne desi”
 9. Goga Stanić – ”Ti znaš da ne znaš me”
 10. Ivan Kurtić – ”Bella”
 11. Ivana Vladović & Wonder Strings – ”Moja bol”
 12. Jana Šušteršić – ”Viktorija”
 13. Lana & Aldo – ”Pogledaj u nebo”
 14. Lord – ”Radnički sin”
 15. Majdan – ”Budim te”
 16. Mr DOO – ”Do 100”
 17. Nataša & Una – ”Slobodna”
 18. Nevena Božović – ”Kruna”
 19. Osvajači – ”Vatra i plamen”
 20. Sanja Rio – ”Ljubimo se”
 21. Saška Janks – ”Da li čuješ moj glas”
 22. Sofija Perić – ”Aritmija”
 23. Tamara Milanović – ”Reči nisu dovoljne”
 24. Tina & Lola Amvon – ”Tvoje oči”

 

Återkommande artister

I startfältet finns flera återkommande artister, däribland två tidigare Eurovision-representanter. Det handlar dels om Extra Nena som representerade dåvarande Jugoslavien i Eurovision 1992 med låten Ljubim te pesmama (som kom på 13:e plats i Eurovision-finalen), det var för övrigt det sista året som Jugoslavien tävlade som en nation i Eurovisionen. Dessutom återvänder sångerskan Nevena Božović som var en av tre medlemmar i gruppen Moje3, som representerade Serbien 2013 med låtenLjubav je svuda som trots att de gick ut sist i startfältet i sin semifinal endast uppnådde en elfteplats och därmed fick Serbien vara utan finalbiljett det året.

Från förra årets (2018 års) Beovizija återvänder tre artister som inte vann nationella uttagningen: Saška Janks (som blev tvåa med låten Pesma za tebe), Lord (som blev fyra med låten Samo nek se okreće) och Lana & Aldo (som blev 15:e med låten Jača od svih).

Sedan gör vi även en notering att att tvillingsystrarna Ylva & Linda Persson, som är årligen flitiga låtskrivare till Eurovisionbidrag runt om i Europa, har tillsammans med bl.a. Dimitri Strasos fått med bidraget ”Ti znaš da ne znaš me” i 2019 års Beovizija. Låten kommer att framföras av artisten Goga Stanić.

 

Upplägg för Beovizija 2019

Som tidigare nämnt kommer Beovizija 2019 att bestå av tre program: två semifinaler som hålls den 27:e och 28:e februari och en final som hålls den 3:emars. Från början var det bara sagt att det skulle vara en enda finalkväll, men nu i januari (2019) har alltså RTS utökat detta. Alla program kommer att avgöras i RTS:s studios.

Enligt uppgifter kommer respektive semifinal innehålla 12 tävlande, där hälften av startfältet i varje semi röstas vidare till finalen. Publiken och jury kommer att ha delad makt i avgörandet. Samtliga bidrag släpps senare i februari, däremot är det i skrivande stund oklart när uppdelningen av semifinalerna görs.

I år (2019) är det andra året på raken som Serbien använder sig av upplägget Beovizija, som man tidigare använde mellan åren 2007-2009. Det är inte första gången man har semifinalsystem i programmet, däremot är det första gången sedan år 2009 som programmet har två semifinaler (2007-2009 hade man bara en semifinal inför finalen). TV-bolaget RTS anordnade en nationell antagning för att utse tävlingsbidragen och man fick in 76 bidrag, vilka gicks igenom och valdes ut av en expertjury.

 


 

Kommentera