Melodifestivalen 2019: Lär känna startfältet i deltävling 3 & 4

Foto: ESC-Panelen

MELODIFESTIVALEN 2019. Inför Melodifestivalen 2019 presenterar vi de 28 artisterna. I det här inlägget finner du presentationer om de artister som medverkar i den tredje och den fjärde deltävlingen, här uppdelat enligt startordning.

 

Deltävling 3: Leksand (16 februari)

The Lovers of Valdaro – “Somebody Wants”


Duon The Lovers of Valdaro består av de två killarna Erik Gabriel Höiby och Adam Warhester och de fick sin plats i Melodifestivalen genom sin medverkan i SR-tävlingen P4 Nästa 2018. Känslan att vara med i Melodifestivalen beskriver de just nu som ”helt fantastiskt”. Bägge två ser fram emot att få ställa sig på scenen i Leksand och tävla med sitt bidrag.

– Det känns helt fantastiskt att få va med i den här galna lyckliga bubblan och visa upp sig. Det ska bli jätteroligt att komma till Leksand och leka, säger bägge glatt!

 

Från P4 Stockholm till Tegera Arena i Leksand (via riksfinal i Linköping)

Resan började alltså med att de skickade in ett bidrag till SR:s P4 Nästa 2018, kom med och gick hela vägen till riksfinalen i somras. Även om det inte blev någon seger där fick de ändå erbjudandet om Melodifestivalen.

– Det var jätteroligt att vara med och tävla i P4 Nästa, vi förvänta oss inte mycket utan vi skickade in låten, sen vann vi i Stockholm och kom vidare till Linköping. Och sedan har det bara rullat på och det har varit jätteroligt. Det är också det att man inte har haft något att förvänta sig, och roligt att få träffa alla andra bidrag.

 

Får inte tävla med P4-bidraget

På grund av både Melodifestivalens och EBU:s regelverk gällande när tävlingsbidragen får ha framförts kan inte duon tävla med sitt P4-bidrag. Istället kommer de att tävla med den nyskrivna (och opublicerade) låten ”Somebody Wants” som Erik Höiby i duon har varit med och gjort tillsammans med de rutinerade låtskrivarna Peter Boström och Thomas G:son. Hur ser de då på att de inte får tävla med sitt P4-bidrag?

– Vi tycker att alla våra låtar är bra och det här är Mello och då känner vi att är väldigt Mello-anda och rätt för oss i det här sammanhanget, det blir skitbra.

– Vi gillar att skriva låtar, det är alltid roligt att skriva nytt, utvecklas och utmanas.

 

”Kärleken behöver inte ha någon partner”

Melodifestivalbidraget beskriver Erik och Adam som ett riktigt kärleksbudskap.

– Låten handlar om det vi vill stå för och representera, att kärleken behöver inte ha någon partner/att partner inte har några gränser och att det finns någon som älskar dig för den du är. Det är den känslan vi har i låten – det är så det ska vara.

– Om vi kan påverka det överhuvudtaget i ett litet hörn här och där vore det underbart, tillägger de.

 

”Går vi vidare så går vi vidare”

Som joker har det inte alltid varit lätt att ta sig vidare från deltävling i Melodifestivalen, faktum är att till dags dato har ingen webbjoker/Svensktoppen nästa/P4 Nästa-joker lyckats med den bedriften. Men det är inget som The Lovers of Valdaro ser som ett hinder, tvärtom är de glada att få vara med i startfältet.

– Vi hoppas att folk gillar låten och går vi vidare så går vi vidare, och vi kommer vara jätteglada. Vi är mest glada för att få vara med om hela Melodifestivalen och träffa alla bidragen och runt om. Det går som det går helt enkelt.

 

”Det är drömmande långt bort”

Till sist undrar vi såklart hur det skulle kännas för dem om de tog sig hela vägen till Eurovision 2019 i Israel.

– Åh, det vore fantastiskt få vara med, men att tänka att man ska få representera Sverige är så drömmande långt bort. Men självklart har man med sig det. Men det vore ännu en dröm om man ska säga.

 

Med det sagt tackar vi för intervjutillfället och vi vill även passa på att önska The Lovers of Valdaro stort lycka till i tävlingen!

 

Mer fakta

Duon The Lovers of Valdaro som representerade P4 Stockholm i finalen av P4 Nästa. De tog sig till riksfinalen i P4 Nästa 2018 via att vinna Stockholms uttagning med sitt bidrag Lost forever. Sveriges Radios jury valde sedan ut dem som en av finalisterna i riksfinalen som ägde rum i Linköping den 25:e augusti 2018. Under finalsändningen när alla artister hade framträtt presenterade Karin Gunnarsson, som är biträdande projektledare för Melodifestivalen 2019 samt var jurymedlem i P4 Nästa-finalen, vem som juryn ville erbjuda en plats i Melodifestivalen 2019. Erbjudandet gick till duon The Lovers of Valdaro som med en gång tackade ja till erbjudandet. Därför är de nu med och tävlar i Melodifestivalen 2019.

I somras uppträdde duon på EuroPride Stockholm, och i slutet av augusti släpptes också låten Walk Alone.

Ena delen av duon, Erik Höiby, var för övrigt också en av bakgrundsdansarna i Moldaviens Eurovisionframträdande 2018.

 

 

Dolly Style – “Habibi”


Gruppen Dolly Style består av de tre karaktärerna Molly, Polly och Holly som kommer från ett dockhus i Dollyville. Gruppen bildades år 2014 av Emma Nors och Palle Hammarlund och temat är inspirerat av japansk kultur, även om det främst gäller utseendet och inte musikstilen.

 

Två gånger tidigare i Melodifestivalen

Dolly Style har medverkat två gånger tidigare i Melodifestivalen: 2015 med låten Hello Hi och 2016 med låten Rollercoaster”. Bägge gångerna tog de sig till Andra chansen, där de sedan åkte ut i en av duellerna. Nu är de tillbaka en tredje gång i tävlingen med bidraget ”Habibi” som Jimmy Jansson, Palle Hammarlund och Robert Norberg har gjort åt gruppen.

– Det blir mycket kärlek, gemenskap, att alla får vara med och det kommer att bli en fest, utlovar de till oss.

 

Dolly Style ser mycket fram emot att få träffa startfältet i Leksand.

– Det är så spännande och det ska bli så kul att höra de andras låtar och att få åka upp till Leksand.

 

”Lite som att nypa sig i armen”

Vi kommer in på hur gruppen ser på sina chanser att gå hela vägen till Eurovision 2019 i Israel.

– Det är lite som att nypa sig i armen, men det skulle vara jättekul och helt magiskt, och det får man nog känna om man kommer dit.

– Men nu är vi här och inte där än, tillägger de.

 

Med det önskar vi Dolly Style stort lycka till i tävlingen.

 

Övrig fakta

Sedan Dolly Style bildades som grupp har medlemmar till och från bytts ut eller hoppat av. Nu när gruppen nu ska äntra Melodifestivalscenen en tredje gång är det bara gruppens ”Molly” som varit med en gång tidigare (när de tävlade år 2016).

Vi noterar att i startfältet i Melodifestivalen 2019 finns endast fyra akter (av totalt 28) som har tre medlemmar eller fler i sin ensemble. Dolly Style är en av dem och de övriga tre är Arvingarna, High15 och Pagan Fury.

 

 

Martin Stenmarck – “Låt skiten brinna”


Det är fjärde gången som artisten och entertainern Martin Stenmarck deltar i Melodifestivalen som tävlande artist, och resultatmässigt har det varierat. Efter att ha vunnit på sitt första försök har de två senaste tagit stopp innan final, och förra gången (2016) tog det stopp redan i deltävling. Så sist gick det inte jättebra, men…

– Det gjorde inte det, nej, men framträdandet tycker jag var superbra. Men det är inte så mycket man kan göra åt det, jag är en sån snubbe som gärna tänker framåt så det berör mig inte, säger Martin.

– Men den här gången känner jag att det är så jävla bra låt. Det Uno (Svenningsson, reds.anm.) skickade var magiskt.

 

Trots att Martin tycker att hans låt är riktigt bra så talar han om startfältet i sin deltävling som ”oerhört starkt”.

 

Vara en hjälpande hand för de som behöver

Låten Martin ska tävla med denna gång beskriver han som viktig, vacker och mäktig. Vad handlar då låten om?

– Den handlar om att vara en hjälpande hand för de som behöver, att försöka på något sätt rädda folk från sina egna demoner tror jag att det handlar om.

 

Scenmässigt vet vi inte hur det kommer att se ut än men det är mest troligt att det inte blir som Las Vegas. Eller blir det neonljus månntro?

– Haha, det ska man inte säga, det går att använda neonljus på många sätt men kanske inte just i ”Las Vegas”-bokstäver, säger Martin med ett skratt.

 

Har en annan inställning till Eurovision idag

Martin har ju tidigare fått representera Sverige i Eurovision och i och med att han tävlar igen så finns möjligheten att det kan bli av en andra gång. Hur ser Martin på det?

– Det skulle vara oerhört roligt och jag skulle ha en helt annan inställning till det tror jag.

– Men det är det, man blir äldre, man blir klokare och då skulle man ha något att berätta tror jag.

 

Hur det än går i årets tävling så önskar vi Martin stort lycka till med sin medverkan som börjar i Leksand den 16:e februari.

– Vi ses där det händer!, säger Martin med glädje.

 

Fakta

Martin Stenmarck är en av vår tids mest folkkära artister som bland annat har tävlat i Melodifestivalen tre gånger tidigare: 2005 (medLas Vegas”, som vann svenska uttagningen men floppade i Eurovision), 2014 (med När änglarna går hem”, som åkte ut i Andra chansen) och 2016 (med Du tar mig tillbaks”, som åkte ut redan i sin deltävling).

Han föddes den 3:e oktober 1972 i Täby, och växte upp i en stor familj med tio syskon. Musiken har alltid stått i centrum och han har en massa singlar, album, musikaler och turnéer på sitt CV. Förutom detta har Martin också bland mycket annat varit ett av affischnamnen för flera säsonger av Ladies Night.

Nu blir det alltså fjärde gången gillt som Martin Stenmarck är med och tävlar i Melodifestivalen. Denna gång heter bidraget ”Låt skiten brinna” och är gjord av trion Uno Svenningsson, Tim Larsson och Tobias Lundgren. Två av dessa tre låtskrivare stod bakom Martins vinnarlåt ”Las Vegas”…

Notera gärna att Martin Stenmarcks svägerska Lina Hedlund tävlar i samma deltävling!

 

 

Lina Hedlund – “Victorious”


Lina Hedlund, född 28:e mars 1978 i Kramfors är just nu en av Sveriges mest aktuella popartister i och med sin medverkan i gruppen Alcazar, som vid årsskiftet 2018/19 hade sin sista spelning ihop.

År 2002 gjorde Lina debut i Melodifestivalen då hon tillsammans med sin syster Hanna tävlade med låten Big Time Party. De tog sig till final där det blev en niondeplats. Ett år senare tävlade Lina solo med låten Nothing Can Stop Me som gick till Andra chansen. Under de 16 år som gått sedan dess har Lina återkommit till Melodifestivalen ytterligare tre gånger, då som en del av gruppen Alcazar. Men nu när Alcazar har lagt ned är det dags för Lina att åter tävla som soloartist.

– Det känns jätteroligt, jag är superpeppad och det känns så fint att få kliva in i det här direkt när Alcazar tagit slut i solo-Lina, säger Lina Hedlund.

 

Bjuder upp till en popschlager

2019 ställer Lina Hedlund upp med låten ”Victorious”, som har gjorts av Melanie Wehbe, Richard Edwards, Dino Medanhodzic och Johanna ”Dotter” Jansson. Hur beskriver då Lina sin låt?

– Vi kan förvänta oss en riktigt bra låt, en popschlager kan man säga att det är med en text som jag tycker är väldigt aktuell att vi måste vara modiga och stå tillsammans vi människor. Idag, inte sen, för då blir vi ”Victorious”.

– Det är en jättebra låt, åh jag älskar min låt, tillägger hon.

 

”Vi får bli mamma-pappa Mello”

Vi noterar att Lina Hedlunds svåger, Martin Stenmarck, också tävlar i årets Melodifestival – och dessutom i samma deltävling. Men det är något Lina tar med god ro.

– Gud han ska va me hela tiden där man är, gifte sig med syrran och allt, säger Lina skämtsamt.

– Nej, det känns så kul att Martin är med. Vi får bli mamma-pappa Mello där eftersom vi har Omar och Rebecka som var 8 år när vi körde ”Stay the Night” och var Alcazar. Så det ska bli så kul.

 

”Hoppas på 1-1 för familjefridens skull”

Lina ser absolut fram emot att få representera Sverige i Eurovision om det blir hon som blir framröstad som vinnare i årets tävling.

– Framförallt med den här låten som jag tycker har allt, det är en riktigt bra låt med stark refräng och framförallt ett budskap som jag tycker är mer aktuellt än någonsin. Och jag har aldrig varit i Tel Aviv heller, jag har hört så mycket bra om Tel Aviv att det ska vara vackert, varmt och soligt.

 

Sedan har svåger Martin en seger i bagaget vilket Lina ännu inte har.

– Precis ja, han har 1-0 så vi får hoppas på 1-1 för familjefridens skull, säger hon med ett skratt.

 

Med det säger vi tack för intervjun och önskar Lina lycka till i Melodifestivalen 2019!

 

 

Omar Rudberg – “Om om och om igen”


Omar Rudberg, född år 1998, var tidigare en del av gruppen FO&O, som innan dess hette The Fooo eller The Fooo Conspiracy. Detta pojkband som Omar var en del av var tämligen framgångsrika under gruppens aktiva år 2013-2017. Gruppen deltog också i Melodifestivalen 2017 med låten ”Gotta Thing About You som tog sig till final och som där hamnade på elfte plats. Inför sin tävlan var de fyra medlemmar i gruppen, men en av dem valde att lämna och de förblev en trio resten av tiden.

En tid efter Melodifestivalen kom beskedet att FO&O lägger ned och alla grabbarna satsar på sina solokarriärer. Efter att medlemmen Felix Sandman kom tillbaka till Melodifestivalen 2018 och fick en hedrande andraplats med sin Every Single Day kommer nu de två resterande ex-FO&O-medlemmarna tillbaka men denna gång tävlar de mot varandra om än i olika deltävlingar. Omar tävlar i den tredje deltävlingen i Leksand medan Oscar tävlar i den andra deltävlingen i Malmö.

 

Låt av Melodifestivalvinnare

Omars låt heter ”Om om och om igen” och låten är gjord av Omar själv tillsammans med Johan Lindbrandt, Melodifestivalvinnaren Robin Stjernberg och Jens Hult.

 

 

Rebecka Karlsson – “Who Am I”


Sångerskan Rebecka Karlsson föddes den 12:e juni 2000 i Helsingborg, men hon växte upp i Ekeby. Sedan nio års ålder har hon varit involverad i musiklivet, bland annat genom talangprogram i TV men också som sångerska på officiella tillställningar.

 

Talang & Pride

Publikt slog hon igenom när hon sökte till Talang år 2009. Den gången tog hon sig inte vidare i tävlingen, men år 2014 sökte hon till programmet igen och då tog hon sig hela vägen till semifinalstadiet av programserien. Trots att det inte blev någon seger gav hon sommaren 2014 ut låten Ghost Flower (som för övrigt var singel för Ung Pride för Stockholm Pride det året) som samma höst följdes upp av We Got The Night. År 2015 sjöng hon även Malmö Prides officiella låt Surrender”, som hade text & musik av tvillingsystrarna Ylva och Linda Persson.

 

Idol 2016 och singelsläpp

År 2016 sökte Rebecka Karlsson till Idol. Hennes första audition imponerade på juryn och det tog henne vidare till slutaudition, där juryn valde ut henne till kvalprogrammen. TV-tittarna var lika imponerade och röstade henne till kvalfinal och sedan till att bli en av veckofinalisterna. Hon hängde kvar vecka efter vecka utan att ”hänga löst” en enda gång och tog en av tre finalplatser. Väl i final blev det sedan en hedrande andraplats.

Bara ett år efter Idol gav Rebecka ut singeln Can’t Stop via skivbolaget Warner Music Sweden.

 

Gör debut i Melodifestivalen

I år (2019) tar Rebecka Karlsson nästa kliv i karriären med att tävla i Melodifestivalen 2019. Bidraget som hon tävlar med heter ”Who I Am”, och den har hon varit med och gjort själv tillsammans med de två låtskrivarna Anderz Wrethov och Henric Pierroff.

Notera gärna att artisten som Rebecka hade som finalmotståndare i Idol 2016, Liamoo, också deltar i årets tävling (dock inte i samma deltävling).

 

 

Jon Henrik Fjällgren – “Norrsken”


Artisten och jojkaren Jon Henrik Fjällgren som till vardags arbetar som renskötare har tidigare deltagit i Melodifestivalen två gånger: 2015 och 2017. Nu är han tillbaka en tredje gång då han ska framföra sin låt ”Norrsken”. Vår skribent Hollac16 har passade på att ställa några frågor till honom angående detta.

– Det känns fantastiskt roligt att vara med igen och att låten vart antagen, säger Jon Henrik.

 

Inte bestämt om någon co-artist gör honom sällskap på scen

Förra gången som Jon Henrik Fjällgren deltog i Melodifestivalen (år 2017) tävlade han med sångerskan Aninia, men denna gång presenterades han som soloartist. Så frågan är om det kommer att dyka upp någon annan artist på scenen i Leksand tillsammans med honom. Men det menar Jon Henrik att det inte är klart än.

– Det är inte bestämt än hur det ska bli scenmässigt. Vi får se vart de bär.

 

Egenupplevda händelser

De två tidigare bidragen har alla byggt på starka känslor, vilket har märkts tydligt i Jon Henriks scenframträdande och låtarnas uppbyggnad. Jon Henrik anser att även ”Norrsken” bygger på starka budskap och egenupplevda känslor.

– Låten handlar om att ge hopp till de som inte har det lätt, och att man inte ska ge upp sina drömmar oavsett vad man går igenom. Det är allt jag själv har gått igenom.

– Jag trodde inte att jag skulle kunna ta mig så här långt. Men det har jag gjort.

 

Blir det seger 2019?

Både 2015 och 2017 var Jon Henrik en av de favorittippade att ta hem hela segern i Melodifestivalen, och var även nära att vinna bägge dessa gånger. Hur ställer han sig då till om det blir seger 2019?

– Ja, jag vet inte hur… Det hade nog blivit en chock tror jag, jag har nog inte riktigt förstått att man kan vinna, det är bara kul, säger han med ett litet skratt.

 

Hur det än går så önskar vi Jon Henrik stort lycka till med sin medverkan i Melodifestivalen 2019!

 

Fakta

Jon Henrik Fjällgren föddes i Colombia den 26:e april 1987 men adopterades av en samisk familj och växte upp i Mittådalens sameby i Härjedalen. Till vardags är han renskötare men också sångare och jojkare. Publikt slog han igenom i Talang 2014, som han vann med sitt vackra jojkframträdande. Ett år senare tävlade han i Melodifestivalen med låten Jag är fri (Manne leam frijje) som tog honom till en hedrande andraplats i finalen. Två år senare, år 2017, deltog han igen i Melodifestivalen, denna gång tillsammans med sångerskan Aninia och låten En värld full av strider (Eatneme gusnie jeenh dåaroeh). Även nu blev det final och till sist en tredjeplats. Ifjol (2018) kunde vi se Jon Henrik dansa loss i TV4:as Let’s Dance, där han stod som slutsegrare med sin danspartner Katja Luján Engelholm.

Nu är Jon Henrik Fjällgren tillbaka i Melodifestivalen för en tredje omgång, den här gången är han själv på scenen då han framför låten ”Norrsken” som han har varit med och gjort själv tillsammans med låtskrivarna Fredrik Kempe, David Kreuger och Niklas Carson Mattsson.

 

 

Deltävling 4: Lidköping (23 februari)

Pagan Fury – “Stormbringer”


Pagan Fury är ett neo-folk metalband under ledning av sångerskan Arven Latour (alias Mia Stegmar). Mia har tidigare deltagit i Melodifestivalen som artist (2004 med Itchycoo som slutade sjua i sin deltävling) och som körsångerska i huskören (2015-2016), men nu är det första gången som hon tar med sig gruppen Pagan Fury in i Melodifestivalen.

– Det känns mäktigt och det känns rätt. Det är vår tid, säger Mia/hennes alias, Arven Latour.

 

Ser fram emot en härlig vecka i Lidköping

Pagan Fury tävlar med bidraget ”Stormbringer” i Lidköping den 23:e februari. Låtskrivare till bidraget är Tobias Gustavsson, Fredrik Thomander, Anders Wikström och Mia Stegmar. Arven Latour beskriver visionen av scenframträdandet som mäktigt och fantasifullt och gruppen ser fram emot att få ställa sig på scenen.

 

– Vi kommer att ha en härlig vecka tillsammans och det blir bra, säger Arven.

– Det är alltid fest med Pagan Fury, tillägger hon.

 

Rör sig i gränslandet mellan fantasi och verklighet

Vilka är då Pagan Fury?

– Vi är ett band som rör oss i gränslandet mellan fantasi och verklighet. Man kan säga att vi har ett avstamp i gaming-kulturen och musiken är lite folkmusiktouch med tunga gitarrer och rock.

 

Vad vi kan utläsa av deras officiella Instagramkonto är de ”historiska nördar och stora fans av det stora strategispelet Crusader Kings II”, och att de skickade in sin musik till skaparna av spelet eftersom att de ville bli inkluderade där, vilket de också blev. Så från nu är Pagan Fury det officiella rockbandet för detta strategispel.

För dig som vill höra mer av Pagan Furys musik så släppte gruppen en CD under år 2018 med de fyra låtarna ”Until the Day We Die”, ”Going to War”, ”A Toast to You” och ”La Le Lej”. Samtliga finns att lyssna på Spotify, och självklart länkar vi till dem här.

 

En enorm känsla att tävla i Eurovision

Avslutningsvis undrar vi lite om bandets känsla om det skulle gå hela vägen, alltså att de vinner och får tävla för Sverige i Eurovision 2019.

– Att representera Sverige skulle vara en enorm känsla och en härlig kraft, säger Arven Latour.

 

Med detta tackar vi så mycket för intervjun och önskar Pagan Fury lycka till i tävlingen.

 

Övrig fakta

I startfältet i Melodifestivalen 2019 finns endast fyra akter (av totalt 28) som har tre medlemmar eller fler i sin ensemble. Pagan Fury är en av dem och de övriga tre är High15, Dolly Style och Arvingarna.

 

 

Anton Hagman – “Känner dig”


Anton Hagman, född 8:e september 1998 i Västerås. Han är artist som publikt slog igenom när han tävlade i Melodifestivalen 2017 med låten Kiss You Goodbye. Men innan dess hade han hållit på med musiken länge, och efter att ha börjat spela låtar på YouTube blev han snart kontaktad av en talangscout som tyckte att han hade talang för ämnet. Och så började det hela.

När Anton ställde upp i Melodifestivalen 2017 tog han sig först vidare från sin deltävling till Andra chansen, där han ställdes mot den mycket favorittippade Loreens Statements”. Men klockorna var på Antons sida den kvällen för han tog finalbiljetten före Loreen sedan i finalen blev det en tiondeplats.

Nu är Anton tillbaka i Melodifestivalen med låten ”Känner dig” som han har gjort text och musik tillsammans med Gusten Dahlqvist, Oliver Forsmark och Jakob Hjulström. Han deltar i den fjärde deltävlingen som avgörs i Lidköping den 23:e februari.

 

 

Lisa Ajax – “Torn”


Lisa Ajax föddes den 13:e augusti 1998 i Järfälla utanför Stockholm. Hon har alltid hållit på med musik och började som 6-åring att ta sånglektioner, och deltog även i många sångtävlingar under sin barndom, bland annat Lilla Melodifestivalen 2012. Men publikt slog Lisa Ajax igenom i Idol 2014, där hon tog sig från audition till final och sedan stod som slutsegrare av hela säsongen – som den då dittills yngsta vinnaren någonsin.

Efter detta har vi sett Lisa Ajax delta i Melodifestivalen vid två tillfällen: 2016 med låten My Heart Wants Me Dead och 2017 med låten I Don’t Give A. Bägge gångerna tog hon sig till final (om än via Andra chansen den andra gången) och placerade sig totalt sett sjua respektive nia.

I år, 2019, är Lisa Ajax tillbaka i leken igen, denna gång med bidraget ”Torn” som låtskrivaren Isa Molin står bakom både text och musik. Vi noterar att Lisa Ajax tävlingsbidrag är det enda bidraget som bara har gjorts av en enda låtskrivare.

 

Arvingarna – “I Do”


Första gången Arvingarna ställde upp i Melodifestivalen var år 1993 med låten Eloise som vann svenska uttagningen och gjorde att gruppen fick åka och tävla för Sverige i Eurovision Song Contest. I Eurovisionen, som det året arrangerades i Millstreet på Irland, än idag tävlingens minsta arena, (här är ett klipp från framträdandet), blev det en sjundeplats som resultat.

– Det var ett fantastiskt minne från när vi var på Irland och gjorde det. Svenska grejen är en jättestor sak men Irland var fantastiskt.

– Vi var nykomlingar i det här sammanhanget då och tog hem folkets hjärta lite grand eftersom de (i svenska uttagningen, reds.anm.) fick för första gången rösta hemifrån. Det var riktigt häftigt, tillägger bandets frontman Casper Janebrink.

 

Efter Eurovisionäventyret har vi fått se Arvingarna ytterligare tre gånger i Melodifestivalen: två gånger på 90-talet (1995 och 1999) samt år 2002, samma år då SVT införde turnékonceptet för tävlingen. Nu blir det alltså deras femte gång i tävlingen och det är något som de ser fram emot, och framförallt att få chansen att göra ett nytt Eurovisionäventyr, fast denna gång i Israel.

– Oh, det gör vi jättegärna!

 

Fartfyllt och glädje

Bidraget Arvingarna tävlar med anno 2019 heter ”I Do” som har gjorts av Nanne Grönvall, Mikael Karlsson, Casper Janebrink och Thomas ”Plec” Johansson. Enligt uppgifter från SVT kommer låten att framföras på svenska även om den har en engelsk titel, men vad kommer de att bjuda publiken på denna gång?

– Den här gången blir det en upptempolåt, fartfylld och mycket glädje!, utbrister Casper Jarnebrink glatt.

 

Ville tävla i Göteborg

Arvingarna fick inte välja stad själva, eftersom de gärna i så fall hade valt sin hemmaarena Göteborg. Trots detta så tror de mycket självsäkert på sin låt som de beskriver som ”riktigt bra”, men startfältet ser de som lika stenhårt oavsett deltävling.

– Ett minne från alla de här grejerna, man vet bara vad man har när man kommer dit sen den här veckan när man hör alla låtarna så blir det mer att det växer fram typ ”shit, den låten är ju bra”. Det är där man börjar få känslan ”den är farlig”.

 

Med det sagt tackar vi Arvingarna för intervjun och önskar dem lycka till i tävlingen!

 

 

Bishara – “On My Own”


Bishara Morad är en av årets yngsta deltagare som vid artistpresentationen i november bara var 15 år gammal. Han kommer dock hinna fylla 16 år under vintern/våren 2019 vilket möjliggör att han kan delta i Eurovision 2019 om han skulle vinna Melodifestivalen 2019.

Som artist är Bishara i princip ny i musikbranschen. Efter att ha börjat lägga upp videofilmer på sin Instagram i mars (2018) fick han snart kontakt med den tidigare Idoljurymedlemmen Laila Bagge, som själv hade fått hundratals tips om att kolla upp honom. Sagt och gjort fick de kontakt och det ena ledde till det andra, dvs. att Bishara fick ett skivkontrakt, i det här fallet med Ten Music som är ett independent-bolag med bland annat signerade artister som Icona Pop, Benjamin Ingrosso och Zara Larsson i sin repertoar.

Nu ska alltså Bishara göra debut i Melodifestivalen och det med bidraget ”On My Own”. En av låtskrivarna till det bidraget är 2018 års Melodifestivalvinnare Benjamin Ingrosso, och de resterande låtskrivarna är Markus Sepehrmanesh och Robert Habolin.

 

 

Ann-Louise Hansson – “Kärleken finns kvar”


Ann-Louise Hanson föddes 4:e april 1944 i Kristianstad. Hon är en av Sveriges mest folkkära artister som haft en karriär som sträckts över i stort sett hela hennes liv. Det har varit otal framträdanden, skivinspelningar, turnéer, driva skivbolag etc. Mycket har hänt och mycket mer kommer att hända.

 

Innehar rekordet i antal deltagandeår som artist

Det vi också noterar är att Ann-Louise Hanson innehar rekordet i att deltagit flest gånger i Melodifestivalen: totalt 11 gånger till och med år 2004 (då hon senast deltog). Dock – hon innehar också rekordet i att ha framfört flest bidrag genom tiderna: 13 stycken. Anledningen till att det är fler bidrag än festivaler är att det var två år som hon deltog med två bidrag i startfält.

– Jag har rekordet, i alla fall ett tag till, säger Ann-Louise till oss. Jag vet inte om någon kommer att slå det men det gör mig inte så mycket i så fall, tillägger hon med ett leende.

 

Tävlar för 12:e gången

Nu återvänder alltså Ann-Louise en 12:e gång med sitt 14:e bidrag som heter ”Kärleken finns kvar” som har gjorts av David Lindgren Zacharias, Josefin Glenmark-Breman och Olof ”Ollie” Olsen. Vi undrar såklart vad vi kan förvänta oss att få se den här gången.

– Det är en vacker countrylåt med en text som jag hoppas ska förmedla hopp till alla som har mist en nära och kär vän.

 

Är det Barbro det handlar om i ditt fall?

– För mig är det väldigt personligt och det handlar självklart i grund och botten om Barbro, men jag vill poängtera att det kan appelleras på alla, tillägger Ann-Louise.

 

”Jag vill bara göra ett bra jobb”

När det kommer till startfältet samt även om det nu skulle bli en seger på 12:e försöket vill Ann-Louise i första hand inte tänka på just nu.

– Jag tänker inte så, jag vill bara göra ett bra jobb, säger hon med ett skratt.

– Jag har inte ens funderat på det, absolut inte. Jag vill bara göra ett jättebra jobb och att det ska nå ut inte till bara de som sitter i salongen utan att det ska gå igenom rutan vad jag känner för den här låten, tillägger hon.

 

Med det tackar vi så mycket för pratstunden och önskar Ann-Louise lycka till i tävlingen!

 

Ann-Louise Hansons tidigare bidrag

Följande bidrag har Ann-Louise Hansson tidigare tävlat med i svenska Melodifestivalen:

 1. Zum, zum, zum lilla sommarbi (1963, oplacerad)
 2. ”Säg varför” (1963, oplacerad)
 3. En ballad om för länge sen (1966, fjärde plats)
 4. Christina dansar (1967, sjunde plats)
 5. ”Sjungas till sömns” (1967, tionde plats)
 6. Svenska flicka (1969, fjärde plats)
 7. En liten sång som alla andra (1973, fjärde plats)*
 8. I annorlunda land (1974, åttonde plats)*
 9. Lady Antoinette” (1975, sjätte plats)**
 10. Kärleken lever (1982, femte plats)
 11. Bara en enda gång” (1983, femte plats)***
 12. Sluta! (2002, sexa i deltävling)****
 13. C’est la vie (2004, tionde plats)*****

 

Noteringar

 • * Framfördes med Glenmarks.
 • ** Framfördes med Glenmarks och Hadar Kronberg.
 • *** Framfördes med John Ballard.
 • **** Framfördes med Molle Holmberg.
 • ***** Framfördes med Towa Carson och Siw Malmkvist.

 

 

John Lundvik – “Too Late For Love”


John Lundvik, född 27:e januari 1983 i London, slog igenom med dunder och brak ifjol (2018) då hans artistiska karriär startade på riktigt. Innan dess hade han främst synts som låtskrivare för andra artister och även tävlat i friidrott. Men år 2018 ställde han upp i Melodifestivalen med låten My Turn som var hans första steg på en artistisk karriär och det tog sig ända till toppen i finalen.

– Sverige tog mig till final och jag slutade på en tredjeplats, så det är jag så enormt tacksam över, säger han.

 

Tillbaka igen i tävlingen efter bara ett år

Nu ett år senare är John Lundvik tillbaka och denna gång heter låten ”Too Late For Love” som John gjort tillsammans med Anderz Wrethov och Andreas ”Stone” Johansson. Vad kan vi då förvänta oss att få höra av honom 2019?

– Det blir samma John som förra gången fast förmodligen ännu gladare och ännu lyckligare för att jag får göra det här en andra gång, säger John med ett stort leende. Jag hoppas kunna förvalta det förtroendet jag fått från svenska folket att jag är med igen.

 

Självklart undrar vi hur det känns för honom att vara tillbaka igen.

– Det känns ännu mer underbart än första gången, för då var jag nervös eftersom jag hade så mycket att bevisa.

 

Samtidigt betonar John att det är en extremt hög konkurrens i startfältet, men att han har sina knep för att blidka det.

– Jag tror det här är en tävling som man måste göra själv. Jag får tänka att jag har min bana och min låt och det ska jag göra.

 

”En dröm som är väldigt långt bort”

Sedan kommer vi in på den mest aktuella frågan i sammanhanget om John känner sig manad att tävla för Sverige i Eurovision 2019 med 200 miljoner tv-tittare som ska bedöma honom och hans låt.

– När du säger det så blir jag svettig på ryggen, säger John med ett skratt.

– Men jag tror att jag hade klarat det idag, jag har gjort hemläxan för att ta den uppgiften, även om det än så länge bara är en dröm som är väldigt långt bort, tillägger han med ett stort leende.

 

Avslutningsvis undrar vi vad John tycker om fjolårets Eurovisionvinnarlåt ”Toy”, framförd av Israels Netta.

– Jag tycker det är väldigt häftigt att en sådan låt får kliva upp och göra det. Hon hade ett häftigt budskap, hon var helt annorlunda och banbrytande och jag tycker det är kul när sånt får ta plats, säger John.

 

Med det tackar vi för detta intervjutillfälle och önskar John stort lycka till i 2019 års Melodifestival.

 


 

Kommentera