De tre första finalisterna till Spaniens ”Gala Eurovision” 2019 framröstade

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Spanska TVE har återigen valt att hämta sin artist och sitt tävlingsbidrag till Eurovisionen genom talangjakten Operación Triunfo, och efter en drygt två veckors omröstningsperiod har tittarna nu valt ut sina tre bidrag till den avgörande finalen. En jury ska sedan rösta fram ytterligare finalister, maximalt sju av de 14 bidrag som från början ingick i omröstningen.

 

Resultatet

Den 3:e januari (2019) presenterade TVE vilka tre bidrag som onlineröstarna gett flest röster till och som alltså nu är klara för specialavsnittet ”Gala Eurovision” som avgörs nu i januari. De tre vinnarna presenteras här nedanför och det utan inbördes ordning (observera att det är endast smygklipp av låtarna som har offentliggjorts):

 

Maria – ”Muerdeme”

 

Noelia –  ”Hoy vuelvo a reir otra vez”

 

Natalia – ”La clave”

 

Resterande låtar

De 14 låtar som tittarna valde att inte ta med till finalen läggs nu i händerna hos en jury, som ska välja ut upp till sju bidrag som får tävla i ”Gala Eurovision”. Maximalt kan det bli 10 bidrag i den nationella finalen, men det kan också bli färre.

Nedan presenteras kandidaterna som juryn kan välja bland (de presenteras i bokstavsordning efter artistnamn och notera att det även här är endast smygklipp av låtarna som har offentliggjorts):

 

 1. Alba Reche –¿Qué será luego?
 2. Carlos Right – Nunca fui”  
 3. Carlos Right  –Se te nota
 4. Damion – Sale
 5. Famous – No puedo más
 6. Joan Garrido & Marilia – A tu lado
 7. Julia – Qué quieres que haga” 
 8. Marilia – Todo bien” 
 9. Marta – Vuelve
 10. Miki – El equilibrio
 11. Miki –La venda
 12. Miki & Natalia – Nadie se salva
 13. Sabela – Dímelo de frente
 14. Sabela –Hoy soñaré

 

Kommentera gärna vilka låtar du har som favoriter!

 

En sammanfattning av läget

Operación Triunfo-säsong 2018

I september startade TVE den nya säsongen av den populära Idol-tävlingen Operación Triunfo, som därefter rullat på under hösten med auditions, kvalprogram, direktsändningar och final. I december avgjordes hela säsongen där artisten Famous blev säsongsvinnare. Men alla 16 artister som från början togs ut till tävlingen sades ha chans att kunna bli Spaniens representant i Eurovision 2019 oavsett hur de placerade sig i årets säsong.

 

Antagning för bidrag

Samtidigt som säsongen pågick höll TVE antagningar igång för att hitta potentiella Eurovisionbidrag. Intresserade låtskrivare hade möjlighet att ansöka om att få med bidrag, och intresset var stort då nästan 1000 bidrag skickades in. Låtskrivarna kunde välja att skriva bidrag till en eller flera i Operación Triunfo-startfältet men detta var inte bindande. Därefter gick en jurypanel igenom alla inskickade bidrag och valde ut 10 av dem till nästa steg. Parallellt med den uttagningen pågick en annan låtantagning med bidrag från skivbolag som bjudits in av TVE. Ett hundratal bidrag skickades in och en jurypanel gick även igenom dessa låtar och valde ut 10 stycken till nästa steg. Totalt skulle alltså 20 bidrag kvala vidare.

 

Tittar- och juryrröstning om startfältet

Av de 20 låtar som valts ut ansåg TVE att 17 stycken får fortsätta. Låtarna som nu parats ihop med Operación Triunfo-tävlarna innebar att 13 av de 16 artister hade minst en låt inför nästa gallring. Fram till den 2:a januari 2019 pågick en omröstning igång där publiken fick lyssna på enminutsklipp från varje låt och sedan rösta på sina favoritbidrag. Publikens tre favoriter gick direkt till final, och därefter röstar en jury fram maximalt (eller upp till) sju bidrag till av de som tittarna röstat bort som också får tävla i finalen. Maximalt kan det alltså bli 10 bidrag i den avgörande finalen.

Finalen, som går under namnet ”Gala Eurovision”, är planerad att hållas nu i januari. Det exakta tävlingsdatumet är dock inte officiellt.

 


 

Kommentera