10 bidrag tävlar i Spaniens ”Operación Triunfo – Gala Eurovision” 2019

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Spanska TVE har återigen valt att hämta sin artist och sitt tävlingsbidrag till Eurovisionen genom talangjakten Operación Triunfo, och efter en bidragsantagning, jurygranskning, onlineomröstning och ett slutgiltigt juryval har nu 10 bidrag valts ut till tävlan. Tre av dessa bidrag har röstats fram av tittarna online.

 

Startfältet

Dessa 10 bidrag tävlar i Spaniens final (de tävlande står i bokstavsordning efter artistnamn och länkarna går till smygklipp av bidragen):

 

 1. Carlos Right  –Se te nota
 2. Famous – No puedo más
 3. Julia – Qué quieres que haga” 
 4. María – Muérdeme (framröstad av onlineröstarna)
 5. Marilia – Todo bien” 
 6. Miki –La venda
 7. Miki & Natalia – Nadie se salva
 8. Natalia – La clave (framröstad av onlineröstarna)
 9. Noelia – Hoy vuelvo a reír otra vez (framröstad av onlineröstarna)
 10. Sabela –Hoy soñaré

 

Fakta om finalen

Enligt besked från TVE kommer finalen, som går under namnet ”Gala Eurovision” att avgöras nu i januari, men något exakt datum har ännu inte getts. Notera att det är två artister i startfältet som tävlar med två bidrag vardera. Det handlar om Miki och Natalia, vilka båda har varsin solosång och sedan gör en duett ihop.

 

17 bidrag utvalda, endast tio i final

Samtidigt som OT-säsongen var i full gång med ordinarie sändningar under hösten 2018 pågick ett arbete bakom kulisserna att välja ut låtar till en Eurovision-special för säsongen, som precis som fjolårssäsongen blir Spaniens val till Eurovision Song Contest. Efter två bidragsantagningar och en jurygranskning fick 17 bidrag förtroendet att fortsätta tävlingen och dessa bidrag presenterades i slutet av december (2018). Då startade också TVE en onlineröstning där publiken fick välja ut tre av bidragen till ”Gala Eurovision”.

Den 3:e januari (2019) presenterade TVE vilka tre bidrag som onlineröstarna gett flest röster till och som därmed fick varsin plats i finalen. Därefter fick en jury lägga till upp till sju bidrag, vilket de också gjorde, bland de 14 bidrag som ratats av tittarna. Deras resultat presenterades den 4:e januari.

 

Bidrag som inte tog sig till finalen

Följande sju bidrag har inte längre möjligheten att bli Spaniens Eurovisionbidrag 2019:

 

 1. Alba Reche –¿Qué será luego?
 2. Carlos Right – Nunca fui”  
 3. Damion – Sale
 4. Joan Garrido & Marilia – A tu lado
 5. Marta – Vuelve
 6. Miki – El equilibrio
 7. Sabela – Dímelo de frente

 


 

Kommentera