Storbritannien med nya planer för deras uttagning 2019

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det brittiska TV-bolaget BBC presenterade nyligen planerna för uttagningen Eurovision: You Decide som fortsätter även till 2019. Dock blir det lite förändringar i upplägget jämfört med tidigare år.

 

Vad har då förändrats?

De senaste årens brittiska nationella finaler har man valt ut ett antal tävlande som framfört varsin låt och därefter har publiken (och ibland även jurygrupper) fått välja ut sin favorit. Men 2019 blir det andra bullar då det blir 6 stycken tävlande som får dela på tre låtar. Enligt uppgifter ska varje låt framföras av två artister vardera i olika tolkningar, och därefter är det upp till att välja vem som ska vinna. Mer exakta detaljer kring hur tävlingsupplägget blir kommer troligen då BBC bekräftar artistvalen, vilket ännu inte är officiellt.

 

När och var hålls finalen?

Finalen kommer att hållas i MediaCity UK i staden Salford som ligger i närheten av Manchester, någon gång i februari 2019 (enligt uppgifter från BBC). Programledare blir återigen Mel Giedrovc (tidigare programledare för denna uttagning åren 2016-2018), och för andra året på raken tar hon hjälp av den tidigare Eurovisionvinnaren och programledaren Måns Zelmerlöw som co-programledare.

Vinnaren av Eurovision: You Decide kommer att representera Storbritannien vid Eurovision 2019 i Tel Aviv. Eftersom Storbritannien tillhör “Big Five” (gruppen som betalar mest till EBU) så slipper man kvalet och är därmed redo för finalen den 18:e maj 2019.

 

Ny Eurovision-delegationschef för Storbritannien

En ytterligare nyhet som rör Storbritannien är att BBC har bytt delegationschef. Från 2019 är det Andrew Cartmell, som är exekutiv producent vid BBC Studios and Entertainment,  som tar över rollen. BBC har också bekräftat att utsändningarna från Eurovision 2019 i Israel kommer att ske på BBC Four (i semifinalerna) samt BBC One och BBC Radio 2 (finalen).

2019 markerar att Storbritannien framför sitt 60:e finalbidrag i rad i en Eurovisionfinal – inte dåligt rekord!

 

Fakta: Storbritannien i Eurovisionen

Storbritannien är en av grundstenarna och en av stormakterna i Eurovisionen, men den tiden är faktiskt historia (sett till de senaste 19 årens resultat). Landet debuterade i tävlingen år 1957, men hoppade av ett år senare för att vara tillbaka igen 1959. De har deltagit i tävlingen varje år sedan dess, vilket gör att de för närvarande innehar rekordet att ha deltagit i flest finaler i rad (60 stycken). Fram till år 1999 hade Storbritannien en riktigt stormaktstid i Eurovision Song Contest, då landet lyckades med bedriften att vinna tävlingen fem gånger, komma tvåa 15 (!) gånger och trea två gånger. Det wildcard som Storbritannien hade på den tiden var att man var en av tre länder som endast tilläts sjunga på engelska, men när denna regel upphörde år 1999 så var det också början på Storbritanniens fall som stormakt. För sedan dess, undantaget Eurovisionerna 2002, 2009 och 2011, har man uteslutande hamnat i bottenträsket. Hela tre sistaplatser har man lyckats samla på sig varav en med noll poäng.

I Eurovision 2018 i Lissabon var SuRie britternas hopp med låten “Storm” (se klipp nedan), och hamnade på 24:e plats i finalen av 26 möjliga. SuRies liveframträdande kring finalen stördes av att en person rusade in på scenen och b.la tog artistens mikrofon innan denne greps av säkerhetspersonal. Trots detta valde sångerskan att slutföra låten. Klippet nedan är därför hämtat från jurygenrepet som ägde rum kvällen före finalens direktsändning.

Så här såg liveframträdandet ut:

 


 

Kommentera