Bekräftat: NMGP-bidragen presenteras 25 januari 2019

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Norska NRK har bekräftat att det blir tio tävlingsbidrag i finalen i Norsk Melodi Grand Prix 2019, och dessa kommer att presenteras vid en presskonferens den 25:e januari 2019. Förutom detta har man bekräftat att artisten Heidi Ruud Ellingsen blir programledare för showen tillsammans med tidigare programledaren Kåre Magnus Bergh (bilden ovan).

 

Endast finalkväll som modell

Sedan tidigare har det stått klart att Norge fortsätter med modellen att bara ha en enda finalkväll för sin Norsk Melodi Grand Prix, men det har varit oklart hur många tävlingsbidrag det blir. Nu har vi fått bekräftat från NRK att det blir tio bidrag som ska tävla, och vilka dessa är avslöjas vid en presskonferens som hålls i Oslo den 25:e januari 2019. Samma dag kommer NRK att släppa låtarna på olika streamingstjänster så att vem som helst kan lyssna på låtarna. Presskonferensen kommer att direktsändas online och kommer att kunna följas live även om man inte befinner sig i Norge.

Sedan tidigare har NRK bekräftat finaldatumet för NMGP 2019 till lördagen den 2:a mars, vilket är en vecka tidigare jämfört med fjolåret. Detta innebär att finalen inte krockar med Sveriges final, vilket den har gjort de två senaste åren.

Biljetter till Norges final släpptes fredagen den 7:e december och går att köpa via Ticketmaster.

 

Ny programledare i duon

Varje år sedan år 2015 har Kåre Magnus Bergh varit en av programledarna för Norsk Melodi Grand Prix, och 2019 blir inget undantag från den regeln. Vid varje programledartillfälle har han haft en kollega med sig och denna gång blir det sångerskan och skådespelerskan Heidi Ruud Ellingsen. Hon har bl.a. under hösten spelat huvudrollen Alex i musikalen Flashdance, en roll som hon blivit hyllad för. Heidi Ruud Ellingsen är för övrigt född år 1985, samma år som Bobbysocks vann Norges första Eurovisionseger!

 

Fakta om Norsk Melodi Grand Prix 2019

Norge var allra först ut att både bekräfta sitt deltagande i Eurovision 2019 – och att man fortsätter med sin Norsk Melodi Grand Prix. För beskedet om detta val kom redan i slutet av januari 2018, då NRK öppnade antagningen till NGMP 2019. När antagningen sedan hade stängts, den 9:e september, meddelade NRK att mer än tusen låtar skickades in, vilket har rapporterats om som ett nytt rekord för Norsk Melodi Grand Prix.

Under hösten 2018 väljs bidragen ut och dessa kommer från den nationella antagningen samt eventuellt även från inbjudna jokrar.

I en NRK-intervju tidigare i höstas sade producenten för programmet, Stig Karlsen, att produktionen jobbar ständigt med att gå lite längre varje år för inte tulla på de höga förväntningar som norrmännen har på showen. Även om en storslagen show är viktig så säger Stig Karlsen att det är låtarna och artisterna som betyder allt, eftersom det är det som gör att NRK kan leverera showen.

 


 

Kommentera