Albanien: RTSH ändrar spelreglerna för Festivali i Këngës 57

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det är ännu lite drygt sex månader kvar tills finalen av Eurovision Song Contest 2019 går av stapeln i Tel Aviv i Israel, men redan nu i december (2018) hålls den första nationella uttagningen. Det handlar om Albaniens Festivali i Këngës. Inför årets upplaga har TV-bolaget RTSH flaggat för en rad nyheter.

 

Nyheter inför årets Festivali i Këngës

Som vanligt kommer finalen att avgöras av 100% juryröster, men en av nyheterna för Festivali i Këngës 57 är att tv-bolaget RTSH inte kommer att släppa de tävlande bidragen i förväg, vilket de gjort de senaste åren. Bidragen kommer således att presenteras i sin helhet under första livesändningen.

En annan nyhet är att tävlingsbidragen kommer att framföras i olika versioner. I första programmet framförs de tillsammans med Albaniens nationella symfoniorkester, och i det andra programmet kommer låtarna att framföras i den version som de är planerade att framföras i Eurovision 2019. Ett antal bidrag kommer sedan att kvala vidare till finalen där Albaniens representant för Eurovision 2019 kommer att koras.

Sedan tidigare är de 22 tävlande artisterna presenterade och RTSH har även meddelat att Festivali i Këngës 57 kommer att äga rum mellan den 20:e och 22:a december.

 

Även om bidragen inte kommer att släppas i sin helhet inför…

…så kommer kort klipp från varje enskilt bidrag att släppas redan i början av december, både i TV och i sociala medier. RTSH kommer att ladda upp stories från när artisterna jobbar samt repterar, vilket innebär att korta stycken av deras bidragen kommer att avslöjas.

 

Albanien i Eurovision

Albanien debuterade i Eurovision 2004 då sångerskan Anjeza Shahini framförde bidraget The image of you som slutade på en sjunde placering i Istanbul. De har sedan dess deltagit varje år även om de missat finalen vid ett antal tillfällen. Deras bästa placering nådde de 2012 när Rona Nishliu framförde bidraget Suus som knep femte plats i finalen.

Ifjol (2018) var det Eugent Bushpepa som tävlade för Albanien med låten ”Mall”, som tog sig till final där det till sist blev en elfteplats. Detta är Albaniens bästa placering sedan man blev femma med ”Suus”. Nedan kan ni se klippet från Eugents finalframträdande:


 

Kommentera