Eurovision 2019: Startfältet till Albaniens Festivali i Këngës presenterat

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Tre dagar i rad i december, närmare bestämt den 20:e till 22:a december (2018), kommer Albaniens traditionella Festivali i Këngës att äga rum och i samma veva kommer det att röstas fram vilken artist som får representera Albanien i Eurovision 2019. TV-bolaget RTSH har efter en nationell antagning tidigare i höstas nu valt ut vilka artister som ska tävla i årets upplaga.

 

Startfältet

TV-bolaget RTSH har i skrivande stund endast släppt namnen på artisterna, medan andra källor också släppt låttitlarna. Eftersom att vi inte vet om titlarna stämmer kommer endast namnen på de tävlande (i bokstavsordning efter artistnamn):

 

 1. Alar Band
 2. Aurel Thëllimi
 3. Bojken Lako
 4. Bruno Pollogati
 5. Dilan Reka
 6. Eliza Hoxha
 7. Elona Islamaj
 8. Elton Deda
 9. Eranda Libohova
 10. Gjergj Leka
 11. Jonida Maliqi
 12. Kelly
 13. Klint Collaku
 14. Klodiana Vata
 15. Kujtim Prodani
 16. Lidia Lufi
 17. Lorela Sejdini
 18. Marko Strazimiri & Imbro
 19. Mirud
 20. Orgesa Zaimi
 21. Soni Malaj
 22. Vikena Kamenica

 

Återkommande artister

Bland dessa artister finns flera som återkommer, bland annat Orgesa Zaimi (2016, 2018), Elton Deda (2012, 2018), Bojken Lako (2015, 2018), Dilan Reka (2016, 2017), Kelly (2015) och Aurel Thëllimi (2006).

 

Så ser upplägget ut för årets upplaga

Upplägget för 2018 års Festivali i Këngës blir snarlikt hur det sett ut de senaste åren. Man inleder med två semifinaler som hålls den 20:e respektive 21:a december, och från dessa program kommer ett okänt antal tävlande att kvala vidare till finalen den 22:a december. I finalen kommer det att röstas fram en vinnare, dvs. den artist som kommer att representera Albanien i Eurovision 2019. I skrivande stund är det oklart hur många artister som ska tävla per semifinal samt vilken form av röstningsmetod som ska användas.

 

Albanien i Eurovision 2018

I väntan på att låttitlar ska bli offentliga och låtar ska släppas fria för lyssning så tar vi oss en titt på fjolårets (2018 års) albanska representant Eugent Bushpepa. Han tog inte bara Albanien tillbaka till Eurovision-finalen med sin ”Mall” utan lyckades få upp landet på en hedrande elfteplats, vilket är Albaniens tredje bästa placering någonsin.

Så här såg liveframträdandet ut i finalen i Lissabon:

 


1 kommentar

 1. Robban (ESC-Panelen) skriver:

  Jag ser fram emot att återse Dilan Reka & Orgesa Zaimi. Två grymt bra artister som förtjänar äran att få representera Albanien i Eurovision Song Contest nån gång framöver. Kanske blir det nån av deras tur till 2019 ?


 

Kommentera