Nationella uttagningar 2019: en novembersammanfattning

Foto & copyright: Larisa-K/Pixabay.com

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Så här i sena hösttider börjar det märkas att nästa Eurovisionsäsong så smått börjar att dra igång på allvar då fler och fler länder ger besked om hur deras nationella uttagningar ska se ut nästa år. Vi ger därför en överblick kring hur läget ser ut med drygt halva november (2018) avklarad.

 

Melodifestivalstartfältet presenteras 27 november

SVT har gått ut på Twitter och meddelat att artisterna till Melodifestivalen 2019 kommer att presenteras tisdagen den 27:e november. SVT har inte gjort något mer officiellt uttalande om denna nyhet mer än som ett svar på en fråga i en Twitter-tråd, men det är troligt att presentationen sker som en presskonferens i SVT-huset.

Till dags dato är bara en enda artist 100% bekräftad, och det är den inbjudna jokern från P4 Nästa – duon The Lovers of Valdaro. I övrigt pågår spekulationer i medierna men tills presskonferensen ägt rum ska alla namn tas med en jättestor nypa salt.

 

 

Svenska Victor Crone tävlar som artist i Estlands Eesti Laul

Det estniska tv-bolaget ERR har nu gått ut med information gällande vilka 24 artister och bidrag som i vinter kommer att göra upp om att få bli Estlands representant i Eurovision Song Contest 2019. Representantvalet kommer att ske genom uttagningen Eesti Laul 2019, som går av stapeln genom två semifinaler den 31:a januari och 2:a februari samt final den 16:e februari 2019.

Hela startfältet går att se i denna artikel, men vi noterar bland annat att svenska artisten Victor Crone, som tävlade som artist med Behrang Miri i Melodifestivalen 2015, ställer upp som tävlande artist med en låt som han gjort med bl.a. Eurovision 2015-representanten Stig Rästa. Förutom Stig Rästa finns ytterligare tre tidigare estniska Eurovisionrepresentanter med: Sandra Nurmsalu (2009), Birgit Õigemeel (2013) och Tanja (2014). De två sistnämnda kommer att tävla som en del av gruppen The Swingers.

 

 

Tysklands artister utvalda – låtskrivarcamp avgör bidragen

Tyska TV-bolaget NDR har bekräftat vilka 6 artister som har valts ut till Tysklands nationella uttagning Unser Lied für Israel. De namn som presenterats är Aly Ryan, BB Thomaz, Linus Bruhn, Gregor Hägele, Lilly Among Clouds och Makeda. Därmed är det sex stycken unga talanger (fyra tjejer och två killar) som kommer att få tävla i vinter om att bli Tysklands 63:e representant i Eurovision Song Contest!

De tävlande valdes ut efter en nationell antagning, där 965 personer hade anmält sitt intresse. Därefter har en 100-mannajury (en rekryterad panel med intressenter) samt en internationell 20-mannajury med musikexperter fått tycka till och tillsammans internt fått välja ut vilka de tävlande skulle bli.

 

Hur väljs bidragen ut?

I början av november hölls också en så kallad låtskrivarcamp där olika låtskrivare deltog för att tillsammans och enskild göra bidragen till uttagningen. Varje bidrag kommer att spelas in i flera olika versioner och i olika studios för att anpassas efter varje artist. En mindre internjury på NDR kommer sedan att få tycka till om låtarna men slutgiltiga valet kommer enligt uppgifter att göras av juryns beslut i samarbete med artisterna och produktionen.

 

 

Topp 5 vald i Schweiz – slutvalet offentliggörs senare

Som tidigare meddelat har Schweiz valt att satsa på internval av såväl artist som bidrag till Eurovision 2019. Valet genomgås/har genomgåtts dock av en nationell antagning varpå två jurygrupper med liknande sammansättning som Tysklands (en 100-mannapanel med intressenter och en 20-mannajury med musikexperter) får internt rösta på sina favoritbidrag.

TV-bolaget SRF (det tyskspråkiga i Schweiz) gick i mitten av november ut med ny information att jurygrupperna nu gjort sina första val och därmed fått fram en gemensamt topp 5-lista. Men några artister eller låtar har inte nämnts. Istället håller man på att testa dessa låtar till olika artister. Så än är inte slutvalet gjort.

I dagsläget beräknar SRF att artist- och bidragsvalet kommer att offentliggöras först i slutet av nationella-perioden, högst sannolikt i mars månad.

 

 

Stort låtskrivarintresse i Spaniens uttagning

Nu under hösten pågår den senaste säsongen av Idoltävlingen Operacion Triunfo i Spanien, som även 2019 blir den spanska nationella uttagningen till Eurovision Song Contest. För närvarande tävlar de utvalda tävlande genom olika program där startfältet minskar genom utröstningar tills det bara är ett antal tävlande kvar – de som gör upp om segern och att vinna Operacion Triunfo 2018.

I slutskedet kommer de tävlande att framföra potentiella Eurovisionbidrag och man kommer då också att rösta fram en akt med en låt som skickas till Tel Aviv i maj. För att hitta bra bidrag har det spanska TV-bolaget RTVE, som anordnar uttagningen, hållit en publik antagning för etablerade och nya låtskrivare samt en specialantagning enbart för inbjudna låtskrivare. Dessa är nu avslutade och totalt inkom mer än 1000 bidrag!

 

Hur väljs bidragen ut?

Enligt uppgifter till ESCToday.com kommer en jury bestående av medlemmar från OGAE Spanien (motsvarighet till Melodifestivalklubben), RTVE Digital, AEV Spanien och spansk musikindustri att välja ut ett mindre antal bidrag från den publika antagningen som går vidare till nästa runda. För bidragen från de inbjudna låtskrivarna kommer samma process att pågå där en jury bestående av personer från bl.a. TVE och RTVE Digital ska välja ut lika många bidrag som i den publika antagningen.

De bidrag som bägge jurygrupperna faller i smaken går sedan vidare till de tävlande i Operacion Triunfo som får spela in egna versioner av bidragen. Därefter kommer dessa låtar att publiceras och en publik omröstning startar. Publikens tre favoritlåtar går vidare till finalen, därefter utser en internjury resterande finalbidrag.

Enligt dagens uppgifter beräknas finalkvällen då Eurovisionvalet görs att äga rum i januari, mer exakt datum än så är inte känt.

 

 

Även stort intresse i Portugal…

…för i den publika antagning som TV-bolaget RTP använde som en av de två jokerplatserna i Festival da Canção 2019 fick in mer än 200 bidrag! Nu ska en jury på RTP välja ut en av dessa bidrag vars låtskrivare sedan får fritt fält att välja ut sin artist. Ytterligare en jokerplats kommer att tillsättas medan resterande 14 platser har tillfallit låtskrivare om bjudits in internt av RTP. Totalt gör 16 tävlande upp om segern och äran att få representera Portugal i Eurovision 2019. Uttagningen sker genom två semifinaler och en final som hålls nu i vinter.

 

 

Rumänien behåller Selecţia Naţionala – men räkna med en nedbantad version anno 2019

Rumäniens nationella TV-bolag TVR avser att även år 2019 välja artist och bidrag till Eurovision genom den nationella uttagningen Selecţia Naţionala. Ifjol (2018) utökades uttagningen med hela fem program innan finalen avgjordes. Exakt så många program blir det troligen inte denna gång då startfältet enligt de planer som finns idag inte kommer att innehålla fler än omkring 24 tävlande. I den förra omgången 59 artister, så det blir betydligt färre denna gång. Mer info om hur många program som avses sändas kommer att dyka upp framöver.

 

Vad händer nu?

Fram till måndagen den 10:e december 2018 pågår en antagningen via Selecţia Naţionalas hemsida, där intresserade låtskrivare kan lämna in bidrag. Vänligen läs igenom regelverket för att se vad ni behöver skicka med i antagningen samt vilka villkor TVR kräver att ni som upphovsperson/er, er artist/grupp och ert/era tävlingsbidrag behöver uppfylla för att få ta chansen att delta.

När antagningen är över kommer en jury välja ut de tävlande och sedan är det dags för det publika avgörandet.

 

 

Montenegro fortsätter med nationell final

Montenegros nationella TV-bolag RTCG har bekräftat att man även år 2019 ska välja artist och bidrag till Eurovisionen genom en publik uttagning. Tävlingsbidragen kommer att väljas ut från en nationell antagning som pågår till den 29:e november. Det exakta datumet är något oklart då det gäller från den dagen som RTCG publicerade sin nyhet om detta, men regelverket som vi hittat publicerades den 29:e oktober och därför utgår vi från att deadline är 29:e november.

Notera att vem som helst kan skicka in bidrag men ni har endast rätt att skicka in 2 bidrag (räknat per upphovsperson).

När antagningen är över kommer en jury granska låtarna genom ett slags poängsystem och välja ut vilka bidrag som får delta i den publika uttagningen. Datumet för när den hålls är i skrivande stund inte känt.

 

 

Fortsättning för EMA i Slovenien – men bara som finalkväll (som det ser ut just nu)

Sloveniens nationella TV-bolag RTVSLO avser att även år 2019 välja artist och bidrag till Eurovision genom uttagningen EMA med jury- och tittarröster som resultat. En nationell antagning avser välja ut de tävlande till 2019 års omgång. Dock verkar RTVSLO i dagsläget vilja stryka alla semifinaler och bara köra på en final med ett antal utvalda tävlande.

För att delta ska ni ladda upp era bidrag direkt på RTVSLO:s hemsida, där ni också lägger till kontaktuppgifter och andra dokument som krävs för en godkänd ansökan. OBS! Glöm inte att fylla i blanketten för godkännande av regelverket! Regelverket finns att ta del av här (på slovenska), det innehåller bland annat info om villkor för tävlingen samt hur RTVSLO vill att urval och omröstning ska gå till.

Sloveniens antagning stängs vid midnatt mot lördagen den 15:e december 2018.

 

 

Georgiens Idol-uttagning startar i januari

Det georgiska TV-bolaget GPB meddelade i slutet av september (2018) att landets Eurovisionrepresentant till Tel Aviv 2019 kommer att väljas genom Idoltävlingen Georgia’s star, som är Georgiens motsvarighet till Idol. GPB har nu gått ut med information att man genomför auditions till programmet nu under hösten och att sändningarna drar igång från och med januari. Det är i skrivande stund oklart om både artist och tävlingsbidrag kommer att väljas samtidigt, eller om det blir artist i uttagningen och internval av bidrag.

 

Det här var en sammanfattning av nyhetsläget till och med den 18:e november 2018. Fler nyhetsuppdateringar kommer!

 


 

Kommentera