Finalisterna till riksfinalen i P4 Nästa 2018 presenterade

P4 NÄSTA 2018. Under våren och sommaren har de lokala uttagningarna till Sveriges Radios musiktävling P4 Nästa 2018 pågått. Efter att alla lokala vinnare hade valts ut tog en riksjury på SR över och har nu valt ut åtta av de 25 vinnarna som kommer att få tävla i riksfinalen den 25:e augusti. En av de åtta tävlande kommer att erbjudas en artistplats i Melodifestivalen 2019.

 

Startfältet

SR-Juryn som valde ut finalisterna bestod av Rita Jernquist, Anders Olsson, Carolina Norén, Karin Gunnarsson och ordförande Maths Broborg. Deras val presenterades i ett entimmesprogram den 5:e augusti under ledning av Claes-Johan Larsson (lyssna gärna på programmet här). De tävlande är (i startordning):

 

 1. Beside the Bridge – Cool Kid (P4 Uppland)
 2. Spring City – “Back on our streets (P4 Jönköping)
 3. The lovers of Valdaro – Lost forever (P4 Stockholm)
 4. Patricia Birgersson – Här och nu (P4 Kalmar)
 5. Ewelina Westin – Fading Light (P4 Gotland)
 6. Josias Andersson – En kort sekund (P4 Skaraborg)
 7. Amandine X – Beautiful Mess (P4 Malmöhus)
 8. Jahr –Magic (P4 Västerbotten)

 

Noteringar

Vi noterar att det har gjorts några namnändringar i startfältet, bland annat gruppen Spring City som i sin lokala final presenterades under gruppmedlemmarnas förnamn (Annielle, Miah och Noomi). Två av dessa tjejer har tidigare tävlat i riksfinalen och kommit både etta och tvåa, men ingen av dem har lyckats nå hela vägen till Melodifestivalen. Utöver detta har Stockholms-vinnarens låttitel fått en engelsk titel.

 

Så fungerar finalen

Finalen avgörs genom två röstningsomgångar; en där en jury och lyssnarna tillsammans röstar fram två av de åtta bidragen som får gå vidare till en avgörande duell. I det läget får lyssnarna den avgörande makten att rösta fram vinnaren av P4 Nästa 2018. Inför den avgörande omgången nollställs räkneverken för bägge duellanterna.

Det går att rösta på sina favoritbidrag max 10 gånger från samma telefon och röstning sker genom SMS-röstning. För att rösta skriver du p4nästa (mellanslag) låtX (byt ut X mot det låtnr du vill rösta på). Skicka sedan SMS:et till 72250. Varje SMS kostar 3 kronor och det går som sagt endast att rösta 10 gånger per röstningsomgång.

Finalen äger rum på Linköping Konsert & Kongress i Linköping lördagen den 25:e augusti. Det är tredje gången gillt som Linköping står värd och andra gången gillt som finalen äger rum i en inomhusarena. Duon Titti Schultz och Josefin Johansson kommer att vara finalens programledare, och förutom de tävlande gästas finalen av Benjamin Ingrosso, Anna Bergendahl och fjolårsvinnaren av P4 Nästa, Stiko Per Larsson.

 

Erbjudande om jokerplats i Melodifestivalen 2019

En av finalens tävlande kommer under finalsändningen att erbjudas en plats i Melodifestivalen 2019. Om den utvalde tackar ja kommer denne artist/grupp få göra ett nytt bidrag till Melodifestivalen eftersom att P4 Nästa-låten redan har framförts offentligt. Notera att den som får erbjudandet inte behöver vara den som vinner årets P4 Nästa-final.

Följande artister har tidigare blivit jokrar i Melodifestivalen (med placering i Melodifestivalen inom parentes):

 

 • 2018: Stiko Per Larsson – “Titta vi flyger” (6:a i deltävling)
 • 2017: Les Gordons – “Bound to Fall” (6:a i deltävling)*
 • 2016: Smilo – “Weight of the world” (5:a i deltävling)*
 • 2015: Kalle Johansson – “För din skull” (6:a i deltävling)
 • 2014: Eko – “Red” (8:a i deltävling)
 • 2013: Terese Fredenwall – “Breaking the Silence” (5:a i deltävling)

 

* Smilo och Les Gordons vann inte Svensktoppen/P4 Nästa sina år utan valdes ut av juryn att bli tillfrågade att bli joker i Melodifestivalen. Dessa år gick segern istället till Michael Fannon (2015) respektive Noomi (2016).

 

Lokala vinnare 2018 som inte gick till riksfinalen

Dessa tävlande vann sina lokala uttagningar men blev inte utvalda av riksjuryn att tävla i den avgörande finalen i Linköping:

 

P4 Blekinge: Hildur Höglind – “Steel Her Away”

P4 Dalarna: Maya Linder feat. Hugo – “Patience”

P4 Gävleborg: House of Say – “Know It”

P4 Göteborg: Philip Fritz – “Mellan dig och stormen”

P4 Halland: Amanda Aasa – “Drown Me”

P4 Jämtland: Tova Glyt – “Heavenly Father”

P4 Kristianstad: Louise Lövqvist – “Keep Burning”

P4 Kronoberg: When the World Sleeps – “Madness”

P4 Norrbotten: John Ash Trips – “My Name”

P4 Sjuhärad: The flying bumblebees – “Back To You?”

P4 Sörmland: White Monkey – “Stand your ground”

P4 Värmland: Clara Sjöberg – “The Man Who Left Me For a Widow”

P4 Väst: Sign by Sound – “Wind beneath my wings”

P4 Västernorrland: Emanuel Bagge – “Witness”

P4 Västmanland: Mattias Cronert – “Vänder mig om”

P4 Örebro: Amanda Ekberg – “When Elephants Cry”

P4 Östergötland: Emilie Höijer – “OMG”

 


 

Kommentera