Eurovisionnytt vecka 16, 2018

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Vi informerar om förändring

Som ni kanske noterat har hemsidan bytt utseende och detta har vi gjort lagom till att Eurovision 2018 ska dra igång.

Efter ett antal år med ungefär samma design på hemsidan tyckte vi att det var dags att byta ut designen något på hemsidan. Så sagt och gjort har vi nu försökt anpassa hemsidan ännu mer för er, framförallt när det gäller att använda hemsidan via mobiltelefonen och smartphones.

Vi hoppas att ni ska gilla det nya utseendet.

/ESC-Panelens skribenter

 

 

På agendan

Vi fortsätter att räkna ned till Eurovision 2018

Om några veckor är det dags för årets Eurovision Song Contest att dra igång. Inför tävlingen drar igång presenterar vi årets tävlande och betygsätter alla låtar.

Vi publicerar nya delar här varje dag mellan den 2:a och 23:e april. Nya delar dyker upp antingen klockan 12:00 och/eller kl. 18:00 CET.

 

 

Följ våra topplistor inför årets Eurovision

Då var det åter dags för de traditionella listorna som vi har årligen här i panelen. Som vanligt rankar vi våra favoriter från alla Eurovision-bidrag för veckorna inför Eurovision Song Contest 2018 börjar. I fredags publicerade vi vår femte topplista för säsongen, och denna fredag kommer topplista nr 6.

 

 

Aktuellt

Edward af Sillén och Sanna Nielsen kommenterar Eurovision 2018 för SVT

För åttonde gången blir det Edward af Sillén som kommer att få äran att kommentera Eurovision Song Contest för SVT:s räkning. Denna gång får han med sig sin tidigare kommentatorskollega Sanna Nielsen, vilket gör att det blir andra gången som de får kommentera Eurovision ihop.

Senast vi såg denna duo var vid Eurovision 2015 i Wien då Måns Zelmerlöw tog hem hela segern med låten ”Heroes”. I år är det dags igen, för Sanna blir det andra gången och för Edward åttonde gången. Faktum är att Edward af Sillén har kommenterat Eurovision varje år sedan år 2009, utom åren 2013 och 2016 eftersom att han då arbetade med manuset för showen. Edward och Sanna kommer att guida tittarna genom bägge semifinalerna den 8:e och 10:e maj och sedan även i finalen den 12:e maj.

Enligt uppgifter har uppdraget att dela ut Sveriges jurypoäng i finalen den 12:e maj gått till årets Melodifestivaltvåa – Felix Sandman.

 

 

OGAE-omröstningen

Israels Netta leder stort i årets OGAE-omröstningen

Precis som Francesco Gabanni från Italien gjorde ifjol är Netta från Israel årets stora fanfavorit – åtminstone om man kollar in årets OGAE-omröstning. För efter att 14 av 44 OGAE-klubbar har röstat leder Israel med 153 poäng, medan tvåan Frankrike bara har 95 poäng. Många poäng återstår att delas ut, men det är tydligt vem som är favoriten just nu.

Sveriges Benjamin Ingrosso ligger just nu på elfte plats med 33 poäng. Än så länge är en sjupoängare från Vitryssland den poängen Sverige har fått. Annars är det då som sagt Israel i ledning och Frankrike tvåa. Finska Saara Aalto är trea med 72 poäng (22 poäng efter Frankrike) och Bulgarien är fyra med 57 poäng.

Efter 14 klubbars omröstning är det bara drygt hälften (22 länder) som fått minst en poäng.

Aktuell ställning uppdateras kontinuerligt här.

 

 

Eurovision Pre Partyn

Sammandrag av Israel Calling och Eurovision in Concert

Förra veckan hölls förfesterna Israel Calling i Tel Aviv och Eurovision in Concert i Amsterdam. Två populära och välbesökta events som uppskattades stort av publiken.

Israel anordnade förfesten Israel Calling som är en av många så kallade förfester (Pre Partyn) inför Eurovision Song Contest 2018. Det var tredje året i rad som denna fest ägde rum och till skillnad från de tidigare förfesterna hölls eventet i hela fyra dagar med både presskonferenser, röda mattan-invigning och sedan själva musikfesten med både årets och tidigare års Eurovisiondeltagare och andra inbjudna artister. 25 av årets Eurovisiondeltagare deltog i eventet som tidigare nämnt sträckte sig över fyra dagar (8-11 april). Förutom årets tävlande artister var även tre kända israeliska artister inbjudna som gästartister: Eurovisionvinnaren 1997 – Dana International, Eurovisionvinnaren 1978 – Izar Cohen och slutligen Holy Wigs. Värd för galan var Galit Gutman. I denna artikel länkar vi till alla framträdanden och intervjuer.

I lördags hölls också Eurovision in Concert i Amsterdam, Nederländerna. Detta event är ett av de mest populära eventen som drar stor publik. I år firade arrangörerna bakom eventet tioårsjubileum, varför man flyttade konserten till arenan AFAS Live för att fler skulle få chansen att uppleva. 32 av årets tävlande artister deltog. Ett sammandrag av eventet dyker upp här på sajten inom kort.

 

 

Denna lördag (21 april): Eurovision Spain Pre-Party 2018 (Madrid, Spanien)

Madrid är det sista officiella stoppet för årets förfester innan Eurovision 2018 börjar på riktigt i Lissabon. Årets sista förfest äger rum nu på lördag vid Eurovision Spain Pre-Party!

Årets spanska förfest hålls på Sala La Riviera i Madrid som kommer ha plats för ca 1800 personer. Festen pågår under två dagar, fredagen den 20:e april med främst gästartister och årets spanska representanter Alfred & Amaia, samt lördag 21:a april då med årets Eurovisiondeltagare.

Än så länge är dessa artister inbokade (med reservation för tillägg och förändringar):

 

 

 

Eurovisionnyheter gällande Lissabon

Repetitionsschemat i Lissabon är presenterat

I totalt åtta dagar mellan söndagen den 29:e april och söndagen den 6:e maj kommer de enskilda scenrepetitionerna för varje lands bidrag att pågå i Altice Arena i Lissabon. EBU har nu publicerat repetitionsschemat som visar vilka tider som varje land ska befinna sig på scenen för repetitionerna.

Alla länder får totalt två inbokade scenrepetitioner inför själva sändningsveckan, då produktionen istället genrepar och direktsänder hela program. Schemat som det är uppdelat just nu ser ut som följer:

 

Första repetitionsomgången

Vid den första repetitionsomgången har varje land 30 minuter till förfogande på scenen innan man går vidare till Viewing room och sedan pressträff.

 

  • 29 april: Länder med startnummer 1-10 i semifinal 1.
  • 30 april: Länder med startnummer 11-19 i semifinal 1.
  • 1 maj: Länder med startnummer 1-9 i semifinal 2.
  • 2 maj: Länder med startnummer 10-18 i semifinal 2.*
  • 4 maj: Big Five & Portugal repeterar.

 

 

Andra repetitionsomgången

Vid den andra repetitionsomgången har varje land 20 minuter till förfogande på scenen innan man går vidare till Viewing room och sedan pressträff.

 

  • 3 maj: Länder med startnummer 1-15 i semifinal 1.
  • 4 maj: Länder med startnummer 16-19 i semifinal 1 samt 1-5 i semifinal 2.
  • 5 maj: Länder med startnummer 6-18 i semifinal 2.
  • 6 maj: Big Five & Portugal repeterar.

 

* Dessa dagar repeterar Benjamin Ingrosso

 

 

Preliminärt schemat för Eurovision Village presenterat

Mellan den 4:e och 12:e maj kommer Eurovision Village hålla öppet på Praça do Comerçio/Terreiro do Paço i Lissabon och dessa dagar blir det en mängd olika aktiviteter. Det preliminära schemat har nu presenterats.

Eurovision Village är platsen dit alla är välkomna för spännande och roliga aktiviteter (till skillnad från EuroClub där bara ackrediterade kommer att kunna gå in). Varje dag mellan kl. 10:00 och midnatt kommer det bland annat att pågå uppträdanden på olika scener, både från lokala och inhemska artister men även från Eurovisionartister. Den fjärde maj öppnas Eurovision Village med Beatbombers och sedan följer en rad spännande artister varje dag. Hela schemat går att se här.

I Eurovision Village kommer man även kunna se invigningsfesten, semifinalerna och finalen på storbildsskärmar.

 

 

Soundtracket till årets Eurovision är presenterat

I förra veckan släpptes den musik som kommer att användas i programmen i Eurovision 2018.

Bland annat har Luís Figueiredo, som stod bakom arrangemanget av fjolårets vinnarlåt ”Amar Pelos Dias”, varit med och satt ihop ljudslingan som kommer att vara temamusiken till ”All Aboard” (som är årets slogan). I programmen kommer slingan att användas med olika melodier.

Lyssna på musiken här.

 

 

3 veckor kvar till Eurovision 2018 – vi kollar hur oddsen ser ut just nu

Det är bara tre veckor kvar till Eurovision 2018 äger rum. Vi fortsätter att kolla hur oddsmakarna just nu gissar utgången av årets tävling, både helhetsmässigt samt även semifinal för semifinal.

Vi gör oddscheck varje vecka till och med vecka 19 då det är dags för Eurovision 2018 i Lissabon att avgöras. Semifinalerna går av stapeln tisdagen den 8:e maj och torsdagen den 10:e maj, medan finalen sänds lördagen den 12:e maj. Av årets 43 länder måste 37 av dem kvala om 20 finalplatser. Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien, Tyskland samt värdlandet Portugal är sedan tidigare direktkvalificerade till finalen och slipper därmed kvalet.

Vänligen notera att oddsen som presenteras nedan i både helhet och för semifinalerna är en sammanvägning mellan olika bettingsajters odds. Vi reserverar oss även för att förändringar kan ha skett efter vår mätning som gjordes här den 16:e april omkring kl. 15:00 CEST

 


 

Kommentera