Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Inför Norsk Melodi Grand Prix 2018

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


INFÖR UTTAGNINGAR. Samtidigt som finalen i Melodifestivalen 2018 pågick i Friends Arena i Stockholm avgjorde Norge sin nationella final Norsk Melodi Grand Prix 2018. Här följer information om det norska finalstartfältet.

 

Fakta

 • Datum: 2018-03-10
 • Tid: 19:55 – ~22:10 CET
 • Programledare: Kåre Magnus Bergh & Silya Nymoen
 • Plats: Oslo Spektrum, Oslo
 • Röstningsprocess: 50% internationell juryröstning och 50% tittarröstning
 • TV-bolag/Stream: NRK – Länk

 

Vilka tävlar?

Nedan presenteras de tävlande i startordning (länkarna går till bidragens studioversioner):

 

 1. Stella & Alexandra – “You Got Me”
 2. Aleksander Wallmann – “Talk to the Hand”
 3. Ida Maria – “Scandilove”
 4. Nicoline – “Light Me Up”
 5. Tom Hugo – “I Like I Like I Like”
 6. Charla K – “Stop the Music”
 7. Alejandro Fuentes – “Tengo Otra”
 8. Vidar Villa – “Moren din”
 9. Rebecca – “Who We Are”
 10. Alexander Rybak – “That’s How You Write A Song”

 

Se hur vi i panelen tycker om de norska bidragen. Läs mer »

 

Kommentarer

Till och börja med är det tre tidigare norska Eurovisionrepresentanter med i startfältet. Inte minst Eurovisionvinnaren Alexander Rybak som i Moskva 2009 slog alla tidigare poängrekord när hans låt Fairytale vann Eurovisionen överlägset. Efter segern har han synts till i andra uttagningar, men nu, nio år senare, är han tillbaka på hemmaplanens uttagning med även nu en egenskriven låt. Är det dags att återigen ta Europa med storm?

En annan Alexander som återkommer är Aleksander Wallmann som ifjol (2017) tävlade tillsammans med JOWST och låten Grab The Moment. Denna duo lyckades sig vidare från den andra Eurovisionsemifinalen till finalen, där de tack vare mycket jurypoäng lyckades komma på tionde plats med 158 poäng (129 av dessa poäng kom från juryerna). Nu ställer Aleksander upp själv men har med sig bl.a. JOWST som låtskrivare. Den tredje tidigare tävlande är Stella Mwangi som år 2011 vann NMPG med låten Haba Haba, denna gång tävlar Stella i duett med Alexandra Rotan, som själv tidigare tävlat i Junior MGP.

På låtskrivarsidan hittar vi även där en tidigare norsk Eurovisionsrepresentant: Kjetil Mørland, som tävlade för Norge 2015 i duett med Debrah Scarlett med låten A Monster Like Me som kom på åttonde plats i Wien. Bland svenska låtskrivare hittas namn som Per Gessle, som står bakom Charla K:s bidrag, samt bl.a. Gustav Eurén och Niclas Arn som står bakom Stella & Alexandras bidrag. Fler namn återfinns i startfältet.

 

Presentation av de tävlande

Här följer nu lite fördjupning kring de tävlande i årets norska final.

 


#1. Stella & Alexandra – “You Got Me”

Stella Mwangi deltog för Norge i Eurovision Song Contest 2011 med den dansanta låten ”Haba Haba” som kom på 17:e plats i den första semifinalen och blev med den placeringen utslagen. Stella är förutom sin ESC-tävlan även ett välkänt namn inom norsk hiphop och har också levererat till amerikanska filmer och serier. Hon är född i Nairobi i Kenya och flyttade till Norge tillsammans med sin familj som 5-åring och har sedan dess varit bosatt i Eidsvoll utanför Oslo. Alexandra Rotan som är tio år yngre än Stella har varit med i b.la Idol och The Voice i Norge och turnerat världen runt tillsammans med DJ:n Alan Olav Walker. Duon går ut först i finalen med sin catchiga uptempolåt ”You Got Me” som har lite Girls Aloud-vibbar om sig. Stella Mwangi har skrivit låten tillsammans med svenskarna Gustav Eurén, Niclas Arn och Andreas Alfredsson. Fartfylld start på finalen alltså. Precis som det ska vara.

 


#2. Aleksander Wallmann – “Talk to the Hand”

Aleksander representerade Norge i Eurovision Song Contest 2017 tillsammans med JOWST med låten ”Grab the moment” där Alexander var frontman med sången. Det blev en 10:e plats i ESC-finalen för Norge. Låten blev den mest spelade låten på flera radiostationer på hemmaplan och har över 12 miljoner lyssningar på Spotify. Det är samma låtskrivarteam som ligger bakom årets MGP-bidrag. Walmann har även varit finalist i The Voice i Norge och förutom sångare även en aktiv idrottsman inom snowboard. Det är lite Justin Timberlake-vibbar om denna poplåten som alltså går ut som nummer 2 i finalen.

 


#3. Ida Maria – “Scandilove”

Ida Maria Børli Sivertsen är född 1984 i Nessna kommun och är mer känd som Ida Maria. Hon har förflutet inom rockscenen. Under åren har hon kantats av en del skandaler både på och utanför scenen, men nu har hon fått ordning på sina problem och satsar helhjärtat på musiken. Hon har haft två stora hitlåtar i form av ”I Like You So Much Better When You’re Naked” och ”Scandalize my name” och deltagit i Norges motsvarighet till ”Let’s Dance” som där kallas för ”Skal vi danse”. Hon gjorde MGP-debut som låtskrivare förra året när hon stod bakom låten ”Mama’s Boy” som framfördes av sångerskan Ella. I år gör hon debut som artist själv med en låt som hon skrivit tillsammans med svenska Stefan Törnby. Låten är en kaxig tuggummipop-låt som beskriver hur bra vi skandinavier är på att älska. Ida Maria har nyligen blivit mamma och är sedan 2008 bosatt i Stockholm.

 


#4. Nicoline – “Light Me Up”

Nicoline Berg Kaasin född 1989 har körat till två norska ESC-bidrag tidigare, för Margaret – ”I Feed You My Love” (2013) och till Agnete – ”Icebreaker” (2016) men nu är det hennes tur att träda fram på scenen som solist till bidraget ”Light Me Up” som hon har skrivit tillsammans med Johan Larsson och Emilie Adams. Hon har tidigare deltagit i norska versionen av The Voice och har kommit tvåa i underhållningsprogrammet Stjernekamp där hon imponerade stort med både sång och dans. Förutom artist är hon även dansare.

 


#5. Tom Hugo – “I Like I Like I Like”

Tom Hugo Hermansen född 1979 i Kristiansand känner ni kanske till sedan tidigare. Han har nämligen deltagit i Melodi Grand Prix en gång tidigare. Året var 2013 och låten hette ”Det er du”. Det året hade MGP inte bara en enda finalkväll utan olika heats innan. Han nådde aldrig finalen utan blev utslagen, men låten gjorde stor succé ändå i både hemlandet, men även i Tyskland där den blev en hit med en tysk version. Tom Hugo har även släppt flera andra hitlåtar genom åren. Han skriver främst sina låtar på egen hand, något som han gjorde både till sitt MGP-bidrag 2013 och så även till årets finalbidrag ”I Like, I Like, I Like” som det är lite Justin Timberlake-vibbar om. Dessutom har han skrivit en rad låtar till olika artister både i Norge men även i Asien och USA.

 


#6. Charla K – “Stop the Music”

Charla K eller Charlotte Kjær som hon egentligen heter är sångerskan och låtskrivaren vars rötter återfinns i Ryssland. Hennes gammelmorfar flydde under dramatiska omständigheter från Murmansk till Norge. Där föddes år 1989 sen Charla K i den lilla staden Tönsberg innan hon flyttade till Oslo för att påbörja sin musikaliska resa. År 2009 deltog Charla K i X Factory och kom på en hedrande andra plats med gruppen Shackles. Hon deltog 2013 första gången i MGP med samma grupp Shackles men nu som en duo med låten ”On Hold” som blev utslagen i en av heaten innan finalen. Men det är först nu som Charla K känner att hon hittat hem i sitt sound och uttryck som artist och ställer i år upp med låten ”Stop the music” som ingen mindre än vårt svenska stjärnhopp Per Gessle ligger bakom tillsammans med Alex Shield. En intressant notering med den svenska låtskrivaren, producenten och artisten Alex Shield är att de förutom är ett låtskrivarpar även är ett par i det privata också och han är anledningen till att hon numera bor i Stockholm. Efter flytten till Stockholm för drygt två år sedan blev Charla K upptäckt och signad av Per Gessle och hans skivbolag Space Station 12. På Pers skivbolag släppte hon sin första singel ” Should’a Let Me Go” förra året. skriven tillsammans med Alex Shield och Sharon Vaughn. Samma år var Charla K med och skrev låten ”Stamina” till Anastacias senaste album. Under sommaren handplockade Per Gessle henne som en av hans förbandsakter tillsammans med Alex Shield och de två spelade bland annat även på Bråvalla Festivalen (en av Sveriges största festivaler).

 


#7. Alejandro Fuentes – “Tengo Otra”

Alejandro Javiero Fuentes är född 1987 och kommer ursprungligen från Chile. Han slog igenom i norska Idol 2005 där han kom på 3:e plats. Samma år kom hans debutalbum ”Diamonds or pearls, som sålde ”guld” i slutet av året. I och med att han har rötter i Chile vill Alejandro framföra sitt bidrag ”Tengo Otra” på spanska för att hylla sina rötter. Låten som han har fått hjälp att skriva tillsammans med Angel Arce Pututi och Alejandro Pututi är dansant och har tydliga latinska rytmer i sig.

 


#8. Vidar Villa – “Moren din”

28-åriga Vidar Villa från Lillestrøm gjorde sig känd förra året genom hiten ”One Night Stand” som har fått miljontals lyssningar på Spotify och var en av de mest spelade låtarna i Norge ifjol. I huvudsak är hans låtar mest på norska och beskrivs som positiva fest-poplåtar, precis som årets MGP-låt är. Vidar Villa’s låt är skriven av honom själv tillsammans med bröderna Jonas och Martin Thomassen och handlar om en ung pojkes förälskelse i sin kompis mamma. En riktigt catchy låt som säkerligen kommer att bli populär oavsett hur det går i MGP 2018.

 


#9. Rebecca – “Who We Are”

Enligt oddsen är den 20-åriga talangen Rebecca Thorsen förhandsfavorit att ta hem segern i MGP-finalen med sin låt ”Who We Are” som är skriven av ingen mindre än Kjetil Mørland som representerade Norge i Eurovision 2015 i duett med Debrah Scarlett och låten ”A monster like me” som kom på 8:e plats i ESC-finalen.

 


#10. Alexander Rybak – “That’s How You Write A Song”

Alexander Rybak behöver ingen större presentation. Det var ju han som tog Europa med storm år 2009 när han representerade Norge i Eurovision och vann tävlingen med låten ”Fairytale” som blev en stor hit inte minst här hemma i Sverige. Han satte poängrekord med 387 poäng. Nu är han tillbaka i MGP nio år senare för att försöka nå Eurovision på nytt med låten “That’s How You Write A Song”. Alexander föddes i Vityssland 1986, men flyttade som 4-åring till Norge tillsammans med sina föräldrar. Han är förutom artist även en skicklig violinist, precis som sin far. När Salvador Sobral vann tävlingen ifjol gjorde Rybak en engelsk cover av vinnarlåten som går att lyssna på här.

 


 

Det var lite info om de tävlande artisterna som gör upp om segern i kvällens norska final. Vi säger stort lycka till med finalen för våra nordiska grannar Norge och att de väljer ut en låt som kommer ge de en bra placering i Eurovision i Lissabon. Hoppas att ni läsare uppskattade denna presentationen och att ni hittar era favoriter.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen