Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Eurovisionnytt vecka 13, 2018

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

På agendan

Glad påsk!

Denna vecka är det påskvecka och vi skribenter vill därför passa på att önska er läsare en glad påsk!

Till helgen kommer vi att publicera en överraskning till er alla och redan i nästa vecka kommer vi dra igång med våra Inför Eurovision-presentationer. Mycket att se fram emot med andra ord.

Ta hand om varandra och njut av Eurovisionmusik i påskfirandet.

/ESC-Panelens skribenter

 

 

Följ våra topplistor – varje vecka till och med Eurovisionveckan

Då var det åter dags för de traditionella listorna som vi har årligen här i panelen. Som vanligt rankar vi våra favoriter från alla Eurovision-bidrag för veckorna inför Eurovision Song Contest 2018 börjar.

Varje panelmedlem rankar varje vecka sina tio favoritbidrag för den veckan, och varje placering ger poäng enligt Eurovisionskalan (12 poäng till ettan, 10 poäng till tvåan osv. nedåt). Efter alla topplistor är klara kommer vi att räkna ihop totalpoängen och får då fram en gemensam vinnare. Läs mer om projektet här.

I förra veckan släpptes vår andra topplista och nu på fredag kommer den tredje topplistan.

 

 

Eurovision Pre Partyn

Eurovision PreParty Riga 2018

I lördags den 24:e mars anordnades den första Eurovision-förfesten i Lettlands huvudstad Riga. Bland de inbjudna gästartisterna var flertalet representanter av årets Eurovision Song Contest.

För femte året på raken anordnades förfesten Eurovision PreParty Riga som är en av fem så kallade förfester (Pre Partyn) inför Eurovision Song Contest 2018. Det var en chans för årets representanter att visa upp sig och göra reklam för sitt tävlingsbidrag och sin musik. Ett stort antal av årets tävlande kommer att dyka upp på flera av festerna så möjligheten att följa dem i olika städer är alltså fullt möjligt.

Vi har sammanställt alla framträdanden och intervjuer med de artister och gästartister som deltog i Riga i den här artikeln.

 

Gäster i kommande PrePartyn

Nedan finns information om de artister som hittills kommer medverka i de kommande Eurovision PrePartyn som anordnas. Vänligen notera att listorna endast är preliminära och kan komma att förändras inför spelningarna.

 

Torsdag 5 april: London Eurovision Party (London, Storbritannien)

Hålls på Café de Paris i London. Dessa artister är än så länge inbokade (med reservation för tillägg och förändringar):

 

 • – Eugent Bushpepa (Albanien)
 • – Jessica Mauboy (Australien)
 • – EQUNIOX (Bulgarien)
 • – Rasmussen (Danmark)
 • – Madame Monsieur (Frankrike)
 • – Ryan O’Shaughnessy (Irland)
 • – Ari Ólafsson (Island)
 • – Ieva Zasimauskaite (Litauen)
 • – Vanja Radovanović (Montenegro)
 • – Gromee feat. Lukas Meijer (Polen)
 • – The Humans (Rumänien)
 • – Jessika feat. Jenifer Brenning (San Marino)
 • – Zibbz (Schweiz)
 • – Alfred & Amaia (Spanien)
 • – SuRie (Storbritannien)
 • – Benjamin Ingrosso (Sverige)
 • – Mikolas Josef (Tjeckien)
 • – Cesár Sampson (Österrike)
 • Gästartist: Corinne Hermès (Luxemburg, 1983 – Eurovisionvinnaren det året)
 • Gästartist: Margaret Berger (Norge, 2013)
 • Gästartist: Stella & Alexandra (finalister i Norsk Melodi Grand Prix 2018, tävlade som en duo)
 • Gästartist: Suzy (Portugal, 2014)
 • Gästartist: Felix Sandman (tvåa i Melodifestivalen 2018)

 

 

Söndag 8 april till onsdag 11 april: Israel Calling 2018 (Tel Aviv, Israel)

Israel bjuder in Eurovisionartister och fans att besöka Israel under fyra dagar i början av april för fest och glädje. Eventet har ägt rum tidigare år och varit populärt, och i år beräknas ett stort antal artister finnas på plats. Enligt eventets Facebooksida kommer själva konserten äga rum tisdagen den 10:e april på Rabin Square i Tel Aviv med start kl. 20:00 (grindarna öppnar kl. 18:00) De artister som än så länge har bekräftats är (med reservation för tillägg och förändringar):

 

 • – Sevak Khanagyan (Armenien)
 • – Sennek (Belgien)
 • – Rasmussen (Danmark)
 • – Iriao (Georgien)
 • – Madame Monsieur (Frankrike)
 • – Ryan O’Shaughnessy (Irland)
 • – Netta (Israel)
 • – Ieva Zasimauskaite (Litauen)
 • – Eye Cue (Makedonien)
 • – Vanja Radovanović (Montenegro)
 • – Zibbz (Schweiz)
 • – Lea Sirk (Slovenien)
 • – Alfred & Amaia (Spanien)
 • – SuRie (Storbritannien)
 • – Mikolas Josef (Tjeckien)
 • – Alekseev (Vitryssland)
 • – Cesár Sampson (Österrike)

 

 

Lördag 14 april: Eurovision in Concert (Amsterdam, Nederländerna)

I år firar Eurovision in Concert 10 år, och därför har det förlagts till arenan AFAS Live som rymmer upp till 6000 personer.

Än så länge är dessa artister inbokade (med reservation för tillägg och förändringar):

 

 • – Eugent Bushpepa (Albanien)
 • – Sevak Khanagyan (Armenien)
 • – Jessica Mauboy (Australien)
 • – Sennek (Belgien)
 • – Rasmussen (Danmark)
 • – Saara Aalto (Finland)
 • – Madame Monsieur (Frankrike)
 • – Ryan O’Shaughnessy (Irland)
 • – Ari Ólafsson (Island)
 • – Laura Rizzotto (Lettland)
 • – Ieva Zasimauskaite (Litauen)
 • – Eye Cue (Makedonien)
 • – Vanja Radovanović (Montenegro)
 • – Waylon (Nederländerna)
 • – Gromee feat. Lukas Meijer (Polen)
 • – Jessika feat. Jenifer Brenning (San Marino)
 • – Zibbz (Schweiz)
 • – Lea Sirk (Slovenien)
 • – Alfred & Amaia (Spanien)
 • – SuRie (Storbritannien)
 • – Benjamin Ingrosso (Sverige)
 • – Mikolas Josef (Tjeckien)
 • – Michael Schulte (Tyskland)
 • – AWS (Ungern)
 • – Alekseev (Vitryssland)
 • – Cesár Sampson (Österrike)

 

 

Lördag 21 april: Eurovision Spain Pre-Party 2018 (Madrid, Spanien)

Årets spanska förfest hålls på Sala La Riviera i Madrid som kommer ha plats för ca 1800 personer.

Än så länge är dessa artister inbokade (med reservation för tillägg och förändringar):

 

 • – Eugent Bushpepa (Albanien)
 • – Sennek (Belgien)
 • – Madame Monsieur (Frankrike)
 • – Ryan O’Shaughnessy (Irland)
 • – Laura Rizzotto (Lettland)
 • – Eye Cue (Makedonien)
 • – DoReDos (Moldavien)
 • – Jessika feat. Jenifer Brenning (San Marino)
 • – Zibbz (Schweiz)
 • – Lea Sirk (Slovenien)
 • – Alfred & Amaia (Spanien)
 • – SuRie (Storbritannien)
 • – Mikolas Josef (Tjeckien)
 • – Michael Schulte (Tyskland)
 • – Alekseev (Vitryssland)

 

 

Eurovisionnyheter gällande Lissabon

6 veckor kvar till Eurovision 2018 – vi kollar hur oddsen ser ut

Det är nu sju veckor kvar till Eurovision 2018 äger rum. Alla 43 länder som ska delta i år har nu valt ut artist och bidrag och därför tänkte vi analysera vad oddsen säger om utgången i årets tävling.

Vi kommer att genomföras en oddscheck varje vecka till och med Eurovision 2018 i Lissabon startar. Analysen för helhet och semifinalerna för denna veecka finns att läsa här.

Vänligen notera att oddsen som presenteras i artikeln är en sammanvägning mellan olika bettingsajters odds. Vi reserverar oss även för att förändringar kan ha skett efter vår mätning som gjordes den 26:e mars omkring kl. 16:00 CET.

 

 

Basti blir körsångare för San Marino

Han lyckades inte vinna San Marinos första nationella uttagning men kommer ändå få åka till Lissabon och tävla. Dock som körsångare.

Det handlar om sångaren Basti, alias Sebastian Schmidt som nu meddelats blivit en av de körsångare som kommer vara en del av San Marinos nummer på scenen i Lissabon i maj. Sedan tidigare har det stått klart att det är Jessika Muscat feat. Jenifer Brenning som tävlar för San Marino, men nu blir det alltså Basti som kommer vara en del av kören som ska backa upp numret. Nyheten har bekräftats av 1in360.com som anordnade den nationella uttagningen i vintras.

 

 

Ladda inför Eurovision – med norska och finska panelprogram (samt även vår guide)

Norska NRK och finska YLE kommer även i år göra sina respektive panelprogram med uppspel av tävlingsbidragen inför Eurovision. Förutom att låtarna spelas upp blir det diskussioner i paneler och förhoppningsvis även poängsättning.

För dig som vill få en glimt av vad andra tycker så kommer vi som bekant hålla vår Införguide igång under hela april. Men vill du se det i TV-form så ska du kika in norska NRK:s ”Adresse: Lisboa” eller finska YLE:s ”De Eurovisa”.

NRK kommer att hålla studioinspelning under ledning av programledaren Marte Stokstad. Årets panel består av Silje Nordnes (P3-programledare), Per Sundnes (tidigare MGP-general), Ingeborg Heldal (redaktör) och Stian ”Staysman” Thorbjørnsen (artist). Den norska Inför-serien spelas in med publik mellan den 3-5 april och sändningarna sker troligen någon gång veckorna därefter.

YLE gör i vanlig ordning sin finlandssvenska Inför-serie De Eurovisa, som i år är uppdelad i fem delar. Varje program leds av välkända profilerna Eva Frantz och Johan Lindroos, som i varje program bjuder in två gäster som de diskuterar låtarna med. Gästerna byts ut i varje program. Första avsnittet sänds söndagen den 8:e april kl. 19:50 (finsk tid) och resterande avsnitt sänds söndagarna den 15:e, 22:a och 29:e april samt 6:e maj.

För kännedom så har SVT ännu inte officiellt bekräftat om man ska återuppväcka sin ”Inför Eurovision”-serie efter fjolårets nedläggning. Vi får än så länge avvakta och se hur saker och ting blir denna gång.

 

 

Andra nyheter

Brittiska Eurovisionprogramledaren Katie Boyle har avlidit

Katie Boyle, som var programledare för Eurovision Song Contest inte mindre än fyra gånger har avlidit.

Katie Boyle föddes i Florens i Italien den 29:e maj 1926. Hennes pappa var italienare och mamman var brittiska. Även om hon föddes i Italien så växte hon upp i Storbritannien, där hon senare kom att börja en modellkarriär i mitten av 1940-talet. Under 1950-talet omskolade hon sig till skådespelerska och medverkade i filmer som Not Wanted on Voyage, The Truth About Women, Intent to Kill och The Diary of Major Thompson. Senare kom hon också att gå över till televisionen där hon blev en mycket uppskattad programledare.

Totalt fyra gånger fick Katie Boyle äran att programleda Eurovision Song Contest. Första gången var år 1960, därefter följde 1963, 1968 och 1974. Hon var även värd för den brittiska uttagningen 1961.

Katie Boyle avled den 20:e mars vid en ålder av 91 år.

 

 

Eurovisionvinnaren Lys Assia har avlidit

Vi har nåtts av den sorgliga nyheten att den första Eurovisionvinnaren (och tillika Eurovisionlegendaren) Lys Assia har avlidit vid en ålder av 94 år. Hon somnade in på ett sjukhus i staden Zürich lördagen den 24:e mars. I denna artikel hyllar vi hennes musikaliska resa genom livet.

Lys Assia, som var artistnamn för Rosa Mina Schärer, föddes den 3:e mars 1924 i Rupperswil, Aargau, Schweiz. Hon började sin karriär som dansare, men år 1940 gick hon över till musiken.

År 1956 blev hon Schweiz representant vid den allra första Eurovision Song Contest med låten Refrain“. Tävlingen anordnades i Schweiz och då Lys Assia tog hem segern satte hon historia som inte bara den första vinnaren utan också den första vinnaren som vunnit på hemmaplan. Lys Assia tävlade också för Schweiz år 1957 (med låten L’Enfant Que J’Étais) och 1958 (med låten Giorgio“). Sedan skulle det dröja många decennier innan hon försökte tävla igen.

År 2012 slog hon sig samman med Ralph Sigel som gjorde låten C’était ma vie åt henne i Schweiz nationella uttagning, men det blev ingen seger för hennes del. Året därpå försökte Lys Assia få tävla för Schweiz igen, denna gång med låten All In Your Head med hiphop-gruppen New Jack som featuringartist, men det blev ånyo inget av detta.

 

Lys Assia var en stor supporter till Eurovision och gjorde många besök på flera tävlingar. Bland annat fanns hon med i sändningen år 1985 från Göteborg, året då Eurovision firade 30 år. År 2003 fanns hon med på länk från Cypern och hösten 2005 uppträdde Lys Assia på Congratulations-galan i Köpenhamn. På senare år har hon funnits med så gott som varje Eurovisiontävling även om det var nära att hon inte skulle vara med 2013 p.g.a. sjukdom. Inför 2011 års tävling intervjuades Lys Assia av Eurovision.tv:s team, här finns den intervjun att lyssna på.

 

Lys Assia har nu lämnat jordelivet vid en ålder av 94 år, men hennes musikaliska gärning kommer alltid finnas kvar.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen