Eurovisionnytt vecka 11, 2018

Av ESC-Panelen | Publicerad

Publicerad

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Veckans rubriker:

 

 

Eurovisionnyheter

Portugal får startnummer 8 i finalen

Tjeckiens delegationschef fick äran att lotta fram värdlandets startposition i finalen. Foto: EBU.

Under måndagen ägde årets delegationsmöte rum i Portugals huvudstad Lissabon, där alla 43 länders delegationschefer möttes i värdstaden för information om tävlingen. Utöver det var det även sista dagen att lämna in information om artist och bidrag till EBU.

En av de viktigaste detaljerna under själva mötet var att lotta vilken startposition som värdlandet Portugal ska ha i finalen den 12:e maj. Denna gång var det Tjeckiens delegationschef Jan Bors som fick den äran och startnumret han drog var nummer 8 av 26. Anledningen att värdlandet får ett exakt startnummer är för att inte jäv ska uppstå när finalens övriga positioner sätts. Alla övriga 25 finalister (Big Five + 20 länder som kvalar in från semifinalerna) kommer först få lotta i vilken starthalva de ska tävla i och sedan sätter producenterna startordningen.

EBU informerade även att en sista omgång biljetter kommer att säljas med start den 5:e april kl. 11:00 CET. Då släpps alla resterande biljetter som finns kvar för semifinalerna och finalen, både för genrep och direktsändningarna. Biljetter säljs som vanligt via Blueticket.pt.

Salvador Sobral kommer vara involverad i mellanakterna när Portugal står värd. Förutom vinnarlåten “Amar Pelos Dois” kommer han att framföra nytt material. Dessutom kommer RTP bjuda på traditionell fado och traditionell Eurovisionflaggparad med en DJ.

En nyhet som dök upp under delegationsmötet är att EuroClub har flyttats från den tidigare lokalen till en lokal i Eurovillage. I år kommer den enbart vara öppen för ackrediterad presskår och fans. Exakt vilken arena som tar över som lokal sades inte nu.

 

 

EBU och RTP presenterar nyckelpersonerna till årets Eurovision

Det blir ett stort gäng kreativa och glada själar som ska se till att Portugals första Eurovisionarrangemang blir så bra som möjligt. EBU och portugisiska RTP har nu presenterat vilka personer som innehar nyckelpositionerna i arbetet kring tävlingen.

De involverade personerna är indelade i två team: Core team och Creative team, beroende på vilka arbetsuppgifter de har.

I Core team sitter alla chefspersoner som har med själva produktionen att göra t.ex. exekutiva producenten (högsta chefen) som i år heter João Nuno Nogueira. Sedan finns det två mellanchefer till denna person som heter Paulo Resende och Carla Bugalho som har uppdelat huvudansvar direkt till exekutiva producenten. Därutöver finns en mängd andra chefer som chef för evenemang & logistik, produktionschef (gällande bl.a. scen och teknik), säkerhetschef och presschef. Med flera.

I Creative team finns de personer som kommer att ansvara för det konstnärliga intrycket i bild som scenograf och ljusdesign. Men också roller som tävlingsproducent, som Christer Björkman även i år innehar.

Förutom Christer Björkman arbetar en del andra svenska personligheter med produktionen som Ola Melzig och Tobias Åberg.

 

 

Ukraina kan komma att få lämna tävlingen (eventuellt)

I förra veckan kom EBU med den drastiska nyheten att Ukrainas nationella TV-bolag UA:PBC eventuellt måste stänga igen för gott p.g.a. dålig finansiering. Detta skulle kunna innebära att Ukraina inte kommer kunna delta i årets tävling. Än så länge finns dock ingen anledning till oro menar UA:PBC.

43 länder är anmälda att delta i Eurovision 2018 i Portugal, men i värsta scenariot skulle det kunna bli 42 stycken, som det sett ut de två senaste åren. Då har vi fått sena avhopp från Rumänien (2016) och Ryssland (2017). I år skulle det eventuellt (om EBU inte finner någon annan lösning) kunna bli Ukraina, om det som EBU menar kan inträffa. Det handlar om att det relativt nystartade TV-bolaget UA:PBC, enligt EBU, inte har lyckats uppnå en tillräcklig säker förvaltning av sina finanser, vilket oroar EBU.

Men än så länge är Ukraina med och tävlar i Lissabon och detta då EBU och UA:PBC vill det. En talesperson för UA:PBC säger till ESCToday.com att TV-bolaget förvisso har ekonomiska problem, men att det inte rör Ukrainas deltagande i Eurovision Song Contest 2018. Deras artist Mélovin kommer att få åka till Lissabon.

 

 

Nästan alla länder har valt artist och bidrag…

…vilket innebär att det är tider för när officiella musikvideos börjar släppas.

Under föregående vecka var det väldigt många länder som hade mixat klart sina alster och dessa har publicerats på Eurovision.tv:s officiella YouTube-kanal. Kolla gärna runt och se om du hittar någon favorit.

Vi uppdaterar även vår sida om Eurovision Song Contest 2018, där mer information om de tävlande finns redan nu.

Vad händer nu?

Datumen och inbokade artister till årets Eurovisionfester

I vanlig ordning hålls det Eurovision Pre Partyn i olika europeiska städer inför Eurovision Song Contest ska avgöras. Här nedan följer datum och de artister som hittills är inbokade.

 

Lördag 24 mars: Eurovision Pre-Party Riga 2018 (Riga, Lettland)

I år ska det firas att det är 15 år sedan Riga var värd för Eurovision Song Contest. Eventet hålls på Crystal Club konserthall i Riga med artisten Roberto Meloni, som tävlade för Lettland 2007 och 2008, som värd. Dessa artister är än så länge inbokade (med reservation för tillägg och förändringar):

 • DoReDos (Moldavien)
 • Mikolas Josef (Tjeckien)
 • Gästartist: Amber (Malta, 2015)

 

 

Torsdag 5 april: London Eurovision Party (London, Storbritannien)

Hålls på Café de Paris i London. Dessa artister är än så länge inbokade (med reservation för tillägg och förändringar):

 • Eugent Bushpepa (Albanien)
 • Madame Monsieur (Frankrike)
 • Ryan O’Shaughnessy (Irland)
 • DoReDos (Moldavien)
 • Alfred & Amaia (Spanien)
 • SuRie (Storbritannien)
 • Mikolas Josef (Tjeckien)
 • Cesár Sampson (Österrike)
 • Gästartist: Suzy (Portugal, 2014)

 

 

Söndag 8 april till onsdag 11 april: Israel Calling 2018 (Tel Aviv, Israel)

Israel bjuder in Eurovisionartister och fans att besöka Israel under fyra dagar i början av april för fest och glädje. Eventet har ägt rum tidigare år och varit populärt, och i år beräknas ett stort antal artister finnas på plats. Vilka artister som ska tävla är ännu hemligt, men kommer att presenteras inom den närmaste tiden.

 

 

Lördag 14 april: Eurovision in Concert (Amsterdam, Nederländerna)

I år firar Eurovision in Concert 10 år, och därför har det förlagts till arenan AFAS Live som rymmer upp till 6000 personer.

Än så länge är dessa artister inbokade (med reservation för tillägg och förändringar):

 

 • Eugent Bushpepa (Albanien)
 • Sevak Khanagyan (Armenien)
 • Sennek (Belgien)
 • Madame Monsieur (Frankrike)
 • Ryan O’Shaughnessy (Irland)
 • Laura Rizzotto (Lettland)
 • Waylon (Nederländerna)
 • Zibbz (Schweiz)
 • Alfred & Amaia (Spanien)
 • Michael Schulte (Tyskland)
 • Cesár Sampson (Österrike)

 

 

Panelens topplistor

Markera fredagar i kalendern – då kommer nämligen våra topplistor för denna säsong!

Nationella säsongen är över för denna gång och nu börjar vi med uppladdningsprojekt inför årets Eurovision Song Contest. Först ut är våra topplistor som från och med i år kommer att publiceras på fredagar. Alla skribenter i panelen kommer varje vecka sätta tio bidrag man tycker bäst om och i slutet av säsongen räknar vi ihop vilken som är vår gemensamma favorit.

Första topplistan släpps denna vecka och sedan följer ytterligare sju veckor med topplistor.

Läs mer om projektet här.

 

 

Inför-guide till Eurovision 2018

I vanlig ordning kommer vi också gå igenom alla årets tävlingsbidrag och sätta betyg på de låtarna.

Detta projekt drar igång först i början av april, så vi återkommer med mer info då.

 

 

Melodifestivalnyheter

Benjamin Ingrosso vann Melodifestivalen – röstningsrekord i finalen

Foto och montage: ESC-Panelen.

Vi har en vinnare i Melodifestivalen 2018! Efter att de elva internationella jurygrupperna och tv-tittarna röstat var det Benjamin Ingrosso med låten “Dance You Off” som hade vunnit. Därmed blir det han som får tävla för Sverige i Eurovision Song Contest 2018.

Finalen innehöll tolv tävlande – åtta stycken som kvalat in som etta och tvåa i deltävlingarna samt fyra som kvalat in från Andra chansen.

Efter att alla finalens tävlande hade framfört sina bidrag avlade de elva jurygrupperna sina poäng. Juryerna hade Benjamin Ingrosso som gemensam favorit medan Felix Sandman låg tvåa och John Lundvik var deras trea. Benjamin Ingrosso fick också flest tolvor av jurygrupperna (6 av 11 stycken).

Därefter adderades tittarnas poäng med juryernas och då stod det klart att Benjamin Ingrosso hade vunnit med totalt 181 poäng. Han blir alltså nu Sveriges representant i Eurovision 2018 i Lissabon.

I Eurovisionen ska Benjamin Ingrosso kvala genom den andra semifinalen den 10:e maj och lyckas han med att bli en av de tio finalisterna så blir det ytterligare tävlan i finalen den 12:e maj.

 

Hela resultatet:

Så här slutade finalen i årets Melodifestival (listas jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma)

 

 1. Benjamin Ingrosso – “Dance You Off”, (114p + 67p = 181p)
 2. Felix Sandman – “Every Single Day”, (94p + 64p = 158p)
 3. John Lundvik – “My turn”, (66p + 62p = 128p)
 4. Samir & Viktor – “Shuffla”, (54p + 60p = 114p)
 5. Mariette – “For You”, (64p + 49p = 113p)
 6. LIAMOO – “Last Breath”, (52p + 53p = 105p)
 7. Margaret – “In my cabana”, (62p + 41p = 103p)
 8. Martin Almgren – “A Bitter Lullaby”, (43p + 41p = 84p)
 9. Renaida – “All the feels”, (30p + 51p = 81p)
 10. Rolandz – “Fuldans”, (24p + 51p = 75p)
 11. Jessica Andersson – “Party Voice”, (33p + 37p = 70p)
 12. Mendez – “Everyday”, (2p + 62p = 64p)

 

Det slogs också röstningsrekord i finalen med 13 993 975 röster – 1 961 602 kronor skänktes till Radiohjälpen.

Det blev till slut den högsta tittarsiffran för årets festival med 3 551 000 tv-tittare, och med nytt röstningsrekord kan SVT vara glada och nöjda att ännu en Melodifestival gått i hamn.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

  Tillbaka till toppen

ESC-Panelen