Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Inför: Tredje deltävlingen, Melodifestivalen 2018

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


De tävlande i Malmö (artisten Dotter saknas på bilden). Foto: ESC-Panelen.

INFÖR – MELODIFESTIVALEN. Lördagen den 17:e februari 2018 avgjordes den tredje deltävlingen i Melodifestivalen 2018. Sju tävlande gjorde upp om två finalplatser och två platser i Andra chansen. I denna artikel sammanfattar vi allt du behöver veta om programmet.

 

Fakta

 • Tid: 20:00 – 21:30 CET
 • Plats: Malmö Arena, Malmö
 • Programledare: David Lindgren (samt Fab Freddie som sidekick)
 • Röstningsprocess: Tittarna röstar vidare två bidrag till finalen och två bidrag till Andra chansen genom två omgångar.
 • TV-bolag/Stream: SVT1 och SVT Play – Länk
 • Missa inte: SVT Nyheters uppladdningsprogram kl. 19:30 – Länk

 

Panelen inför: Malmö har haft ett givet stopp på Melodifestivalens turné sedan 2009 då den då nybyggda arenan Malmö Arena stod klar. Innan dess hade Malmö haft ett stopp år 2004, men då på Malmömässan. Malmö hade förvisso innan Melodifestivalen började med sitt turnéupplägg varit värd för en del finaler. Malmö har också stått värd för Eurovision Song Contest 1992 och 2013.

Reglerna för deltävlingen: Sju tävlande göra upp om två finalplatser och två platser i uppsamlingsheatet Andra chansen. Innan första låten framförs öppnas telefonslussarna och dessa är öppna till och med den första snabbreprisen. SVT läser därefter av resultatet och de fem bidrag som har fått flest röster går vidare medan de två bidragen som hamnat sexa och sjua åker ut. Därefter fortsätter omröstningen en stund till innan SVT stänger den igen. Bidragen som fått flest respektive näst flest röster går direkt till final, medan bidragen som kommit trea och fyra går till Andra chansen. Bidraget på femte plats åker ut.

 

Startfältet

Dessa artister tävlar:

 1. Martin Almgren – “A Bitter Lullaby”
 2. Barbi Escobar – “Stark”
 3. Moncho – “Cuba Libre”
 4. Jessica Andersson – “Party Voice”
 5. Kalle Moraeus & Orsa spelmän – “Min dröm”
 6. Dotter – “Cry”
 7. Méndez – “Everyday”

 

Mer information

 

 

Vilka spekuleras det om som går vidare?

Denna del ska enbart ses som spekulation eftersom resultatet av deltävlingen vid publiceringen inte hade avgjorts.

 

Genrepspubliken

Under fredagens genrep gjorde Melodifestivalklubben (OGAE Sweden) sin publikundersökning där Méndez vann med 38 procent av rösterna. På andra plats kom Martin Almgren med 26 procent följt av Dotter med 18 procent och Jessica Andersson med 8 procent. Om denna tes står sig i sändningen skulle det innebära att det för tredje veckan i rad blir killar till final och tjejer till Andra chansen.

 

Oddsen

Enligt oddsen stämmer det som genrepspubliken tycker väl överens med hur de tror att resultatet blir denna gång. Méndez har ganska bra odds för att gå till final medan Barbi Escobar har, enligt oddsen, inte en chans alls. Men som alla vet kan ju allt hända…

 

Vår publikundersökning

Vi skribenter har under hela veckan ställt frågan till er läsare vilken artist ni har som favorit i detta startfält. Ikväll kl. 18:00 CET kommer vi att avsluta omröstningen och publicera resultatet. Fram till dess är det fritt fram att rösta på!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen