Inför helgens uttagningar: 16-18 februari 2018

INFÖR UTTAGNINGAR. Helgen 16-18 februari var en ytterligare helg med många uttagningsprogram i form av heats, deltävlingar och semifinaler. Förutom det var det dessutom nationella finaler i Montenegro och Vitryssland. Alla dessa program är nu över och i denna artikel sammanställer vi alla resultaten från programmen.

 

Schema för uttagningarna

Nedan har vi sammanställt information om respektive uttagning denna helg. Vi kommer att resultatuppdatera kontinuerligt under helgen, men en sammanfattande artikel med alla resultat dyker upp på måndag (19:e februari).

Med reservation för eventuella förändringar och tillägg.

 

Fredag 16 februari

 

 

Lördag 17 februari

 

 

Söndag 18 februari

 


 

Fredag 16 februari

San Marino: Nationell uttagning – semifinal 2

 • Tid: 20:05 CET
 • Programledare: Nick Earles & Kristin Stein
 • Plats: Bratislava, Slovakien
 • Röstningsprocess: 100% juryröstning
 • TV-bolag/Stream: SMRTV – Länk 1, Länk 2, Länk 3

 

Panelen inför: San Marino håller en nationell uttagning för första gången någonsin, och detta har i ett första skede inneburit en auditiontävling som sedan utsett 11 tävlande. I två semifinaler kommer dessa tävlande framföra potentiella Eurovisionbidrag, därefter utser en jurytrio bestående av Zoë (Österrikes Eurovisionrepresentant 2016), Vince Bugg och Neon Hitch, vilket bidrag som respektive tävlande tar med sig till finalen.

Antingen under sändningen eller efter att denna semifinal har sänts kommer programmets jury ha beslutat vilket bidrag respektive tävlande tar med sig till finalen den 3:e mars.

Läs mer om startfältet »

 


 

Vitryssland: Nationell final – final!

 • Tid: 20:15 CET
 • Programledare: Olga Ryzhikova & TEO
 • Plats: Minsk, Vitryssland
 • Röstningsprocess: 50% juryröstning och 50% tittarröstning
 • TV-bolag/Stream: BTRC – Länk

 

Panelen inför: Vitryssland ska välja artist och bidrag till Eurovision Song Contest 2018. Det är jury och tittarna som gemensamt under en finalkväll ska bestämma vem av de 10 bidragen som är bäst lämpad att få representera landet i Lissabon i maj. I finalstartfältet tävlar svenska upphovsmän, b.la Alexander Bard och tvillingsystrarna Ylva & Linda Persson.

Läs mer om startfältet & ta del av våra kommentarer »

 


 

Lördag 17 februari

Estland: Eesti Laul 2018 – semifinal 2

 • Tid: 19:35 – ~21:35 CET
 • Programledare: Kristel Aaslaid & Martin Veisman
 • Plats: ?, Estland
 • Röstningsprocess: 50% juryröstning och 50% tittarröstning
 • TV-bolag/Stream: ERR – Länk

 

Panelen inför: Det har blivit dags för den andra semifinalen, som likt den första innehåller 10 tävlande vilka tävlar om fem platser i finalen den 3:e mars. I programmet framförs alla bidrag, därefter utser programmets jury och tittare fyra bidrag som går direkt till final. Sedan får tittarna rösta fram ett wildcard.

Läs mer om startfältet & ta del av våra kommentarer »

 


 

Island: Söngvakeppnin 2018 – semifinal 2

 • Tid: 20:45 – 22:20 CET
 • Programledare: Ragnhildur Steinunn Jónsdóttir
 • Plats: Háskólabíói
 • Röstningsprocess: 100 % tittarröstning
 • TV-bolag/Stream: RÚV – Länk

 

Panelen inför: Islands uttagning Söngvakeppnin 2018 fortsätter med sin andra semifinal där ytterligare 6 artister tävlar om 3 platser i finalen. Notera att artisten Þórir & Gyða med låten “Brosa” tävlar i denna semifinal. De skulle ursprungligen ha tävlat i den första semifinalen men bytte semi med Guðmundur Þórarinsson som spelar fotbollsmatch denna lördag.

Efter att denna semifinal är avgjord vet vi vilka artister som gör upp i finalen den 3:e mars, om inte juryn väljer att lägga till ett eller flera wildcard(s).

Läs mer om startfältet och ta del av våra kommentarer »

 


 

Lettland: Supernova 2018 – heat 3

 • Tid: 20:25 – ~22:55 CET
 • Programledare: Dagmāra Legante & Justs Sirmais
 • Plats: Riga Film Studios, Riga
 • Röstningsprocess: 50% juryröstning och 50% tittarröstning
 • TV-bolag/Stream: LTV 1 – Länk

 

Panelen inför: I det tredje och sista heatet i Lettlands Supernova tävlar sju artister om de två sista finalplatserna. Det är tittarna och jury som tillsammans röstar vidare bidragen till finalen.

Notering från förra heatet: Markus Riva fick gå vidare till finalen från det förra heatet efter att LTV upptäckte ett tekniskt fel vid röstningen som hade lett till att han ursprungligen åkte ut. Men ursprungliga finalisten Ritvars fick behålla sin finalplats.

Läs mer om startfältet & ta del av våra kommentarer »

 


 

Litauen: Eurovizijos 2018 – heat 6

 • Tid: 20:00 – 22:20 CET
 • Programledare: Mantui Stonkui och Ugnei Skonsmanaitei
 • Plats: ?, Litauen
 • Röstningsprocess: 50% juryröstning & 50% tittarröstning
 • TV-bolag/Stream: LRT – Länk

 

Panelen inför: Efter den första grundomgången var avklarad med fyra heats, hade juryn och tittarna röstat vidare 24 bidrag till nästa omgång. Dessa bidrag delades upp i två heats om 12 bidrag per heat, och denna gång ska vi få höra de sista 12 bidragen som gått vidare. Även denna gång är det jury och tittarna som tillsammans röstar vidare ytterligare 6 bidrag.

Det ska tilläggas att även detta heat är förinspelat, där juryn redan avlagt sina röster. Tittarnas poäng adderas samman under sändningskvällen.

Efter att detta heat är avklarat har startfältet ytterligare krympt och vi vet vilka bidrag som vi kommer att få höra mer om igen.

Läs mer om startfältet & ta del av våra kommentarer »

 


 

Montenegro: Montevizija 2018 – final!

 • Tid: 20:00 – ~22:00 CET
 • Programledare: Ej presenterat
 • Plats: Ej presenterat
 • Röstningsprocess: 100% tittarröstning
 • TV-bolag/Stream: RTCG – Länk

 

Panelen inför: Det är i år första gången sedan 2008 som Montenegro väljer nationell final istället för klassiskt internval. Detta är inget man är unik med i år, även t.ex. Frankrike och San Marino spolar internvalet detta år, vilket i och för sig är roligt att länder vågar pröva på nya saker. Nåväl, i denna final tävlar fem artister om segern, och det är enbart tittarna som får välja vinnare. Senast vi såg Montenegro tävla i en Eurovisionfinal var år 2015 – kan det bli ändring på det i år månntro?

Läs mer om startfältet & ta del av våra kommentarer »

 


 

Slovenien: EMA 2018 – semifinal

 • Tid: 20:00 – ~22:00 CET
 • Programledare: Vid Valič
 • Plats: TV-studio 1, ?, Slovenien
 • Röstningsprocess: 50% juryröstning och 50% tittarröstning
 • TV-bolag/Stream: RTVSLO – Länk kommer senare

 

Panelen inför: Slovenien ska välja artist och bidrag till Eurovision 2018 genom uttagningen EMA. I denna semifinal tävlar 16 bidrag om 8 platser i finalen. Jury och tittare röstar gemensamt fram vinnarna. I startfältet finns bland annat två tidigare slovenska Eurovisionrepresentanter: Tanja Ribič (Eurovision 1997 med låten “Zbudi se”) och ManuElla (Eurovision 2016 med låten “Blue And Red”) samt en rad andra artister som tidigare deltagit i EMA t.ex. BQL, KiNG FOO, Nika Zorjan och Nuška Drašček.

Notera gärna även att artisten Jimmy Jansson och låtskrivaren Samuel Waermö finns med som upphovspersoner till ett av bidragen i startfältet.

Läs mer om startfältet »

 


 

Ukraina: Vidbir 2018 – semifinal 2

 • Tid: 18:00 CET
 • Programledare: Serhiy Prytula
 • Plats: KPI, Kiev
 • Röstningsprocess: 50% juryröstning – 50% tittarröstning
 • TV-bolag/Stream: UA:PBC – Länk kommer senare

 

Panelen inför: Ukrainas uttagning Vidbir 2018 fortsätter med den andra semifinalen. 9 tävlande gör upp om de sista 3 platserna i finalen. Det är juryn och tittarna som bestämmer vilka bidrag som ska tävla i finalen.

Läs mer om startfältet »

 


 

Ungern: A Dal 2018 – semifinal 2

 • Tid: 20:30 – 22:40 CET
 • Programledare: Kriszta Rátonyi & Freddie
 • Plats: Budapest
 • Röstningsprocess: Två röstningsomgångar; först 50% juryröstning och 50% tittarröstning som avgör tre finalbidrag, sedan får tittarna 100% makt att rösta fram ett wildcard
 • TV-bolag/Stream: MTVA/Duna TV – Länk

 

Panelen inför: Ungern har genomgått sina tre grundheats där 30 bidrag har sållats ned till 18 bidrag. Dessa har nu fördelats ut till de två semifinalerna som ska avgöra vilka bidrag som går till final. Röstningsupplägget är exakt som i heaten, med skillnaden att färre bidrag går vidare. Först framförs respektive bidrag samtidigt som tittarna kan rösta genom bl.a. appen. Efter varje framträdande ger programmets jurymedlemmar Schell Judit, Mező Misi, Frenreisz Károly och Both Miklós, att avlägga enskilda poäng mellan 1-10. Juryns totalpoäng adderas ihop med tittarnas snittpoäng. De tre bidrag som efter alla framträdanden i denna semifinal har fått högst totalpoäng går direkt till final. Bland övriga 6 bidrag får tittarna rösta fram ett wildcard.

Efter att semifinalen är avgjord kommer vi att veta vilka åtta finalister som gör upp om segern i finalen (se förra veckans vinnare här).

Läs mer om startfältet & ta del av våra kommentarer »

 


 

Söndag 18 februari

Portugal: Festival da Canção 2018 – semifinal 1

 • Tid: 22:15 – ~01:30 CET
 • Programledare: Jorge Gabriel & José Carlos Malato
 • Plats: RTP:s studios, Lissabon
 • Röstningsprocess: 50% juryröstning och 50% tittarröstning
 • TV-bolag/Stream: RTP – Länk

 

Panelen inför: Värdlandet Portugal startar den första semifinalen där 13 tävlande gör upp om sju platser i finalen. Det är jury tillsammans med tittarna som avgör vilka som tar sig till final. I denna semifinal tävlar bl.a. Anabela som representerade Portugal vid Eurovision Song Contest 1993 samt José Cid, som representerade Portugal i Eurovision Song Contest 1980 och 1998.

Läs mer om startfältet här »

 


 

Rumänien: Selecția Națională 2018: heat 5

 • Tid: 20:00 – 22:30 CET
 • Programledare: Diana Dumitrescu och Cezar Ouatu
 • Plats: Sighișoara, Rumänien
 • Röstningsprocess: 100% juryröstning
 • TV-bolag/Stream: TVR – Länk

 

Panelen inför: Rumänien håller i år en Melodifestival-stor uttagning med fem heats och en final. Denna vecka har man nått det sista heatet där startfältets 12 sista artister om de sista tre platserna i finalen. Det är fortfarande juryn som har hela makten att utse vilka bidrag som tar sig till finalen, först då får tittarna komma in och säga sitt.

Läs mer om startfältet i sista heatet »

 


 

 


 

Kommentera