« Montenegro NF 2017

Montenegro NF 2019 »


Montevizija 2018

Montevizija 2018

MONTENEGROS UTTAGNING. För första gången på tio år valde det montenegrinska TV-bolaget RTCG artist och bidrag till Eurovision Song Contest genom en nationell final istället för att enbart göra ett internval.

Under hösten 2017 anordnades en antagning som totalt inbringade 31 bidrag. Därefter utsåg en femmannajury fem bidrag som skulle få tävla i finalen. Vilka dessa bidrag var meddelades den 16 januari 2018. Finalen hölls den 17:e februari 2018 på Hilton Hotell i huvudstaden Podgorica, där det var tv-tittarna som endast fick besluta vilket bidrag som skulle ta hem segern. Ett antal gästartister deltog i showen.

Montenegro har haft motiga år i Eurovisionen sedan man började tävla under egen flagg 2007. Endast vid två tillfällen (2014 respektive 2015) har man varit i Eurovisionfinal, övriga år har det mer eller mindre bjudits på fiaskon. Kan det bli annorlunda denna gång? Det återstår att se i Lissabon.

 

Datum & händelser

 

Finalen!

Fakta

 • Datum: 2018-02-17
 • Tid: 20:00 – 22:00 CET
 • Programledare: Ej presenterat
 • Plats: Podgorica Hilton Hotel i Podgorica
 • Röstningsprocess: 100% tittarröstning
 • TV-bolag/Stream: RTCG – Länk

 

Panelen inför: Det är alltså första gången sedan 2008 som Montenegro väljer nationell final istället för klassiskt internval. Detta är inget man är unik med i år, även t.ex. Frankrike och San Marino spolar internvalet detta år, vilket i och för sig är roligt att länder vågar pröva på nya saker. Nåväl, i denna final tävlar fem artister om segern, och det är enbart tittarna som får välja vinnare. Senast vi såg Montenegro tävla i en Eurovisionfinal var år 2015 – kan det bli ändring på det i år måntro?

Finalen kommer gästas av Knez, som var den senaste artisten att kvala in Montenegro till ESC-finalen (2015) med låten “Adio”. Även Slavko Kalezić som representerade Montenegro i ESC 2017 och Albaniens ESC-representant för i år, Eugent Bushpepa kommer att gästa finalen som mellanakter.

Dessvärre finns inga fullversioner av studioversionerna inför finalen. Endast ett kort recap av låtarna finns här nedan. Vi kommer istället att göra våra topplistor i resultat-delen och kommentera finalen i sin helhet.

 

Startfältet

De tävlande presenteras i bokstavsordning efter artistnamn.

 

Ivana Popović Martinović – “Poljupci”
Text & musik: Slavko Milovanović


 

Katarina Bogićević – “Neželjena”
Text &/musik: Aleksandra Milutinović, Darko Dimitrov


 

Lorena Janković – “Dušu mi daj”
Text & musik: Mirsad Serhatlić


 

Nina Petković – “Dišem”
Text &/musik: Nina Petković, Michael James Down, Jonas Gladnikoff, MaJiKer


 

Vanja Radovanović – “Inje”
Text & musik: Vanja Radovanović


 

 

Resultat

Vanja Radovanović vann Montenegros nationella final 2018. Foto: Miodrag Markovic.

Montenegro har avgjort sin nationella final Montevizija, där tittarna röstade fram Vanja Radovanović med låten “Inje” som vinnare. Han kommer därför att få representera Montenegro i Eurovision Song Contest 2018.

Det var första gången sedan år 2008 som det montenegrinska nationella TV-bolaget RTCG valde att låta montenegrinska folket rösta fram sin representant till Eurovision Song Contest. Inför finalen hade en nationell antagning hållits och sedan fick en jury ta fram fem bidrag som fick tävla om segern. Finalen hölls på Hilton Hotell i huvudstaden Podgorica.

Tittarna var de enda som fick rösta i finalen och de gillade Vanja Radovanovićs bidrag bäst som därför tog hem segern. Han kommer nu få tävla i Eurovision 2018 i Lissabon med bidraget “Inje”.

Montenegro har haft motiga år i Eurovisionen sedan man började tävla under egen flagg 2007. Endast vid två tillfällen (2014 respektive 2015) har man varit i Eurovisionfinal, övriga år har det mer eller mindre bjudits på fiaskon. Kan det bli annorlunda denna gång? Det återstår att se i Lissabon.

 

Hela resultatet:

 • Vinnare: Vanja Radovanović – Inje
 • Tvåa: Katarina Bogićević – Neželjena
 • Trea: Lorena Janković – Dušu mi daj
 • Oplacerad: Ivana Popović Martinović – Poljupci
 • Oplacerad: Nina Petković – Dišem

 

Så här såg Vanjas liveframträdande ut i finalen:

 

Tycker du det var rätt vinnare som vann finalen? Kommentera gärna!


Panelens slutkommentarer

Så här tycker vi i panelen om vinnaren i finalen.

 

Äntligen kommer Montenegro med en riktigt bra låt. Som jag längtat sedan “Adio” från 2015. Det är så här det ska låta från Montenegro, när de prövat runt med både konstig hårdrock och sitt mycket märkliga disconummer ifjol så känns det här riktigt befriande. Nu hoppas jag att det kommer låta betydligt säkrare på scenen i Lissabon, men för mig är det här en given finalist idag precis nu när de valt Vanja som representant. Roligt också att de höll en final och inte bara gjorde ännu ett internval.

 


 1. Vanja Radovanović – “Inje”
 2. Ivana Popović Martinović – “Poljupci”
 3. Lorena Janković – “Dušu mi daj”
 4. Katarina Bogićević – “Neželjena”
 5. Nina Petković – “Dišem”

Montenegro gjorde helt rätt val! När jag lyssnade igenom låtarna i korthet inför tävlingen var det en som stack ut, och det var balkanballaden “Inje”. Visst, man ska egentligen inte dra för stora växlar av bara 20 sekunder. Men nu när jag fått höra låten i sin helhet blev jag mer övertygad på min sak. Det som jag tycker är så bra med balkanballader är att görs de på rätt sätt kan de bli riktigt, riktigt bra. Så även här. Det här är Montenegros bästa låt de tävlat med, faktiskt. Och givetvis hoppas man på att det ska gå riktigt bra för dem. Det förtjänar de!

 

 1. Vanja Radovanović – “Inje”
 2. Ivana Popović Martinović – “Poljupci”
 3. Katarina Bogićević – “Neželjena”
 4. Nina Petković – “Dišem”
 5. Lorena Janković – “Dušu mi daj”

Jag håller med min kollega Lukas att Montenegro gjorde helt rätt val att välja fram den klassiska balkanballaden “Inje” med Vanja Radovanović som vinnare och representant till Eurovision 2018. Finalen innehöll flera bra andra kandidater som också hade funkat bra, men den som vann var i en klass för sig. Grattis till ett starkt ESC-bidrag, Montenegro och lycka till.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Mello 2020

Nationella 2020

Uttagningskalender

Eurovision 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen