« Ungern NF 2017 Ungern NF 2019 »

A Dal 2018

A Dal 2018

UNGERNS UTTAGNING. Det blir sjunde året i rad som den populära uttagningen A Dal används för att utse Ungerns artist och bidrag till Eurovision Song Contest. 30 artister valdes från början ut till tävlingen som sedan gallras ut genom tre heats och två semifinaler tills det bara är finalisterna kvar.

Bidragen har valts ut efter en nationell antagning. Denna antagning inbringade mer än 350 bidrag till uttagningen och bland dessa sållde en jury ned till 30 tävlande. Bidragen med tillhörande artister presenterades vid en presskonferens i början av december 2017.

Programledare för sändningarna i 2018 års omgång av A Dal är Rátonyi Kriszta och sångaren Freddie (som tävlade för Ungern i ESC 2016). Dessa två är nya programledare för denna säsong. Utöver nya programledare är också Schell Judit och Mező Misi två nya jurymedlemmar medan Frenreisz Károly och Both Miklós är kvar sedan ifjol.

 

Upplägg i programmet

I varje program är det en fyramannajury och tittarna som gemensamt röstar fram vilka bidrag som ska gå vidare. I en första omgång framförs låtarna live och därefter poängsätter juryn bidragen mellan 1 och 10 poäng. Under liveframträdandena kan tittarna också rösta genom bl.a. en app, och deras antalet röster blir ett genomsnittsbetyg mellan 1 och 10 som adderas till juryns totalpoäng. I heaten var det sedan de bidrag som totalt sett kommit topp 5 som gick vidare till semifinalerna, medan i semifinalerna är det endast topp 3 som går direkt till finalen. Bland de övriga bidrag som kvarstår i det aktuella programmet får tittarna rösta fram ett wildcard.

I finalen avgör först juryn fyra av åtta finalister som sedan tittarna får välja en slutgiltig vinnare.

 

Om uttagningen

A Dal 2018 kommer att bestå av tre heats, två semifinaler och en final, vilka är planerade att sändas på lördagar mellan den 20:e januari och 24:e februari 2018. Från början tävlar 30 artister uppdelade om 10 per program där en fyramannajury och tittarna gemensamt röstar vidare tävlande till semifinaler. Från dessa semifinaler röstas sedan ett antal tävlande vidare till en final där vinnaren slutligen koras.

 

Datum & händelser

Det är vid dessa datum som A Dal 2018 äger rum:

 

 

 

Heat 1

Fakta

 • Datum: 2018-01-20
 • Tid: 20:30 – 22.40 CET
 • Programledare: Rátonyi Kriszta & Freddie
 • Plats: Budapest
 • Röstningsprocess: Två röstningsomgångar; först 50% juryröstning och 50% tittarröstning som avgör fem bidrag, sedan får tittarna 100% makt att rösta fram ett wildcard
 • TV-bolag/Stream: MTVA/Duna TV – Länk

 

Panelen inför: Det har blivit dags för Ungerns första heat där 10 bidrag ska göra upp om några platser i de två kommande semifinalerna. Upplägget för heatet går genom två röstningsomgångar.

Den första sker under jury- och tittarröstning, för under varje artists liveframträdande kan publiken rösta på bidraget genom s.k. app-röstning. Efter framträdandet kommer även programmets jury, bestående av personligheterna Schell Judit, Mező Misi, Frenreisz Károly och Both Miklós, att avlägga enskilda poäng mellan 1-10. Deras totalpoäng adderas samman med tittarnas app-poäng, som blir ett snitt av hur folk röstade. De fem bidrag som får högst totalpoäng av juryn och tittarna efter första omgången går direkt till semifinalerna.

Därefter inleds andra omgången, där tittarna själva får rösta fram ett wildcard bland de bidrag som ej gick vidare direkt. Totalt är det alltså 6 bidrag som går vidare till semifinalerna. Programledare är Rátonyi Kriszta och sångaren Freddie (som tävlade för Ungern i ESC 2016).

OBS: Det går att vara med och påverka resultatet genom att ladda ner “A Dal 2018-appen”.  Den går att ladda ner för både IOS och Android. Poängen avger man när artisterna framför sina bidrag. Poängen räknas med i tittarrösterna och är helt gratis.

 

Startfältet

De tävlande presenteras i startnummerordning.

 

1. Living Room – “Kirakat élet”
Text &/musik: Benjamin Pál, Patrik Prommer


 

2. Vastag Tamás – “Ne hagyj reményt”
Text &/musik: Krisztián Sztevanovity, Dusán Sztevanovity


 

3. Noémo – “Levegőt!”
Text &/musik: Noémi Takácsová, Dániel Ferenc Szabó, Bálint Artúr Szeifert, István Tóth, Márton Jeszenszky


 

4. Leander Kills – “Nem szól harang”
Text & musik: Leander Köteles


 

5. Süle Zsolt – “Zöld a május”
Text &/musik: Zsolt Süle, Péter Bodnár


 

6. Knoll Gabi – “Nobody to Die For”
Text &/musik: Gabi Knoll, Krisztián Burai, Stanislav Bendarzsevszkij


 

7. Fourtissimo feat. Markanera – “Kisnyuszi a kalapban”
Text &/musik: Valéria Ferencz-Kuna, Márton Kuna, Gyula Ferencz-Kuna, Bence Kuna


 

8. Ceasefire X – “Satellites”
Text &/musik: Bence András Vavra, Norbert Szűcs, Kata Kozma


 

9. Király Viktor – “Budapest Girl”
Text &/musik: Viktor Király, Ashley Hicklin, Marcel Závodi


 

10. Patikadomb – “Jó szelet!”
Text &/musik: Gábor Dobos, Tamás Kátai, Gyula Ujvári


 

Panelen tycker till!

Inför det första heatet kommer några av oss i panelen tycka till om bidragen och göra topplistor.

 

 1. Ceasefire X – “Satellites”
 2. Fourtissimo feat. Markanera – “Kisnyuszi a kalapban”
 3. Living Room – “Kirakat élet”
 4. Vastag Tamás – “Ne hagyj reményt”
 5. Király Viktor – “Budapest Girl”
 6. Patikadomb – “Jó szelet!”

Kommentar: Överlag är detta heat godkänt, i något fall mer än godkänt, men det saknas några godbitar för att det ska bli riktigt bra. Åtminstone känns det så nu när jag bara har hört studioversioner och inte sett några liveframträdanden. Är lite besviken på min fjolårsfavorit Leander Kills, för även om jag gillar riktigt tunga hårdrockslåtar så tar de i lite väl mycket. Risken är att de skrämmer bort tittarna. Men å andra sidan ska de ha cred för att de inte behöver “schlagerfiera” rocken för att få tävla (som det väldigt ofta är i Sverige). De kör på sin grej och det är bra, men lite för “tungt” här anser jag. Sedan är det väldigt mycket som känns som bra radiomusik, men det finns ingen låt av dessa 10 jag skulle vilja skicka till Eurovisionen.

Förhoppningsvis får jag en annan uppfattning efter att ha sett liveframträdandena.

 

 1. Leander Kills – “Nem szól harang”
 2. Patikadomb – “Jó szelet!”
 3. Vastag Tamás  – “Ne hagyj reményt”
 4. Fourtissimo feat. Markanera – “Kisnyuszi a kalapban”
 5. Süle Zsolt – “Zöld a május”
 6. Knoll Gabi – “Nobody to Die For”

Kommentar: I första heatet blir det väldigt mycket återseenden, då flera av artisterna varit med tidigare, bland annat Király Viktor, Knoll Gabi, Vastag Tamás och en herre som heter Köteles Leander. Ganska medium startfält, trots att Leander Kills åter ligger etta hos mig i detta heat är “Nem szól harang” den låt som är minst bra av de tre favoriter jag tagit till mig av hela uppsättningen av A Dal 2018. Det finns vissa låtar längre fram i tävlingen som jag kommer se mer fram emot. Vilka det är kommer ni få se då.

 1. Süle Zsolt – “Zöld a május”
 2. Living Room – “Kirakat élet”
 3. Patikadomb – “Jó szelet!”
 4. Noémo – “Levegőt”
 5. Leander Kills – “Nem szól harang”
 6. Fourtissimo feat. Markanera – “Kisnyuszi a kalapban “

Kommentar: Till att börja med att säga hur otroligt glad jag är över att Ungern har så många låtar på sitt egna språk uttagningen. Någonting som många andra borde ta efter omgående.
Låtkvalitén i första heatet är jag dessvärre inte lika nöjd med. Min klara favorit är ”Zöld a május” som i min mening är den mest genuina låten i startfältet. De edna andra två låtarna jag brydde mig om att lyssna klart på var ”Jó szelet!” & ”Kirakat élet”. Resterande bidrag är enligt mig inte mer än okej eller allmänt tråkiga och intetsägande. Tror inte att vi kan lokalisera årets eurovisionvinnare här.

 

 1. Vastag Tamás  – “Ne hagyj reményt”
 2. Fourtissimo feat. Markanera – “Kisnyuszi a kalapban”
 3. Ceasefire X – “Satellites”
 4. Leander Kills – “Nem szól harang”
 5. Noémo – “Levegőt!”
 6. Knoll Gabi – “Nobody to Die For”

Kommentar: Ett medelmåttigt första heat där jag har tre kandidater som jag håller lite extra hårt på. Jag tycker att det är synd att deltävlingens bästa sångare Király Viktor har en sån medioker låt. Man har fått erfara att mycket hänger på liveframträdandena när det gäller A Dal. Ibland kan studioversionerna låta hur bra som helst, men det faller totalt när det kommer till liveframträdandet. Jag tycker att Ungern har en av de klart roligaste nationella uttagningarna till Eurovision, så jag har verkligen gått och väntat på att de ska dra igång årets upplaga. Jag hoppas att framgångarna fortsätter i Eurovision resultatmässigt och att man återigen väljer fram ett bra bidrag till Lissabon som både jag själv och Europa gillar. Det är kul att de har en bra blandning av både låtar på ungerska och engelska.

 


Resultat av heat 1

Det första heatet av Ungerns uttagning A Dal 2018 är avklarat och vi har ett resultat. Efter den första omgångens jury- och tittarröstning med poängutdelning och sedan efter tittarnas wildcardomröstning var det följande bidrag som gick vidare till semifinalerna:

 

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare? Kommentera gärna!


Panelens slutkommentarer

Så här tycker några av oss i panelen om resultat av detta heat.


Då jag riktade blicken mot en annan uttagning såg jag inte denna, men av det lilla jag sett av framträdandena och resultatet är jag ganska förvånad över hur utfallet blev. Att Leander Kills gick vidare som delad etta igen såg jag inte ske, även om det i sig ändå är kul då de var min personliga favorit i detta heat. Men att Süle Zsolt, som inte verkade vara favorittippad alls, var den andra ettan, räknade jag inte med, speciellt om man tar med det faktum att Fourtissimo som hypades upp åkte ut med huvudet före. Jag undrar lite hur juryn tänkte, för jag ser ingen röd tråd i detta, jag vet ingenting.

 

 

Ett ganska förutsägbart resultat där jag främst är nöjd över att min absoluta favorit i detta heat, Vastag Tamás knep tittarnas wildcard-semifinalplats och där jag är mindre nöjd med att den underhållande gruppen Fourtissimo feat. Markanera blev utslagna. Jag måste återigen beröma vilken fantastisk sångare Király Viktor är. Även om jag inte är något större fan av hans låt denna gång. Att den äldre herren Süle Zsolt gick vidare såg jag inte komma på förhand. Det var väl egentligen den största skrällen? Kul att rockgruppen Leander Kills återigen gick vidare och att rockgenren har ett liv i tävlingen än idag. Det är framförallt roligt att de kör sin grej fullt ut, utan att schlagerfiera låten för att passa in i Eurovision-stuket. Det som har sitt eget sound och som sticker ut är ju det vinnande konceptet i Eurovision, det såg vi inte minst i ESC 2017 när Salvador Sobral vann tävlingen med en låt som lika gärna kunnat tävlat för 40 år sedan tillbaka. Om en vecka står 10 nya bidrag på scen. Blir det ett lika bra startfält då med?

 

Heat 2

Fakta

 • Datum: 2018-01-27
 • Tid: 20:30 – 22:40 CET
 • Programledare: Kriszta Rátonyi & Freddie
 • Plats: Budapest
 • Röstningsprocess: Två röstningsomgångar; först 50% juryröstning och 50% tittarröstning som avgör fem bidrag, sedan får tittarna 100% makt att rösta fram ett wildcard
 • TV-bolag/Stream: MTVA/Duna TV – Länk

 

Panelen inför: Det har blivit dags för Ungerns andra heat där 10 bidrag ska göra upp om några platser i de två kommande semifinalerna. Upplägget för heatet går genom två röstningsomgångar.

Den första sker under jury- och tittarröstning, för under varje artists liveframträdande kan publiken rösta på bidraget genom s.k. app-röstning. Efter framträdandet kommer även programmets jury, bestående av personligheterna Schell Judit, Mező Misi, Frenreisz Károly och Both Miklós, att avlägga enskilda poäng mellan 1-10. Deras totalpoäng adderas samman med tittarnas app-poäng, som blir ett snitt av hur folk röstade. De fem bidrag som får högst totalpoäng av juryn och tittarna efter första omgången går direkt till semifinalerna.

Därefter inleds andra omgången, där tittarna själva får rösta fram ett wildcard bland de bidrag som ej gick vidare direkt. Totalt är det alltså 6 bidrag som går vidare till semifinalerna. Programledare är Rátonyi Kriszta och sångaren Freddie (som tävlade för Ungern i ESC 2016).

 

Startfältet

De tävlande presenteras i startnummerordning.

 

1. Peet Project – “Runaround”
Text &/musik: Ferencz Péter, Magán Olivér, Závodi Attila, Gudics Martin, Gudics Marcell


 

2. Polgár Odett – “Aranyhal”
Text &/musik: Toldi Miklós, Polgár Odett, Hujber Szabolcs


 

3. Yesyes – “I Let You Run Away”
Text &/musik: Szabó Ádám, Somogyvári Dániel, Yesyes


 

4. Maya ’n’ Peti – “Nekem te”
Text &/musik: Szalma Edvárd, Szikszai Péter


 

5. Singh Viki – “Butterfly House”
Text &/musik: Andy Vitolo, John King 


 

6. SativuS – “Lusta lány”
Text &/musik: Szabó Márton, Pájer Gábor


 

7. Dánielfy Gergely – “Azt mondtad”
Text &/musik: Dánielfy Gergely, Völgyesi Árpád


 

8. Nene – “Mese a királyról”
Text &/musik: Vörös Milán Erik, Orsovai Renáta Katalin, Márkosi József, Boda Evelin, Varga Szabolcs Balázs, Ferencz Péter


 

9. Heincz Gábor BIGA – “Good vibez”
Text &/musik: Heincz Gábor, Méhes Adrián


 

10. AWS – “Viszlát nyár”
Text &/musik: Kökényes Dániel, Brucker Bence, Veress Áron, Schiszler Soma, Siklósi Örs


 

Panelen tycker till!

Inför heatet kommer några av oss i panelen tycka till om bidragen och göra topplistor.

 

 1. Singh Viki – “Butterfly House”
 2. AWS – “Viszlát nyár”
 3. Yesyes – “I Let You Run Away”
 4. Polgár Odett – “Aranyhal”
 5. Dánielfy Gergely – “Azt mondtad”
 6. Peet Project – “Runaround”

Kommentar: Det här heatet är betydligt bättre än det förra heatet, och jag gillar främst att det är mer intressanta låtar här. Singh Viki hade jag som favorit ifjol och hon levererar ännu bättre i år. Åtminstone i studioversion. Sedan gillar jag AWS:s rocklåt mer än Leander Kills. En del nummer påminner om visor och lite Salvador-stil, men här tycker jag det får sitt rätta forum. De enda låtarna jag inte gillar alls är Nenes och Maya’n’Peti som jag tycker är småtråkiga och slätstrukna. Så jag hoppas att de inte går vidare.

 

 1. AWS – “Viszlát nyár”
 2. SativuS – “Lusta lány”
 3. Yesyes – “I Let You Run Away”
 4. Peet Project – “Runaround”
 5. Polgár Odett – “Aranhyal”
 6. Maya ‘n’ Peti – “Nekem te”

Kommentar: Ett överlag bättre startfält jämfört med förra veckan, det finns ingen låt jag tycker är direkt dålig, flera godkända, några växare (“Lusta lány” till exempel). Men i det här heatet tycker jag nästan inte det spelar någon roll hur resultatet faller bortsett från en låt jag vill ha vidare mer än någon annan: “Viszlát nyár”! Jag kan inte säga mer än att det är för mig den överlägsna vinnaren i hela A Dal. Hoppas verkligen AWS fixar det här! Även om jag tror det kan bli tufft…

 

 1. Polgár Odett – “Aranyhal”
 2. Dánielfy Gergely – “Azt Mondtad”
 3. Yesyes – “I let you run away”
 4. AWS – “Viszlát Nyár”
 5. SativuS – “Lusta lány”
 6. Peet Project – “Runaround”

Kommentar: Vilken FLOPP förra veckan var! Fyra av de 6 låtarna i min topplista åkte ut med huvudet före. Dessutom gick alla de tre engelska låtarna som tävlade vidare. Fastän alla tre var värdelösa. Aja, ny vecka nu. Kanske kan jag bli mer tillfreds med veckans resultat. Kvalitén är åtminstone på en någorlunda högre nivå. Istället för en klar favorit så har jag tre. Varav en framförs (tyvärr) på engelska, och två på ungerska.

 

 1. AWS – “Viszlát nyár”
 2. Yesyes – “I Let You Run Away”
 3. Nene – “Mese a királyról”
 4. Polgár Odett – “Aranyhal”
 5. Singh Viki – “Butterfly House”
 6. Heincz Gábor BIGA – “Good vibez”

Kommentar: Här är vi i panelen inte alls eniga om att kvaliteten i det andra heatet är bättre än den första. Jag tycker att andra heatet är mycket mer ointressant och omotiverat att genomlyssna. Heincz Gabor som jag älskade med ”Learning to let go” (tvåa i A Dal 2012) kommer inte alls upp i samma nivå som sist. Detsamma gäller Singh Viki som hade mycket bättre låtar i tidigare framträdanden av A Dal. Bäst i detta heat är ändå rockgruppen AWS ihop med Yesyes med Szabo Adam i spetsen. En favoritartist hos mig som jag hoppas tar sig vidare i tävlingen. Blickarna riktas ikväll mot den franska finalen, men jag kommer givetvis att se om heatet i efterhand och tycka till då med.

 


Resultat av heat 2

Det andra heatet av Ungerns uttagning A Dal 2018 är avklarat och vi har ett resultat. Efter den första omgångens jury- och tittarröstning med poängutdelning och sedan efter tittarnas wildcardomröstning var det följande bidrag som gick vidare till semifinalerna:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare? Kommentera gärna!


Panelens slutkommentarer

Så här tycker några av oss i panelen om resultat av detta heat.

Tala om nervositet när framträdandena fortlöpte! I och med att bland annat Yesyes, Dánielfy Gergely och BIGA fick höga poäng kändes det ganska ovisst, fram tills jag hörde publiken jubla redan när AWS hade ställt sig upp på scen. Och så gick man upp i delad ledning med Gergely. Jag är rätt säker på att AWS kommer bli farliga framöver! Överlag ett lyckat heat där hela min topp 3 gick vidare, även om jag inte räknade med att SativuS skulle göra det. Men tänk, tittarna räddade dem. A Dal kan bli rolig att titta på framöver!

 

Här glädjs jag främst åt kvalificeringarna för rockgruppen AWS och duon yesyes med Szabo Adam som frontsångare. Tycker båda gjorde fantastiska framträdanden. AWS’s frontsångare kanske var en aning övertaggad, men det var energi och styrka överlag. Tycker lite synd om Singh Viki som åkte ut, men låten höll helt enkelt inte. Den var för platt. Detta heat innehöll många sömniga ballader som var svåra att ta till sig. Bland några av dessa “Azt mondtad” med Dánielfy Gergely som tillsammans med AWS kom delad etta.

 

 

Heat 3

Fakta

 • Datum: 2018-02-03
 • Tid: 20:30 – 22:40 CET
 • Programledare: Kriszta Rátonyi & Freddie
 • Plats: Budapest
 • Röstningsprocess: Två röstningsomgångar; först 50% juryröstning och 50% tittarröstning som avgör fem bidrag, sedan får tittarna 100% makt att rösta fram ett wildcard
 • TV-bolag/Stream: MTVA/Duna TV – Länk

 

Panelen inför: Det har blivit dags för Ungerns tredje och sista heat där de sista 10 bidragen i grundomgången ska göra upp om några platser i de två kommande semifinalerna. Upplägget för heatet går genom två röstningsomgångar.

Den första sker under jury- och tittarröstning, för under varje artists liveframträdande kan publiken rösta på bidraget genom s.k. app-röstning. Efter framträdandet kommer även programmets jury, bestående av personligheterna Schell Judit, Mező Misi, Frenreisz Károly och Both Miklós, att avlägga enskilda poäng mellan 1-10. Deras totalpoäng adderas samman med tittarnas app-poäng, som blir ett snitt av hur folk röstade. De fem bidrag som får högst totalpoäng av juryn och tittarna efter första omgången går direkt till semifinalerna.

Därefter inleds andra omgången, där tittarna själva får rösta fram ett wildcard bland de bidrag som ej gick vidare direkt. Totalt är det alltså 6 bidrag som går vidare till semifinalerna. Programledare är Rátonyi Kriszta och sångaren Freddie (som tävlade för Ungern i ESC 2016).

När detta heat är avslutat vet vi vilka 18 bidrag som fortsätter tävlingen om att bli Ungerns Eurovisionrepresentant 2018.

 

Startfältet

De tävlande presenteras i startnummerordning.

 

1. Nova Prospect – “Vigyázo”
Text &/musik: Kiss József, Schautek Bálint


 

2. Horváth Cintia & Balogh Tomi – “Journey (Break Your Chains)”
Text &/musik: Balogh Tamás, Horváth Cintia


 

3. Maszkura és a Tücsökraj – “Nagybetűs szavak”
Text &/musik: Biró Szabolcs, Boros Gábor, Földesi Attila, Kertész Csaba, Vikukel Dániel


 

4. Gulyás Roland – “Hypnotized”
Text & musik: ByeAlex


 

5. Tolvai Reni – “Crack My Code”
Text &/musik: Bella Máté, Johnny K. Palmer


 

6. Ham ko Ham – “Bármerre jársz”
Text &/musik: Tóth G. Zoltán, Kathy Zsolt


 

7. #yeahla feat. Eszes Viki – “1 szó mint 100”
Text & musik: Jelasity Péter


 

8. Andy Roll – “Turn the Lights On”
Text & musik: Dutka András


 

9. Horváth Tamás – “Meggyfa”
Text & musik: Horváth Tamás


 

10. Szőke Nikoletta, Kökény Attila, Szakcsi Lakatos Róbert – “Életre kel”
Text &/musik: Szakcsi Lakatos Róbert, Müller Sziámi Péter


 

 

Panelen tycker till!

Inför heatet kommer några av oss i panelen tycka till om bidragen och göra topplistor.

 1. Nova Prospect – “Vigyázó”
 2. Andy Roll – “Turn the Lights On”
 3. Gulyás Roland – “Hypnotized”
 4. Szőke Nikoletta, Kökény Attila, Szakcsi Lakatos Róbert – “Életre kel”
 5. Ham ko Ham – “Bármerre jársz”
 6. #yeahla feat. Eszes Viki – “1 szó mint 100”

Kommentar: Efter förra veckans bravader blir denna vecka lite av en “halvtidspaus” skulle jag nästan säga. Bland de här sista 10 låtarna är det “Vigyázó” som faller mig i smaken mest, men det är samtidigt också så att hälften av låtarna i detta fält skulle få underkänt! Inte ens #yeahla kommer undan här! Horváth Támas som även han varit favorittippad länge syns i det här startfältet, men jag är faktiskt inte helt förstående kring varför han rosats.

 

 1. #yeahla feat. Eszes Viki – “1 szó mint 100”
 2. Horváth Tamás – “Meggyfa”
 3. Ham ko ham – “Bármerre jársz”
 4. Nova Prospect – “Vigyázó”
 5. Gulyás Roland – “Hypnotized”
 6. Szőke Nikoletta, Kökény Attila, Szakcsi Lakatos Róbert – “Eletre kel”

Kommentar: Utan tvekan det svagaste heatet i årets A dal. Enda låten jag verkligen skulle se som en favorit är ”1 szó mint 100”. Denna skulle kunna vara min favorit i hela A dal. Annars är det mest mellanmjölk.

 

 1. Ham ko Ham – “Bármerre jársz”
 2. #yeahla feat. Eszes Viki – “1 szó mint 100”
 3. Andy Roll – “Turn the Lights On”
 4. Horváth Tamás – “Meggyfa”
 5. Maszkura és a Tücsökraj – “Nagybetűs szavak”
 6. Gulyás Roland – “Hypnotized”

Kommentar: Nu har vi hört alla bidrag av årets upplaga av A Dal 2018 och jag måste medge att jag inte är imponerad över kvaliteten av låtarna denna gången. Jag är lite besviken när man tittar tillbaka och jämför med hur bra låtar det har varit med i de tidigare upplagorna. Ham ko Ham är mina favoriter i det tredje och sista heatet. Jag älskar ziegenar-genren och deras låt är medryckande och man blir glad, så jag hoppas verkligen de tar sig vidare till semifinal.

 


Resultat av heat 3

Det tredje och sista heatet av Ungerns uttagning A Dal 2018 är avklarat och vi har ett resultat. Efter den första omgångens jury- och tittarröstning med poängutdelning och sedan efter tittarnas wildcardomröstning var det följande bidrag som gick vidare till semifinalerna:

 

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

Samtliga heats nu avgjorda

I och med att samtliga tre heats nu är avgjorda har startfältet minskat från 30 till 18 tävlande. Därmed kommer nu de två semifinalerna att inledas från och med den 10:e februari.

 

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare? Kommentera gärna!

 


Panelens slutkommentarer

Så här tycker några av oss i panelen om resultat av detta heat.


Inte lika lyckat som man hade kunnat hoppas. Nova Prospect var de jag höll på mest och så föll man på mållinjen, två gånger! Ena gången genom delad poäng med en annan semifinalist där juryn snuvade dem. Sen när tittarna skulle avgöra kändes det som att det stod mellan dem och Gulyás Roland, och givetvis kniper han sista semifinalplatsen. Ska jag däremot snegla lite på övriga resultatet är jag förvånad att Horváth Tamás faktiskt inte ens vann heatet trots att han verkar ha varit favorittippad i månader. Samt att trion med Szőke, Kökény & Szakcsi lyckades få mycket höga jurypoäng men tittarna inte alls var lika hänryckta. Det ska ändå bli intressant att se semifinalerna framöver, det tycks mig som att det verkar vara en väldigt öppen tävling, där en viss favoritlåt slåss i toppen.

 

 

Det sista heatet bjöd på både starka framträdanden och mindre bra framträdanden. Här såg vi ett exempel på hur en bra studioversion kan låta fruktansvärt när det kommer till själva liveframträdandet. Andy Roll bjöd på ett ordentligt magplask i min mening när han både sjöng falskt och inte kunde behärska engelska. Hur “Életre kel” kunde hamna i topp är för mig en gåta. Låten är ju ett enda stort sömnpiller. Jag är besviken att Tolvai Reni åkte ut för hennes låt “Crack my code” växte ordentligt på mig även om jag inte hade med henne på topplistan inför. Den är modern och catchy. Till de positiva bitarna då: Jag fick vidare min personliga favorit i form av Ham ko ham. Slutligen så måste jag ge beröm till Horváth Tamás som gjorde ett grymt bra framträdande och måste ses som en stekhet vinnarkandidat redan nu. Det ska bli spännande att följa fortsättningen av A Dal 2018.

 

 

Semifinal 1

Fakta

 • Datum: 2018-02-10
 • Tid: 20:30 – 22:40 CET
 • Programledare: Kriszta Rátonyi & Freddie
 • Plats: Budapest
 • Röstningsprocess: Två röstningsomgångar; först 50% juryröstning och 50% tittarröstning som avgör tre finalbidrag, sedan får tittarna 100% makt att rösta fram ett wildcard
 • TV-bolag/Stream: MTVA/Duna TV – Länk

 

Panelen inför: Ungern har nu gått igenom sina tre grundheats där 30 bidrag har sållats ned till 18 bidrag. Dessa har nu fördelats ut till de två semifinalerna som ska avgöra vilka bidrag som går till final. Röstningsupplägget är exakt som i heaten, med skillnaden att färre bidrag går vidare. Först framförs respektive bidrag samtidigt som tittarna kan rösta genom bl.a. appen. Efter varje framträdande ger programmets jurymedlemmar Schell Judit, Mező Misi, Frenreisz Károly och Both Miklós, att avlägga enskilda poäng mellan 1-10.. Juryns totalpoäng adderas ihop med tittarnas snittpoäng. De tre bidrag som efter alla framträdanden i denna semifinal har fått högst totalpoäng går direkt till final. Bland övriga 6 bidrag får tittarna rösta fram ett wildcard.

 

 

Startfältet

De tävlande presenteras i bokstavsordning efter artistnamn.

 

1. Ham ko Ham – “Bármerre jársz”
Text &/musik: Tóth G. Zoltán, Kathy Zsolt


 

2. Heincz Gábor BIGA – “Good vibez”
Text &/musik: Heincz Gábor, Méhes Adrián


 

3. SativuS – “Lusta lány”
Text &/musik: Szabó Márton, Pájer Gábor


 

4. Knoll Gabi – “Nobody to Die For”
Text &/musik: Knoll Gabi, Burai Krisztián, Stanislav Bendarzsevszkij


 

5. Maszkura és a Tücsökraj – “Nagybetűs szavak”
Text &/musik: Biró Szabolcs, Boros Gábor, Földesi Attila, Kertész Csaba, Vikukel Dániel


 

6. Süle Zsolt – “Zöld a május”
Text &/musik: Süle Zsolt, Bodnár Péter


 

7. Gulyás Roland – “Hypnotized”
Text & musik: ByeAlex


 

8. Dánielfy Gergely – “Azt mondtad”
Text &/musik: Dánielfy Gergely, Völgyesi Árpád


 

9. Leander Kills – “Nem szól harang”
Text & musik: Köteles Leander


 

 

Panelen tycker till!

Inför den första semifinalen kommer några av oss i panelen tycka till om bidragen och göra topplistor.

 

 1. Leander Kills – “Nem szól harang”
 2. SativuS – “Lusta lány”
 3. Gulyás Roland – “Hypnotized”
 4. Heincz Gábor BIGA – “Bármerre jársz”
 5. Dánielfy Gergely – “Azt mondtad”

Kommentar: Då har vi kommit till semifinalerna i denna enligt mig skållheta uttagning. I min topplista har det hänt en del, Leander Kills låt har vuxit till sig och gått om SativuS (ett par veckor innan detta startfält blev färdigt övervägde jag att sätta dem trea). Däremot känns denna semi på pappret lite svagare, de flesta segertippade låtarna verkar trängas i semifinal två. Jag är i alla fall lite lättad över att man särade på hårdrocklåtarna.

 

 1. Süle Zsolt – “Zöld a május”
 2. Dánielfy Gergely – “Azt mondtad”
 3. Ham ko Ham – “Bármerre jársz”
 4. Gulyás Roland – “Hypnotized”
 5. Leander Kills – “Nem szól harang”

Kommentar: Ja det är ju trevligt att Süle är kvar. Men många av mina favoriter har redan åkt ut. Men jag avaktar med att ge min helhetsbild av A dal tills finalen.

 

 1. Ham ko Ham – “Bármerre jársz”
 2. Heincz Gábor BIGA –Good vibez”
 3. Leander Kills – “Nem szól harang”
 4. Knoll Gabi – “Nobody to Die For”
 5. Gulyás Roland – “Hypnotized”

Kommentar: Den första semifinalen innehåller inte mina toppfavoriter av de kvarvarande 18 semifinalisterna. Jag räknar med att flera på min topp-5-lista kommer åka ur, men jag håller i allafall tummarna att jag får vidare några stycken till finalen.

 

 

Resultat av semifinal 1

Den första semifinalen av Ungerns uttagning A Dal 2018 är avklarad och vi har ett resultat. Efter den första omgångens jury- och tittarröstning med poängutdelning och sedan efter tittarnas wildcardomröstning var det följande bidrag som gick vidare till finalen om två veckor:

 

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare? Kommentera gärna!

 


Det märks att man inte ska underskatta juryfavoriterna! Ingen hade på förhand räknat med att Dánielfy Gergely och Süle Zsolt skulle ta sig raka vägen till final. Likaså att Leander Kills skulle ha där att göra igen, vilket i och för sig gladde mig. Däremot är jag osäker på huruvida någon utav dem kommer stå som segrare. Tittarna kommer nog inte vilja rösta fram Gergely eller Zsolt, medans de själva fick rädda Leander Kills till finalplatsen.

 

Semifinal 2

Fakta

 • Datum: 2018-02-17
 • Tid: 20:30 – 22:40 CET
 • Programledare: Kriszta Rátonyi & Freddie
 • Plats: Budapest
 • Röstningsprocess: Två röstningsomgångar; först 50% juryröstning och 50% tittarröstning som avgör tre finalbidrag, sedan får tittarna 100% makt att rösta fram ett wildcard
 • TV-bolag/Stream: MTVA/Duna TV – Länk

 

Panelen inför: Ungern har nu gått igenom sina tre grundheats där 30 bidrag har sållats ned till 18 bidrag. Dessa har nu fördelats ut till de två semifinalerna som ska avgöra vilka bidrag som går till final. Röstningsupplägget är exakt som i heaten, med skillnaden att färre bidrag går vidare. Först framförs respektive bidrag samtidigt som tittarna kan rösta genom bl.a. appen. Efter varje framträdande ger programmets jurymedlemmar Schell Judit, Mező Misi, Frenreisz Károly och Both Miklós, att avlägga enskilda poäng mellan 1-10.. Juryns totalpoäng adderas ihop med tittarnas snittpoäng. De tre bidrag som efter alla framträdanden i denna semifinal har fått högst totalpoäng går direkt till final. Bland övriga 6 bidrag får tittarna rösta fram ett wildcard.

 

Startfältet

De tävlande presenteras i bokstavsordning efter artistnamn.

 

1. Horváth Cintia & Balogh Tomi – “Journey (Break Your Chains)”
Text &/musik: Balogh Tamás, Horváth Cintia


 

2. AWS – “Viszlát nyár”
Text &/ musik: Kökényes Dániel, Brucker Bence, Veress Áron, Schiszler Soma, Siklósi Örs


 

3. Polgár Odett – “Aranyhal”
Text &/musik: Toldi Miklós, Polgár Odett, Hujber Szabolcs


 

4. Király Viktor – “Budapest Girl”
Text &/musik: Király Viktor, Ashley Hicklin, Závodi Marcel, Király Tamás


 

5. Szőke, Kökény & Szakcsi – “Életre kel”
Text &/musik: Szakcsi Lakatos Róbert, Müller Péter Sziámi


 

6. Horváth Támas – “Meggyfa”
Text &/musik: Horváth Támas


 

7. Vastag Tamás – “Ne hagyj reményt”
Text &/musik: Sztevanovity Krisztián, Sztevanovity Dusán


 

8. Ceasefire X – “Satellites”
Text &/musik: Vavra Bence András, Szűcs Norbert, Kozma Kata


 

9. yesyes – “I Let You Run Away”
Text &/musik: Szabó Ádám, Somogyvári Dániel, Petneházy Flóra


 

 

Panelen tycker till!

Inför den andra semifinalen kommer några av oss i panelen tycka till om bidragen och göra topplistor.

 

 1. AWS – “Viszlát nyár”
 2. Szőke, Kökény & Szakcsi – “Életre kel”
 3. yesyes – “I Let You Run Away”
 4. Vastag Támas – “Ne hagyj reményt”
 5. Polgár Odett – “Aranyhal”

Kommentar: Jag kan direkt kalla detta dödens semifinal, för här trängs tittarfavoriterna AWS, yesyes, Horváth Támas & Király Viktor ihop med juryfavoriten Szőke, Kökény & Szakcsi. Väldigt svårt att sia om hur det kommer gå, om alla tittarfavoriter går vidare eller om någon får stryka på foten. Oavsett vad står min favorit som solklar herre på täppan. Heja AWS!

 

 1. Horváth Támas – “Maggyfa”
 2. Polgár Odett – “Aranyhal”
 3. AWS – “Viszlát nyár”
 4. Vastag Tamás – “Ne hagyj reményt”
 5. Yesyes – “I let you run away”

Kommentar: Skaplig semifinal. Håller helt klart högre standard än deltävling 1 & 2 i årets melodifesival. Generellt sätt så har det dessvärre inte gått så bra för mina favoriter i A dal i år. Jag hoppas att åtminstone bidraget ”Maggyfa” går vidare. En låt som skulle vara värdig en plats i Eurovision.

 

 1. Vastag Támas – “Ne hagyj reményt”
 2. yesyes – “I Let You Run Away”
 3. AWS – “Viszlát nyár”
 4. Ceasefire X – “Satellites”
 5. Horváth Támas – “Meggyfa”

Kommentar: De fyra sista finalisterna skall utses och denna semifinalen är klart den starkaste och innehåller mina främsta favoriter i A Dal 2018. Jag gissar på att Szőke, Kökény & Szakcsi, Kiraly Viktor och Horváth Támas är glödheta favoriter att ta sig till final, även om jag personligen inte gillar deras låtar överhuvudtaget med undantag för den sistnämnda. De fyra främsta kandidaterna på min topplista ser jag mycket hellre som bättre finalister med Vastag Támas som klar etta. Det är bara att hålla tummarna för att ungrarna väljer rätt finalbidrag nu eller åtminstone skickar vidare några/någon av de.

 

 

 

Resultat av semifinal 2

Den andra och sista semifinalen av Ungerns uttagning A Dal 2018 är avklarad och vi har ett resultat. Efter den första omgångens jury- och tittarröstning med poängutdelning och sedan efter tittarnas wildcardomröstning var det följande bidrag som gick vidare till finalen som äger rum nästa vecka är:

 

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare? Kommentera gärna!

 

 

Panelens slutkommentarer

Så här tycker några av oss i panelen om resultat av denna semifinal.


Favoriterna höll! Även om det skulle bli en mycket mer oviss utgång än man hade räknat med. Ingen av de låtar som hade fått tittarnas 9 i sina heat lyckades nå upp till samma höjder denna gång. Tacka vet jag att juryn föll helt pladask för AWS så till den grad att de nästan fick full pott! Sen blev jag lite förvånad att Horváth Támas som pekats ut som favorit att vinna, inte ens fick tillräckligt med stöd från juryn för att ens ta sig vidare, utan fick bli tittarnas wildcard. Låter inte så värst lovande för honom. Oavsett vad är det en klart stjärnspäckad final vi får se nästa vecka, med många intressanta namn!

 

Finalen!

Fakta

 • Datum: 2018-02-24
 • Tid: 20:30 – 22:45 CET
 • Programledare: Kriszta Rátonyi & Freddie
 • Plats: Budapest
 • Röstningsprocess: Två röstningsomgångar; först avgör juryn fyra bidrag som går till en andra omgång, därefter får tittarna rösta fram en vinnare
 • TV-bolag/Stream: MTVA/Duna TV – Länk

 

Panelen inför: Skriv en sammanfattning om hur finalen i uttagningen går till och vad som händer nu. Behöver inte vara mer än ett par meningar.


Startfältet

De tävlande presenteras i bokstavsordning efter artistnamn.

AWS – “Viszlát nyár”
Text &/ musik: Kökényes Dániel, Brucker Bence, Veress Áron, Schiszler Soma, Siklósi Örs


 

Dánielfy Gergely – “Azt mondtad”
Text &/musik: Dánielfy Gergely, Völgyesi Árpád


 

Heincz Gábor BIGA – “Good Vibez”
Text &/musik: Heincz Gábor, Méhes Adrián


 

Horváth Támas – “Meggyfa”
Text &/musik: Horváth Támas


 

Király Viktor – “Budapest Girl”
Text &/musik: Király Viktor, Ashley Hicklin, Závodi Marcel, Király Tamás


 

Leander Kills – “Nem szól harang”
Text &/musik: Köteles Leander


 

Süle Zsolt – “Zöld a május”
Text &/musik: Süle Zsolt, Bodnár Péter


 

yesyes – “I Let You Run Away”
Text &/musik: Szabó Ádám, Somogyvári Dániel, Petneházy Flóra


 

 

Panelen tycker till!

Inför finalen kommer några av oss i panelen tycka till om bidragen och göra topplistor.

 

 1. AWS – “Viszlát nyár”
 2. Leander Kills – “Nem szól harang”
 3. yesyes – “I Let You Run Away”
 4. Dánielfy Gergely – “Azt mondtad”
 5. Heincz Gábor BIGA – “Good Vibez”

Kommentar: Då kommer vi till finalen i denna mycket underhållande uttagning! Utan att bli för långrandig om hur mycket jag hejar på min etta så måste jag medge att jag inte kunde se dem som finalist, än mindre utmanare om segern, när jag hörde de korta smakproven på låtarna tidigare denna vinter. Det är ett rejält blodbad vi kommer få se i finalen, med många som känns som att de kan nå superfinalen, så vem som vinner kan jag verkligen inte gissa mig fram till. Men jag avslutar som jag ofta gjort när storfavoriten vart med: Heja AWS!

 Kommentera

 
 

 

Fyll i koden i rutan nedanför för att kunna skicka iväg din kommentar: