Stjärnspäckat startfält i Norsk Melodi Grand Prix 2018

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Norges nationella TV-bolag NRK vill vinna Eurovision 2018 och satsar därför på ett stjärnspäckat startfält med inte mindre än tre tidigare norska Eurovisiondeltagare, varav en av dem vunnit tävlingen tidigare.

 

Om Norsk Melodi Grand Prix 2018

Även i år satsar NRK på en enda finalkväll med 10 tävlande som ska göra upp om segern i Norsk Melodi Grand Prix 2018. Finalen kommer att sändas lördagen den 10:e mars från Oslo Spektrum i Oslo, med Kåre Magnus Bergh och Silya Nymoen som programledare. Vi ska tillägga att den norska finalen äger rum samma kväll som svenska Melodifestivalen håller final. Sverige och Norge blir alltså även i år klara med representantval och bidrag samma afton. Även i år blir det kombinerad internationell juryröstning och tittarröstning som avgör vem Norge ska skicka till Eurovisionen.

NRK fick denna gång in runt 1200 bidrag från den nationella antagningen, och därefter har man sållat fram de nu 10 bidrag som ska tävla. Artisterna och bidragen offentliggjordes vid en presskonferens vid Store Studio i Oslo den 15:e januari.

 

Startfältet

Dessa 10 artister med tillhörande bidrag tävlar i Norsk Melodi Grand Prix 2018 (presenteras i bokstavsordning efter artistnamn):

 

  1. Alejandro Fuentes – ”Tengo Otra”
  2. Aleksander Wallmann – ”Talk to the Hand”
  3. Alexander Rybak – ”That’s How You Write A Song”
  4. Charla K – ”Stop the Music”
  5. Ida Maria – ”Scandilove”
  6. NICOLINE – ”Light Me Up”
  7. Rebecca – ”Who We Are”
  8. Stella & Alexandra – ”You Got Me”
  9. Tom Hugo – ”I Like I Like I Like”
  10. Vidar Villa – ”Moren din”

 

Låtarna finns tillgängliga att lyssna på redan nu, bland annat via Spotify.

 

Kommentarer

Till och börja med är det tre tidigare norska Eurovisionrepresentanter med i startfältet. Inte minst Eurovisionvinnaren Alexander Rybak som i Moskva 2009 slog alla tidigare poängrekord när hans låt Fairytale vann Eurovisionen överlägset. Efter segern har han synts till i andra uttagningar, men nu, nio år senare, är han tillbaka på hemmaplanens uttagning med även nu en egenskriven låt. Är det dags att återigen ta Europa med storm?

En annan Alexander som återkommer är Aleksander Wallmann som ifjol (2017) tävlade tillsammans med JOWST och låten Grab The Moment. Denna duo lyckades sig vidare från den andra Eurovisionsemifinalen till finalen, där de tack vare mycket jurypoäng lyckades komma på tionde plats med 158 poäng (129 av dessa poäng kom från juryerna). Nu ställer Aleksander upp själv men har med sig bl.a. JOWST som låtskrivare. Den tredje tidigare tävlande är Stella Mwangi som år 2011 vann NMPG med låten Haba Haba, denna gång tävlar Stella i duett med Alexandra Rotan, som själv tidigare tävlat i Junior MGP.

På låtskrivarsidan hittar vi även där en tidigare norsk Eurovisionsrepresentant: Kjetil Mørland, som tävlade för Norge 2015 i duett med Debrah Scarlett med låten A Monster Like Me som kom på åttonde plats i Wien. Bland svenska låtskrivare hittas namn som Per Gessle, som står bakom Charla K:s bidrag, samt bl.a. Gustav Eurén och Niclas Arn som står bakom Stella & Alexandras bidrag. Fler namn återfinns i startfältet.

 

Kommentera gärna vad du tycker om startfältet!

 


 

Kommentera