Lär känna startfältet i Melodifestivalen 2018

Foto: ESC-Panelen

MELODIFESTIVALEN 2018. Inför Melodifestivalen 2018 tar vi tempen på startfältet genom att presentera varje tävlande artist. I det här inlägget finner du alla presentationer uppdelad i startordning.

OBS! Samtliga bilder är fotograferade av ESC-Panelen!

 

Deltävling 1: Karlstad (3:e februari)

29-åriga Sigrid Bernson gör sin debut i tävlingen med låten ”Patrick Swayze”. Sigrid har tidigare medverkat i TV4’s Let’s Dnace flera gånger, år 2012 vann hon tillsammans med fotbollsspelaren Anton Hysén.

Bidraget är inte helt oväntat en hyllning till Patrick Swayze. Låten lever sitt egna liv och var egentligen inte ens tänkt att tävla i Melodifestivalen först. Den beskrivs ha Icona pop-referenser och är trallvänlig, en låt som sätter sig helt enkelt. Sigrid säger själv att det är kul att få göra en så pass energisk låt samtidigt som hon är orolig för att eventuellt möta pojkvännen Samir och hans kompanjon Viktor i andra chansen. Hon intygar dock att hon tycker det var schysst av SVT att inte sätta dem i samma deltävling.

 

Den föredetta friidrottaren John Lundvik är en av årets debutanter. Han har dock varit med och tävlat tidigare som låtskrivare. År 2014 framförde Anton Ewald låten ”Natrual” som var skriven av John Lundvik själv. Utöver Melodifestivalen så har lundvik även skrivit filmmusik till ”Snabba Cash”. Tillsammans med Jörgen Elofsson skrev han låten ”When you tell the world you’re mine”, som framfördes av Björn Skifts och Agnes Carlsson vid vigseln av kronprinsessparet år 2010.

Bidraget ”My Turn” handlar om Lundviks egna resa. Känslan över att få stå bakom många fantastiska artister som låtskrivare men nu själv få chansen att vara artist. Lundvik beskriver låten som en modern ballad med ett modernt tänk. Börjar i ett tempo och slutar i ett annat.

 

Renaida Braun föddes i Tanzania år 1997, men är uppvuxen i Norrköping. Hon deltog i TV4s Idol år 2016 där hon kom på sjätte plats. Hon har under hösten medverkat i musikalen Aladdin.

Bidraget beskrivs som en kärlekslåt, eller mer en situation där många lätt kan känna igen sig. Låten är inte negativ, men inte heller superpositiv. Renaida beskriver låten som en blandning. Det är fart i den, men inte överdrivet. Samtidigt är det ingen ballad utan det kommer vara dans och kul.
Låtskrivare: Laurell Barker, Jon Hällgren, Peter Barringer & Lukas Hällgren.

 

Den 47-årige gastronomen & Kultur/näringslivshistorikern Edward Blom är en av årets många debutanter. Edward är mest känd för sin stora passion för mat och dryck som speglar det mesta han ägnar sig åt. Edward är född och uppvuxen på Ekerö. Numera bor han tillsammans med sin maka Gunilla och deras två barn.
Edwards hittills korta musikkarriär började inför julen 2016 när han släppte singeln ”Nu lagar vi julen”. Under sommaren 2017 släppte Tonsatt låten ”När man festar festar man” där de samlat olika uttalanden av Edward Blom.

Blom menar själv att hans bidrag handlar om att äta och dricka gott, ta vara på tiden med nära & kära och njuta av glädjestunderna i livet. Låten är b.la. skriven av Thomas G:son samt Edward Blom själv och följer de moderna kraven men liknar även äldre stilar, exempelvis storband á la 60-tal och kanske kupletter. Bidraget är tämligen sentimentalt i verserna men betydligt gladare i refrängen.

 

Schlagerveteranen Kikki Danielsson är med och tävlar i Melodifestivalen för 10:e gången! Senaste gången var år 2006 då hon tävlade med ”Idag och imorgon” som slutade sist i finalen. Hon har dock vunnit tävlingen två gånger. Första gången tillsammans med gruppen Chips som slutade på åttonde plats i Eurovision. Och år 1985 vann hon ensam med låten ”Bra vibrationer” som kom på en hedersam tredje plats i Eurovision.

I en intervju med expressen berättar Kikki att hennes bidrag är hennes egna biografi framförd på tre miuter. Hon beskriver sitt bidrag som en countrylåt med svensk text och konstaterar även att det känns ovant att berätta så pass mycket om sina egna livserfarenheter i en låt.

 

Norska Kamferdrops (eller Heidi Musum som hon egentligen heter) har en kort men framgångsrik musikkarriär bakom sig. År 2017 släppte hon en cover på låten ”Jag trodde änglarna fanns” som först släpptes år 1999 av Kikki Danielsson tillsammans med det Norska dansbandet Ole Ivars. Kamferdrops version har sedan dess spelats över 36 miljoner gånger på Spotify och nådde i September första platsen på Svensktoppen.

Bidraget ”Solen lever kvar hos dig” beskrivs som en blandning mellan dansband och tropiskt. Den kommer även att framföras med svenskt-norskt uttal, som i Skavlan. Modern dansband med glitter och rosa.

 

20-åriga Benjamin Ingrosso har trots sin unga ålder en lång karriär bakom sig. Som 9-åring vann han Lilla Melodifestivalen år 2006 med bidraget “Hej Sofia“. 2014 vann han Let’s dance tillsammans med Sigrid Bernson(som också medverkar i årets Melodifestival)
Förra året debuterade han i Melodifestivalen med låten “Good lovin” där han tog sig direkt till finalen och slutade på en femte plats.

Hans bidrag i år beskrivs ha en väldigt minimalistisk ”club vibe”. Låten bygger på en falsettrefräng med baselement. Texten i låten är lite mörkare och deppigare än ”Good lovin”, den beskriver händelserna efter förra låten.

Låten är skriven av Benjamin själv tillsammans med MAG, Louis Schoorl, K Nita.

 

 

Deltävling 2: Göteborg (10:e februari)

Duon Samir (Badran) & Viktor (Frisk) är med och tävlar i Melodifestivalen för tredje gången gillt. De deltog första gången år 2015 med låten Groupie som året därpå följdes upp med Bada nakna. Bägge dessa låtar gick till historien dels att de fick gå via Andra chansen bägge gångerna innan de nådde final men framförallt att bägge låtarna blev stora hits. Innan de deltog i Melodifestivalen hade de bland annat släppt singeln Success som lyckades bli etta på Itunes samma vecka den släpptes.

Grabbarna är kända sedan innan musikkarriären tog fart. Samir Badran (född 25 maj 1990) gjorde TV-debut i programmet Paradise Hotel på TV3 medan Viktor Frisk (född 2 mars 1995) är modebloggare. Efter succéerna i Melodifestivalen tog duon ett break på obestämd tid, och under den tiden gjorde bägge två solodebut som artister. Men förra våren gjorde de gemensam musikcomeback då de släppte låten Kung, och sedanRakt in i kaklet. De har även antal låtar till på CV:t.

Nu ska de alltså vara med i Melodifestivalen för tredje gången gillt, denna gång ska de “Shuffla” sig genom festivalen mot nya mål. Låten har de gjort själva text och musik tillsammans med Andreas “Stone” Johansson, Denniz Jamm och Costa Leon.

 

Ida Redig är en 30-årig sångerska som haft igång sin musikkarriär i snart tio år. År 2007 spelade hon en roll i TV-serien Upp till kamp, och åren därpå var hon förband åt olika artister. Därefter har hon själv fått en karriär inom musiken som inneburit tre albumsläpp som gjorts på lite olika sätt. Det första albumet, Standing Here, släpptes 2010 och var mer i singer-songwriter-stil, medan hon på senare år haft en mer syntpop-stil. Det senaste albumet släpptes 2016. Ida har haft stora framgångar med låtar som Du är bäst.

Förutom att skriva musik till sig själv har hon också gjort soundtracks till långfilmer och reklamfilmer och har vunnit pris. Hon uppträdde även i Lotta på Liseberg 2017 (se klipp här).

Nu ställer hon upp i Melodifestivalen 2018 med låten “Allting som vi sa” som hon gjort text och musik tillsammans med Yvonne Dahlbom och Jesper Welander.

 

Jonas Gardell, född 2 november 1973, är en av vår tids största entertainers, både på scen och som författarskap. Han är således både artist, musiker, komiker och dramatiker och gör allt ifrån pampiga shower för utsålda hus till väldigt allvarliga nummer och böcker. Han förmedlar således många känslor både högt som lågt. I Melodifestivalkretsar är Jonas nog mest känd för sin så kallade Schlagerskola som funnits med på olika hörn sedan Melodifestivalen blev en turné. Det har publikt varit en uppskattad sådan. Jonas var även programledare för finalen 2003 då tillsammans med sin make Mark Levengood. En annan schlagerdetalj värd att nämna är att han skrev manus till långfilmen Livet är en schlager, som ju utspelar sig kring Melodifestivalen. Denna blev också en musikaluppsättning för ett antal år sedan.

Nu tar Jonas Gardell ånyo klivet upp på Melodifestivalens stora scen, men inte som mellanaktsunderhållare utan som tävlande artist. Låten han tävlar med heter “Det finns en väg” som han gjort text och musik tillsammans med Calle Kindbom och Mats Tärnfors. Vad är det han bjuder på då? En äkta ballad.

 

Den polska storstjärnan Margaret föddes 30 juni 1991 i Stargard Szczeciński, Polen. På hemmaplan är hon en välkänd sångerska och så även internationellt sedan hon deltog i den polska Eurovisionuttagningen 2016 med låten Cool Me Down som var nära att få åka till Eurovisionen i Stockholm. Men i den nationella finalen blev hon bara tvåa. Låten blev dock en stor hit, framförallt i Sverige, där hon framträtt mycket.

Musikkarriären startade för Margaret år 2009 då hon vann en musiktävling i Polen, som senare ledde till att hon fick en roll i en musikal och sedan blev singer-songwriter. Margaret har hittills släppt tre musikalbum: Add the Blonde (2014), Just the Two of Us (2015) och Monkey Business (2017).

Nu ska Margaret delta i svenska Melodifestivalen med låten “In My Cabana”, som har text och musik av Anderz Wrethov, Linnea Deb, Arash Labaf och Robert Uhlman. En av dessa låtskrivare har själv deltagit i Eurovisionen förut: Arash, då för Azerbajdzjan 2009 med en låt som slutade på tredje plats.

 

Stiko Per Larsson, född 20 november 1978 i Leksand, är artist och musiker som främst sysslar med akustisk rock och folkmusik. Han har varit igång i branschen i drygt tio år då han år 2008 gav ut sitt första album Flyktsagor. Sedan dess har Stiko Per givit ut ytterligare fyra album med jämna mellanrum och såklart en massa singlar, som t.ex. låten När du inte längre hör mig“. Stiko Per Larsson är känd för att vandra runt till sina gig, dvs. att han fotvandrar längs med sina turnéer och spelningar. Detta är något han har gjort i många år.

Stiko Per Larsson fick sin plats i Melodifestivalen 2018 genom att han skickade in ett tävlingsbidrag till Sveriges radios musiktävling P4 Nästa (tidigare Svensktoppen nästa) ifjol, där han sedan vann P4 Dalarnas uttagning med sin låt Kumpaner“. En riksjury valde sedan ut honom och sju andra lokala vinnare som fick tävla i en riksfinal i augusti. Förutom att vinna den tävlingen blev han också utvald av SVT att bli joker i Melodifestivalen 2018, något han också tackade ja till.

Dock får han inte tävla med bidraget i P4 Nästa i och med att den låten hade framförts före 1 september ifjol. Därför tävlar han nu med låten “Titta vi flyger” som han gjort tillsammans med Emil Rotsjö. Vi ska tillägga att det är första gången någonsin som en utvald joker från P4 Nästa/Svensktoppen nästa tävlar i den andra deltävlingen i Melodifestivalen.

 

Mimi Werner, född 17 december 1990 i Borås, är countryartist som nu återvänder till Melodifestivalen. Hon deltog senast i den första deltävlingen 2016 med låtenAin’t No Good som åkte ut på målsnöret i deltävlingen. Men innan hon deltog i Melodifestivalen hade hon året innan fått sitt första skivkontrakt och åkte till Nashville i USA för att arbeta fram ett första album. Debutsingeln på albumet som släpptes 2015 hette Forever again.

Efter Melodifestivalen har Mimi Werner synts till i bland annat Rock n Roll on Tour och i TV-program som Dobidoo på SVT. Strax före julen 2017 släppte hon jul-EP:n “Home By Christmas”.

2018 återvänder Mimi Werner till den stora Melodifestivalscenen med ett countrybidrag som heter “Songburning”, som hon skrivit ihop tillsammans med sin pappa Göran Werner och en rad andra personer: Niki Niki, Carl Varga, Johan Åsgärde och Oliver Lundström.

 

Idol-vinnaren från 2016 heter LIAMOO, eller det är ett artistnamn för Liam Cacatian Thomassen. Han slog i alla fall igenom publikt i TV4:s succéserie Idol år 2016, där han kom in som rappare och sångare. Liam tog sig hela vägen från audition till final via alla moment och stod sedan som segrare mot tvåan Rebecka Karlsson och trean Charlie Grönvall. Dock var det i början osäkert om han skulle gå vidare då han inte tog sig direkt från sitt kvalprogram till kvalfinalen. Dock räddade juryn honom vidare som joker i leken och därefter klarade han sig utan anmärkning ända till segern. Se gärna han framföra vinnarlåten Playing With Fire.

Efter Idolvinsten har Liam bytt till artistnamnet LIAMOO och har givit ut ny musik som t.ex. låten Burn“. Men nu tar han klivet upp på den stora Melodifestivalscenen där han ska framträda med låten “Last Breath”, som han har gjort tillsammans med låtskrivarna Morten Thorhauge, Peter Bjørnskov och Lene Dissing.

 

 

Deltävling 3: Malmö (17:e februari)

Martin Almgren är den 30-åriga Lindesbergaren som tog hela Sverige med storm när han år 2015 deltog i TV4s program Idol där han vann hela tävlingen. Sedan dess har Almgren turnerat runt om i landet och släppt flera singlar och en EP. Hans musik kan beskrivas som countrypop. Senast i November 2017 släppte han sin singel ”Peaceful christmas”.

Låten “A Bitter Lullaby” handlar enligt Martin själv, om livet. Alla människor går igenom tunga saker och man bara tar sig igenom det jobbiga så kan någonting positivt komma utav det. Man blir starkare och växer som människa. Låtskrivarna bakom låten är Josefin Glenmark & Märta Grauers.

 

En debutant i årets tävling är Barbi Escobar. Ett relativt okänt namn för många. Hon berättar i en intervju med Skånska Dagbladet att hon är artist och låtskrivare bosatt i Göteborg men född i Chile. Hon ser Malmö där deltävling kommer att hållas, som sitt andra hem, eftersom hon studerat tre år på Malmös högskola. ”Min musikaliska bas finns i Malmö” påpekar Barbi.

”Stark” är en upptempolåt med en del pop och urban-influenser. Dock så ligger det en melankodisk ådra över den. Barbi berättar att låten kom till en tid efter att hennes fader gått bort i cancer. Hon skrev den tillsammans med sina kolleger Andreas Stone Johanson, och så Costa Leon. Precis som titeln antyder så handlar låten om att vara stark, att vara en kämpe och att aldrig ge upp som livet känns som värst och man är på botten.

 

Rapparen Ramon Monserrat som går under artistnamnet Moncho är med och tävlar för första gången. Moncho har tidigare varit med i en grupp från Uppsala vid namn Löst Folk, men kommer att tävla som solo artist. Hans bidrag “Cuba Libre” har han skrivit själv tillsammans med b.la. Jimmy Jansson som tävlade år 2005 och 2007, samt Axel Schylström som tog sig vidare till Andra chansen förra året med låten “När ingen ser”.

“Cuba Libre” beskrivs som en snabb och fartfylld låt med en stor mängd energi, glädje och förstås dans. Mocho tvivlar själv i en intervju att man kan stå still när låten spelas. Stilen är en blandning mellan Soca, reggeaton och hiphop.

 

En av årets få veteraner är 44-åriga Jessica Andersson som är med och tävlar för sjunde gången! Redan år 2003 debuterade hon tillsammans med Magnus Bäcklund under namnet Fame. Duon sattes ihop utav Bert Karlsson efter att de båda medverkat i tv-programmet Fame Factory. Med bidraget ”Give me your love” vann de hela Melodifestivalen och slutade på en hedersam 5:e plats i Eurovisionfinalen i Riga, Lettland.

Redan året där på tävlade Fame igen i Melodifestivalen då med bidraget ”Vindarna vänder oss” succén återupprepades… inte, då de endast slutade på en sjätte plats i finalen.
Efter att gruppen upplösts så har Jessica tävlat som soloartist i Melodifestivalen åren 2006, 2007, 2010 och nu senast år 2015 med låten ”Can’t hurt me now” som slutade på en blygsam 11:e plats i finalen.

”Party voice” beskriver Jessica som glädjande modern upptemposchlager. Hon ville ha en låt som passar där hon är i livet nu, vilket skulle vara en bra plats där hon är välmående. För henne är det viktigt att utnyttja sin fulla potential som människa samtidigt som hon inflikar att hon vill att folk ska lyssna på låten innan de förfestar när det skall gå ut.

 

Kalle Moraeus & Orsa Spelmän gör comeback i tävlingen efter att senast ha varit med och tävlat år 2010 med låten ”Underbart” som åkte ut i Andra chansens andra omgång mot Jessica Andersson.

Förutom Orsa spelmän så är även Kalle med i grupperna Benny Anderssons orkester och rockbandet Hej Kalle. Mellan hösten 2011 och 2017 var han programledare för ”Moraeus med mera” i SVT I programmet bjöds det på musikalisk och intervjumässig underhållning av svensk men även av internationell musikelit, från ett tält vid Orsasjöns strand. Han har även agerat programledare för ”Så ska det låta” och fått det ärofyllda uppdraget som SVT:s julvärd 2011. Men nu är det artistlivet som gäller för honom.

Kalle Moraeus beskriver sitt bidrag “Min dröm” som en låt som är djupt förankrad i svensk folkmusik med tydliga inslag av fioler. Det är en polska i grunden, men det är en stor och modern produktion.

 

Dotter – “Cry”

Bild saknas då Dotter ej medverkade vid presskonferensen inför tävlingen.

Johanna Maria Johansson, mer känd under artistnamnet Dotter debuterar i årets festival som artist. Hon har dock tävlat tidigare nämligen så sent som förra året då hon tillsammans med Thomas G:son, Peter Boström och sångerskan Mariette skrev bidraget A million years. Dotter själv släppte sin debutsingel “My Flower” redan i september 2014 och medverkade även i Musikhjälpen det året.

Enligt henne själv så skickade hon in flera bidrag till årets Melodifestival då hon som låtskrivare kom fyra förra året. Planen var från början att vara låtskrivare till andra artister men blev erbjuden låten “Cry”. Bidraget beskrivs som peppigt samtidigt starkt berörande.

 

42-åriga Mendez deltog i Melodifestivalen redan år 2002 med succélåten “Adrenaline” som slutade på en respektabel andra plats i finalen. Redan år 2003 kom han tillbaka till tävlingen med låten “Carnaval” som dessvärre fick nöja sig med en femte plats i Andra chansen, som på den här tiden bar namnet ”Tittarnas val”.

Efter 15 år är han nu tillbaka med låten “Everyday”. Latin och lite romantik kan sammanfatta bidraget. Man skulle kunna säga att Latinamerika möter Europa. Mendez menar att det är soundet han älskar och att det verkligen får en att dansa och bli kär.

 

 

Deltävling 4: Örnsköldsvik (24:e februari)

Sångerskan och musikalartisten Emmi Christensson är född 17 augusti 1984 i Vessigebro utanför Falkenberg. Där växte hon upp med musiken som tog henne dit hon är idag. Tidigt intresserade hon sig för musik, inte minst för att hon växte upp i en musikalisk familj. Det var dock först under högstadiet som Emmi valde att sadla in helt på musiken och efter gymnasietiden gick hon olika utbildningar som slutligen ledde till hennes första musikalroll i Sound of Music på Göta Lejon. Därefter har det blivit ett antal uppsättningar däribland två gånger i rollen som Christine i kritikerrosade Phantom of the Opera!

Nu byter Emmi tillfälligt musikalscenen mot Melodifestivalscenen då hon debuterar i tävlingen. Bidraget “Icarus” är gjort av Thomas G:son, Christian Schneider, Andreas Hedlund och Sara Biglert som både har Melodifestivals- och Eurovisionerfarenhet sedan tidigare.

 

Elias Abbas är 16 år gammal och det här årets yngsta deltagare. Han hann fylla 16 år strax efter Melodifestivalpresentationen i höstas och var således endast 15 år gammal då. Elias kommer från Rinkeby i Stockholm och går idag på gymnasiet samtidigt som han satsar på musikkarriären. Låten han ska tävla med säger han i intervjuer är en motpol till det hårda livet, dvs. att man ska hitta en plats att må bäst på. Och att visa att det finns kärlek, lycka och att sprida positiva vibbar. Målsättningen är att få publiken och tv-tittarna att må bra.

I september 2017 släppte Elias låten Min Queen som är hans debutsingel.

 

Felicia Olsson är sångerska, född 16 december 1994. Detta är andra gången hon deltar i Melodifestivalen, senast såg vi henne tävla 2013 med låten Make Me No 1, en låt som då endast slutade på en femteplats i deltävlingen. Även om det inte gick så bra den gången så tog sig låten upp på Svensktoppen, och efter det har Felicia Olsson medverkat i en musikal samt studerat till mellanstadielärare.

Efter några år som lärare har nu Felicia valt att återvända till musikscenen igen. Och nu är hon alltså tillbaka igen i Melodifestivalen och denna gång med välmeriterade låtskrivare bakom sig. För bakom årets låt “Break That Chain” står bl.a. Bobby Ljunggren som fram till ifjol innehade rekordet i flest bidrag i tävlingen genom tiderna (tills då Thomas G:son slog detta rekord). Förutom Bobby är det Kristian Lagerström, Henrik Wikström och Joy Deb som gjort låten Felicia ska tävla med. Henrik Wikström stod även bakom Felicias förra låt från 2013.

 

Dansbandet Rolandz bildades egentligen redan i slutet av 1990-talet i filmen Torsk på Tallinn av humorgruppen Killinggänget. I den filmen fick man följa ett antal karaktärer, däribland den tragikomiske figuren Roland Järverup (spelad av komikern Robert Gustafsson) på jakten efter lyckan. Drygt tio år efter filmen dök Roland upp på nytt, denna gång i SVT-programmet Dansbandskampen (årgång 2008) med sitt dansband Rolandz. Från början var det bara tänkt som en engångshändelse, åtminstone för Robert Gustafssons del, men han/Roland kom sedan att bli frontfigur för bandet som hållit ihop sedan dess.

Gruppen gjorde sommarturnéer åren 2009-2011 och under dessa år släpptes också fyra album.

Nu ställer alltså Rolandz upp i Melodifestivalen med låten “Fuldans”. Vi ska tillägga att Rolandz och Kalle Moraeus & Orsa Spelmän är de enda två grupper som medverkar i årets Melodifestival.

 

Olivia Eliasson, 21 år, är Alingsåstjejen som vid endast 17 års ålder slog igenom som coversångerska på YouTube. Bland annat publicerade hon covers av Anton Ewalds två Melodifestivallåtar Begging och Natural“, klipp som fick snabbt många visningar. En av de som just såg klippet var Anton Ewald som tipsade sitt management om henne. Detta ledde senare till att Olivia fick kontakt med Anton och att de spelade in en video ihop. Hon blev också signad av ett skivbolag och artistkarriären var således igång. Bland annat ledde det till sommarturné.

Nu fyra år senare är hon bosatt i Stockholm och skapar ny musik, och nu ska hon vara med för första gången i Melodifestivalen. Bakom hennes låt står bland andra Anton Ewald som tidigare tävlat i Melodifestivalen två gånger (2013 och 2014) och som därmed vet exakt vad man bör tänka på för att lyckas.

 

Ifjol (läst 2017) gjorde gruppen FO&O debut i Melodifestivalen. Gruppen, som efter ett sent avhopp, då bestod av trion Felix Sandman, Oscar Enestad och Omar Rudberg, hade dock synts till en hel del innan eftersom de hade bildats redan år 2013 och haft en rad hits. I Melodifestivalen tävlade de med låten “Gotta Thing About You” som tog sig till final (via Andra chansen) där de slutade på elfte plats. Under 2017 valde trion att gå skilda vägar och de tre killarna i gruppen är numera soloartister.

En av FO&O:s medlemmar återkommer nu till Melodifestivalen igen. Det handlar om Felix Sandman, 19 år, som ska framföra balladen “Every Single Day”, som enligt intervjuer handlar om ett kärleksuppbrott.

 

Mariette (Hansson), född 23 januari 1983 i Harplinge utanför Halmstad, slog igenom offentligt i Idol 2009, även om hon innan dess hade hållit på med musiken sedan högstadietiden. Då bildade hon en sångduo med sin bästa kompis som senare utökades till en kvartett som spelade covers. Med sin medverkan i Idol blev hon känd för hela svenska folket och 2011 släppte hon sin första singel sedan Idoltiden, låten Forever (då under artistnamnet MaryJet). Den har sedan följts upp av ytterligare singlar. Mariette har även varit med andra artister på scenen som bakgrundsgitarrist, bl.a. för Magnus Uggla och Ace Wilder.

Första gången vi fick se Mariette i Melodifestivalen 2015 med låten Don’t Stop Believing som var signerad Miss Li och Sonny Gustafsson. Sverige tog till sig låten och skickade henne direkt till finalen där hon slutligen blev trea. Ifjol (2017) ställde hon upp igen i Melodifestivalen, denna gång med låten A Million Years som även den tog sig till final där den slutligen hamnade på fjärde plats i final.

Nu är Mariette tillbaka en tredje gång och denna gång får hon äran att avsluta årets deltävlingar med låten “For You”, med text och musik av Jörgen Elofsson. Denna låtskrivare har tidigare gjort en del Idol-vinnarlåtar samt skrivit musik till många världsmusiker från både Sverige och andra länder (som en hel del amerikanska artister). Det ska tilläggas att detta är den enda låt som bara har en upphovsperson till låten.

 


 

Kommentera