Kvinnlig kvartett programledare för Eurovision 2018

EUROVISION 2018. Det portugisiska TV-bolaget RTP har nu meddelat att det blir en kvartett av programledare i Eurovision 2018 bestående av tv-personligheterna Filomena Cautela, Sílvia Alberto, Daniela Ruah och Catarina Furtado (bilden ovan).

Enligt uppgifter kommer samtliga vara programledare för såväl de två semifinalerna som för finalen, men hur de individuellt kommer att ha för programledarroller är i dagsläget inte sagt. Det får vi återkomma till senare. De fyra programledarna har tidigare synts till för hemmapubliken i såväl TV som i andra sammanhang, se nedan lite sammanfattad info:

 

Fakta om programledarna

Filomena Cautela (längst t.v. på bilden) föddes år 1984. Hon är skådespelerska och programledare i hemlandet Portugal, som gjorde premiär på vita duken vid millennieskiftet. Förutom att skådespela har hon också sysslat med att vara värd för diverse program, t.ex. var hon Green room-reporter vid den portugisiska nationella finalen ifjol.

Sílvia Alberto (nr 2 på bilden fr.v.) föddes år 1981, hon gjorde sin TV-debut som 19-åring då hon ledde motsvarigheten till Disneyklubben i Portugal. Därefter har hon även arbetat på radio men också i olika Idoltävlingar och liknande program. Sílvia Alberto har även hon synts till i den nationella uttagningen som programledare för Festival da Canção 2008. Hon kommenterade även Eurovision 2011, 2013 och 2014 för portugisisk TV.

Daniela Ruah (nr 3 på bilden fr.v.) föddes i den amerikanska staden Boston år 1983, men hennes familj flyttade senare till Portugal där hon växte upp. Som sextonåring inledde Daniela sin skådespelarkarriär som bl.a. lett henne tillbaka till de förenta staterna. Där har hon också synts till som TV-presentatör i några sammanhang.

Catarina Furtado (nr 4 på bilden fr.v.) föddes år 1972, och hon har arbetat med TV i stort sett hela livet, både som programledare och som skådespelerska. Hon har också arbetat mycket med NGO Corações Com Coroa som är en organisation som arbetar för kvinnors rättigheter, något som hon prisats och hyllats för.

 

Eurovisionens programledare – en sammanfattning

Från Eurovisionens början år 1956 fram till 1977 var det alltid endast en programledare för sändningen per år. 1978 och 1979 bröts den trenden då både Frankrike och Israel (som var värdländer dessa två år) tog in duos som programledare. Men dessa två år var undantag för det skulle dröja till 1988 innan två programledare blev den nya standarden. Sedan dess har bara soloprogramledare använts åren 1995 (Mary Kennedy) och 2013 (Petra Mede).

När Israel ånyo stod värd för Eurovisionen 1999 bröts trenden ytterligare då en trio tog över som programledare. Detta var dock en kortvarig trend då hela decenniet 2000-talet, utom år 2009, använde sig av duos. Ryska värdskapet använde sig av två programledarpar: ett för semifinalerna och ett för finalen.

Under 2010-talet har det har det med undantag för tidigare nämnda 2013 och även 2016, bägge gångerna då Sverige haft värdskapet, alltid varit trios eller kvartetter som haft programledarskapet. Vid trios har det som oftast varit två kvinnliga och en manlig programledare (2010, 2011 och 2012) men i Köpenhamn 2014 var det det omvända, dvs. två män och en kvinna. Det har också förekommit enbart kvinnlig (2015) respektive enbart manlig (2017) trio. Dock är det värt att tillägga att i Wien 2015 var ju också Conchita Green room-reporter, så egentligen var det ju fyra kvinnor som hade hand om programledarskapet det året.

 


 

Kommentera