Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Eurovisionnytt vecka 4, 2018

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

Vi ger dig senaste nytt kring de nationella uttagningarna som inom kort kommer att sätta igång på allvar samt de som redan är igång.

 

Veckans notiser

Uttagningar som kommer

Denna helg är det följande länder som har uttagningar (med reservation för ev. tillägg och förändringar):

 

Lördag 27 januari

 • Frankrike: Destination Eurovision – final
 • Litauen: Eurovizijos 2018 – heat 3
 • Ungern: A Dal 2018 – heat 2

 

Söndag 28 januari

 • Rumänien: Selecţia Naţională 2018 – heat 2

 

 

Andra notiser

– Nästa lördag (3:e februari) är det dags för Malta att välja artist och bidrag till Eurovision 2018. Det är 16 tävlande som gör upp om segern, och programledare för hela sändningen blir Colin Fitz.

– Även Portugal har bestämt sig för sina programledare och precis som ifjol blir det tre stycken programledarduos som kommer sköta detta jobb. I den första semin den 18:e februari är det duon Jorge Gabriel och Joese Carlos Malato, medan i andra semin den 17:e februari lämnas jobbet över till Sónia Araújo och Tânia Ribas de Oliveira. Finalen programleds av Pedro Fernandes och en av Eurovisionens programledare – Filomena Cautela!

– Fjolårstvåan Kristian Kostov från Bulgarien har prisats på EBBA Awards där han vann publikens pris. Kristian Kostov har haft en riktigt framgångsrik period sedan andraplatsen i Kiev, bl.a. var det hans Eurovisionbidrag som spelats mest i radio i hemlandet Bulgarien ifjol.

– Nästa år kommer Estland få hitta en ny delegationschef. Detta då den nuvarande delegationschefen och exekutiva producenten för Eesti Laul, Mart Normet, väljer att avsluta sitt arbete med Eesti Laul och Eurovision efter 2018 års tävling är slut. Anledningen är att han arbetat med Eesti Laul och som Estlands delegationschef i Eurovisionen sedan år 2008 och nu vill gå vidare i karriären. Andra länder som redan bytt delegationschefer är Tyskland och även Storbritannien kommer behöva hitta någon ny sedan deras Guy Freeman slutar på BBC redan nu i vinter.

 

 

Eurovisionnyheter gällande Lissabon

Semifinalbiljetter släpps den 30:e januari kl. 11:00 CET

Sedan tidigare är det känt att semifinalerna till Eurovision 2018 kommer att lottas måndagen den 29:e januari. Nu kommer EBU med ytterligare besked…

….nämligen att biljetterna till semifinalernas genrep och direktsändningar kommer att släppas dagen efter lottningen, dvs. tisdagen den 30:e januari. Biljetter säljs via den officiella biljettpartnern BlueTicket.pt, och det är rekommenderat att enbart köpa biljetter via dem. Det är dock oklart om detta är det enda biljettsläppet för semifinalerna eller om det blir fler biljettsläpp framöver i vinter eller vår.

 

Semifinalerna i Lissabon äger rum följande datum:

 • 7 maj kl. 21:00 CET: Semifinal 1, jurygenrep (jurygrupperna röstar i hemlighet)
 • 8 maj kl. 15:00 CET: Semifinal 1, matinégenrep (ingen röstning, endast låtsassändning)
 • 8 maj kl. 21:00 CET: Semifinal 1, direktsändning (tittarnas röster vägs samman med juryns röster, 10 bidrag går till final).

 • 9 maj kl. 21:00 CET: Semifinal 2, jurygenrep (jurygrupperna röstar i hemlighet)
 • 10 maj kl. 15:00 CET: Semifinal 2, matinégenrep (ingen röstning, endast låtsassändning)
 • 10 maj kl. 21:00 CET: Semifinal 2, direktsändning (tittarnas röster vägs samman med juryns röster, 10 bidrag går till final).

 

 

Melodifestivalnyheter

Förändringar med Melodifestivalens röda matta-invigningar

Om du bor i någon av städerna som Melodifestivalen 2018 besöker har du chansen att få se artisterna live på stan på torsdagar. För första gången kommer det att bli en Välkomstfest med artisterna och alla som vill vara på plats. Förutom detta utlovas en rad events på plats.

I vanliga fall under Melodifestivalen hålls det på torsdagar scenrepetitioner på dagen och sedan till kvällen ett internt middagsmingel som städernas kommuner står för notan. Men i år väljer SVT och produktionsbolaget Live Nation att ändra på detta till att skapa en folkets fest. Förutom att artisterna kommer vara på plats kommer en rad events äga rum, bl.a. ska tävlingslåtarna spelas upp. Dock är det oklart i vilken form och hur mycket som utlovas.

Karlstad, som är först ut håller sin välkomstfest på Stora torget den 1:a februari med start kl. 14.03, men med Röda mattan med mera från kl. 19:00.

 

 

Nationella uttagningar

Startfälten tar form

Fler och fler länder blir klara med sina startfält till nationella uttagningar. Vi sammanfattar dessa startfält i en egen artikel som publiceras inom kort.

De länder som den senaste veckan blivit klara med detta är:

 • Armenien
 • Danmark
 • Island
 • Montenegro
 • Norge
 • Serbien
 • Spanien
 • Ukraina

 

 

Tjeckien tar hjälp av tidigare Eurovisionartister i röstningen

Sedan tidigare är det officiellt att Tjeckiens nationella TV-bolag CT väljer att hålla en nationell final för att utse artist och bidrag till Eurovision 2018. Denna gång har CT bjudit in 10 artister som tidigare tävlat i Eurovisionen för att dela med tjeckiska folket vilken artist man bör skicka till Lissabon 2018.

Det är första gången sedan år 2008, dvs. tio år sedan, som detta sker. Övriga gånger utom debuten 2007 och nyss nämnda 2008 har Tjeckien enbart hållit internval. Men det har ju inte gått särskilt bra för Tjeckien i Eurovisionen, trots att man tog sig till final i Stockholm för två år sedan blev man endast näst sist.

Så för att bättra på en finalplats så har CT valt att låta makten i finalen delas mellan tittarna och 10 tidigare Eurovisiontävlande artister. De flesta har tävlat de senaste åren, undantaget två, och alla 10 är från olika länder. De som CT frågat och som kommer att rösta är:

 • Dami Im (Australien, 2016)
 • Iveta Mukuchyan (Armenien, 2016)
 • Jalisse (Italien, 1997)
 • Liora Simon (Israel, 1995)
 • Nathan Trent (Österrike, 2017)
 • Naviband (Vitryssland, 2017)
 • Norma John (Finland, 2017)
 • Robin Bengtsson (Sverige, 2017)
 • Sanja Vučić (Serbien, 2016)
 • SunStroke Project (Moldavien, 2010 & 2017)

 

Det är lite oklart datum när finalen äger rum, men enligt uppgifter kommer åtminstone resultatet bli officiellt nästa vecka.

 

Malta: Aidans bidrag diskas inte!

I förra upplagan av Eurovisionnytt kunde vi berätta att en av Maltas utvalda artister till den nationella finalen kunde ha blivit diskvalificerad. Detta för att låten innehåller en del av ett musikverk som publicerats före 1:a september 2017, vilket bryter mot tävlingens regler.

Men nu har artisten i fråga, i detta fall Aidan, gjort om sin låt. Musiken som var publicerad sedan tidigare är nu borta och en helt ny version är publicerad. Så här låter den nya versionen av Aidans bidrag.

 

28 bidrag inkom till Moldaviens uttagning

Moldaviens nationella TV-bolag TVM fick i år totalt 28 bidrag inskickade till sig för sin nationella uttagning. Nu ska det hållas liveauditions för att utse vilka bidrag som ska få tävla i semifinalen den 22:a februari.

Men redan innan detta ens skett har faktiskt ett bidrag blivit diskvalificerat. Det handlar om vitryska artisten Pelageya Stefoglo som redan försökt komma med med sitt moldaviskt inskickade bidrag i Vitryssland, men där inte lyckats. Tydligen finns det en regelklausul i Moldavien som förbjuder att tävla med samma låtar i andra uttagningar, men detta drabbade t.ex. inte Sasha Bognibov och duon Sandy C & Aaron Sibley som skickat in bidrag till San Marino.

27 låtar återstår alltså inför liveauditions som avgörs denna vecka. Exakt hur många bidrag som tar sig till semifinalen den 22:a februari är oklart.

 

Tre projekt återstår i Bulgarien

Bulgariska TV-bolaget BNT är hemlighetsfulla över vilken artist och låt man förväntas skicka till Eurovision 2018. Efter en antagning där man fick in 13 bidrag och en första gallring återstår nu endast tre projekt i tävlingen att få bli Bulgariens tävlande i Lissabon.

Gallringen har gått till som så att en jurypanel fick lyssna igenom alla låtar och bedöma dem med poäng från 0 till 10, där skalan gick från “kommer inte att fungera alls” till “kommer vinna Eurovision Song Contest 2018”. Det är således uppenbart att Bulgarien fått blodad tand efter sina två topplaceringar 2016 och 2017, och att man nu letar efter en vinnare.

Trots att vi nu vet att tre bidrag återstår kommer det troligen dröja till slutet av denna nationellasäsong innan Bulgarien avslöjar vilken artist och låt som juryn gillat bäst.

 

Sanmarinska tävlande producerar tävlingslåtar

Ännu är det lite oklart hur San Marinos första publika uttagning till Eurovisionen ska gå till, mer än att 11 artister ska tävla. Men i veckan kom besked att låtar nu håller på att produceras.

Enligt uppgifter är det låtar i en mängd olika genrer, allt från ballader och upptempo till hiphop och reggae. Inspelningarna sker för närvarande i Österrikes huvudstad Wien.

Det är oklart när själva uttagningen drar igång och hur många program som förväntas bli av.

 

Nederländernas bidrag släpps i mars

Det dröjer till i mars innan vi får höra vilket bidrag som Nederländernas artist Waylon ska framföra i Eurovision 2018.

Beskedet om vilken artist Nederländerna skickar till Eurovisionen kom redan i början av november ifjol, då TV-bolaget AVROTROS presenterade Eurovisiontvåan från 2014, Waylon, som sin representant. Vid 2014-tillfället tävlade han som en del av duon The Common Linnets, men denna gång kommer han alltså tävla själv på scenen. Besked kommer nu att det blir i början av mars som bidraget kommer att släppas.

Nederländerna har på senare år fått en tradition att välja artist och bidrag internt. Men det har också varit lyckosamt då man sedan 2013 endast missat final en (!) gång. Mellan åren 2005-2012 missade man final – varje (!) år.

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen