Julnytt 2017: vecka 50

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Panelen informerar

Nu pågår Musikhjälpen 2017 – vi har öppnat vår digitala insamlingsbössa

Kära läsare,

Även i år har vi startat en insamlingsbössa för Musikhjälpen, och vill ni skänka pengar till den så är vi jättetacksamma. Vill du skänka pengar – tryck här. PS: Ifjol bidrog ni läsare med 1100 kronor till Musikhjälpen. Om ni kan slå det i år vore fantastiskt roligt!

I år är Musikhjälpens tema att Barn inte är till salu. Under hela denna vecka pågår sändningarna av Musikhjälpen dygnet runt i Sveriges Radio P3 och i SVT Play. Årets programledare är Farah Abadi, Molly Sandén och Kalle Zackari Wahlström. Denna trio låses in i en glasbur på kärlekens torg (alias Stora torget) i Umeå mellan den 11:e och 17:e december där de spelar musik, snackar och bjuder in olika gäster, allt under temat som tidigare presenterats.

Det är tittarna och lyssnarna kan dygnet runt önskar musik genom att skänka pengar. Men det går också att skänka pengar genom bl.a. olika engagemang och insamlingsbössor. Alla insamlade pengar går via Radiohjälpen till projekt under temat.

PS: Ett stort antal gästartister är planerade att dyka upp under veckan. Klicka här för att se vilka som är aktuella (med reservation för ev. framtida förändringar).

 

Nationella-info

Tjeckien håller nationell final

Initialt såg det ut som att det tjeckiska TV-bolaget CT skulle göra ett nytt internval till Eurovision 2018 i Lissabon. Men nu har man ändrat sig helt och efter det urval om mer än 400 låtar som inkom efter den nationella antagningen i höstas blir det nu en nationell final. Det är tredje gången gillt som Tjeckien inte väljer internt.

Finalen är planerad att äga rum i Prag i januari, och enligt uppgifter kommer internationella fans kunna vara med och rösta genom Eurovisions app. Men mer exakta detaljer om denna final återkommer vi till så snart mer information har kommit på plats.

 

Finska Emma Sandström blir första wildcardet i San Marinos uttagning

Ifjol var hon favoriten att ta hem finska UMK och få representera Finland i Eurovision Song Contest. Men när det väl gällde blev det bara en tredjeplats och den drömmen gick i kras. Men icke att förtrösta, för nu har Emma fått en början till revansch, nämligen genom San Marinos nationella uttagning där hon har blivit framröstad som fansens wildcard i den uttagningen.

Emma Sandström blir en av flera framröstade wildcards utöver de bidrag som en jury sedan utser till tävlingen. Emma röstades fram av 11 fanklubbar till Eurovisionen från Belgien, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Malta, Storbritannien, Tyskland, Ungern samt en s.k. ”Rest of the world”-grupp och Eurovision press.

 

30 artister klara för tävlan i A Dal 2018

Ungerns nationella TV-bolag MTVA offentliggjorde i förra veckan vilka 30 tävlande som ska delta i 2018 års upplaga av A Dal, tävlingen som utser Ungerns representant till Eurovision Song Contest 2018 i Lissabon. I år inkom mer än 350 bidrag till uttagningen, men endast 30 av dessa har nu valts ut till tävlingen.

Bland de återkommande artisterna hittar vi b.la två silvermedaljörer från A Dal i form av Heincz Gábor, som 2012 tävlade i den första upplagan av A Dal med låten “Learning to let go” samt Király Viktor med låten “Running out of time” som tävlade år 2014. Ett namn från 2017 års tävling som återkommer är rockgruppen Leander Kills, som med sin låt “Élet” kom till final och slutade oplacerad. Övriga deltagare som återkommer är Tolvai Reni, Vastag Tamás, Peet Project, Szabó Ádám (ingår i Yesyes), Pál Benjamin (Ingår i Living Room), Polgár Odett, Knoll Gabi och Maszkura és a Tücsökraj.

Den 9:e december meddelande gruppen The matter att de drar sig ur tävlingen p.g.a personliga själ. Det ungerska tv-bolaget MTVA har bekräftade deras tillbakadragande och att de kommer att ersättas av gruppen Patikadomb med bidraget ”Jó szelet!”.

Se hela startfältet här.

 

Kort fakta

A Dal 2018 kommer att bestå av tre heats, två semifinaler och en final, vilka är planerade att sändas på lördagar mellan den 20:e januari och 24:e februari 2018. Från början tävlar 30 artister uppdelade om 10 per program där jury och tittarna gemensamt röstar vidare tävlande till semifinaler. Från dessa två semifinaler röstas sedan ett antal tävlande vidare till en final där vinnaren slutligen koras.

Juryn kommer bestå av Frenreisz Károly, Both Miklós, Schell Judit, och Mező Misi. De två sistnämnda är nya jurymedlemmar.

Dessutom framkom det under artistpresentationen att det blir en ny programledarduo för A Dal 2018. Denna gång blir det Kriszta Rátonyi samt Freddie (som tävlade för Ungern i ESC 2016) som blir den nya duon.

 

21 låtar tävlar i Lettlands Supernova 2018

TV-bolaget LTV i Lettland har efter den liveaudition som hölls för drygt en månad sedan nu avslöjat vilka bidrag som tagit sig till den nationella uttagningen i februari 2018. Efter en inledande onlineomröstning och en avslutande juryspelning har man nu kommit fram till vilka 21 bidrag som kommer tävla i Supernova 2018, Lettlands uttagning till Eurovision Song Contest 2018.

Noterbart är att från juryspelningen kvalificerade sig 19 stycken vidare av 30 möjliga medan 2 stycken har blivit uttagna av de som inte tog sig till juryspelningen och som såg ut att vara uträknade. Dessa två är DVINES och Laura Rizzotto.

Till Supernova 2018 kommer tre heats och en final att hållas. I varje heat tävlar 7 bidrag om några finalplatser, där vi i finalen slutligen kommer att få se finalbidragen göra upp om segern och att få representera Lettland i Lissabon.

Se hela startfältet här.

 

Albaniens låtar är släppta i studioversioner

Albanien ser återigen ut att bli först ut på säsongen med att ha artist- och (förhoppningsvis) bidragsvalet klart till Eurovision 2018. För några veckor sedan offentliggjorde TV-bolaget RTSH namnen på de 22 tävlande och nu har studioversionerna av dessa bidrag också släppts.

Vi länkar till dessa versioner i denna artikel.

 

Ukrainas andra jurymedlem presenterad

Det blir artisten Andriy Danilko, i Eurovisionkretsarna mer känd som Verka Serduchka, som blir den andra jurymedlemmen i Ukrainas nationella uttagning i vinter. Han satt även med i fjolårets jury tillsammans med Jamala och dessa två kommer alltså reprisera sina roller även 2018. Ytterligare en jurymedlem kommer att tillkomma.

Ukraina väljer artist och bidrag genom en uttagning som pågår genom två semifinaler och en final i februari 2018.

 

Spanien väljer åtminstone artist genom uttagningen Operación Triunfo

Efter flera års stora fiaskon med bottenplacering efter bottenplacering för Spaniens del blir det åtminstone en nygammal uttagning som TV-bolaget RTVE väcker till liv: Operación Triunfo! Efter en del ryktesspridning har det blivit bekräftat att åtminstone artistvalet kommer göras från den uttagningen. Hur det valet kommer att göras liksom hur artistens låt kommer att väljas ut är högst oklart.

I år (2017) kom Spanien på absolut sistaplats i final med Manel Navarros ”Do It For Your Lover”.

 

 

Övriga nyheter

Salvador Sobral har fått ett nytt hjärta

Salvador Sobral som tidigare i år vann hela tävlingen i Kiev med sin låt Amar pelos dois har sedan en tid tillbaka varit sjuk och i behov av ett nytt hjärta. Hans tillstånd påverkade honom b.la. då tävlingen hölls då läkarna avrådde honom från att åka till Kiev. Salvador åkte då inte till Kiev först två dagar innan själva tävlingen vilket innebar att hans syster Luisa Sobral fick ersätta honom under repetitionerna veckan innan tävlingen.

Under ett par månaders tid har Salvador vårdats på ett sjukhus i Lissabon där han har varit kopplad till ett konstgjort hjärta. Nu är väntan dock äntligen över. Den 8:e december fick han ett nytt hjärta. Enligt den portugisiska tidningen Noticias ao minuto vårdas nu Salvador på intensiven men att operationen har gått bra.

 


 

Kommentera