Ryssland gör comeback i Eurovision (2018)

EUROVISION 2018. Ryssland skulle ha tävlat i Eurovision 2017 i Kiev, men hoppade av i sista stund eftersom deras utvalda artist blev stoppad från att åka in i värdlandet Ukraina. Efter detta har situationen retts ut och nu har det ryska TV-bolaget Channel One och EBU bekräftat att Ryssland återkommer till Eurovision Song Contest 2018 i Lissabon.

 

Bakgrund: vad var det som hände 2017?

Det var med knappt en månad kvar till Eurovisionen i Kiev 2017 som nyheten kom att Ryssland hoppade av sin medverkan i det årets tävling. Anledningen var att den ryska utvalda artisten Julia Samoylova fått inreseförbud i Ukraina sedan det framkommit att hon framträtt på en konsert på det av Ryssland annekterade Krim, utan att inhämtat besökstillstånd av Ukraina. När detta blev känt belades Julia med ett treårigt inreseförbud i Ukraina, något som skulle försätta Ryssland i situationen att antingen byta artist eller hoppa av helt. Det senare blev valet och därmed var det första gången sedan slutet av 1990-talet som Ryssland ej deltog.

Men nu tar Ryssland nya tag och TV-bolaget Channel One, som har hand om den ryska uttagningen, har bekräftat Rysslands medverkan i Eurovision Song Contest 2018 i Lissabon. Det är dock ännu oklart hur artist och bidrag ska väljas ut. Vi ska tillägga att Ryssland även finns med på EBU:s deltagarlista som presenterades den 7:e november.

 

En av tävlingens mest framgångsrika länder

Sedan år 2000 har Ryssland varit en mycket stor framgångsfaktor i Eurovisionen. Som sämst har man kommit på 16:e plats – i final. Ja, Ryssland har alltid gått till final varje gång man tävlat och sedan semifinalsystemet infördes år 2004. På den tiden har man uppnått en seger (2008), fyra andraplatser (2000, 2006, 2012 och 2015) samt tre tredjeplatser (2003, 2007 och 2016), samt en mängd topp 10-placeringar!

Senast vi såg till Ryssland var i Eurovision Song Contest 2016 i Stockholm, då Sergey Lazarev tävlade med den hos tittarrösterna mycket populära låten ”You Are the Only One” (den vann tittaromröstningen men kom endast trea totalt sett). Kolla in den i klippet nedan:

 

 

Vem vill du se tävla för Ryssland 2018? Kommentera gärna!

 


 

Kommentera