Panelen tycker till om Lettlands Supernova-bidrag 2018

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Inför jurybeskedet i Lettlands Supernova-uttagning tycker vi till om de bidrag som tävlar om en plats i uttagningen.

 

Bakgrund

Lettlands uttagning Supernova 2018 fick en annorlunda twist till start när TV-bolaget LTV valde att lägga ut demos på de totalt 63 bidrag som godkänns enligt regelverket. Därefter har tittarna fått tycka till och rösta på de bidrag som de tycker urvalsjuryn ska välja ut till den riktiga tävlingen senare i vinter.

Det ska tilläggas att samtliga demos som släppts har varit utan att artisternas namn publicerats och att detta bara är en fingervisning om hur juryn slutligen kan rösta på bidragen.

 

 

PS: Idag söndag den 5:e november kl 10 (11 lokal tid) kommer det äga rum en allmän juryspelning på Alfa Park shoppingcenter i Riga. Artisterna som bjudits in har valts ut av såväl inhemska som utländska musikexperter (plus allmänheten) som lyssnat på bidragen utan att veta vilka artister eller låtskrivare som ligger bakom låtarna. Denna audition kommer vara det sista steget för kandidaterna innan den stora uttagningen nästa år.

 

Panelen tycker till!

Så här tycker några av oss i panelen om Lettlands tilltänkta bidrag till Supernova 2018. Du får såklart gärna kommentera och bidra nedan vad du själv tycker om låtarna. Med tanke på det höga antalet bidrag gjorde vi som så att vi utsåg våra 15 favoriter, varav de sex bästa också får betyg mellan 0-5 och lite korta kommentarer.

 

Don’t Be a Slave

Överlever låten utgallringen? Tveksamt, men den är en av de starkaste låtarna enligt mig. Jag gillar det röjiga soundet, de svettiga elgitarrerna och tempot på låten, och så de höga tonerna på slutet!

 

I Am Ready to Get Along With You

Okej, jag vet inte alls var den här står i sammanhanget, men det struntar jag blankt i! Medryckande dansant boogie-woogie rock n roll i den gamla stilen, ett friskt inslag i detta fält. Skulle den här mot alla odds gå vidare, vill jag se ett band som signalerar spelmansglädje!

 

It’s Time

Jag tycker det blir väldigt härligt med den smutsiga, grunge-aktiga ljudbilden i låten! Kombinerat med violinerna i versen blir den här låten en tung pjäs som faller mig i smaken.

 

Laiva

Den här muntrar upp! Fartig indierock/pop som borde kunna sticka ut. Och så sjunger man på modersmålet också, vilket i detta fall gör att jag bjuder på en bonuspoäng!

 

Loul

Denna låt andas tradition på ett bra sätt med instrumenten. Hon som sjunger gör det bra, och den manliga rösten i bakgrunden kompletterar väldigt bra i slutet. Överlag en väldigt inbjudande och behaglig låt, och även denna sjungen på lettiska.

 

Walk the Talk

Den här tror jag blir farlig. Refrängen tar man till sig, den funkar som en bra hook. En intressant brygga också. Däremot känns det lite som man lånat in lite väl mycket fraser från andra låtar, men i ärlighetens namn, den åsikten kan man applicera på vad som helst nuförtiden.

 

Topp 15 – Lukas

 1. ”I Am Ready to Get Along With You”
 2. ”Don’t Be a Slave”
 3. ”It’s Time”
 4. ”Laiva”
 5. ”Loul”
 6. ”Walk the Talk”
 7. ”The Way Back Home”
 8. ”Pilites”
 9. ”Just Fine”
 10. ”IKA”
 11. ”Say My Name”
 12. ”Stop the War U2”
 13. ”Eyes”
 14. ”Not Afraid”
 15. ”Ocean of Pain”

 

1000 Roses

Ett somrigt inslag och en positiv låt. Denna vill jag absolut ska ta sig vidare till uttagningen. Påminner lite om en låt av den irländska gruppen The Corrs som var populära på 90-talet.

 

Esamiba

En finstämd & vacker låt som sticker ut bland mängden av alla slätstrukna poplåtar som passerade förbi. Det är känsla, passion och äkthet kring detta bidraget. Jag är övertygad att detta bidraget kommer ta sig vidare. Det vore väldigt konstigt annars. En vinnarkandidat i mina öron.

 

I’ll Never Let You Go

Här hör jag direkt att det handlar om Markus Riva (tidigare varit med i Lettlands uttagning till ESC) som sjunger denna låten. Han är en av mina favoritartister från Lettland. Man blir på festhumör av denna medryckande poplåten.

 

Soledad

Här har vi min absoluta favorit bland de 63 kandidaterna som vi har lyssnat igenom. En somrig reggaeton-låt som låter snarlikt sommarhiten ”Despacito” (som ingen kan ha missat).

 

Take Me Home

Behaglig låt som går i linje med den schweiziska sångaren SebAlter. Hade han varit sångaren bakom denna låten hade den fått full pott. Jag befarar att denna låten inte kommer bli bland de uttagna, men jag hoppas innerligt att så blir fallet.

 

This Time

Återigen ett bidrag från Markus Riva. Helt klart ett av de starkaste bidragen bland de 63 låtarna som vi har lyssnat igenom. Snygg poplåt som defentitivt borde få chansen att vara med i uttagningen. Blir det ”I’ll Never Let You Go” eller ”This Time” som kvalar in eller rent av båda två?

 

Topp 15 – Robban

 1. Soledad
 2. This Time
 3. 1000 Roses
 4. Esamiba
 5. Take Me Home
 6. I’ll Never Let You Go
 7. Voodoo Doll
 8. Tell Me
 9. Flashbacks
 10. Staccato
 11. Baltic
 12. I Am Ready To Get Along With You
 13. You Are My World
 14. Loul
 15. Intoxicating Caramel

 

Vad tycker du om låtarna och vilken/vilka har du som favorit? Kommentera gärna!

 

Fakta: Supernova 2018

År 2018 blir det fjärde säsongen gillt som Lettland använder sig av uttagningen Supernova. Anledningen till att TV-bolaget LTV bytte uttagningsprogram var för att få bättre resultat i Eurovisionen, vilket de också lyckades med två gånger: 2015 och 2016. För dessa år tog sig Lettland till final för första gången på evigheter. Men ifjol gick det sämre – då kom gruppen Triana Park absolut sist i sin semifinal, och därmed fick Lettland sin fjärde sistaplats i semifinaler…

Men trots det negativa resultatet ifjol är Supernova kvar även till 2018 och nu tar man nya tag. En antagning har hållits igång till den 15:e oktober och efter lyssnargranskningen online blev klar den 29:e oktober tar juryn vid som väljer ut tävlingsbidragen. Juryn kommer att bestå av en sammanslutning av låtskrivare, musikförlag, producenter, radio/TV-profiler och annat branschfolk. Enligt LTV gör juryn sitt val idag, söndag den 5:e november.

Supernova 2018 kommer likt de tidigare säsongerna att bestå av 3 heats och en final. LTV räknar med att det kommer att vara någonstans mellan 18-24 tävlingsbidrag som väljs ut till tävlingen. Det kan dock bli fler eller färre beroende på kvalitén. Från varje program kommer ett antal bidrag röstas vidare till kommande program, vilket sker genom en kombination av tittarröster, internetomröstning, Spotifyspelningar och juryröster. Exakta tävlingsregler för röstningen publiceras i mitten av januari 2018. Programmen kommer dock sändas under februari 2018.

 


 

Kommentera