Höstnytt 2017: vecka 41

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Panelen informerar

Vi söker nya skribenter till Panelen

Vill du vara med och kommentera bidrag, skriva artiklar och bli en del av ett härligt Eurovisiongäng?

Hör i så fall av dig till rekrytering@escpanelen.se och berätta vem du är och om ditt intresse för tävlingen.

 

/ESC-Panelens skribenter
Adrian, Erik, Haris, Hollac16 och Robban

Läs mer »

 

 

Antagningsinfo

Sista chansen att skicka in bidrag till Lettlands Supernova 2018

Lettlands nationella TV-bolag LTV kommer för fjärde året i rad att välja artist och bidrag till Eurovisionen genom uttagningen Supernova. Antagningen är öppen till och med denna söndag (15:e oktober) kl. 22:59 CET. Vill du skicka in bidrag kan du göra det via denna länk.

OBS! Om du/ni som vill skicka in bidrag inte är lettisk/a medborgare och vill skicka in bidrag måste du/ni samarbeta med lettiska medborgare/personer som innehar lettiskt medborgarskap. Utöver det får icke-lettiska medborgare inte stå för mer än 30 procent av såväl text som musik. Oavsett vilket måste ni vara över 18 år för att få skicka in bidrag.

Supernova 2018 kommer likt de tidigare säsongerna att bestå av 3 heats och en final. Kvalitén på de inkomna bidragen avgör hur många låtar som slutligen tävlar, men det kommer vara mellan 6-8 per program, dvs. någonstans mellan totalt 18-24 tävlingsbidrag. Från varje program kommer två tävlande gå till finalen vilket sker genom en kombination av tittarröster, internetomröstning, Spotifyspelningar och juryröster. Exakta tävlingsregler för röstningen publiceras i mitten av januari 2018. Programmen kommer dock sändas under februari 2018.

Efter antagningen är avslutad väljer en jury ut tävlingsbidragen som kommer att bestå av en sammanslutning av låtskrivare, musikförlag, producenter, radio/TV-profiler och annat branschfolk.

 

Albanien öppnar sin antagning i november

Albanien kommer som tidigare meddelat välja artist och bidrag till Eurovision Song Contest 2018 genom uttagningen Festivali i Këngës 56. Som vanligt kommer den att äga rum i december månad, men hur omfattande den blir är inte klarlagt eller officiell. TV-bolaget RTSH har meddelat att en antagning kommer att äga rum mellan den 2-10 november, då alla personer som innehar medborgarskap i Albanien har rätt att skicka in bidrag till uttagningen. Detta är ett oundvikligt krav från RTSH.

Utöver detta samt att bidrag och tävlande måste uppfylla EBU:s tävlingskrav (undantaget att bidraget får vara max 4 minuter långt) så är det inga direkta konstigheter.

När antagningen är över kommer en kommitté besluta vilka bidrag som tas ut till tävlan.

 

 

ESC 2018-nyheter

Australien meddelar kommentatorsval

I år (2017) valde Australiens TV-bolag SBS att för första gången sedan år 2009 byta kommentatorer för Eurovision Song Contest. Den tidigare duon Julia Zemiro och Sam Pang byttes hastigt och lustigt ut mot Myf Warhurst och Joel Creasey. Nu har SBS meddelat att den nya duon får fortsatt förtroende och kommer således guida de australienska TV-tittarna i Lissabon i maj nästa år. SBS’ verkställande direktör Michael Ebeid säger i en kommentar att han är stolt över vad Australien har lyckats åstadkomma i denna tävling under de tre försök man har haft.

Inom de närmaste månaderna kommer mer information om hur Australien ska välja ut artist och bidrag till Eurovision 2018. Landet har ju som tidigare meddelat för fjärde gången gillt blivit inbjudna av EBU att delta i musiktävlingen.

 

 

Länder som bekräftar deltagande i ESC 2018

Snart infaller sista deadline att besluta sig för deltagande i Lissabon

Tidigare nyheter har rapporterat om att datumet för beslut att delta eller inte delta i ESC 2018 snart är över. På tisdag, den 10:e oktober, går enligt uppgifter EBU:s deadline ut, och då avgörs det huruvida vilka länder som kommer till start i Lissabon i maj 2018. Deadlinen som är satt är enligt uppgifter till för att kunna förhindra att EBU annars ger böter till de länders TV-bolag som efter deadline väljer att hoppa av sin medverkan i tävlingen.

Till dags dato har strax över 35 länder sagt ja att tävla, men det återstår fortfarande en rad frågetecken kring bl.a. om Ryssland återkommer eller inte.

Vi inväntar också den fullständiga deltagarlistan från EBU. Till den är satt och 100% bekräftad är all deltagande i 2018 års tävling mer eller mindre enbart preliminär.

 

Israel säger sig ha bekräftat deltagande i ESC 2018

Under poängutdelningen i finalen av Eurovision 2017 i Kiev meddelade Israels poänggivare att det var sista gången som TV-bolaget IBA hade något med Eurovisionen att göra för Israels del. Detta för att Israel har gjort om sitt TV-bolag vilket bl.a. inneburit att man blivit fråntagna sitt medlemskap i EBU. Lite på samma sätt som Grekland blev då deras nuvarande TV-bolag ERT plötsligt lades ned och blev till NERIT. Trots det kunde Grekland fortsätta tävla då NERIT fick specialtillstånd att tävla, och något år senare var ERT tillbaka igen.

I Israel kommer nu uppgifter om att det nya TV-bolaget IPBC nu sjösatts och att de ansökt om EBU-medlemskap. Dock är allt inte 100% än, men enligt ESCToday.com har EBU givit IPBC specialtillstånd att tävla. IPBC har också enligt ESCToday.com skickat in ansökan att delta i Eurovision 2018 och ska enligt uppgifter använda sig av The Rising Star som uttagning.

Om dessa uppgifter slutligen stämmer återstår att se när EBU meddelar deltagarlistan för Eurovision 2018.

 

Georgien är klara för tävlan i Lissabon

Enligt ESCToday.com har Georgien beslutat sig för att tacka ja att delta i Eurovision Song Contest 2018. Hur man ska välja artist och bidrag är dock inte klart än.

Ifjol, 2017, var Georgien snubblande nära att gå till final med Tako Gachechiladzes ”Keep the Faith” som kom på en elfteplats i första semifinalen i Kiev.

 

 

 

Övriga nyheter

Sverige vann OGAE Second Chance Contest 2017

Den officiella OGAE-tävlingen OGAE Second Chance Contest har nu fått sin vinnare. Efter att alla klubbar hade röstat stod det klart att Sveriges Mariette med låten “A Million Years” tagit hem segern i årets omgång. Detta innebär Sveriges femtonde seger genom tiderna i denna OGAE-tävling.

Vi säger stort grattis till Mariette Hansson som vann både som artist och låtskrivare. Låten har hon gjort tillsammans med låtskrivarna Thomas G:son, Johanna Jansson, Peter Boström och Jenny Hansson.

Läs mer »

 

En titt på Eurovisionens genrer – denna gång om rockmusiken

Nu under lågsäsongen fortsätter Eurovision.tv att släppa filmer om Eurovisionen, och i deras genre-serie kommer nu om rockens historia i tävlingen. Se allt om detta i klippet nedan:

 

 


 

Kommentera