Australien deltar i Eurovision 2018

EUROVISION 2018. Australien har ännu en gång fått tillstånd av EBU att delta som tävlingsland i Eurovision Song Contest. I Eurovision 2018 i Lissabon blir det fjärde gången gillt som Australien medverkar i tävlingen.

 

 

Om Australien i Eurovisionen

Australien har åtminstone sedan 1980-talet haft ett stort intresse av Eurovision Song Contest och man har sedan dess sänt tävlingen varje år, även om man först på senare år har haft egna kommentatorer på plats eller har samsänt via BBC. Det är dock först nu de senaste åren som landet har fått en större roll i Eurovisionen då man först år 2014 inbjöds att framträda i en mellanakt och året därpå bjöds man in för att tävla på riktigt. Men då sades det bara vara för en engångshändelse, i och med att 2015 var året då Eurovisionen firade 60-årsjubileum. Men varje år efter det har Australien bjudits in av EBU och så blir det alltså även till ESC 2018 i Lissabon.

 

Ett framgångsrikt land – på kort sikt

Sedan Australien började delta i Eurovision Song Contest 2015 har man haft tre framgångsrika år på raken. På premiäråret 2015 med sångaren Guy Sebastian och låten Tonight Againblev man femma i finalen. Förvisso var Australien direktkvalificerade till finalen det året, men året därpå fick man börja kvala. Deras representant 2016, Dami Im med låten Sound Of Silence, gjorde inte bort sig utan vann sin semifinal och blev sedan tvåa efter Ukrainas Jamala. 2017 fick man dock ett något bakslag eftersom tittarna inte alls uppskattade Isaiahs låt Don’t Come Easy. Juryerna överöste poäng men i finalen fick Australien enbart 2 poäng av tittarna. Detta till trots räckte det till en niondeplats.

 

Vad tycker du om att Australien får vara med igen? Vem hoppas du ska få tävla? Kommentera gärna!

 


 

Kommentera