Sommarnytt 2017: vecka 23

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Panelen tipsar!

Missa inte våra två ”Best of”-projekt: Robbans favoriter & Second Chance Contest

Det har gått några veckor sedan ESC 2017 avgjordes i Kiev. Innan det är dags för sommarledighet och uppladdning inför höstens händelser tänkte vi köra våra två ”Best of”-projekt från årets nationella-säsong. Nämligen Robbans favoriter och Panelens Second Chance Contest. Det är nu fjärde gången gillt som vi kör sådana här projekt (för äldre årgångar se 2014, 2015 och 2016.

I det första projektet – Robbans favoriter – har vår skribent Robban, som är en flitig följare av de nationella uttagningarna, fått välja ut sina favoritbidrag från årets uttagningar. Ett bidrag per land som minst hade finalkväll. Dock har han inte kunnat välja vinnaren eller bidraget som kom på andra plats och detta för att vi ju också kör en Second Chance Contest, dvs. där vi korar det bästa bidraget bland de som kom på andra plats i sina finaler.

Läs mer om Robbans favoriter här.

Läs mer om Second Chance Contest här.

Våra topplistor i projektet dyker upp i slutet av denna vecka.

 

ESC-nyheter i stort

Flera städer i Portugal är intresserade av värdskapet

I många medier har Lissabon uttalats som färdigt val för att stå värd för Eurovision Song Contest 2018. Men, detta är långt ifrån klart. Flera andra städer runt om i Portugal, däribland turistorterna Faro (södra Portugal) och Porto (norra Portugal) har visat intresse. Om dessa städer har kapacitet att stå värd är dock oklart.

 

 

Nationella-planer

Slovenien kan införa en ny språkregel i sin kommande uttagning

Än så länge har det slovenska TV-bolaget RTVSLO inte kommenterat huruvida man vill delta i Eurovision 2018 i Portugal. Men enligt sajten Eurovizija.com som ESCToday.com hänvisar till finns det en möjlighet att RTVSLO kommer att införa en ny språkregel i nästa års uttagning. Språkregeln skulle innebära att tävlingsartister enbart skulle få sjunga på slovenska eller på något av de minoritetsspråk som finns i Slovenien, t.ex. kroatiska, tyska, ungerska eller italienska. Men regeln skulle bara användas i semifinaler, inte i finaler. Det skulle alltså likna lite de regler som Island har i sin uttagning.

Om det blir så eller inte återstår att se.

 

Irlands ESC-kommentator önskar tillbaka nationell final

Två år i rad har det irländska TV-bolaget RTÉ valt bort sin tidigare nationella final Eurosong till förmån för enbart internval. Men detta har inte hjälp upp Irlands bottenplaceringar i Eurovisionen. För i år var det fjärde året i rad som Irland missade finalbiljetten, och senast man var i final (2013 i Malmö) så kom man på allra sista plats. TV-bolaget RTÉ har uttalat sig i irländsk press om att man kommer att se över uttagningsmetoden över sommaren. En som däremot önskar att Irland återgår till det gamla systemet med nationell final är landets ESC-kommentator Marty Whelan, som kommenterat de senaste 19 åren, som uttalade sig om detta i veckan.

Hur Irland gör till 2018 (om de ens är kvar) återstår att se.

 

Övriga nyheter

Lite filmklipp som avslutning

Vi avslutar veckans nyhetssammanfattning med lite klipp från Eurovision.tv. Bland annat får ni en inblick i hur pyroteknikerna arbetar och vilka musikvideos som varit mest betittade under maj månad. Mycket nöje!

 

 

 

 


 

Kommentera