Vårnytt 2017: vecka 20

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Vi blickar framåt ett steg

Fortfarande inga datum i sikte

I vanliga fall brukar EBU gå ut med preliminära sändningsdatum för nästkommande Eurovision Song Contest redan i förberedelserna för den tävling som pågår för närvarande, i det här fallet för år 2017. Men så har det inte blivit i år. EBU är hemlighetsfulla och har än så länge inte sagt något mer om det. Troligen behålls formatet med två semifinaler och en final med största sannolikhet men vilka datum dessa sändningar kommer att ske vet vi alltså inte.

Hemsidan Eurovisionworld.com har gjort en lista på de datum som finns tillgängliga i maj 2018 och de listar 8:e, 10:e och 12:e maj som de mest troliga. Anledningen till att dessa datum passar in bäst är för att det är Champions League-matcher och Europa League-matcher veckan före (den 1:a-3:e maj), en tysk fotbollscup den 19:e maj och Champions League-final den 26:e maj. Eftersom EBU ibland inte vill att ESC ska krocka med större evenemang som t.ex. fotboll finns alltså bara just nu en tid ledig.

Viktigt – datumen är alltså INTE satta bara för att den 8:e, 10:e och 12:e maj 2018 har pekats ut på spekulation som de mest troliga.

 

Var i Portugal ska tävlingen hållas?

Vid denna tidpunkt är det heller inte avgjort var i Portugal som tävlingen är tänkt att äga rum i. Precis som i många andra värdländer har Portugal många städer att välja på och man har t.ex. en del större fotbollsarenor att välja bland. Hur utbudet annars ser ut är oklart. EBU brukar dock ställa krav på värdlandet att välja ut en värdstad som ligger vid en internationell storflygplats (för att så många delegationer som möjligt ska kunna flyga in enkelt) och att det måste vara en stad som kan ta hand om delegationer, pressfolk, fans med mera. Det kan således inte bli vilken stad som helst som får arrangera 2018.

Vi återkommer till denna fråga så snart vi fått fler svar.

 

Länder som preliminärt vill delta i ESC 2018

11 länder hittills – blir troligen fler med tiden

Nu påbörjas också den stora spekulationstiden för ESC 2018, nämligen vilka länder som har för avsikt att delta i nästa års tävling. Hittills listas 11 länder preliminärt, och i denna ingår värdlandet självt. De länder som det talas om idag är:

 • – Belgien
 • – Bulgarien
 • – Cypern
 • – Estland
 • – Finland
 • – Grekland
 • – Litauen
 • – Norge
 • – Portugal (värdland)
 • – Spanien
 • – Sverige

 

Listorna nämner även Ryssland, men då det är oklart hur det blir med Ryssland efter deras avhopp (vad de eventuellt får för straff av EBU för sitt sena avhopp) så är det svårt att säga om Ryssland ens får eller vill komma till start nästa år.

 

Vad händer med Israel 2018?

Under poängutdelningen av finalen i lördags meddelade Israels poängpresentatör att det israeliska TV-bolaget IBA nu går i graven. Detta för att landet ska sjösätta ett nytt TV-bolag i en helt ny form. Eftersom att det är IBA som har tillstånd av EBU att sända Eurovision Song Contest för Israel och har gjort det i alla år sedan tidigt i tävlingens historia så kommer Israel nu att förlora det tillståndet. Om det nya TV-bolaget inte hinner få ett nytt tillstånd kommer Israel med största sannolikhet inte få delta i ESC 2018.

Enligt uppgifter ska det nya TV-bolaget IPBC komma igång redan nu denna vecka, men i början blir det i en mindre omfattning. Därför kommer bolaget behöva söka om sitt tillstånd igen till EBU.

Jämför gärna denna situation som drabbade Grekland när deras regering för några år sedan beslöt att lägga ned sitt TV-bolag ERT för att göra om det till en ny form. Idag är ERT tillbaka igen i Grekland. Hur det går för Israel kommer vi såklart att återkomma till framöver.

 

Nationella uttagningar 2018

Några av de länder som nämndes ovan har redan beslutat om nationella uttagningar.

 

Estland: Eesti Laul 2018

Ifjol var Estlands nationella TV-bolag ERR tidigt ute med att meddela att man skulle fortsätta med sin uttagning Eesti Laul även till i år. För detta meddelade man redan innan ESC 2016 ens var avgjord. I år går man i samma spår och har nu släppt biljetter till finalen av Eesti Laul 2018, som precis som årets upplaga kommer att gå av stapeln i Saku Suurhall i Tallinn. Datumet är satt till den 3:e mars 2018.

Nästa år är det tionde året gillt som ERR använder sig av Eesti Laul som uttagningsmetod, en programserie som på hemmaplan och även utomlands är mycket populär. Om det blir några uppdateringar i regelverk eller upplägg framgår ej, mer än att biljettköpen för finalen har startat. Här går det att köpa biljetter om du är sugen på att se Estlands nationella final anno 2018 live.

 

Norge: Norsk Melodi Grand Prix 2018

Norge har under våren haft igång sin antagning till Norsk Melodi Grand Prix 2018 och således går det bra att skicka in bidrag redan nu. De vanliga EBU-reglerna om låtlängd (3 minuter), maxantal på scen, artistens ålder (som lägst 16 år senast maj 2018) etc. måste vara uppfyllda. Annars får vem som helst skicka in bidrag, även om NRK helst vill att norska låtskrivare och kompositörer skickar in låtar. I övrigt ska alla låtar ses som demobidrag vid antagningen och att det är först när urvalsjuryn gör sitt val som de riktiga versionerna kommer fram.

Vill du skicka in bidrag till Norges uttagning så måste du godkänna att NRK får rättigheterna att använda ditt bidrag i tävlingen. Det kommer inte utgå någon ekonomisk ersättning, däremot behåller upphovspersonerna bidragets rättigheter. Därför kräver NRK att man även måste skriva under att om ens tävlingsbidrag vinner NMGP 2018 så ska den låten få tävla i ESC 2018.

Deadline att skicka in bidrag till Norge är satt till den 10:e september. Bidrag kan skickas in via denna länk.

 

Finland: UMK 2018

Finska YLE meddelade redan i januari i år att det blir en fortsättning för UMK nästa år. Redan då kunde man börja skicka in bidrag till 2018. Den antagningen är för tillfället stängd, och den öppnar först till hösten. Men vill du skicka in bidrag dit så kan du förbereda dig redan nu genom att ta del av regelverket.

 

Sverige: Melodifestivalen 2018

Det är med högsta sannolikhet att SVT i Sverige väljer att fortsätta med Melodifestivalen även till 2018. Indirekt har inga regler ännu presenterats, men det lär nog komma senast kring midsommar (vilket det brukar göra). Om det blir några förändringar i regelverket, bland tävlingsbidragen eller annat får vi all anledning att återkomma till.

 

Övrigt

Salvador Sobral välkomnades som en hjälte på hemmaplan

När ESC-vinnaren Salvador Sobral landade på portugisisk mark under söndagen (14 maj) välkomnades han som en hjälte i huvudstaden Lissabon. På stadens flygplats var över 2000 fans samlade som ville hälsa honom välkommen hem. På bilder syns hur han omgärdas av ett stort antal säkerhetsvakter som skydd. I samband med hemkomsten höll han också ett tal för folket på flygplatsen.

 


 

Kommentera