Vårnytt 2017: vecka 18

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Aktuella händelser

Dags för Panelens sista topplista – och slutresultat!

Våra topplistor inför ESC 2017 fortsätter och vi är nu inne på den fjärde listan för säsongen. Förra veckan presenterade Adrian, Erik och Robban sina fjärde och sista topplistor, och denna vecka får ni läsare veta hur Alexanders, Haris’, Hollac16:s och Linns sista topplistor för säsongen ser ut. Hur dessa ser ut får ni se först på tisdag.

Med detta sagt kommer vi också att presentera vilket bidrag som blivit vår gemensamma vinnare för denna säsong! Detta sker i slutet av denna vecka.

Äldre topplistor för 2017

Se Adrians, Eriks och Robbans första topplista här.

Se Alexanders, Haris, Hollac16:s och Linns första topplista här.

Se Adrians, Eriks och Robbans andra topplista här.

Se Alexanders, Haris, Hollac16:s och Linns andra topplista här.

Se Adrians, Eriks och Robbans tredje topplista här.

Se Alexanders, Haris, Hollac16:s och Linns tredje topplista här.

Se Adrians, Eriks och Robbans fjärde topplista här.

 

Poäng och betyg klara i vår ”Inför ESC”

I vår ”Inför ESC”-guide som har pågått under hela april månad har vi presenterat årets 42 tävlingsbidrag. Utöver det har var och en i panelen fått sätta betyg på alla dessa låtar mellan 0-5 poäng. Nu i veckan kommer vi att redovisa exakt hur fördelningen av poängen blev och vilka som är våra gemensamma favoriter och bottenbidrag.

Läs gärna mer om projektet här.

 

Oddsuppdatering inför ESC 2017

ESC 2017 närmar sig med stormsteg och nu under själva repetitionsveckan kan mycket hända. De senaste veckorna har oddsen legat stabilt, både i toppen och i botten, men det är nu som favoriter kan falla och bottenbidrag som kan öka. Även om det inte alltid blir så, så finns möjligheten. Noteras bör att oddsen inför publiceringen kan ha påverkats av att 9 länder hann börja repetera på scenen i Kiev samma dag som mätningen gjordes (30 april, reds.anm.).

Här följer nu en näst sista uppdatering av oddsen inför nästa veckas stora avgöranden. Av plats- och tidsskäl redovisas dock endast topp 10 respektive botten 10. Dock redovisar vi även hur oddsen för respektive semifinal ser ut just nu.

 

Totalodds för alla 42 länder

Sedan förra veckans oddsmätning är det ”still going strong”-topplistan i toppen. De enda bidragen som fått förändrad placering är att Australien övertagit Belgiens femteplats, och placerat Belgien på sjunde plats. Dessutom har Rumänien åkt upp en placering och petar ned Frankrike till tionde plats. I botten har Slovenien äntligen (eller hur man ska uttrycka) lämnat jumboplatsen, som nu har övertagits av San Marino. Bägge dessa länder har dock väldigt höga odds till segern – som mest ger det 1000 gånger pengarna tillbaka, till skillnad mot Italien som har 1,38 i odds. Moldavien lämnar botten också och kliver upp ett par placeringar. Istället är det Vitryssland som nu halkar ned till 34:e plats. Albanien sjunker också ett par placeringar.

Vi kan ta en titt på hur alla Nordiska länder ligger till jämfört med förra veckan: Sverige är fortsatt trea, Danmark sjunker en plats till 12:e plats, Finland har däremot gått fram en plats (fr. 20 till 19), Island ligger fortsatt kvar på 22:a plats medan Norge stiger en plats; från 27:a till 26:a.

Så här såg oddsen ut för alla 42 länder (oavsett tävlan i semifinal eller final) på kvällen söndagen den 30 april 2017 (enligt Eurovisionworld.com):*

Topp 10

#1. Italien

#2. Bulgarien

#3. Sverige

#4. Portugal

#5. Australien

#6. Armenien

#7. Belgien

#8. Azerbajdzjan

#9. Rumänien

#10. Frankrike


Botten 10

#33. Österrike

#34. Vitryssland

#35. Malta

#36. Montenegro

#37. Litauen

#38. Spanien

#39. Albanien

#40. Tjeckien

#41. Slovenien

#42. San Marino


* Oddsen är en sammanvägning mellan olika bettingsajters odds. Vi reserverar oss för att förändringar kan ha skett i mätningen mellan vi kollade oddsen (kvällen den 30/4) och publiceringen av denna artikel (eftermiddag 1/5).

 

Odds för respektive semifinal

Nedan presenteras hur oddsen för den första och andra semifinalen såg ut på kvällen söndagen den 30 april 2017 (enligt Eurovisionworld.com)*. Notera att oddsen ovanför (gällande alla 42 länder) inte behöver ha någon som helst effekt på oddsen för semifinalerna.

Länderna ovanför det gråa strecket inom varje semifinal är, enligt oddsmakarna*, de länder som just nu ligger bäst till att kvalificera sig till ESC-finalen den 13:e maj.

Semifinal 1

#1. Sverige

#2. Armenien

#3.Grekland

#4.Australien

#5.Portugal

#6.Azerbajdzjan

#7.Belgien

#8.Moldavien

#9.Finland

#10.Lettland


#11.Cypern

#12.Polen

#13.Island

#14.Georgien

#15.Albanien

#16.Montenegro

#17.Tjeckien

#18.Slovenien


Semifinal 2

#1.Bulgarien

#2.Danmark

#3.Ungern

#4.Rumänien

#5.Israel

#6.Estland

#7.Serbien

#8.Norge

#9.Schweiz

#10.Nederländerna


#11.Makedonien

#12.Vitryssland

#13.Österrike

#14.Irland

#15.Kroatien

#16.Malta

#17.Litauen

#18.San Marino


* Oddsen är en sammanvägning mellan olika bettingsajters odds. Vi reserverar oss för att förändringar kan ha skett i mätningen mellan vi kollade oddsen (kvällen den 30/4) och publiceringen av denna artikel (eftermiddag 1/5).

 

 

OGAE-omröstningen 2017: resultatet klart

Nu är 2017 års OGAE-omröstning avslutad och därmed har de 43 fanklubbarna till Eurovisionen sagt sitt. Vinnaren blev Italiens Francesco Gabbani som lyckades ta hem inte mindre än 37 av de 43 tolvorna. De som inte gav Italien maximala poäng gav dem som lägst 7 poäng. Sveriges Robin Bengtsson hamnade på tredje plats i omröstningen och fick som bäst två stycken 12:or.

Den svenska OGAE-klubbens medlemmar (Melodifestivalklubben) valde att ge sin tolva till Italien. Övriga poäng gick till Estland (10), Frankrike (8), Belgien (7), Israel (6), Australien (5), Makedonien (4), Rumänien (3), Danmark (2) och Montenegro (1).

Denna mätning är som sagt fansens omröstning och resultatet av den blir en fingervisning om vilka favoriter som fanklubbarna har inför tävlingen. Ibland har det hänt att fansens favorit slutligen vunnit hela ESC, men ibland har det gått betydligt sämre. Ta därför detta resultat med en nypa salt, även om resultatet kan bli sanning.

Så här går det till: Varje fanklubb som är ansluten till OGAE-nätverket har låtit sina medlemmar rösta. Varje OGAE-klubbs (se jämförelse med t.ex svenska Melodifestivalklubben) totala ställning avgjorde vilka poäng de delade ut. Poängen var fördelade enligt ESC-poängskalan, dvs. att fanklubbens vinnare fick 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng osv. nedåt 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng.

 

Topp 10 blev som följer:

  1. Italien – 497p
  2. Belgien – 335p
  3. Sverige – 308p

  4. Frankrike – 277p

  5. Estland – 242p
  6. Portugal – 122p
  7. Bulgarien – 120p
  8. Makedonien – 107p
  9. Israel – 102p
  10. Finland – 64p

 

Övriga placeringar går att se här.

Notering: 8 av årets 42 tävlande länder fick inga poäng alls i omröstningen. Det handlar om Albanien, Litauen, Malta, Moldavien, Slovenien, Spanien, Tyskland och Ukraina. Noteras bör även att Ryssland, som ju inte är med och tävlar, också blev utan poäng.

 

 

Lite andra noteringar

Officiella ESC 2017-CD:n utgiven

I fredags (28 april) släpptes den officiella CD:n med alla låtar som tävlar i ESC 2017. Om du vill köpa den för att få ett fysiskt exemplar i handen så finns den bl.a. att köpa via Eurovisionens officiella shop, där den idag kostar 19,95 euro, ca 200 svenska kronor (oklart om det är med/utan fraktkostnad). Den går även att köpa från svenska återförsäljare som Cdon.com där den kostar 179 kronor. Det går också att köpa samlingsalbumet för digital lyssning här. Notera att skivan även innehåller det tillbakadragna ryska bidraget.

 

Vinylversionen släpps i juni

I år kommer det också gå att köpa CD:n som vinyl. Förutom själva skivan får du med ett informationshäfte och lite andra prylar för drygt 1300 kronor. Kanske väl värt pengarna om du är en riktig kännare. Dock dröjer det preliminärt till den 23 juni innan detta släpps officiellt, men den går att förbeställa.

 

Officiella DVD:n släpps också preliminärt 23 juni

Enligt Cdon.com beräknas den officiella DVD:n och Blu-Ray med sändningsmaterialet släppas den 23:e juni. Än så länge går det bara att förbeställa detta och den kostar i dagsläget 349 kronor att beställa hem.

 

EBU presenterar den officiella handboken

Varje år släpps en officiell handbok med information om tävlingen. EBU har nu publicerat denna 50-sidiga skrift som innehåller intressanta uppgifter för både dig som är på plats i Kiev att ta del av, men även för oss som valt att inte resa iväg till Ukraina i år. Handboken går att ta del av via denna länk.

För dig som är på plats i Kiev vill vi passa på att tipsa om att se dig omkring i staden. Enligt våra tips kommer det att vara en del intressanta kulturhistoriska utställningar som inte bara handlar om krig och elände, vilket ju präglat mediebilden av Ukraina de senaste åren.

 


 

Kommentera