Haris kommentarer efter andra semifinalen (Eurovision 2017)

KRÖNIKA/ANALYS. Haris här. Den glada och trevliga pricken som varit med så pass länge att han börjat bli gråhårig, bokstavligen. Jag tänkte att under veckan bjuda er på min åsikt gällande semifinalerna och mina direkta reaktioner, eller ”live reaktioner” som det heter på internetspråk. Ni som följt med här på sidan ett tag vet att jag har en udda och något annorlunda sätt att se på denna tävling som jag älskar.

Jag har låtit bli att kolla på repetitionerna under veckan för att få ett första intryck medan jag kollar på tävlingen live. Så har jag alltid gjort. Det känns mer genuint då på något sätt. Så i dessa två inlägg kommer ni få läsa mina genuina reaktioner på bidragen då de framfördes. Jag valde också att lägga till reaktioner efter röstningen presenterades, så även det finns med.

 

Så häng med och låt oss börja


 1. Serbien: Tijana Bogićević – ”In Too Deep”
  Livereaktion: Andra semifinalen inleddes inte på samma trevliga sätt som den första. Detta var bara riktigt tråkigt. Jag är så oerhört besviken på Serbien. De har helt övergett sin identitet. Det landet är fullt av fantastiska artister och vi får detta. Snälla Zeljko Joksimovic kom tillbaka!


 2. Österrike: Nathan Trent – ”Running On Air”
  Livereaktion: Detta är en låt som jag gillade på förhand och tyckte om att lyssna på, men jag var orolig för hur det skulle funka på scen. Tycker ändå att han får till det rätt bra. Molnen, röken och skärmen var snyggt. Månen tyckte jag dock var lite för mycket. Jag hoppas verkligen detta tar sig till final för Nathan är riktigt duktig.


 3. Makedonien: Jana Burčeska – ”Dance Alone”
  Livereaktion: Jag förväntade mig något riktigt häftigt från Makedonien på förhand. Kanske hoppades jag för mycket. En partylåt med en ensam och uselt dansande tjej. Detta är bara bedrövligt. Detta tar den från ”kanske final” till ”bättre lycka nästa gång”.


 4. Malta: Claudia Faniello – ”Breathlessly”
  Livereaktion: Fy vad tråkigt detta är. Jag vet knappt vad jag ska säga om det här. Tråkig låt, tråkigt framträdande, ja allt med detta nummer är bara tråkigt. Definitivt de längsta tre minuterna hittills. Hoppas det vänder!


 5. Rumänien: Ilinca & Alex Florea – ”Yodel It!”
  Livereaktion: Om förra bidraget fick mig att somna, så fick detta mig att vakna till. Som musikstycke är det inte bra för fem öre, men det är annorlunda och underhållande ändå. Känns lite som att jag tittar på ett barnprogram. Skämskudden åkte givetvis fram. Detta är så dåligt att det lär ta sig till final bara för att det är så annorlunda från allt annat.


 6. Nederländerna: O’G3NE – ”Lights and Shadows”
  Livereaktion: Detta är så svårbedömt för mig. Kommentatorerna påpekade ständigt om hur de sjunger för sin sjuka mamma. Då blir det svårt att tycka illa om bidraget. Alltså det är inget fel på låten i sig, och jag gillade den mörka scensättningen, men jag är inte så himla förtjust i detta. De sjunger fint och stämningsfullt, men jag får inte ut något av det. Men jag måste vara ärlig när jag säger att jag fann detta rätt tråkigt. Inget som tilltalar mig.


 7. Ungern: Joci Pápai – ”Origo”
  Livereaktion: Här har vi den. Min enda 5-poängare under våra inför-inlägg. På förhand min största favorit i årets tävling. Och det är den fortfarande. Men jag kände mig ändå lite besviken efter framträdandet. Lite paff. Kanske för jag hade så höga förväntningar. Joci var definitivt grym och jag kände varenda ord han sjöng. Det var så vackert som jag förväntade mig, men jag saknade något. Kan inte riktigt sätta fingret på det, men det kändes som det sista saknades. Förhoppningsvis ser vi honom på lördag igen och han övertygar mig om att detta är årets bästa bidrag.


 8. Danmark: Anja Nissen – ”Where I Am”
  Livereaktion: Har bara ett ord att säga – fantastiskt! Jag visste inte vart jag skulle placera detta bidrag på förhand, men när jag ser detta och hennes kraft i refrängen så blir jag helt förälskad i det. Hennes passion och kraft i rösten när hon går ner på knäna fick håret i nacken att resa sig hos mig. Hennes engelska är bland de bästa i år. Hon är så vacker. Allt sitter där det ska. Anja har blivit en ny favorit hos mig efter detta. Hoppas verkligen jag får se henne igen på lördag.


 9. Irland: Brendan Murray – ”Dying to Try”
  Livereaktion: Förlåt Brendan, men din röst håller inte för det här. Detta är så pinsamt dåligt. Jag tycker innerligt synd om Brendan som behöver utsättas för det här. Och vems idé var det att ta in ballongen? Har inte så mycket mer att säga om detta. Tycker bara synd om Irland. Denna gamla stormakt inom Eurovision har fallit så långt ner så det är galet.


 10. San Marino: Valentina Monetta & Jimmie Wilson – ”Spirit of the Night”
  Livereaktion: Jag är helt mållös. San Marino försöker inte ens. Kan de inte bara dra sig ut ur den här tävlingen? Definitivt sämst hittills. Vi har hört sämre låtar. Men om man kombinerar allt, låten, framförandet, scensättningen och artisterna så är det här överlägset sämst. Slåss nog om årets sista plats definitivt.


 11. Kroatien: Jacques Houdek – ”My Friend”
  Livereaktion: Jag kan inte hålla mig för skratt. Åt Rumänien skrattade jag för det var pinsamt dåligt. Här vet jag inte varför jag skrattade. Kanske för det är så sjukt att se denna mannen ena stunden sjunga som en flicka för att sedan sjunga som en tenor. Det är definitivt det mest schizofrena bidraget någonsin. Och hans ansikte på skärmen bakom är bara läskigt. Det är både komiskt och beundransvärt på samma gång. Blir helt förvirrad.


 12. Norge: JOWST feat. Aleksander Walmann – ”Grab The Moment”
  Livereaktion: Den här låten har fått stor betydelse för mig på förhand. Texten är den mest tilltalande för personlig del jag hört på länge i dessa sammanhang. Jag behöver verkligen lära mig att fånga ögonblicket. Låten i sig finns inte så mycket att klaga över. Det lät på samma sätt och lika bra som det gjorde i den nationella uttagningen. Men de har hittills den coolaste grafiken av alla bidrag. Ljusshowen i kombination med den grymma grafiken med alla ansikten som flyger omkring och den skakiga ger bidraget något helt unikt. För mig är detta en given finalist.


 13. Schweiz: Timebelle – ”Apollo”
  Livereaktion: På förhand trodde jag att Schweiz äntligen skulle ta sig till final. Men efter att ha sett detta ser jag det som något helt avlägset. Bedrövligt framförande. Fruktansvärt fula scenkläder och noll inlevelse. Bland de tråkigaste scenshowerna i år. Och var det bara jag som tyckte sångerskan i den gula kycklingdräkten såg ovårdad ut?


 14. Vitryssland: NAVI – ”Story of My Life”
  Livereaktion: Schweiz borde kollat hit. Så här gör man en glad och intressant scenshow. Låten är enkel men det funkar. Det är kul att båda lyssna och se på. Jag tippade att de skulle ta sig till final och efter att ha sett detta så ändrar jag mig inte. Vitryssland var underhållande, snyggt och det såg ut som att de genuint hade det roligt på scen.


 15. Bulgarien: Kristian Kostov – ”Beautiful Mess”
  Livereaktion: Under veckorna har jag undrat varför just denna låt var en sådan lågoddsare till segern, men nu förstår jag. När jag ser detta framträdande förstår jag varför folk ser den som en potentiell vinnare. Inte bara är det en bra låt, men det sitter också i framträdandet. Och framför allt stilrenheten i den. Det är mörkt, snyggt och absolut perfekt anpassat för detta bidrag. Det behöver inte vara mer komplicerat än såhär. Kristian sjunger dessutom fantastiskt trots sin unga ålder. Efter att ha sett detta kanske jag får äta upp mina ord om Rom 2018 och vända blickarna mot Sofia istället.


 16. Litauen: Fusedmarc – ”Rain of Revolution”
  Livereaktion: Jag har inte mycket att säga om det här. Vi går från Bulgariens stilrenhet till en absolut röra i både framförande och sång. Detta är överallt och ingenstans på samma gång. Fruktansvärt dåligt. Tio veckors uttagning och detta vann. Litauen är bra på att välja värdelösa bidrag, så det ska de ha beröm för iaf.


 17. Estland: Koit Toome & Laura – ”Verona”
  Livereaktion: Detta gick inte alls hem hos mig. Studioversionen var helt ok. Men detta var inte alls bra. De sjung inte bra. Och det kändes som att Koit kom av sig och började skratta där för ett ögonblick. Detta är två rutinerade artister, men det kändes ändå så amatörmässigt på något sätt. Jag vill inte se det igen på lördag.


   

 18. Israel: Imri Ziv – ”I Feel Alive”
  Livereaktion: Vi avslutar med lite upptempo i årets semifinaler. Personligen är jag inget fan av denna typ av musikstil, men jag måste ändå berömma det här lite grann. Imri gjorde det faktiskt bra. Men det är nog själva numret som jag vill ge det riktiga berömmet till. Det var ett riktigt snyggt scennummer. Imri är inte världens bästa sångare, men numret var så pass snyggt att man såg förbi hans brister som sångare. Detta kommer definitivt gå till final.


 

Reaktioner efter resultaten

Mina favoriter Ungern, Danmark, Norge och Österrike tog sig alla till final. På så sätt är jag nöjd. Att Kroatien blir forna Jugoslaviens enda representant i finalen var både lite oväntat och kul på samma gång. Annars inga överraskningar. De väntade bidragen tog sig till final. Bulgarien vann troligtvis denna semifinal och blir livsfarliga utmanare till segern på lördag. Hade högre förhoppningar om vissa som Makedonien, Schweiz och Estland, men de floppade helt. Och var det bara jag som la märke till den nya trenden med att så många artister väljer att ha sina ansikten på skärmen bakom sig? Det skedde lite då och då sedan ”Mamo” 2009, men i år känns det som vartannat bidrag har det.

Kvällens positiva: Anja Nissen – Den rösten och det leendet träffade mig rakt i hjärtat. Så glad att hon tog sig till final. Och jag måste nämna att det är lite kul att Kroatiens udda bidrag tog sig till final. Extra glad för Nathan från Österrike, då jag var orolig för att hans låt inte skulle funka live. Sist är jag överlycklig att min favorit för i år från, Ungern, tog sig till final med Norge.
Kvällens negativa: Makedonien, Schweiz, Estland – Bidrag med höga förhoppningar som floppade helt. Litauen känns alltid som något negativt. Till sist vill jag vända mig till San Marino. Är det inte dags att lägga ner nu? Eller åtminstone byta ut kombinationen Valentina Monetta och Ralph Siegel. Börja om på nytt.

 

Tack för mig!

 

Så här tycker alltså Haris om den andra semifinalen. Vad tyckte du? Kommentera gärna!

 


 

Kommentera