Eurovision 2017: LIVE från finalen

Under finalen av Eurovision 2017 var det vår skribent Alexander som liverapporterade. Här följer hans rapport.

 

Tack för mig, och tack för i år! Håll koll på hemsidan, här kommer alltid det senaste och bästa! Medan Portugals Salvador låter sin syster, låtskrivaren, sjunga vinnarsången en gång till, och Ukraina tackar för sig för det här året, så vill även jag passa på att tacka alla er! Och vem vet, kanske ses vi nästa år i Lissabon, eller var de nä väljer att ordna tävlingen!

Tack och godnatt!

Jag får be om ursäkt för att liveuppdateringen här i slutet inte var så hållbar, men det gick väldigt snabbt. Om ni inte tänker eller kan se på hela sändningen i efterhand så lönar det sig i alla fall att kolla publikrösternas utdelande, för det var spännande!

Och Portugal har vunnit för första gången någonsin i tävlingens historia!

 

Nu kommer det här att gå snabbt, då alla publikröster delas ut, precis som förra året. Man har slått ihop alla telefonröster till en totalsumma, och sen kommer alla länder få sina poäng åt gången, de som fått minst röster först, och sedan de som fått flest publikröster.

 

Topp fem då alla jurygrupper gett sina röster

 1. Portugal 382
 2. Bulgarien 278
 3. Sverige 218
 4. Australien 171
 5. Nederländerna 135

 

Tolvpoängslistan

 • Vitryssland får 12 poäng av Ukraina
 • Portugal får 12 poäng av Tjeckien
 • Ungern får 12 poäng av Kroatien
 • Portugal får 12 poäng av Storbritannien
 • Portugal får 12 poäng av Polen
 • Sverige får 12 poäng av Belgien
 • Portugal får 12 poäng av Slovenien
 • Portugal får 12 poäng av Ungern
 • Nederländerna får 12 poäng av Rumänien
 • Bulgarien får 12 poäng av Vitryssland
 • Grekland får 12 poäng av Cypern
 • Portugal får 12 poäng av Georgien
 • Belgien får 12 poäng av Irland
 • Portugal får 12 poäng av Nederländerna
 • Portugal får 12 poäng av Schweiz
 • Azerbajdzjan får 12 poäng av Portugal
 • Norge får 12 poäng av Tyskland
 • Azerbajdzjan får 12 poäng av Italien
 • Storbritannien får 12 poäng av Australien
 • Portugal får 12 poäng av Serbien
 • Portugal får 12 poäng av Island
 • Österrike får 12 poäng av Bulgarien
 • Portugal får 12 poäng av Armenien
 • Rumänien får 12 poäng av Moldavien
 • Bulgarien får 12 poäng av Estland
 • Portugal får 12 poäng av Litauen
 • Cypern får 12 poäng av Grekland
 • Portugal får 12 poäng av Frankrike
 • Sverige får 12 poäng av Finland
 • Portugal får 12 poäng av Spanien
 • Bulgarien får 12 poäng av Norge
 • Nederländerna får 12 poäng av Österrike
 • Sverige får 12 poäng av Danmark
 • Bulgarien får 12 poäng av Makedonien
 • Italien får 12 poäng av Malta
 • Italien får 12 poäng av Albanien
 • Grekland får 12 poäng av Montenegro
 • Portugal får 12 poäng av Israel
 • Portugal får 12 poäng av Armenien
 • Portugal får 12 poäng av San Marino
 • Vitryssland får 12 poäng av Azerbajdzjan
 • Portugal får 12 poäng av Sverige

 

Och då kör vi igång med rösträkningen. Det kommer gå till likadant som förra året, där vi börjar med att ringa upp alla länder i Europa, och de presenterar jurynas röster. Dock så läses endast 12-poängarna upp av poängutdelaren

Europe, stop voting now! Där var det!

23:42 Och Jamala bjuder på en till mellanakt, i form av hennes nya singel.

Kommentar: Henrik Vad var namnet på den sista mellanakten?? Oloka någonting??

Svar: Såhär säger vår vän wikipedia i alla fall: ONUKA & NAOFI (National Academic Orchestra of Folk Instruments of Ukraine)

23:36 Och här har vi den tredje och sista snabbreprisen. Ännu hinner du rösta, men tider börjar rinna ut. Jag har röstat, har du?

23:34 Och nu tar vi en liten titt tillbaka till finalen i Junior Eurovision Song Contest, och möter vinnaren av JESC.

23:31 Update. Det är inte lika bra längre. Det hade bra räckt med en vanlig 3-minuters grej. Så kul var det här inte. Tack!

23:25 Ooch då är det dags för en till mellanakt, så att inte tiden blir för lång. Den här gången handlar det om en grupp som kallar sig ONUKA, som framför något slags progressiv musik. De blandar fritt och modigt moderna EDM-toner med traditionella ukrainska instrument. Och jag måste medge att det här är överraskande bra!

23:20 Jag är missnöjd. Ruslana uppträdde bara med nytt material nu. Ingen Wild Dances. Vad är det här? Jag vill ha Wild Dances! Om de nu en gång släpat dit Ruslana!

23:16 Och nu är det dags för kvällens första mellanakt, och det bjuder eurovisionsvinnaren Ruslana. Men nej, jag snackar alltså inte om Jamala som vann förra året, utan om Ruslana, som vann år 2004. För tydligen är hon en stor hjälte hemma i Ukraina fortfarande.

23:09 Europe, start voting NOW! Det gäller även er Sverige och Finland! Alla deltagande länder i årets tävling får ju sedvanligt rösta. Mer instruktioner för er svenskar hittar ni längst ner i den här artikeln.

23:08 Då var alla bidrag hörda, och det börjar vara dags att starta upp röstningen. För att göra det så bjuder vi in Verka Serduchka och hennes härliga lilla mamma!

Och sist ut i årets tävling har vi min personliga favorit. Och den har varit det hur länge som helst! Av något skäl så tycker jag bara att henens röst går så otroligt bra ihop med låten. Och scenshowen gifter sig perfekt. Med andra ord ett bra koncept. Tror nog inte hon vinner, men det ger ett lite hopp åt de stackars Big Five-länderna.

Kristian Kostov, årets snackis. Den lilla 17-åringen som iskallt ställer sig på en scen och uppträder för några hundra miljoner tittare. Och med den rösten! Jag förstår att han är förhandsfavorit. Det här är riktigt bra nämligen. På något sätt hoppas jag han inte vinner, för tror inte han helt enkelt är redo för att vinna en sådan här tävling. Men gärna att han kommer på en andra eller tredje plats! Lycka till!

Nåja, kör hårt Robin! Robin kör på samma, svinsnygga koncept som både i tisdags och i Melodifestivalen. Och vi får minnas att det är otroligt många tittare ikväll som nu ser det här bidraget för första gången i år. Och de kommer ju tappa hakan då de ser det här. För det är vad man gör. Alltså, jag tror inte han kommer vinna, men kommer nog komma typ inom topp fem, eller topp tio.

Den stora frågan då det kommer till Belgien är ifall Blanche ikväll klarar av att sätta sången. I tisdags var det en livrädd tjej, som inte riktigt kunde sjunga, som klev upp på scenen. Ikväll är det dock en helt annan Blanche som uppträdde! Det lät riktigt bra, låten är fortfarande aningen långtråkig, så någon vinst blir det nog inte, men inte behöver hon skämmas, inte.

Värdlandets tur att ta plats på scen. För oss alla andra som inte är ukrainare så har vi ju ingen aning om vem det här är, men de är så pass stora att de bland annat spelat tillsammans med Linkin’ Park. O. Torvald har valt att skippa de nedtickande klockorna på magen, och istället har de med sig ett stort jäkla huvud på scenen. Jämfört med våra programledare så har de en relavtivt bra engelska de jobbar med, men det kan ju hända att de lärt sig allt fonetiskt.

Levina ligger på golvet och sjunger. Hoppas de har sopat bra, för hon har en vit klänning på sig. Nåja, Levina låter lite hes ikväll, endera är det kallt i arenan, eller så är det kanske det som är hennes grej, det kan jag inte uttala mig om. Hur som helst så blir det lite platt efter joddlandet som tog plats för bara några minuter sedan på samma scen. Inte kanske de kommer sist, men inte kommer de ens när någon vinst.

Ni minns hur jag tyckte att Kroatien var härligt underligt? Nåja, vi fortsätter på den banan. Nu ska det nämligen joddlas på scenen! Och det här är ett så härligt sidospår. Jag menar, trots att det är oroligt i världen, och inte minst sagt i Ukraina, så finns det för tillfället en hall det joddlas i, och folk älskar det så mycket att de sänder det på tv för typ 250 000 000 (alltså 250 miljoner) tv-tittare. Joddlandet är kanske lite falskt, och Alex Florea är ju inte någon sångare han heller, men det gör ju ingenting!

Med lite återanvändning av såväl koreografi som grafisk bakgrund av Ryssland från förra året, så framför Hovig Thomas G:sons enda låt i den här Eurovisionsfinalen. Låten både låter och ser bra ut, och är ju nog en helt annan sak än balladen vi hörde just. Problemet är väl bara det att det går 13 av sådana här låtar på ett dussin, och risken är att den blir bortglömd.

Trots att inte Storbritannien kanske presterat så bra på senare år, så bryter de förhoppningsvis trenden i år med hjälp av den fantastiska Lucie Jones! För det här låter så bra, ser så bra ut och är så berörande! Alltså helt otroligt! Jag hoppas folket i Europa fattar att rösta nu, för Lucie Jones skulle så vara värd att placera sig väl!

22:26 Här emellan får vi en liten inblick i hur vår programledartrio förberett sig för det här. Och de har haft hjälp av ingen mindre än Måns Zelmerlöv. Såg du inte den här inserten, så lönar det sig att kolla in den, den var överraskande bra.

Norge, som har ansökt om speciallov från EBU för att få använda de ”samplade” sångdelarna av låten. Sången blir kanske ändå lite platt i slutändan, och står inte ut så mycket som den skulle behöva för att vinna. Så, ingen vinnare, men helt okej ändå.

Spanien är ju direktkvalificerad till final eftersom, ja, nå de betalar nu helt enkelt så otroligt mycket pengar till tävlingen. Det etyder att de inte får framföra sin låt i helhet före det gäller i finalen. Den här låten hade nog mått bra av att få visa upp sig tidigare, men skulle de ha tävlat i en semifinal skulle de inte ha kommit vidare. Jag vill inte vara hård, men som en kompis till mig konstaterade så finns det en stor risk att den här placerar sig sist ikväll. Sången lät kanske inte så bra, och inte var nu framträdandet så hemskt bra det heller.

Demy räddade Greklands heder och berömmelse då hon i måndags tog Grekland till final efter ett uppehåll på ett år. Ikväll fungerar ändå ljudmixen som går ut i tv rätt, och kören hörs så som de ska. Vilket leder till att det inte låter fullt lika falskt som då hon sjöng i semifinalen. Helt rent är det ännu inte, men vi joobbar på det. Demy har ju två halvnakna män med sig, så helt fel kan det ju inte bli…

Under tisdagens semifinal satte Australiensiska Isaiah samtliga toner. Förutom en. Och det råkade vara i pricip den viktigaste tonen i hela låten. I övrigt är han ju nog en skicklig sångare, och han levererar ju lika prickfritt som i tisdags. Det ser helt enkel bra ut. Men det blir lite tråkigt i längden. Inte vinner Australien det här året heller.

Och det här är fortfarande det underligaste och konstigaste jag någonsin, alltså någonsin under mitt liv har sett. Och folk som ser det här första gången ikväll kommer ju tappa hakan. Killen sjunger ju alltså en duett med sig själv. Jag älskar det här! Och det är just därför jag älskar den här tävlingen. Inte vinner den, men den är lätt en av mina vinnare!

Hur i hela fridens dagar är det okej att bygga upp en scenshow kring nedklottrade krittavlor och en man på en stege med ett hästhuvud på huvudet? Ja, för det är Eurovisionen! Och det är just det vi älskar! I motsats till semifinalen så sitter sångrösten så mycket bättre, och hon sätter så gott som alla toner hon stöter på. Inte vinner de, och inte kommer de kamma hem några 12-poängare, men nog kommer de få en riktigt fin placering ikväll.

Portugal har aldrig vunnit tävlingen, trots att de varit med sedan 1964. I år kommer de att komma nära, men inte riktigt ta sig hela vägen. Salvador gör det han är bäst på, bara att vara den han är! Publiken bjuder på spontana applåder och hejarop under låten, vilket visar vilken favorit han blivit. Som sagt, jag tror de kommer plocka en massa jurypoäng, men faller skrämmande nära mållinjen och blir överkörd av den italienska gorillan. Jag gillar det!

Näst upp på scen har vi kvällens bästa sångerska, Anja Nissen från Danmark. Hon fyller verkligen ut med sin sång, och det att hon tävlar just efter storfavoriten Italien är egentligen inte ens ett problem. Hon, med sitt 50 sekunders regn av eld, fyller hela arenan hur lätt som helst. Snyggt!

Francesco har ju inte tagit sig genom någon semifinal, något som oftast brukat vara mer negatuvt än positivt. Men så är inte fallet i år. Här har vi en låt som lever på att den bara spelas bara en gång. Om han kommer vinna ikväll? Helt klart! Här har vi det! Trots att jag trodde han skulle sjabbla bort det på scenen, så gjorde han verkligen inte det. Varsågoda kära vänner, här har vi vår vinnare!

Och här är det mycket känslor. Att Joci Papai skulle gå till final var självklart! Dels för att det är vår kvot-balkanballad för i år, och dels för att det nu helt enkelt var självklart. Den står ut riktigt bra, och tror åtminstone att den kommer nappa poäng från de internationella jurygrupperna.

SunStroke Project ser nog till att det blir kalas i arenan efter de Nederländska tjejerna. Dans och jubel till The Epic Saxguy! De tre brudarna i i brudklänning har fortfarande mikrofoner gömda i sina blombuketter, som de i slutet kastsar ut i scenen. Dock så har de inte tillräckligt med kraft, och buketterna landar i diket mellan scenen och kravallstängslet. Hoppas de ukrainska säkerhetsvakterna bär hjälm.

Och vi fortsätter sjunga rent! De tre systrarna sjunger perfekt, precis som det ska! Men, den här låten är nog helt klart tre minuter för lång. Jo, det är fint att de sjunger åt sin mamma, men inte riktigt så bra. Tyvärr, men det här är lite för tråkigt.

Det känns tråkigt att säga samma sak om varje bidrag, men tror de nog verkligen lagt på ett extra kol och övat i alla fall sången under de dagar de haft tid. För alla låter än så länge riktigt bra. Även showen såg bra ut, men efter Nathan som var så otroligt charmigt avslappnad så blir det här kanske lite mycket. folk hade liksom tagit in sig i ett mysstadium, som sedan slog om i en bisarro-låt.

Nathan Trent och halvmånen är on fire ikväll! Sången sitter betydligt mycket bättre än i semifinalen, och nu känns det nog som helt rätt val att rösta vidare honom. I alla fall sitter sången superbra, och han ser ut att stortrivas. Jag tycker inte ens att den är lika tråkig som jag tyckte den var under semifinalen. Inte vinner den, men riktigt bra lät det ikväll.

Och vi fortsätter med låtar där publiken sjunger med ända från början, och det är ju kul! Folk i arenan tycks digga något alldeles otroligt, dansar och sjunger och har det kul, trots att jag skulle vilja hävda att 90% av folket inte har någon som helst aning om vad de sjunger om. Och det avslutas med en mycket slemmig tungkyss på scenen. Om de är ett par vet ingen, och det är en fråga de inte heller väljer att svara på. Kanske det är något i luften i Kiev, vem vet.

Polen och Kaisa Mos näst ut. Jag måste redan nu ursäkta mig, namnen på artsiterna kanske inte har alla specialtecken på rätt ställen. Men ni förstår vad jag menar. Kaisa sjunger så gott som felfritt, och det låter riktigt bra! Tyvärr blir det kanske lite tråkigt i längden. Jag har svårt att tro att det här vinner, det sticker helt enkelt inte ut.

Imri preseterar lite svagt ikväll. Sången sitter rätt så falskt, en det får ju nog upp stämningen i arenan, det är det ingen frågan om. I övrigt är det samma show som gäller, samma klädval och antal dansare. Om jg inte hör helt fel så sjunger folk med i refrången, vilket ju är rätt så kul.

21:11 Dags att köra igång med kvällens första bidrag. Tydligen återanvänder de vykorten från semifinalerna. Men det är kanske så det alltid är. Jag minns faktiskt inte

21:08 Och sist ut på scenen har vi våra tre programledare, Timur, Alex och Vova!

21:05 Nej, det var inte ett rullband. Det var bara scenen som är så förskräckligt sjup att de har mycket tid på sig att gå.

21:02 Först ut på körschemat har vi en presentation av årets finalbidrag. De kommer in och går på en liknande löpmatta som Robin Bengtsson. Ser riktigt bra ut!

21:00 Nåja kära vänner, välkomna med! Alexander heter jag, och kommer vara med dig hela kvällen här på bloggen. Precis som i tisdags och torsdags så är det fritt fram att kommentera artikeln här under, så plockar jag upp er här i texten. Hoppas vi får en trevlig kväll, en spännande tävling och intressanta diskussioner, för nu kör vi!

Jag, Alexander, hälsar ert hjärtligt välkomna till denna semifinal. Jag är er ESC-guide och kommer guida er till det ni behöver veta om ESC och vad som händer!

 


Lite samlad info om förutsättningarna inför denna sändning:

Nu i finalen deltar 26 länder och alla tävlar om att vinna årets tävling. Vilka länder det är som tävlar ikväll går att se här.

Precis som i semifinalerna avgörs resultatet i finalen genom hälften juryröster och hälften tittarröster, som adderas samman och bildar ett slutresultat. Varje lands jury (läs mer om de här) samt tittare delar vardera ut poäng enligt följande skala: 12 poäng till sin favorit, 10 poäng till tvåan, 8 poäng till trean osv. nedåt 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Vinnaren är landet som fått högst totalpoäng efter juryernas och tittarnas dom.

 

I sändningen går det bra att rösta på bidragen som tävlar. Du kan rösta upp till 20 gånger från samma telefon, men ringer du från Sverige kan du inte rösta på Sverige.

Vill du rösta från Sverige gör du så här: Ring 099-212 XX eller SMS:a XX till 72211

XX = bidragets startnummer.

Du kan även rösta genom Eurovisions applikation.

Viktigt att veta är att röstningen är endast igång efter att alla 18 bidrag har framförts.

 


 

Vi önskar dig en trevlig afton!

/ESC-Panelens skribenter

 


 

Kommentera