Vårnytt 2017: vecka 12

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Aktuella händelser

Fler topplistor från oss denna vecka

Nu är nationella-säsongen för 2017 avklarad och vi i ESC-Panelen börjar därför vår nedräkning till ESC 2017 i Kiev. Detta gör vi med våra traditionella topplistor som vi inledde med förra veckan. Då fick ni se hur Adrian, Erik och Robban rankar bidragen för närvarande. Denna vecka får ni se hur Alexander, Haris, Hollac16 och Linn rankar sina topplistor.

Se Adrians, Eriks och Robbans första topplistor här.

Läs mer om projektet här.

PS: Vi ska tillägga att vi under april månad även kommer göra en Införguide till årets 43 ESC-bidrag. Missa inte det!

 

ESC 2017-nyheter

Samtliga 43 ESC-bidrag är nu officiella

Albanien var först ut kring julhelgen med att redovisa sitt ESC-bidrag och i lördags kväll presenterades det sista bidraget (Armenien) till Eurovision Song Contest 2017. Samtliga 43 låtar är nu officiella och går att lyssna på här. Du hittar även låtarna till vänster i menyn (Om du kikar på sajten via en dator).

Här kommer ett recap av alla 43 tävlingsbidragen:

 

Oddsuppdatering inför ESC 2017

7 veckor kvar till ESC 2017 äger rum – så här ser oddsen ut just nu!

Vi fortsätter att ge er läsare en uppdatering om hur oddsen ser ut inför Eurovision Song Contest 2017 i Kiev den 9:e, 11:e och 13:e maj. Varje vecka till och med ESC-veckan (v. 19) kommer vi att redovisa hur oddsen ser ut för de 43 länderna. Av plats- och tidsskäl redovisas dock endast topp 10 respektive botten 10.

Efter förra veckan har det inte blivit så stora förändringar på listorna. Italien är etta, medan Sverige går om Belgien på andraplatsen. Armenien och Serbien klättrar uppåt medan Ryssland åker nedåt. På bottensidan har Slovenien klättrat en placering medan San Marino har övertagit jumboplatsen.

Så här såg oddsen ut på kvällen söndagen den 19 mars 2017 (enligt Eurovisionworld.com):*

Topp 10

#1. Italien

#2. Sverige

#3. Belgien

#4. Bulgarien

#5. Portugal

#6. Australien

#7. Armenien

#8. Ryssland

#9. Rumänien

#10. Serbien


Botten 10

#34. Kroatien

#35. Malta

#36. Tyskland

#37. Litauen

#38. Albanien

#39. Spanien

#40. Tjeckien

#41. Montenegro

#42. Slovenien

#43. San Marino


* Oddsen är en sammanvägning mellan olika bettingsajters odds. Vi reserverar oss för att förändringar kan ha skett mellan vår oddsmätning och publiceringen av denna veckas veckonyheter.

 

Eurovision Pre Partyn

Nu börjar säsongen med Eurovision Pre Partyn. Här nedan listar vi några av de fester som kommer att äga rum:

 • 25 mars: Eurovision Pre Party Riga (Lettland) – läs mer här.
 • 1 april: EuroSchlager, Madrid (Spanien) – anordnas av OGAE Spanien, läs mer här.
 • 2 april: London Eurovision Party (Storbritannien) – läs mer här.
 • 8 april: Eurovision in Concert, Amsterdam (Nederländerna) – läs mer här.
 • 21 april: Moscow Eurovision Party, Moskva (Ryssland)

 

Här listar vi de artister som enligt eventens hemsidor är klara för medverkan. OBS! Fler namn tillkommer.

Vi reserverar oss för ev. ändringar i uppställningarna nedan.

 

Eurovision Pre Party Riga – denna lördag!

– Triana Park (Lettland)

– JOWST (Norge)

– Kasia Moś (Polen)

– Martina Bárta (Tjeckien)

– Navi Band (Vitryssland)

 

EuroSchlager, Madrid:

– Brequette (från årets spanska nationella uttagning)

– Maika (från årets spanska nationella uttagning)

– Mirela (från årets spanska nationella uttagning)

 

London Eurovision Party:

– Anja Nissen (Danmark)

– Alma (Frankrike)

– Blanche (Belgien)

– Claudia Faniello (Malta)

– Francesco Gabbani (Italien)

– Ilinca feat. Alex Florea (Rumänien)

– Jana (Makedonien)

– Kasia Moś (Polen)

– Levina (Tyskland)

– Lindita (Albanien)

– Lucie Jones (Storbritannien)

– Manel Navarro (Spanien)

– Nathan Trent (Österrike)

– Norma John (Finland)

– O.Torvald (Ukraina)

– Omar Naber (Slovenien)

– Slavko Kalezić (Montenegro)

– Gästartist: Conchita Wurst (Österrike, ESC-vinnaren 2014)

– Gästartist: Ruslana (Ukraina, ESC-vinnaren 2004)

– Gästartist: Linda Martin (Ukraina, ESC-vinnaren 1992)

 

Eurovision in Concert, Amsterdam:

– Alma (Frankrike)

– Anja Nissen (Danmark)

– Artsvik (Armenien)

– Francesco Gabbani (Italien)

– Hovig (Cypern)

– Ilinca feat. Alex Florea (Rumänien)

– Imri (Israel)

– Jana (Makedonien)

– Joci Pápai (Ungern)

– Kasia Moś (Polen)

– Levina (Tyskland)

– Lindita Halimi (Albanien)

– Lucy Jones (Storbritannien)

– Martina Bárta (Tjeckien)

– Manel Navarro (Spanien)

– Navi Band (Vitryssland)

– Nathan Trent (Österrike)

– Norma John (Finland)

– O’G3NE (Nederländerna)

– Omar Naber (Slovenien)

– O.Torvald (Ukraina)

– Slavko Kalezić (Montenegro)

– SunStroke Project (Moldavien)

– Timebelle (Schweiz)

 

 

Lite andra noteringar från föregående vecka

Eurovision-versionen av “Occidentali’s Karma” publicerad

Efter att ha vunnit San Remo-festivalen 2017 med låten “Occidentali’s Karma”, så fick sångaren Francesco Gabbani förfrågan om att representera Italien i Eurovision Song Contest 2017. Francesco tackade ja på finalkvällen och uppgav kort därefter att det blir samma bidrag i Kiev som den han tävlade och vann med.

Originalversionen var dock längre än tre minuter, vilket inte är tillåtet enligt ESC-reglerna, och därför var man tvungen att fila på en ny ESC-version, som nu är presenterad och går att lyssna på nedan.

Notering: Italien är i skrivande stund den stora favoriten att vinna Eurovision Song Contest 2017 enligt bettingbolagen. De är i klar ledning på bettinglistor och flera topplistor hos fansen. Senast Italien vann tävlingen var år 1990 med låten ”Insieme”, framförd av Toto Cutugno. Totalt har Italien två segrar i bagaget. (1964 & 1990).

 

Eurovision-versionen av “Verona”

Koit Toome & Laura vann Eesti Laul den 4:e mars med låten ”Verona”. De har nu presenterat den slutgiltiga ESC-versionen av låten som ni kan lyssna på nedan:

 

SVT lägger ”Inför ESC” på is…

För alla er som undrar när/om SVT Kommer att visa sitt traditionsenliga ”Inför ESC”–program så kommer här ett negativt besked. Det kommer nämligen inte att bli något Inför ESC-program av SVT i år. Vikande tittarsiffror och omprioriteringar ligger bakom beslutet enligt Ebba Adielsson är tillförordnad nöjeschef på SVT.

Programmet ”Inför ESC” har visats av SVT i olika konstellationer sedan 1983. Först 2002 införde man konceptet med olika gästpanelmedlemmar, proffstyckare och en nordisk panel. Även programledarna har varit olika.

Programserien har tidigare sänts mellan april och maj och har gett svenska tv-tittare en chans att bekanta sig med de övriga ländernas ESC-bidrag. Men nu plockas programmet bort från tablån.

Alla länders tv-bolag är skyldiga att visa de övriga ländernas tävlingsbidrag, men många länder har på senare år valt att istället använda sig av webben och lägga upp de där, vilket så kommer bli fallet för SVT i år.

Om programmet återvänder eller ej låter vi vara osagt.

 

…Men det finns flera andra Inför-program att följa istället

För dig som istället vill följa svenska ”Inför”-program till ESC 2017 är tipset först och främst att följa vår bevakning. Under hela april kommer vi gå igenom bidrag för bidrag och som vanligt kommer var och en i panelen att sätta betyg från 0-5 för alla låtarna. Andra tips är Sveriges Radios Fredrik Ralstrand som i samband med denna nyhet annonserade ut att det blir en ytterligare säsong för hans Inför-serie i P4 med start på ännu okänt datum. Dessutom har även Schlagerprofilerna sagt att de ska köra en Inför-serie även i år. Troligen över deras podcast.

Våra nordiska grannar Norge och Finland brukar köra traditionsenliga Inför-serier och så blir även fallet i år.

NRK som är Norges motsvarighet till SVT k0mmer att visa sitt traditionsenliga införprogram som i år går under namnet ”Adresse Kiev” och sänds i fyra delar på NRK 1 och går även att följa på webben för de som inte har kanalen. Premiäravsnittet sänds måndagen den 17 april kl 20.15 och de tre efterföljande avsnitten: 24 april, 1 maj och 8 maj. Vilka som ingår i årets upplaga av Norges införprogram är i skrivande stund oklart, men vi lär få tillfälle att återkomma om det när det väl närmar sig.

 

 

Junior ESC 2017 den 26:e november

Sedan tidigare har det meddelats att Georgien, som vann fjolårets upplaga av Junior Eurovision Song Contest, kommer att stå värd för 2017 års upplaga. Vi har nu nåtts av ett datum för nästkommande tävling, nämligen söndagen den 26:e november. Finalen går av stapeln i huvudstaden Tbilisi i arenan Sports Palace. Georgien har tidigare vunnit JESC-tävlingen två gånger innan sin tredje seger ifjol, men då var det inte en tradition att vinnarlandet skulle få arrangera nästkommande tävling och därför är det första gången som landet nu arrangerar JESC. Vi ska tillägga det att Georgien är det land som har flest segrar genom tiderna i JESC.

Hittills har 6 länder anmält intresse; förutom värdlandet kommer även Cypern, Irland, Nederländerna, Ryssland och Vitryssland att tävla. Fler lär tillkomma på deltagarlistan som kommer att offentliggöras i sin helhet under sommaren/hösten. Troligen lär EBU gå ut med mer info om årets tävling under ESC-veckorna i maj.

Vi avslutar med att visa fjolårets vinnarbidrag från Georgien med Mariam Mamadashvili och låten ”Mzeo”.

 

Mello-finalen sågs av närmare 3,8 miljoner tittare

Direktsändningen av Melodifestivalfinalen 2017 den 11:e mars sågs av närmare 3,8 miljoner tv-tittare. Melodifestivalen 2017 är den fjärde mest sedda säsongen av musiktävlingen. Runt 3,8 miljoner tittare såg Robin Bengtsson vinna finalen och svenskarna röstade rekordmycket, mycket tack vare app-röstningen såklart. Hela 13,6 miljoner röster inkom under finalen (App och telefonröster).

Så här har tittarsiffrorna sett ut under direktsändningen av Melodifestivalen 2017 och dess 6 program:

 • – Deltävling 1: 3 244 000 tittare
 • – Deltävling 2: 3 094 000 tittare
 • – Deltävling 3: 3 210 000 tittare
 • – Deltävling 4: 3 407 000 tittare
 • – Andra Chansen: 3 097 000 tittare
 • – Finalen: 3 794 000 tittare

 

Robin Bengtsson hyllades av över 7000 personer i sin hemkommun

Uppemot 7000 personer hyllade Mello-vinnaren Robin Bengtsson i hemkommunen Svenljunga på lördagen. Det har blivit en tradition för våra svenska Mello & ESC-vinnare att återvända till sin hemort för att ta emot folket jubel och framföra vinnarlåten på nytt. Svenljunga kommun har drygt 10 000 invånare.

Nedan ses ett klipp från Robin Bengtssons återvändande till hemkommunen Svenljunga.

 


 

Kommentera