Vinternytt 2017: vecka 8

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

Aktuella händelser

Johan har valt att lämna ESC-Panelen

Så här i nationellatider har vi nåtts av tråkiga besked.

Nämligen att vårt senaste tillskott Johan har, av privata skäl, valt att hoppa av sin medverkan i ESC-Panelen. Han kom med i panelen i slutet av maj 2016 och har varit en mycket stor del av vårt arbete, särskilt nu under nationella-perioden.

Vi skribenter tycker naturligtvis att detta är mycket tråkigt, men vi respekterar beslutet. Vi önskar Johan lycka till i framtiden med sina projekt.

Från nu går vi således från 8 till 7 medlemmar i panelen.

/ESC-Panelens skribenter

 

Veckans uttagningar

Kalender

Dessa uttagningar äger rum denna vecka (med reservation för ev. förändringar och tillägg):

 

Fredag 24/2:

 • Moldavien: O Melodi Pentru Europa 2017 – semifinal
 • Slovenien: EMA 2017 – final!

 

Lördag 25/2:

 • Danmark: Dansk Melodi Grand Prix 2017 – final!
 • Island: Söngvakeppnin 2017 – semifinal 1
 • Litauen: Eurovizijos 2017 – heat 8
 • Moldavien: O Melodie Pentru Europa 2017 – final!
 • Sverige: Melodifestivalen 2017 – deltävling 4
 • Ukraina: Nationell uttagning – final!

 

Söndag 26/2:

 • Lettland: Supernova 2017 – final!
 • Portugal: Festival da Canção 2017 – semifinal 2
 • Rumänien: Selecţia Naţională 2017 – semifinal

 

Kommentar

Februari bjuder på en intensiv avslutning med hela fem finaler inom loppet av tre dagar. Således kommer Danmark, Lettland, Moldavien, Slovenien och Ukraina vara helt klara med sina val när helgen är slut. Det är också premiär för Islands första semifinal denna vecka samtidigt som Melodifestivalen går in på sin sista deltävling, Litauen kör sitt sista heat inför nästa veckas semifinal och Portugal kör klart sin andra semifinal. Rumänien kommer också igång med att välja ut sina finalister. Sedan kommer säkerligen också några av internvalsländerna komma med besked, men det är sådant som brukar hända hux flux.

 

Info om Melodifestivalen 2017

Nu drar tävlingen vidare till Skellefteå

De tävlande i Skellefteå. Foto: ESC-Panelen.

I lördags avgjordes den tredje deltävlingen av Melodifestivalen 2017 i Malmö, där Robin Bengtsson och Owe Thörnqvist tog sig direkt till final. Nu har scen, ljus och ljud med mera transporterats vidare till Skellefteå Kraft Arena i Skellefteå där årets sista Melfest-deltävling ska hållas. Först på onsdag anländer artisterna och på torsdag sker de första scenrepetitionerna. Tills dess finns all info om deltävling 4 här.

Veckans tävlande är:

 1. Jon Henrik Fjällgren feat. Anina – “En värld full av strider (Eatneme gusnie jeenh dåaroeh)”
 2. Alice – “Running with Lions”
 3. Les Gordons – “Bound To Fall”
 4. Wiktoria – “As I Lay Me Down”
 5. Axel Schylström – “När ingen ser”
 6. Sara Varga & Juha Mulari – “Du får inte ändra på mig”
 7. Loreen – “Statements”

 

Nationella uttagningar

Aktuella uttagningar

– Nu i början av veckan har studioversionerna till de danska bidragen offentliggjorts. Du kan lyssna på låtarna här. Danmark håller sin final denna lördag och det är 10 bidrag som tävlar om segern. Nytt för i år är bland annat att juryrösterna som väger upp tittarrösterna består av fans till Eurovisionen.

– I förra veckan avslöjade Kroatiens nationella TV-bolag HRT att man ska skicka sångaren Jacques Houdek till ESC 2017 i Kiev. Nu kommer besked om det bidrag han ska framföra. Låtens titel är ”My Friend”. Det är dock oklart när den kommer att släppas för allmän lyssning.

Norska TV-bolaget NRK har nu släppt fullversionerna av bidragen till Norsk Melodi Grand Prix 2017. De går även att lyssna på Spotify och Tidal. NRK har även låtit meddela röstningssystemet för finalen. Först framförs de 10 bidragen följt av att de internationella jurygrupperna och norska tittarna gemensamt röstar fram fyra favoritbidrag. Dessa fyra bidrag kommer sedan att gå till en andra röstningsomgång som enbart avgörs genom tittarröster. NRK har valt att återinföra internationella jurygrupper i sin uttagning då man vid de två tidigare tillfällen detta har använt har lett till seger i ESC (1985 och 1995).

– Sedan tidigare är det känt att Grekland kommer att hålla en mindre bidragsfinal för sin internt utvalda artist Demy. Nu är det också känt att finalen ska hållas måndagen den 6:e mars. I finalen kommer Demy att framföra tre bidrag och sedan är det upp till tittarna och/eller juryer att besluta vilket bidrag som ska skickas till Kiev i maj. Dimitris Kontopoulos och Fokas Evangelinos står bakom bidragen.

– Finalen av Litauens uttagning Eurovizijos kommer att hållas i Švyturys Arena i staden Klaipėda. Man flyttar alltså ut från studion till en större arena när det bara återstår finalbidragen. Förutom de tävlande kommer finalen bjuda på en del gästartister från litauiska musiklivet. Samtidigt har TV-bolaget LRT hintat om att nästa års uttagning kan bli liknande Melodifestivalens uttagning, dvs. att man byter stad från vecka till vecka istället för att hålla i samma studiomiljö hela tiden.

Moldaviens uttagning har nåtts av ett tredje avhopp. Det handlar om Boris Covalli som nu frånsäger sin plats i startfältet av personliga skäl. Ett ersättningsbidrag har tillsatts. Tidigare har även ett bidrag diskvalificerats och en artist har hoppat av sin plats, och nu blev det ytterligare ett avhopp.

 

Artist- och/eller bidragspresentationer

Cyperns artist Hovig kommer att framträda med sitt tävlingsbidrag ”Gravity” som presenteras första gången officiellt den 1:a mars. Bakom låten står Thomas G:son som därmed får med sitt fjortonde bidrag i ESC (börjar närma sig Ralph Siegels rekord…). Just nu spelas musikvideon till bidraget in och en del av låtens refräng har också publicerats (av Hovig själv i sociala medier).

Bulgariens nationella TV-bolag BNT har låtit meddela att man ska presentera sitt artistval i början av mars. Sedan tidigare har man gått ut med info om att det står mellan tre-fem bidrag och det har också ryktats om en par artister, men det är först om några veckor som vi får ett tydligt besked.

Nederländerna var tidigt ute med sitt artistval (systertrion O’G3NE) och nu äntligen kommer vi få reda på vilket bidrag de får med sig till Kiev. Detta kommer att ske genom någon form fredagen den 3:e mars.

Montenegros bidrag ”Space”, som framförs av Slavko Kalezić, kommer att produceras av Stefan Öhrn. Han har tidigare stått bakom flera av Azerbajdzjans bidrag i ESC, framförallt år 2011 när låten ”Running Scared” (Ell & Nikki) vann hela tävlingen. Enligt uppgifter kommer även Jovan Radomir och Johan Kronlund stå bakom låten på produktionssidan.

Azerbajdzjan kommer med största sannolikhet att välja sitt tävlingsbidrag internt till ESC 2017. Man har haft en mindre nationell uttagning och nu ska slututvalet göras. Artistvalet är sedan tidigare gjort, då man valde ut DiHaj som representant.

 

Bearbetningar av bidrag

Georgiens tävlingsbidrag ”Keep the Faith” kommer att bearbetas inför ESC 2017. Den georgiska delegationen har meddelat sajten Eurovoix.com att ett par förändringar kommer synas i Kiev. Det är oklart om man kommer behålla bilderna i bakgrundsskärmen eller om detta försvinner för att det kan framställas som politisk propaganda.

Tysklands artist Levina har nu spelat in musikvideon till ”Perfect Life”. Hon vann den tyska finalen Unser Song för några veckor sedan där hon fick med sig denna låt. Videon går att se här.

Albanska artisten Lindita Halimi, som i december vann Festivali i Këngës och därmed fick äran att tävla för Albanien vid ESC 2017 med sitt bidrag ”Botë”, har nu nästan färdigställt ESC-versionen av sin vinnarlåt. Det är bekräftat att låten har fått den nya titeln ”World” och kommer därför troligen att framföras på engelska. Det är dock oklart när den nya versionen kommer att släppas.

– Gruppen Timebelle, som tävlar för Schweiz med bidraget ”Apollo” har rest till Stockholm för att producera om sitt bidrag. Det är dock oklart hur mycket av låten som kommer att förändras. Bakom låten står svenska låtskrivare.

 

Andra notiser

Frankrikes tävlingsbidrag ”Requiem” höll ett tag på att bli diskvalificerad sedan det i förra veckan upptäcktes att låten hade framförts vid ett mindre event för ett par år sedan. Men nu kommer lugnande besked från franska TV2 som meddelar att vid tillfället då låten framfördes hade artisten Alma inte något skivbolag bakom sig, plus att själva videon hade vid tillfället inte särskilt många visningar. Och låten hade inte givits ut kommersiellt. Detta kan även jämföras med ifjol när det efter ESC 2016 var avslutad framkom det att Jamalas vinnarlåt ”1944” hade framförts före EBU:s deadline (1 september). Men låten fick stå kvar som vinnare av samma skäl som nu drabbat Alma. Vi ska tillägga det att EBU har inte kommenterat saken än, så vi får all anledning att återkomma om detta.

– I Maltas final i lördags kväll var det endast tittarröster som gällde som resultat. Och nu visar det sig att det var väldigt nära att Inte Claudia Faniello skulle få åka till Kiev i maj. Det var nämligen så att Janice Mangion fick 4544 röster och Claudia fick 4996 röster – endast 452 röster skilde dessa åt! Svenska Kevin Borg blev trea med 2502 röster.

– Ännu saknas information om hur Australien, Ryssland och San Marino ska välja artist och bidrag. Med största sannolikhet blir det internval. Vi ska tillägga det att dessa tre länder har fortfarande ett par veckor på sig att komma med besked. Vi avvaktar tills vidare…

 

ESC 2017-nyheter

Uppdatering om ledningsgruppen för ESC 2017 efter avhoppen

För en tid sedan valde större delen av ledningsgruppen för ESC 2017 (Core Team) och en del av deras anställda att med omedelbar verkan lämna sina anställningar för tävlingen. Nu har en talesperson för TV-bolaget NTU gått ut med information om att de personer som ska ersättas på posterna kommer att ha mer kännedom om internationella events mot vad de tidigare personerna hade. Vilka dessa personer är har inte sagts än, då EBU först måste godkänna dessa.

NTU har också meddelat att man hittills sålt över 9000 biljetter till ESC 2017 och att man också tidigare denna månad startade processen med hotellbokningar för delegationerna. Drygt hälften av alla delegater har fått hotellrum.

 

Kiev förbereder sig för Eurovision

Värdstaden Kiev är i full gång för att välkomna Europa och omvärlden i maj. Man har börjat med att förstärka infrastrukturen i staden med till exempel inköp av bussar och tåg för att klara av transporter inom staden till och från hotell, platser och arenan. Man har även förstärkt upp med ambulanser som fått GPS-navigation. Utöver detta har stadens ledning varit i kontakt med flertalet hotellkedjor i staden om att inte höja avgifterna p.g.a. Eurovisionbesöket. Under ESC-veckorna kommer Kiev nästan uppleva sin maxnivå för hur många hotellbesökare staden kan rymma.

Dessutom har man nu avslutat processen med volontärer som nu tar nästa vändning då man ska välja ut 750 personer till dessa arbeten.

 

 

Övriga nyheter

Gästlistan till Eurovision in Concert utökas med fler namn

Den 9:e april hålls eventet Eurovision in Concert i Amsterdam. Det är en av många s.k. Pre Party-events inför den riktiga Eurovisionen i maj, där många fans brukar samlas för att uppleva några av de artister som sedan ska tävla. Än så länge är gästlistan kort, men följande artister har skrivit upp sig för att dyka upp:

Hovig (Cypern)

Navi Band (Vitryssland)

Slavko Kalezić (Montenegro)

Timebelle (Schweiz)

Nathan Trent (Österrike)

Manel Navarro (Spanien)

 

SR-tävlingen Svensktoppen nästa byter namn till P4 Nästa

I år är det 10:e året i rad som Sveriges Radio P4 kör sin musiktävling Svensktoppen nästa och lagom till jubileet passar man på att byta namn till P4 Nästa. Anledningen till namnbytet är för att profilera tävlingen mer med P4-kanalerna och för att uppmärksamma artister och låtskrivare om möjligheten att få sin musik spelad och uppmärksammad i en av Sveriges största radiokanaler.

Den 1:a mars öppnar Sveriges Radio P4 antagningen och den är öppen en månad framåt (till och med den 1:a april). Vi återkommer med regelverket när tävlingen öppnat.

I vanlig ordning håller sedan de 25 lokala P4-stationerna runt om i landet sina egna lokala uttagningar under perioden maj-juli/augusti och detta mynnar ut i 25 lokala vinnare. Därefter väljer en SR-utsedd jury ut 8 av dessa vinnare som får tävla i en riksfinal, där segraren får sin melodi spelad i P4 och blir prövad på Svensktoppen under hösten.

 

Jokerbiljett eller inte till Melodifestivalen

Sedan 2012 får vinnaren av riksfinalen eller någon av de tävlande i riksfinalen ett erbjudande från SVT om att bli joker i det kommande årets Melodifestival. Om så blir fallet även nästa år har vi inte fått något besked om ännu. I fjolårets final var det Noomi som segrade med sin låt ”Intoxicated” (som för övrigt blev den nionde mest spelade låten i P4 under 2016) även om det var Les Gordons som blev joker i Melodifestivalen. Den gruppen tävlar nu på lördag i Melodifestivalen.

 

 

Oddsuppdatering inför ESC 2017

11 veckor kvar till ESC 2017 äger rum – så här ser oddsen ut just nu!

Vi fortsätter att ge er läsare en uppdatering om hur oddsen ser ut inför Eurovision Song Contest 2017 i Kiev den 9:e, 11:e och 13:e maj. Varje vecka till och med ESC-veckan (v. 19) kommer vi att redovisa hur oddsen ser ut för de 43 länderna. Av plats- och tidsskäl redovisas dock endast topp 10 respektive botten 10.

Viktigt att notera i mätningen nedan: Med ett par veckor kvar med nationella uttagningar pendlar oddsen väldigt mycket mellan högt och lågt, och det finns egentligen ingen logisk förklaring varför ett land som legat högt plötsligt hamnar lågt eller tvärtom. Detta för att en del länder varken har meddelat artist, bidrag eller kanske inte ens uttagningsform och andra länder är inte ens i slutfasen av att ha valt artist och bidrag. Dock är vi nu inne i högsäsong av uttagningar, varför oddsen till viss del börjar stabilisera sig i takt med deltävlingar avgörs och vinnare koras i finaler.

Notera även att till dags dato är 14 länder (Albanien, Finland, Frankrike, Georgien, Italien, Malta, Montenegro, Polen, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Tyskland, Ungern och Vitryssland) 100% klara med såväl artist- som bidragsval. Därtill kommer ett antal länder som gjort klart med artistval, men en övervägande majoritet är ännu inte på långa vägar klara med sina val än.

Så här såg oddsen ut på kvällen söndagen den 19 februari 2017 (enligt Eurovisionworld.com):*

Topp 10

#1. Italien

#2. Sverige

#3. Ryssland

#4. Australien

#5. Grekland

#6. Rumänien

#7. Ukraina

#8. Estland

#9. Danmark

#10. Azerbajdzjan


Botten 10

#34. Tyskland

#35. Montenegro

#36. Makedonien

#37. Schweiz

#38. Albanien

#39. Portugal

#40. Österrike

#41. Spanien

#42. San Marino

#43. Moldavien


* Oddsen är en sammanvägning mellan olika bettingsajters odds. Vi reserverar oss för att förändringar kan ha skett mellan vår oddsmätning och publiceringen av denna veckas veckonyheter.

 


 

Kommentera