Äntligen premiär för Melodifestivalen 2017!

MELODIFESTIVALEN 2017. Äntligen har det blivit dags att sparka igång årets stora fest – Melodifestivalen med målet att hitta Sveriges representant till Eurovision Song Contest. Nu denna lördag (4:e februari) startar tävlingen i Göteborg och pågår sedan i sex veckor innan finalen avgörs i Friends Arena. Här kommer lite uppsnack om vad som skett under onsdagen.

Melodifestivalen 2017 består således som vanligt av fyra deltävlingar, ett uppsamlingsheat och en final. Totalt är det 28 bidrag som gör upp om segern; det blir 7 bidrag per deltävling och det är bara vi tittare som har makten att rösta. Detta sker genom telefon-, SMS- och applikationsröster (hjärtröster). I år var det mycket stor hype kring app-röstandet och SVT spräckte alla tidigare rekord. Blir det ännu mer röster i år? Det återstår att se.

Melodifestivalen besöker i år (i ordning) Göteborg, Malmö, Växjö, Skellefteå, Linköping och Stockholm. Samtliga städer är ”veteraner” från förr.

 

Melodifestivalen befinner sig i Göteborg

Göteborg har fått stå värd för minst en deltävling varje år sedan 2003 och varje år är det Scandinavium som står värd. Göteborg har fått vara både uppstartarstad och avslutarstad på turnéstoppet för deltävlingar men det har också hänt att det har varit mellanstopp (deltävling 2 eller 3) här. Göteborg brukar också kallas för skrällarnas stad, av det enkla skälet att det så gott som alltid varit spretiga startfält där ofta mycket oväntade artister tagit hem guldet. Göteborg har dock aldrig stått värd för en Andra chansen eller final än, men det kommer säkert SVT att ändra på en vacker dag. Dock inte i år, för istället är det tredje året i rad som Göteborg får inleda tävlingen.

 

Startfältet i Göteborg

Foto: ESC-Panelen.

Vad bjuder då Göteborg på för startfält det här året? Jo dessa:

  1. Boris René – ”Her Kiss”
  2. Adrijana – ”Amare”
  3. Dinah Nah – ”One More Night”
  4. De Vet Du – ”Road Trip”
  5. Charlotte Perrelli – ”Mitt liv”
  6. Ace Wilder – ”Wild Child”
  7. Nano – ”Hold On”

Det vi kan säga om startfältet i Göteborg, utan att få ha hört en enda låt, är att det är en spretig skara. Både med många tidigare hyllade veteranerna Charlotte Perrelli och Ace Wilder, samt de hyllade återkommarna som Dinah Nah och Boris René, som blandas med hip-hop/RnB-debutanterna Adrijana och Nano. Ej heller att förglömma humorgruppen De Vet Du.

Göteborg brukar som vi tidigare sagt kallas för skrällarnas stad och det är mycket möjligt att staden även denna gång leder upp till detta rykte.

Läs gärna mer om deltävling 1 här.

 

Pressen har redan fått höra låtarnas studioversioner

Ännu har vi inte fått höra några av låtarna, men det har den ackrediterade pressen som är på plats i stan fått göra ikväll. Detta skedde i ett hemligt rum där spelade SVT upp låtarna för dem för att de skulle få en första bedömning av startfältet. Läs gärna en sammanfattning om vad pressen anser om startfältet här. Samtidigt görs de sista förberedelserna för scenen inne i arenan då det är under torsdagen som alla artisterna repeterar på riktigt. Tidigare under dagen har alla artister fått repetera men då i en gymnastiksal.

 

Oklart: Hur blir röstningen på lördag?

SVT har trots att det är endast fyra dagar kvar till premiären fortfarande inte meddelat hur röstningsupplägget blir i deltävlingarna. Alltså om det fortsatt blir två röstningsomgångar som tidigare år samt om omgångsresultaten i så fall läggs ihop och totalresultatet avgör vilka som går vidare. Eller om det blir på något annat sätt. Det enda vi vet är att det kommer att gå att använda sig av Melodifestivalsappen och att det blir en eller flera röstningsomgångar.

Vi har ställt frågan till SVT på Twitter men inte fått svar.

 

Kommentera gärna hur taggad du är för att Melodifestivalssäsongen äntligen är tillbaka!

 


 

Kommentera