Artistpresentationer inför UMK 2017

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Inför finalen av Finlands UMK 2017 (Uuden Musiikin Kilpailu – Tävlingen för ny musik 2017) kommer vår skribent Alexander att presentera artisterna i startfältet.

Artisterna presenteras i alfabetisk ordning efter artistnamn.

 

Alva – ”Arrows”


Först ut i årets upplaga av UMK har vi den unga tjejen Alva. Alva går första året i gymnasiet, och kommer från Bennäs, en liten liten kommun i Österbotten i Finland. Alva är förskräckligt energisk, men hon hävdar även att hon är temperamentsfull, och många har liknat henne med Krista Siegfrids och Ace Wilder, men i en mindre förpackning.

Att delta i UMK har varit något hon länge velat göra, och då en av låtens upphovsmän Arto Ruotsala kontaktade henne tackade hon direkt ja. Ruotsala hade hittat henne på Youtube, där hon lagt ut en del covers på bland annat Zara Larsson. Förutom Zara Larsson lyssnar hon mycket på den norska artisten Astrid S, och det är två artister som även inspirerat henne en hel del.

På fritiden sysslar Alva med sång, dans och fitness, något som ju passar bra då hon ställer upp i tävlingen.

Från förra årets Eurovision minns hon bäst Australiens låt “Sound of Silence” med Dami Im, och om hon vinner årets UMK lovar hon att göra intervjuer på finska. I och med att hon kommer från Österbotten, som huvudsakligen är svenskspråkigt, så är hennes finska inte så bra, men hon säger själv att hon jobbar på det.

Hon tänker vinna årets tävling med hjälp av ett internationellt sound som hon skulle vilja kalla “young soul”.

Låten som är skriven av Arto Ruotsala, Milos Rosas och Aatu Mällinen.

 

 

Anni Saikku – ”Reach Out For The Sun”


Anni Saikku är en 21-årig Helsingforstjej, som med sin låt “Reach Out For The Sun” tävlar med startnummer två i årets UMK. Anni beskriver sig själv som öppen och extrovert, men att hon ibland kan bli lite för mycket för vissa försiktiga och blyga finländare på grund av sin ADHD. Anni Saikku har en bakgrund i sångtävlingen “The Voice of Finland”, precis som många av årets tävlanden kring hela Europa.

Även hon har följt med tävlingen i fråga i flera år, och redan förra året hade hon som plan att ställa upp. Dessvärre så tyckte hon inte att låten hon skulle ha tävlat med var tillräckligt bra, så hon uteblev. I år säger hon att allting gick väldigt snabbt. Mia Kemppainen, en av låtskrivarna, bland annat känd från duon LCMDF där hon uppträder tillsammans med sin syster, tog kontakt med Anni efter att en gemensam vän rekommenderat henne. Efter det förklarar Anni att hon som tur snabbt med vän med Emma Kemppainen, och att hon gillade låten från första början.

Eftersom det här är den första låten Anni släpper i sitt eget namn, så har hon svårt att beskriva något egentligt sound, men hon beskriver lördagens scenshow som “semi-minimalistisk men visuell”.

Hennes Eurovisionsfavorit från de senaste åren är Belgiens “Rythm Inside” från 2015, som hon blev förälskad i direkt.

Anni Saikkus låt är skriven av Mia Kemppainen och Perttu Kurttila

 

 

Club La Persé – ”My Little World”


Club La Persé (perse betyder alltså röv på finska, det kan vara relevant att veta) kallar sig själva för den “Finländska Club Kidz-kulturens pionjärer” och “överdrivenheten personifierad”, något som vem som helst som sett dem säkert kan hålla med om. I grund och botten handlar det om en klubb bestående av närmare 20 personer, men endast fyra av dem kommer stå på UMK-scenen på lördag. Då kommer vi se Mr C*nt, Jean Michelle, Miss Anti-Socialite Lili Butterfly Effective 2.0 och Ellen Vivan. Med hjälp av skrikande kläder och kilovis med smink kommer de ta över hela UMK för tre minuter.

De har som mål att ordna tidernas bästa fest, dit alla är välkomna, men främst de som är på plats i arenan i Esbo. Det viktigaste i deras musikstil är dansbarheten, och det är även något de vill få fram under sitt uppträdande. Vinner de på lördag har de samma mål för Kiev, även där ska årtusendernas bästa fest ordnas, då i en mer europeisk tappning.

För att stå ut och synnas vill de kombinera galenhet med elegans, och en massa massa smink.

 

Men hur känner du igen dem då?

Nåjo, de lovar att ha mest smink, de största perukerna och de högsta klackarna i hela arenan.

Låten är gjord av Princess Julia, Luke Howard och Jaakko Salovaara.

 

 

Emma – ”Circle of Light”


Emma är en 26-årig tjej som vuxit upp i staden Karleby i Österbotten. Sedan 2015 har hon dock bott och jobbat i Stockholm, som musiklärare. Hon säger själv att hon starkt gillar att uppträda och underhålla, men eftersom hon är rätt så blyg så har det ofta kunnat ställa till med problem och komplikationer. Nu hävdar hon ändå att hon hittat sin egen ”Circle of Light”, och genom det har vuxit till en modig och stark individ.

Med sitt deltagande har hon ett klart mål. Hon ska vinna UMK. Att få uppträda i Eurovisionen har varit en livslång dröm, som då kunde gå i uppfyllelse. Och när hon går vidare till Kiev har hon som mål att vinna hela den också. Hon minns euforin och folkfesten då Lordi vann för Finland, och vill absolut ge en så stor fest och så mycket nöje åt finnarna igen. Det är ju ändå 11 år sedan vi senast vann!

Hon kallar sin musikstil för WDM – Wooden Dance Music. Det förklarar hon som en sorts EDM (Electronical Dance Music), men med mer inslag av aukustiska instrument. Överlag tycker hon att den finska musikindustrin är aningen tråkig, och att finska musikmakare bra kunde ta exempel till exempel från grannlandet Sverige, där man, enligt henne satsar mycket mer på att göra musik för en internationell marknad.

Scenshowen på lördagen är även något hon drömt om i hela sitt liv, så hon sätter nu allt krut på sina tre minuter. En visuell och stark scenupplevelse utlovas.

Låten som är skriven av Jonas Olsson, Heidi Maria Paalanen, Aku Rannila och Saara Törmä.

 

 

Günther & D’Sanz – ”Love yourself”


Jo, du ser och läser helt rätt. Günther är tillbaka, och han är tillbaka med stil. Han anser sig ha erövrat Sverige, och ger sig nu på Finland. UMK gav Mellon Krista, och nu är Günther här. Samtidigt som Günther är ett namn du nog knappast missat, och har du gjort det så kan du googla hans namn, så har han med sig D’Sanz. Han är en spansk kille, som är bosatt i Borgå, och har i Finland gjort sig känd genom talang- och sångtävlingen The Voice Of Finland, som så många andra.

Inte heller de har kommit till Finland för att förlora, de har kommit för att sprda ”Love Yourself”-anda över hela landet och vinna hela Uuden Musiikin Kilpailu. Dessutom lovar de att se till att det är Finland som står som värdar för tävlingen 2018. Låten handlar om att man ska älska, beröra och även röra sig själv, och gör alla det ”så skulle världen bli lite bättre”, som Günther själv förklarar det.

Båda parterna i det här verkliga radarparet har en riktig eurovisionsfavorit. Loreens Euphoria är den absoluta favoriten, genom tiderna. Och trots att man kanske inte skulle tro det så är familjen något av det viktigaste för killarna.

Låten, vars upphovsmakare heter Mats Söderlund, Amir Aly, Tomas Cederholm, Robin Abrahamsson och Niklas Nylund.

 

 

Knucklebone Oscar & The Shangri-La Rubies – ”Caveman”


Gruppen med det långa namnet; Knucklebone Oscar & The Shangri-La Rubies är en riktigt ny kombination, men vars deltagare från tidigare är mycket erfarna. Knucklebone Oscar är en sångar-gitarrist i singer-songwriter-stil och The Shangri-La Rubies är en burleskduo. Men de har inte kombinerats endast för detta. ”Jo, vi konstaterade snabbt att UMK är ett bra sätt att promotea vår nya sammansättningen”, förklarar gruppen.

Låten Caveman beskriver de som en 70-tals disko och funk, men med modernt sound. I och med att två tredjedelar av uppsättningen sysslar med burleskdans, så utlovas det en mycket stilig show på lördagen. Och om det går hela vägen för scenshowen på lördagen, och de tar sig till Kiev, så utlovas det något mycket otroligt. ”Vi kommer göra en Caveman-dans, som kommer slå alla med storm. Det kommer bli den nya Macarenan!”

Eurovisionen har under deltagarnas liv vuxit mer och mer. Tjejerna berättar att de varit stora fans för tävlingen långt sedan Lordi vann, medan Oscar säger att han för tio år sedan bara skulle ha skrattat om någon skulle sagt att han idag ska tävla i den finska uttagningen till tävlingen. Trots allt så har han tänkt om, och konstaterar nu att tävlingen nog ser helt annorlunda ut.

Låten Caveman är skriven av Baldauf, Martimo, Salomaa, Kumpulainen, Vettenranta, Bachér och Schönberg.

 

 

Lauri Yrjöla – ”Helppo Elämä”


Lauri Yrjöla bjuder på tävlingens enda finskspråkiga bidrag, ett faktum har hälsar att han inte kommer ändra på ifall han vinner. Vinner han så tar han det finska språket med sig hela vägen till Ukraina och Kiev i maj. Han beskriver sig som en introvert, väggstirrande singer-songwriter, som i det här skedet producerat så mycket musik att han ville slänga sig med i tävlingen.

Som musiker är Lauri relativt ny, det var först just före gymnasiet som Yrjölä upptäckte den musikaliska delen av honom. Före det var han lycligt ovetande om talangen. Före han började sriva musik som soloartist var han även del av ett rockband, som gått så långt som till final i en större, internationell band-tävling. Men nu vill han ge en raketstart åt solokarriären. Han säger att UMK är den enda tävlingen han kunde tänka sig delta i.

Det att han sjunger på sitt modersmål, finska, gör att han sjunger mer direkt från hjärtat, som han själv beskriver det. Det är även det han anser vara hans största fördel i tävlingen. The Common Linnets och deras låt Calm After the Storm har varit en dealbreaker för honom i Eurovisionen, något som öppnade hans ögon för festivalen. Låten har Lauri skrivit själv.

 

 

My First Band – ”Paradise”


My First Band beskriver sig själva som fem stycken kompisar som redan i flera år spelat och skrivit musik tillsammans. Bandet består av sångaren Antti Koivula, gitarristen Mikko Virta, bassisten Juho Vehmanen, trummisen Heikki Kytölä och pianisten Heikki Puhakainen. De säger att de redan flera år blivit omfrågade att delta i tävlingen, och att de i fler år även funderat på erbjudandet, men att de först nu valt att delta. Dessutom hade de ju tur, när de då kommer att få tävla direkt i finalen.

Låten Paradise vill de att alla ska få forma en egen tolkning av, och säger att den nog betyder olika saker för alla fem i bandet. Enade är de dock om att genren är dansbar popmusik de ställer upp med. Före UMK har killarna redan i fler år turnerat både i Finland och utomland, och bland annat i Tyskland är de ett relativt känt namn.

Angående Eurovisionen har de inte velat se så långt framåt i tiden ännu. De konstaterar att de är med i UMK för att få njuta, och låta folk njuta, av deras musik. Går det dock så bra att de tar sig hela vägen till Eurovisionen kommer de att gå in med 110% och se till att de får smaka på ”Chicken Kiev”.

Låten är skriven av Antti Koivula, Heikki Puhakainen, Heikki Kytölä, Juho Vehmanen, Mikko Virta och Jurek Reunamäki.

 

 

Norma John – ”Blackbird”


Leena och Lasse, som tillsammans bildar indie-popduon Norma John träffade varandra redan under första året i gymnasiet, och har sedan dess varit goda vänner. Det paret har gemensamt är, förutom det musikaliska samarbetet även en mycket udda humor. De har inte ställt upp i UMK med den direkta tanken att vinna, utan ser istället tävlingen som en av de få möjligheter för nya band att visa framfötterna. En av de bästa faktiskt.

Under årens lopp har de mer eller mindre alltid sysslat med något slags musik- eller bandverksamhet, trots att musikstilarna och uppsättningarna har varit varierande. Det viktiga har ändå alltid varit att göra musiken tillsammans. De beskriver sin musik som ett sätt att konkretisera känslor, något som gäller även tävlingsbidraget Blackbird. De berättar att sången handlar om separation och ångest, och då allt påminner en om det förflutna. Den känslan då man helst bara skulle vilja glömma sin exsistens.

Precis som många andra UMK-deltagare så håller även Norma John med om att Loreens Euphoria är ett av de starkaste bidragen som eurovisionen vaskat fram, trots att de följt med tävlingen så länge de kan minnas. Om de vinner kommer de se uppdraget som representanter för Finland som en mycket stor ära, och de lovar att göra finländarna stolta.

Låten, som Leena Tirronen och Lasse Piirainen har skrivit själva kan du bekanta dig med här

 

 

Zühlke – ”Perfect Villain”


Sist ut bland panelens presentationer har vi Zülhlke. Hon är en 25-årig tjej, som beskriver sin familj och bakgrund som mycket mång-kulturell. Som barn minns Zühlke att hon skulle ha sett Michael Jackson uppträda på tv, och sedan dess har musiken och artisteriet varit en stor dröm för henne. 2013 deltog hon i finska upplagan av Idols, där hon placerade sig relativt väl, en delad femteplats blev ödet för henne där. Tre år senare, 2016, skrev hon under sitt första kontrakt hon skivbolaget D8 Music, hon släppte sin första skiva och nu fick hon blodad tand för UMK.

Eurovisionen har även för Zühlke alltid varit en del av vårens traditioner, och 2006, då familjen bodde i Singapore, gick Finland och vann hela tävlingen. Det, kombinerat med då hon fick uppleva tävlingen i Helsinfors året därpå, är de starkaste Eurovisionsminnena hon har. Låten hon nu tävlar med, för att uppnå samma resultat som Lordi gjorde, handlar om ett svårt kärleksförhållande, ett slags ”yin och yang”.

Låten hon tävlar med är skriven av Nalle Ahlstedt, Christian Ingebrigtsen och Silje Nymoen.

 


 

Kommentera