Vinternytt 2016: vecka 52

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Aktuella händelser

God fortsättning – snart kommer årskrönikorna

Vi har kommit till den stund på året då det har blivit dags att börja blicka tillbaka och minnas vad som hänt under året, samtidigt som vi såklart också börjar kika framåt mot vad år 2017 har att komma med. Det vi vet är att vi nu rör oss in i en nationell uttagningsperiod som startar nästa helg då Litauen drar igång sin uttagning. Därefter rullar det på varje vecka till och med mitten av mars. Innan dess ska 43 länder ha valt ut artist och bidrag på sina sätt och vi kommer såklart att följa så många uttagningar vi hinner.

Men innan året är slut har ju ett antal länder redan hunnit välja ut artister, dock är det än så länge bara Albanien som är klar med både artist och bidrag. Även om bidraget med största sannolikhet kommer att bearbetas om en hel del inför ESC.

Nu på fredag och lördag ska vi i Panelen blicka tillbaka på år 2016 genom två krönikor. Vi har en krönika om Melodifestivalen 2016 och en krönika om ESC 2016, bägge signerade Panelens Adrian. Missa inte det!

 

Missa inte: 30 december släpps biljetterna till Eurovision In Concert 2017 (Amsterdam)

Klockan 12:00 CET den 30:e december kommer biljetterna att släppas till Eurovision pre-partyt Eurovision In Concert som äger rum i Amsterdam den 8:e april 2017.

Biljettpriserna kommer att ligga på 37,50 euro per biljett (ca 375 svenska kronor).

För dig eller för er som känner stor lust att åka på detta event är vår hundraprocentiga rekommendation att du/ni går in och bokar samma dag som biljetterna släpps. Detta event är nämligen väldigt populärt och biljetterna brukar sälja slut per omgående.

EiC har även bekräftat att Cornald Maas och Selma Björnsdóttir blir programvärdar för eventet 2017.

Dessutom: Det är nu bekräftat att Nederländernas egen representant, O’G3NE, kommer att delta vid eventet. Det kommer dock fyllas på med fler akter under vintern, och så snart vi får reda på fler så kommer vi att annonsera ut det.

 

ESC 2017-nyheter

NTU söker 750 volontärer till ESC 2017 – du kan bli en av dessa!

På plats i Kiev under ESC-veckorna i maj kommer det att finnas en hel del personal på plats som ska ta hand om delegationerna, pressen och publiken både i ESC-områdena (arenan, EuroClub, Euro Fan Café, Röda mattan etc.) men även på flygplatsen och på hotell. Så har det sett ut varje år att värdstaden som ska hålla ESC tar in volontärer för att hjälpa till; inget undantag skedde i Stockholm ifjol.

Nu söker 2017 års värdbolag NTU volontärer – frivilliga – som vill ställa upp på olika positioner i ESC-området i Kiev i maj. Kravet som ställs är att man kan prata flytande engelska och gärna ett eller andra språk. Ansökan görs via denna länk.

Ansökningsperioden är öppen till och med 17:e februari. Därefter kommer NTU gå igenom alla ansökningarna och kalla de som de tycker verkar mest intressanta till intervjuer samt engelskatester. De personer som slutligen blir utvalda kommer att få genomgå utbildningar i hur de ska arbeta med projektet Eurovision.

 

Uppdatering: Sedan ansökningarna startade har över 1500 personer ansökt om att bli volontärer. Ansökningarna har enligt uppgifter kommit från flera olika länder och en stor mängd från relativt unga personer.

 

31 januari 2017 lämnar Stockholm över det officiella ESC-ansvaret till Kiev

Inför varje års Eurovision Song Contest sker en mindre ceremoni mellan värdstaden som hade ansvaret för ESC ett år innan och den värdstad som kommer att ha det ansvaret. Denna ceremoni kallas för nyckelceremonin som innebär att den högste ansvarige personen för värdstaden (som en borgmästare, finansborgarråd eller liknande) får en nyckelsymbol av fjolårets värdstads högste ledare. Utöver nyckelsymbolen sägs det även ha fästs på andra ting på detta från tidigare års värdstäder. Denna ceremoni infördes efter ESC 2007 i Helsingfors och brukar genomföras samma dag som semifinallottningen äger rum.

Denna gång kommer evenemanget att äga rum den 31:a januari. Dock är det inte bekräftat från EBU om även semifinallottningen för ESC 2017 kommer att äga rum vid samma datum, eller om det sker före eller efter ceremonin.

 

Oddsuppdatering inför ESC 2017, vecka 52 (19 veckor kvar)

Vi fortsätter att ge er läsare en uppdatering om hur oddsen ser ut inför nästa års Eurovision Song Contest. Kanske är det fortfarande för tidigt ute, men det är ändå roligt att följa hur det utvecklar sig. Denna gång har ju faktiskt ett land valt artist & bidrag – Albanien. Har detta påverkat deras odds? Sist vi kollade låg de på delad 35:e plats med Bulgarien…

Från och med förra veckan och fram till ESC-veckan 2017 – vecka 19 – kommer vi att presentera hur oddsen har förändrats vecka för vecka. Vi kör dock endast topp 10 och botten 10. Så här i början av en uttagningsperiod pendlar oddsen mellan högt och lågt, och det finns egentligen ingen logisk förklaring varför t.ex. Belgien (som ännu inte valt låt) ligger först samtidigt som Portugal ligger sist. Vi tycker dock det är spännande att följa oddsutvecklingen då den om någon månad kommer börja ge indikationer om hur resultatet faktiskt blir. Tills dess noterar vi att de länder som f.n. ligger topp 10 är länder som det brukar gå bra för i tävlingen/länder som det har gått bra för de senaste åren. Och de länder som f.n. ligger i botten 10 är länder som haft samma situation fast tvärtom, dvs. att det har gått dåligt/brukar vanligtvis gå dåligt (med såklart vissa undantag). Ska bli spännande att följa denna utveckling.

Så här såg oddsen ut på kvällen söndagen den 25 december 2016 (enligt Eurovisionworld.com):*

Topp 10

#1. Belgien

#2. Israel

#3. Vitryssland

#4. Grekland

#5. Sverige

#6. Ryssland

#7. Australien

#8. Ungern

#9. Tyskland

#10. Estland


Botten 10

#34. Finland

#35. Bulgarien

#35. Tjeckien

#37. Österrike

#37. Makedonien

#39. Schweiz

#39. Montenegro

#41. San Marino

#42. Albanien

#43. Portugal


* Oddsen är en sammanvägning mellan olika bettingsajters odds. Vi reserverar oss för att förändringar kan ha skett mellan vår oddsmätning och publiceringen av denna veckas veckonyheter.

 

Nationella uttagningar

Högst troligt att Albanien byter språk i Kiev: från albanska till engelska

I fredags kväll/natt mot julafton avgjorde Albanien att man skickar Lindita Halimi med låten ”Botë” till ESC 2017 i Kiev. Som vanligt kommer låten att putsas till inför Eurovision för att anpassas till formatet men även till Eurovisionreglerna. Nu kommer uppgifter som tyder på att vinnarlåten kommer att byta språk till Eurovisionen. Detta är dock inte första gången som det händer utan albanska bidrag har haft en förmåga att bli översatta efter den nationella uttagningen Festivali i Këngës.

Enligt uppgifter från sångerskan själv har en engelsk version redan spelats in, men om det blir den versionen av låten som tävlar i Kiev återstår att se.

 

Georgisk final hålls den 20:e januari

Samma dag som Vitryssland håller sin final kommer Georgien att hålla sin final. Vi talar alltså om att det blir den 20:e januari som det blir klart vilken artist och låt som får representera de georgiska färgerna i Kiev. Sedan tidigare är startfältet om 25 bidrag officiellt presenterat. Ni hittar listan på de tävlande här.

Georgiens final hålls i huvudstaden Tblisi och resultatet avgörs genom 60% juryröstning och 40% tittarröstning.

 

Rumänien behåller semifinalen inför finalen

Vi har nåtts av information om Rumäniens kommande uttagning Selecţia Naţională 2017. Ifjol återinförde Rumäniens nationella TV-bolag TVR en semifinal inför sin nationella final, och till 2017 behålls detta system. 15 bidrag väljs ut efter en nationell antagning som pågår nu fram till den 22:a januari. Vilka tävlande som väljs ut kommer enligt preliminära uppgifter redovisas någon gång i månadsskiftet januari/februari.

Regler för Rumäniens antagning finns här.

Semifinalen kommer att hållas söndagen den 26:e februari, och finalen hålls en vecka senare, dvs. den 5:e mars. Maximalt kan 10 bidrag ta sig vidare till finalen från semifinalen.

Rumänien återkommer till ESC efter att ha fått tvingats avstå ett år av ekonomiska skäl. EBU valde nämligen att diskvalificera landet bara dagar innan repetitionerna startade i ESC 2016 p.g.a. TV-bolagets stora skuldberg till EBU. Efter detta har man uppnått en betalplan för hur skulderna ska betalas, vilket har möjliggjort att Rumänien fått tillstånd av EBU att delta i ESC igen.

 

Bulgarien kör öppen antagning – men expertkommitté gör slutvalet internt

Bulgariens nationella TV-bolag BNT har nu officiellt bekräftat att man kommer för andra året välja artist och bidrag internt. Däremot gör man som många andra länder som gått samma väg som Bulgarien (dvs. internt) att man ber låtskrivare och kompositörer att skicka in förslag på bidrag och sedan görs själva valet av en expertpanel.

För att få skicka in bidrag finns dock vissa krav som man måste uppfylla. Först och främst måste låtskrivarna och producenten ha producerat minst tre högkvalitetslåtar inom de senaste två åren, dvs. låtar som gått väldigt bra på topplistor. Bidraget man skickar in måste hålla sig till EBU:s regelverk samt måste innehålla vissa delar på bulgariska. Avslutningsvis måste artisten inneha bulgariskt medborgarskap.

Om ni uppfyller detta är det bara att skicka ett mejl till eurovision2017@bnt.bg

där ni meddelar info om demoartist, sceneri och budget. Samt såklart skickar med demolåten i mejlet.

Deadline är satt till 20 januari 2017.

 

Jamala, Verka Serduchka & Konstantin Meladze i Ukrainas jury

Nu är det helt officiellt vilka jurypersonligheter som ska finnas med i Ukrainas kommande nationella uttagning i vår. Det blir ESC-vinnaren Jamala som gör sällskap med låtskrivaren Andriy Danilko (som mest är känd för sitt alter ego-alias Verka Serduchka) samt även musikproducenten Konstantin Meladze.

Just nu pågår förberedelserna inför uttagningen för fullt då en onlineuttagning varit igång samtidigt som audition har ägt rum runt om i Ukraina. Själva uttagningen utökas 2017 till att omfatta fyra program: först tre heats följt av en stor final. Samtliga program går av stapeln i februari: 4:e, 11:e, 18:e och final den 25:e februari. Vinnaren kommer att väljas ut genom kombinerad jury- och tittarröstning. Vinnaren får tävla för Ukraina på hemmaplan i Kiev i finalen den 13:e maj 2017.

 


 

Kommentera