Estlands startfält 2017 presenterat

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Estlands nationella TV-bolag ERR har nu offentliggjort vilka 20 tävlande som ska delta i 2017 års upplaga av Eesti Laul, tävlingen som utser Estlands representant till Eurovision 2017 i Kiev.

Likt 2016 års Eesti Laul kommer även 2017 års upplaga att innehålla två semifinaler (som sänds den 11:e & 18:e februari) och en final (som sänds den 4:e mars). De 20 tävlande delas upp i två lika delar; 10 per semifinal. Från varje semifinal kommer sedan fem bidrag att röstas vidare till finalen, vilket gör att totalt tio bidrag gör upp om segern. Även nästa år hålls Eesti Lauls final i Saku Suurhall i Tallinn och biljettförsäljningen har varit igång ända sedan i maj i år (2016).

Bidragen som ska tävla har valts ut efter en nationell antagning som avslutades i förra veckan. Totalt inkom 242 bidrag, vilket var ett nytt rekord. En jury har sedan antagningen stängde (alltså sedan en vecka tillbaka) suttit och lyssnat igenom låtarna och nu gjort klart slutvalet om vilka 20 bidrag som ska tävla.

 

Startfältet

I och med att startfältet nu är presenterat kommer låtarna också börja släppas till och från under en period framöver. De låtar som vi länkar nedan är de låtar som just nu har officiellt släppts, men fler låtar kommer att bli tillgängliga med tiden som kommer.

Bidragen med tillhörande artister presenteras nedan i bokstavsordning efter artistnamn:

 

 1. Almost Natural – ”Electric”
 2. Alvistar Funk Association – ”Make love, not war”
 3. Angeelia – ”We ride with our flow”
 4. Antsud – ”Vihm
 5. Ariadne – ”Feel me now”
 6. Carl-Philip – ”Everything but you”
 7. Close To Infinity feat. Ian Karell – ”Sounds like home”
 8. Daniel Levi – ”All I need”
 9. Elina Born – ”In or out”
 10. Ivo Linna – ”Suur loterii
 11. Janno Reim & Kosmos – ”Valan pisaraid”
 12. Karl-Kristjan & Whogaux feat. Maian – ”Have you now”
 13. Kerli – ”Spirit animal”
 14. Koit Toome & Laura – ”Verona”
 15. Laura Prits – ”Hey kiddo”
 16. Leemet Onno – ”Hurricane”
 17. Lenna Kuurmaa – ”Slingshot”
 18. Liis Lemsalu – ”Keep running”
 19. Rasmus Rändvee – ”This love”
 20. Uku Suviste – ”Supernatural”

 

Vi noterar…

…ett flertal intressanta namn i startfältet ovan.

För det första återvänder Elina Born till tävlingen. Hon vann som bekant Eesti Laul senast 2015 (tillsammans med Stig Rästa) och kom sjua i Eurovision-finalen i Wien med balladen ”Goodbye to Yesterday”. Denna gång kommer Elina att tävla solo men hennes tävlingsbidrag ”In or out” är skriven av bl.a. Stig Rästa. Ytterligare tre forna estniska Eurovision-representanter finns med årets startfält: Koit Toome (Eurovision 1998), Laura Põldvere (Eurovision 2005 som del av Suntribe; kom även på andra plats med låten ”Supersonic” i Eesti Laul 2016) och Ivo Linna (Eurovision 1996). Denna gång har Koit Toome & Laura slagit ihop sig till en duo.

Andra artister som återvänder till Eesti Laul är Daniel Levi, Lenna Kuurmaa och Liis Lemsalu. Dessutom får vi också stifta bekantskap med Kerli Kõiv som förutom att hon är ett välkänt artistnamn i Estland så har hon också deltagit i svenska Melodifestivalen en gång. Året var 2003 då hon tävlade med tjejduon Locatellis och låten ”Let’s Go” som kom på 7:e plats i sin deltävling (då gick alltså inte vidare i tävlingen). Samma år deltog även en annan estnisk artist i svenska Melodifestivalen, nämligen Maarja med låten ”He is Always on my mind” som även hon misslyckades att ta sig vidare (6:e plats i sin deltävling).

 

Välkända nationella och utländska låtskrivare/kompositörer på upphovssidan

Till Eesti Laul 2017 har ERR öppnat upp möjligheten för icke-estniska medborgare att skicka in bidrag tillsammans med estniska medborgare. Några av de som gjort detta har också kommit med. Vi börjar med bidraget ”Keep running” är delvis gjort av svenska låtskrivarna Gustaf Svenungsson och Magnus Wallin. Dessa två har tidigare synts till i svenska Melodifestivalen, där de bl.a. var medförfattare/låtskrivare bakom Isa Tengblads ”Don’t Stop” i Melodifestivalen 2015 samt även Krista Siegfrids ”Faller” i Melodifestivalen 2016.

Andra icke-estländare som kommit med på upphovssidan är brittiska singer-songwritern Michelle Leonard som tillsammans med Lenna Kuurmaa och Nicolas Rebscher står bakom låten ”Slingshot”. Nicolas Rebscher ska vi också nämna har tidigare stått bakom som medförfattare/låtskrivare till Azerbajdzjans Eurovisionbidrag år 2015 (”Hour of the Wolf”) samt var även medförfattare/låtskrivare till bidraget ”Manjana” i Dansk Melodi Grand Prix 2015.

Avslutningsvis ska vi också säga att veteranen Sven Lõhmus har också med ett bidrag i år, nämligen det som Koit Toome & Laura ska framföra. Sven Lõhmus har sedan år 1998 haft med 17 bidrag i Estlands uttagning varav tre (”Let’s Get Loud” 2005, ”Rändajad” 2009 och ”Rockefeller Street” 2011) vunnit och fått tävla i Eurovision Song Contest.

 

Topp tio och absolut sist = Estlands facit de senaste två åren

Estland har haft både uppgångar och nedgångar i Eurovision de senaste åren. För ett år sedan i Wien (2015) hamnade Elina Born & Stig Rästa som vi tidigare skrivit om på en hedrande sjundeplats medan 2016 års representant Jüri Pootsmann hamnade på sista plats i sin semifinal med balladen ”Play”. Det var också så att Estland var totalt sett det land som fick lägst totalsumma av alla bidragen som ej kvalificerade sig till finalen och således hamnade Jüri på plats 42.

 

Kommentera gärna uppställningen vem/vilka du ser fram emot att se i februari.

 


 

Kommentera