Kiev, Dnipro eller Odessa blir värdstad för Eurovision 2017

EUROVISION 2017. Efter flera olika anbudsförfaranden står det nu klart att det blir antingen städerna Dnipro, Kiev eller Odessa som tar hand om värdskapet för Eurovision 2017.

Processen liknar den som varit för de senaste årens värdländer, med den skillnaden att en debatt hölls strax innan beskedet om vilka städer som skulle kvarstå i tävlan. De städer som från början skickade in ansökningar till budgivning var Charkiv, Cherson, Dnipro, Kiev, Lviv och Odessa, och en talesperson för varje stad fick sedan berätta om den vision man har för 2017. NTU tog därefter bort tre av städerna som man ansåg inte hålla måttet.

 

De krav som NTU har ställt på värdstaden är bland annat följande:

– Tävlingsarenan ska vara en inomhusarena som måste kunna rymma minst 7 000 personer (helst 10 000 eller fler) per föreställning.

– Presscentret ska kunna ligga i närheten av arenan och kunna rymma minst 1 500 ackrediterade journalister m.fl.

– Värdstaden måste ligga nära en internationell storflygplats.

– Värdstaden ska stå för transporter mellan hotell och arena.

– Värdstaden måste ha tillräckligt med hotellrum för delegationer, press och tillresta.

 

Värdstad väljs med EBU

Representanter för EBU och NTU kommer nu gå in djupare i detaljerna för Kievs, Dnipros och Odessas värdskapsalternativ och granska dessa noga. Förhoppningsvis kommer det slutgiltiga beskedet inom en snar framtid.

 

Fjärde gången Ukraina står värd för Eurovision-evenemang

Vi noterar att 2017 blir det fjärde gången som Ukraina får stå värd för ett Eurovision-evenemang. De har stått värd för 2005 års Eurovision Song Contest samt 2009 och 2013 års Junior Eurovision. Samtliga tillfällen har tävlingen hållits i huvudstaden Kiev. Vilken stad det än blir denna gång återstår att se. Vi följer detta med stor spänning.

 

Uppdaterat 24 augusti 2016: Idag skulle värdstaden ha presenterats, men detta ställdes in. Här nedan förklaras varför:

Uppdaterat 29 augusti 2016: Sedan i somras har arbetet pågått för ukrainska TV-bolaget NTU att välja värdstad för ESC 2017. Från början var det tänkt att arbetet skulle ha varit klart redan i månadsskiftet juli/augusti, men så blev det inte. Därefter sades datumet vara satt till den 24 augusti, men ännu en gång har NTU/EBU skjutit upp avslöjandet. Nu är det istället högst oklart när ett besked kommer, och därför är alla spekulationer i full gång om både det ena och det andra.

I samband med detta rapporterar ESCToday.com om att staden Dnipro har dragit sig ur denna tävlan (efter Facebook-uppgifter från en NTU-representant) varför det just nu då skulle stå mellan Kiev och Odessa. EBU har dock valt att låta bilden med alla tre städerna ligga kvar, så därför kan vi inte med säkerhet säga att Dnipro verkligen har hoppat av.

EBU meddelar via sin hemsida att arbetet är viktigt och att tiden är nödvändig för att göra rätt val. Detta förklarade högste chefen Jon Ola Sand i ett videoklipp som publicerades i fredags (26 augusti). Förhoppningsvis har vi ett svar på värdstadsfrågan inom den närmaste tiden.

Uppdaterat 9 september 2016: Värdstaden är beslutad och officiellt presenterad.

 


 

Kommentera