Sommarnytt 2016: vecka 23

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

ESC-Panelens nyheter

Trevlig nationaldag

Sveriges nationaldag är här och därför ESC-Panelen vill passa på att önska alla läsare en trevlig dag, förhoppningsvis fylld med musik, som t.ex. Jan Johansens ”Se på mig”:

 

ESC-Panelens Second chance & Robbans favoriter publiceras denna vecka!

Vid denna tidpunkt några veckor efter att årets ESC är avslutad kommer vi i ESC-Panelen som vi gjort de senaste åren komma med två egna projekt relaterade till årets ESC-säsong. Först ut är Robbans favoriter där panelens skribent Robban, som är flitig följare av alla länders nationella uttagningar, har valt ut en favorit per land från de 25 länder som minst hade en nationell final i år (2016). Av dessa bidrag kommer varje panelmedlem att välja ut 10 favoriter och sedan gör vi en totaltabell för alla vinnarna.

Därefter kör vi panelens egen Second Chance Contest där vi presenterar alla bidrag som kom på andra plats i respektive nationell final. Sedan väljer varje panelmedlem ut 10 favoriter och så blir det även där en totaltabell över hur vi har röstat.

En notering i projektet Robbans favoriter är att Robban ej har valt ut några bidrag som kom på första eller andra plats i finalerna och detta för att vinnarna fick ju åka till ESC i Stockholm och tvåorna tävlar i vår Second Chance Contest. I övrigt har Robban haft fria händer att välja bidrag från varje nationell uttagning.

 

Panelens sommartips

Just nu är det många som förbereder sig inför ett långt och härligt sommarlov och med sommaren här kommer också semestertider. Varför inte passa på att njuta av din ledighet på olika musiktillställningar i sommar? Naturligtvis blir det allsång i många olika former. På TV bjuds vi på tisdagarna med start 28 juni in till Allsång på Skansen Skansen där nya programledaren Sanna Nielsen leder oss genom härliga allsånger och många intressanta gästartister. Och traditionsenligt bjuder även Lotta Engberg in publiken på Liseberg och i TV4 under måndagskvällarna i Lotta på Liseberg. Samma antalet program som börjar sändas dagen innan Skansens premiär.

Sedan kan vi även tipsa om att följa lokaluttagningarna för Sveriges Radio P4:as musiktävling Svensktoppen nästa, vilka äger rum nu i juni och juli månad (schema finns här). En del finaler har redan ägt rum men det finns fortfarande tid att följa fler. Bra om du t.ex. ska ut på en roadtrip i sommar. Efter att var och en av de 25 P4-distrikten har haft sina finaler kommer SR att sätta ihop en jury som sedan utser 8 finalister till en riksfinal. En av dessa 8 finalister kommer sedan att bli erbjuden en plats i Melodifestivalen 2017! I år kommer Svensktoppen-finalen att gå av stapeln den 28:e augusti i Linköping. Det blir således första gången sedan tävlingen inleddes som finalen ej sker i Göteborg.

Ett ytterligare tips vi ger är årets Eurovision Weekend som äger rum den 15-17 juli i Berlin, Tyskland. Biljetterna dit kostar 36 euro styck. Mer info om detta event finns på denna hemsida.

 

Eurovision 2017

Många ukrainska städer vill arrangera Eurovision 2017

Vid den här tiden på året är det mycket spekulationer om värdstad för nästkommande år och med bara några dagar in i juni har 8 städer sagt att de har möjlighet att arrangera. Dessa städer är:

 

Cherkasy: staden som ligger nära huvudstaden Kiev kan erbjuda en arena, Central City Stadium, som tar strax över 10000 åskådare. Dock saknar arenan tak, vilket är ett krav från EBU.

Dnipropetrovsk: Precis som i Cherkasy finns endast en arena som är tillgänglig, Dnipro-Arena, som tar in 31000 åskådare. Dock saknar arenan tak, vilket är ett krav från EBU.

Kherson: Oklart val av arena. Staden ligger nära Krimhalvön.

Kiev: Huvudstaden erbjuder flera olika arenor som Palace of Sports (arenan för ESC 2005 och JESC 2009), Olimpisky Arena (fotbollsarena för EM 2012) samt International Exhibition Centre. Den första respektive sista arenan tar in ca 10000 åskådare medan fotbollsarenan kan ta in så många som 70000!

Lviv: Arenan som står på tur är Arena Lviv som kan ta in ca 35000 åskådare. Stod värd för några av fotbollsmatcherna i EM 2012.

Odessa: Arenan är skulle enligt spekulation vara Chornomorets Stadium som dock saknar tak. 34000 personer går in här.

Vinnytsia: Har en arena, Central City Stadium, som tar in 14000 åskådare. Stadion saknar tak vilket är krav från EBU att det ska finnas.

Uzhhorod: Oklart val av arena. Staden ligger precis på gränsen till Slovakien.

 

Enligt sajten Eurovoix.com, som citerar ukrainska källor, verkar kampen om värdstad 2017 stå mellan Kiev och Lviv.

Vilken stad med tillhörande arena som det blir avgörs under sommaren/hösten i år.

 

Ytterligare EBU-möte i nästa vecka

Nästa måndag och tisdag kommer EBU att hålla ett andra formellt möte med ukrainska TV-bolaget NTU för att diskutera utformningen av ESC 2017. Ett tidigare möte har redan ägt rum i Kiev där bl.a. Jon Ola Sand deltog. Under nästkommande möte kommer man bland annat diskutera tävlingsformatet, NTU:s preliminära planer samt diskutera värdstäder.

 

Danmark bekräftar deltagande – öppnar ansökan till DMGP 2017

Danmark är i år först ut av de nu 19 länder som har bekräftat deltagande till ESC 2017 i Ukraina att öppna upp ansökan till sin nationella antagning. Det är inte förvånansvärt att det åter igen blir Dansk Melodi Grand Prix som kommer att användas. Hur omfattande det blir är dock inte klarlagt, ej heller när uttagningen kommer att sändas. Danmark har nu missat ESC-finalen två år i rad och detta bekymrar DR:s underhållningschef Jan Lagermand Lundme som i en intervju säger att DR nu måste se DMGP som en slags egen semifinal inför Eurovision och att de därför måste finna låtar som kan ta sig till final. Mer info om eventuella förändringar i tävlingsupplägget kommer senare.

Det som däremot är klarlagt är att vem som helst i världen har rätt att skicka in bidrag till tävlingen, men vill man ställa upp som artist måste man antingen vara dansk medborgare eller ha ”starka band” till Danmark genom exempelvis en äktenskapsrelation med en dansk. Deadline att skicka in bidrag är den 5 september 2016. En expertjury kommer sedan att tillsättas som ska välja ut vilka bidrag som får tävla.

Bidrag skickas in via denna länk.

Hela regelverket (på danska) går att se här.

 

Övriga nyheter

ABBA återförenade för en kväll

I söndags kväll hände det som många väntat på och som nog de flesta aldrig trodde skulle hända igen – samtliga 4 medlemmar i ABBA stod på samma scen och sjöng ihop efter splittringen på 80-talet. Det har förvisso hänt under de år sedan gruppen splittrades år 1982 att de stått på samma scen, men denna gång sjöng de också ihop. Däremot ser det inte ut som att det kommer bli någon permanent återförening av gruppen som sålt över 400 miljoner skivor.

Framträdandet skedde på en privat fest på Berns salonger i Stockholm.

 

Bosnien-Hercegovina får förlängd betalningsdeadline

Som vi tidigare har meddelat så har det nationella bosniska TV-bolaget BHRT ekonomiska bekymmer, inte minst att de är skyldiga EBU över 50 miljoner kronor i skulder. Tidigare hade EBU satt en deadline för BHRT att betala skulden senast den 31 maj men nu har BHRT fått förlängd betänketid till den 8 juni, alltså denna onsdag. Om skulden ej betalas riskerar BHRT att få sitt medlemskap i EBU tillbakadraget vilket sätter dem i samma situation som TVR i Rumänien – dvs. de blir utestängda från en rad olika events som EBU äger rättigheterna till, däribland Eurovision Song Contest.

 

ESC-vinnaren Corry Brokken är död

Tråkiga nyheter möter oss då vi fått information om att den nederländska artisten Corry Brokken har avlidit vid en ålder av 83 år.

Corry Brokken vann ESC 1957 med låten ”Net Als Toen”, vilket var första gången som Nederländerna tog hem segern i tävlingen. Corry hade tävlat året innan på premiäråret och deltog även året därpå.

Corry Brokken gjorde sig känd för den nederländska publiken i början av 1950-talet. Efter sina tävlingsår i ESC så var blev det jobb som programledare för ESC 1976 samt även Nederländernas poängpresentatör 1997. Hon lämnade showbusiness ett antal år men återvände under 1990-talet.

Vi bjuder här nedanför på Corrys vinnarlåt från 1957:

 


 

Kommentera