Vårnytt 2016: vecka 20

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Splittrat resultat för semifinalerna

Vi vet redan hur jurygrupperna och tittarna röstade i finalen, och som vanligt har EBU nu släppt samtliga röstningssiffror för hela tävlingen nu efter finalens avgörande. Så här kommer lite sådana siffror från respektive semifinal. Kom ihåg att i år adderades juryernas och tittarnas poäng samman istället för att kombineras, varför totalsiffrorna blir något högre jämfört med tidigare år.

 

Semifinal 1 (10 maj)

I den första semifinalen var både juryn och tittarna överens om 9 av 10 finalister, dock som tabellen visar var de inte så mycket överens om hur bidragen skulle placera sig annat än bägge parter hade Nederländerna på femte plats. Tittarnas överlägsna favorit var Ryssland medan Malta vann juryröstningen, dock inte med lika mycket marginal mot tvåan. I övrigt var det väldigt jämna omröstningar där det mellan tittarnas 10:e och 11:e plats endast skilde 4 poäng, respektive 9 poäng för juryerna på samma plats.

Tittarna hade Bosnien-Hercegovina som favorit, som juryerna ratade till 14:e plats. Juryerna röstade samtidigt upp Montenegro men dessa satte tittarna näst sist. Samtidigt var det juryerna som räddade vidare Tjeckien, vilket tittarna hade satt på 12:e plats, och tittarna tog vidare Österrike som precis hamnat utanför hos juryerna. Intressant att notera är att Ryssland fick flest tolvpoängare av både juryerna och tittarna (totalt 11 stycken, varav en från svenska juryn) och Tjeckien som ju aldrig tidigare fått så mycket poäng av någon part i tävlingen fick hela 2 stycken 12-poängare (dock av juryn).

Vi noterar även att Grekland nu hamnat på plats 16 i sin semifinal, vilket är landets absolut sämsta placering hittills. Tidigare hade landet en 20:e plats – i final – som sämsta slutplacering. Dessutom noterar vi att varken Finland eller Island var särskilt populära här; Island hamnar högst med sin 14:e plats i totala läget.

 

Semifinal 2 (12 maj)

I den andra semifinalen var tittarna och jurygrupperna överens om 7 av 10 finalister, och denna gång var det endast juryns som fick med två av tre extra favoriter i form av ratade Georgien (plats 11 hos tittarna) och Israel (plats 16 hos tittarna). Tittarnas två favoriter Makedonien och Vitryssland satte juryerna precis utanför topp 10 och de fick också dessa två positioner slutligen. Annars hade juryerna och tittarna samma topp 3, men med skilda placeringar. Bottenländerna fick inte särskilt höga poäng alls, till exempel var både juryerna och tittarna mycket svala till Danmarks bidrag i år, som i totalen hamnade näst sist.

Stora hopp mellan högt och lågt var Polen som tittarna hade som sin fjärde favorit och juryn först på plats 15, och Slovenien som juryerna hade på kvalificeringsplats 10 medan tittarna satte de näst sist. Dessutom som tidigare nämnt Israel. Annars var det inom den officiella tiotoppen småjusteringar mellan de bidrag som både jury och tittarna ville se mer av i tävlingen.

Intressant att notera är att Australien fick hela nio stycken tolvpoängare av jurygrupperna, men endast en av tittarna. Istället var det Ukraina som hämtade hem flest tolvor hos tittarna (6 stycken) och endast två av juryerna).

 

Nyheter efter Eurovision 2016

Möjlig förändring av Danmarks juryresultat – påverkar ej slutresultatet

Efter finalen av ESC 2016 var över kom spekulationer om att en av Danmarks jurymedlemmar oavsiktligt rankat alla bidragen i bakvänd ordning. Det vill säga, att vinnaren fick ranking 26 (lägst), tvåan ranking 25 osv. uppåt. Om den korrekta versionen skulle gälla så gav Danmark sin 12-poängare till Australien medan Ukraina skulle bli utan poäng. Sverige skulle också ha fått en sjua istället för en fyra. Detta förändrar inte läget för vinnaren, utan det enda som sker är att marginalen mellan ettan Ukraina och tvåan Australien minskar från 23 till 9 poäng.

Vi ska tillägga att EBU har vid denna pressläggning ej gått ut med några officiella uppgifter om det nya resultatet ska gälla eller ej.

 

Vinnarna av Marcel Bezençon Awards 2016

Som vanligt under Eurovision Song Contest utses priset Marcel Bezençon Awards, som delas ut i tre kategorier: Press Award, Composer Award och Artistic Award. Och följande artister vann årets upplaga av prisutdelningen:

  • Press Award: Rysslands Sergey Lazarev
  • Composer Award: Australiens Dami Im
  • Artistic Award: Ukrainas Jamala

 

Rysk jurymedlem diskvalificerad

Under den första semifinalen framkom det att en jurymedlemmarna i den ryska juryn hade filmat en del av överläggningen via applikationen Periscope och dessutom visat upp delar av sitt tyckande för Nederländernas och Armeniens bidrag. Efter att detta framkom valde det ryska TV-bolaget att diskvalificera sin jurymedlem vilket gjorde att endast fyra jurypersoner fick rösta. Man bad även om ursäkt för det inträffade. I finalen hade den diskade jurymedlemmen ersatts av en annan person.

 

Armenien riskerar sanktioner av EBU efter förbjuden flaggviftning

Under snabbreprisen i första semifinalen lyfte sångerskan Iveta upp flaggan för det känsliga området Nagorno-Karabach, beläget i en konflikt mellan Armenien och dess grannland Azerbajdzjan. Under presskonferensen med vinnarna från semifinalen påpekades detta av tidningen Aftonbladet och sedan även av en representant för det azeriska TV-bolaget. EBU valde därefter att undersöka saken och meddelade kort därefter att sanktioner mot det armeniska TV-bolaget väntar, och vilka dessa är ska vara fastställda senast vid EBU:s referensgruppsmöte i juni. EBU gick även ut med en varning om att vidare flaggviftning med flaggor som ej är tillåtna vid evenemanget kunde leda till diskvalificering inför lördagens final.

Vad för slags sanktioner som kan vänta AMPTV är fortfarande oklart, men det kan bli alltifrån böter till avstängning.

 

Petra Mede, Måns Zelmerlöw och SVT-produktionen hyllas världen över

Efter en fantastisk ESC-vecka med tre härliga shower har hyllningarna och kärleken till årets programledare varit mycket stor. Publiken på plats har skrikit sig hesa av Petras och Måns namn och på sociala medier hyllas både programledare och produktion för makalösa shower. Till exempel har sajten Buzzfeed kallat programledarna för Bästa någonsin.

ESC-Panelen kan bara tillägga att även vi gillade alla tre programmen och att det var mycket professionellt genomfört. Stort tack till SVT som gjorde alla fansen, tv- och radio-lyssnare väldigt nöjda.

 

Spekulationer inför ESC 2017

Värdstad, deltagare, programledare…

Knappt har Ukraina hunnit vinna Eurovision för andra gången (senast 2004) innan det har blivit dags att börja planera 2017 års shower. Det enda vi vet med största säkerhet är att formatet med två semifinaler inför finalen kvarstår och att det idag ser ut att äga rum ca en vecka senare mot i år. Datumen 16:e, 18:e och 20:e maj är dock endast preliminära och det fastställs först troligen i sommar eller i höst vilka exakta datum det blir. Borgmästaren i staden Odessa samt borgmästaren i Kiev har än så länge gått ut och sagt att respektive stad är redo att ta emot ESC 2017. Blir det i Kiev föreslås arenan Olimpiyskiy som bl.a. stod värd för Fotbolls-EM 2012.

Vi återkommer med mer information om förberedelserna till ESC 2017 senare när mer fakta kommer fram.

Dock kan vi idag meddela att än så länge har sju länder för avsikt att medverka även då. Detta inkluderar t.ex. Estland som vi tidigare meddelat har bestämt fortsätta med sitt format Eesti Laul som håller sin final den 4:e mars 2017. Huruvida det blir några semifinaler inför detta återstår att se.

 

Övriga nyheter

Junior Eurovision Song Contest förändras

Under slutet av ESC-veckan höll EBU en presskonferens angående årets Junior Eurovision Song Contest, som avgörs i november på Malta. I år kommer ett antal förändringar att träda i kraft gällande juniortävlingen, som att tävlingen nu kommer att äga rum under en söndagseftermiddag istället för en lördagskväll, och detta för att matcha sändningstid för programmets målgrupp som är barn, ungdomar och barnfamiljer. Dessutom förändras åldersgränserna för deltagande åldrar från 10-15 år till 9-14 år.

Temat för Junior Eurovision 2016 blir ”Embrace”. Anton Attard är programmets exekutiva producent.

 


 

Kommentera