Vårnytt 2016: vecka 19 (ESC-veckan)

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

Eurovision på plats i Stockholm

Eurovision 2016 är äntligen igång

13161027_992176900860850_347598580_o

Eurovision 2016 invigdes officiellt under söndagen. Foto: ESC-Panelen.

Vi har nu haft en härlig vecka fylld med repetitioner samt smygstart på EuroClub, Euro Fan Café och Eurovision Village. Igår söndag hölls då invigningsfesten utanför EuroClub där alla artister, utom norska Agnete, gick på röda mattan. ESC-Panelen var på plats både vid röda mattan och framför datorskärmen och rapporterade live om händelserna där.

Denna vecka kommer vi inför semifinalerna samt inför finalen göra ännu mer i form av tippningar och topplistor. Följ oss även i sociala medier där vi uppdaterar ständigt om tävlingen. Några av oss i panelen kommer att finnas på plats under några genrep och livesändningar, så följ gärna våra berättelser därifrån.

Hör gärna av dig på mail (info@escpanelen.se) eller i sociala medier om du undrar över något.

Eller så ses vi kanske på EuroClub, Euro Fan Café eller i Eurovision Village!

 

Varmt välkomna till en underbar ESC-vecka i Stockholm

/ESC-Panelen

 

ESC-Panelen radiointervjuas i P3

Nu på tisdag den 10/5 kommer ESC-Panelens skribent Adrian att höras på Radio i programmet PP3 i P3, ca 13.20! Då blir ämnet rock i Eurovision! Vi kommer även att lägga upp en länk efteråt där det är möjligt att lyssna om programmet.

Även på fredag den 13/5 i P3 Pop kommer Adrian återigen att höras LIVE från Kungsträdgården i Stockholm och vara statistikexpert inför Eurovision! Även detta läggs upp i efterhand på vår sajt.

Missa inte detta!

 

Alla sändningstider under veckan

Nu när alla repetitioner är över så är det äntligen dags för att börja med sändningarna. Inför tisdagens och torsdagens semifinaler kommer det att hållas genrep och här följer ett schema för när alla event äger rum.

 

9 maj

– SEMI 1 – första genrepet, endast för ackrediterad press och fans (kräver F1-ackreditering) (kl. 17:00)

– SEMI 1 – jurygenrep (kl. 21:00)

 

10 maj

– SEMI 1 – matinégenrep (kl. 15:00)

– SEMI 1 – direktsändning! (kl. 21:00)

 

11 maj

– SEMI 2 – första genrepet, endast för ackrediterad press och fans (kräver F1-ackreditering) (kl. 17:00)

– SEMI 2 – jurygenrep (kl. 21:00)

 

12 maj

– SEMI 2 – matinégenrep (kl. 15:00)

– SEMI 2 – direktsändning! (kl. 21:00)

 

13 maj

– FINAL – första genrepet, endast för ackrediterad press och fans (kräver F1-ackreditering) (kl. 14:30)

– FINAL – jurygenrep (kl. 21:00)

 

14 maj

– FINAL – matinégenrep (kl. 13:00)

– FINAL – direktsändning! (kl. 21:00)

– Eurovision the Party (på Tele2 Arena) (kl. 18:00)

– Afterparty (på Tele2 Arena) (kl. 00:30, natt mot söndag)

 

Veckans Eurovision-odds

Nu när vi är inne på Eurovisionveckan 2016 som vi alla längtat till otroligt mycket kommer oddsen att fokuseras extra mycket. En snabbtitt på oddsen för tävlingen just nu visar att Ukraina gått upp mycket och har nu gått om Frankrike på andraplatsen, samtidigt som Bulgarien hoppar ner till elfte plats. I botten har Schweiz intagit jumboplatsen och ger som mest 751 gånger pengarna vid en eventuell seger. samtidigt som Georgien går upp ett par placeringar och skickar ned Makedonien till 38:e plats.

Vid lunchtid söndagen den 8 maj då vi på ESC-Panelen gjorde vår odds-mätning såg topp 5 och botten 5 ut så här (källa):

Reservation för eventuella förändringar nedan då oddsen kan ha förändrats mellan vår mätning och publicering.

 

Topp 5 (bäst odds; ordning från plats 1-5)

 • Ryssland
 • Ukraina
 • Frankrike
 • Sverige
 • Australien

 

Botten 5 (sämst odds; ordning från plats 42-38)

 • Schweiz
 • Moldavien
 • San Marino
 • Montenegro
 • Makedonien

 

 

Big Five har nu fått tilldelade starthalvor

Under invigningsfesten igår söndag 8 maj fick de fem artisterna som tävlar för Big Five-länderna Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland lotta om vilken starthalva de ska tävla i under finalen. Detta gör alla länder som blir finalklara i och med att tävlingsproducenterna sedan ska kunna sätta startordningen.

Följande starthalvor blev Big Five tilldelade:

 • Frankrike – första halvan
 • Italien – första halvan
 • Spanien – andra halvan
 • Storbritannien – andra halvan
 • Tyskland – första halvan

 

Sedan tidigare är det klart att Sverige som värdland går ut som nummer 9 av 26 i finalen. Övriga finalister kommer få sina startpositioner tilldelade av SVT först efter torsdagens presskonferens med vinnarna från semifinal 2. Eftersom första lottningen nu är över står det klart att det återstår nio platser i första halvan och elva platser i andra halvan.

 

Så här kommer finalens omröstningen att redovisas

Det har sedan tidigare i år stått klart att årets poängomröstning i ESC görs om. Istället för att juryn och tittarnas resultat i varje land kombineras för att få ut ett tredje/mixat resultat adderas istället juryns och tittarnas poänger samman. Dock har det varit något oklart kring hur redovisningen av poängen kommer att gå till, men nu under repetitionsveckan kom så svaret från Christer Björkman.

Först kommer var och en av de 42 tävlingsländerna att ringas upp och dess poängutdelare kommer att dela ut juryns poäng. Poäng 1-8 och 10 delas ut automatiskt på poängtavlan medan poängutdelaren sedan endast meddelar vilket land som fått tolv poäng. Därefter kommer programledarna Måns & Petra att presentera tittarnas poäng, som nu delas ut i klumpsummor. Alltså, om land A har fått 10 poäng så kommer 10 poäng automatiskt delas ut till land A istället för att kontakta alla poängutdelare igen. Poängen läses upp från bidraget som tittarna totalt sett satt sist, plats 26 till och med plats 11. Därefter kommer lite spänningsmusik sättas igång då topp 1o redovisas.

Förhoppningsvis kommer spänningen i omröstningen att hållas igång hela finalkvällen ut.

 

EBU:s flaggpolicy ändras lite grand

Sedan det framkommit att EBU haft en flaggpolicy som förbjuder användningen (i arenapubliken) av vissa nationella och regionala flaggor har detta upprört många. Nu backar EBU på några punkter i policyn och tillåter vissa regionala och nationella flaggor som t.ex. Samiska flaggan och Wales flagga. Dessutom får även Kosovos flagga användas så länge det inte är till för politiska ändamål.

 

ESC-utställning på ABBA-museet i Stockholm invigt

I förra veckan invigdes den officiella ESC-utställningen Good Evening Europe! på ABBA-museet i Stockholm. Denna utställning firar att tävlingen pågått i mer än 60 år. På utställningen visas bland annat kläder upp från framträdanden. Under invigningen fanns en rad celebriteter på plats som fjolårets vinnare Måns Zelmerlöw, 2012 års vinnare Loreen, Björn Ulvaes med flera. Media från hela Europa, Kina och Australien fanns på plats.

En särskild plats har sparats för årets vinnare, som dagen efter finalen ska lämna ifrån sig sin scenkostym till utställningen.

Utställningen håller öppet till och med december i år. Så har du inte möjlighet att komma och se den nu under ESC-veckan så finns möjlighet under resten av året.

 

 

Övriga nyheter

Länder som bekräftat deltagande till ESC 2017

I förra veckans Vårnytt meddelade vi att Estland redan har bekräftat datum för sin nationella uttagning Eesti Laul. Möjligen rekordtidigt. Men nu följer fler länder efter, trots att ESC 2016 ej är avgjord. Det handlar om Ungern som enligt källor från TV-bolaget MTVA kommer att använda sig av samma uttagning som i år, nämligen A Dal. Dessutom har SVT på sin ”vanliga frågor”-sida bekräftat att en Melodifestival kommer att hållas även 2017 med antagning under sommaren/hösten.

Vi återkommer med mer info om detta så snart vi fått det till oss.

 


 

Kommentera