Vårnytt 2016: vecka 18

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Aktuella händelser

Nu börjar repetitionerna

ESC-Panelen följer alla repetitioner, dock ej på plats i arenan, och du kan se detta i vår repetitionsblogg.

 

Veckans Eurovision-odds

Eurovision 2016 närmar sig med stormsteg och därför bevakar vi vecka för vecka hur oddsen tror att tävlingen kommer att gå i år. Av platsskäl redovisar vi endast toppen och botten.

En snabbtitt på oddsen för tävlingen visar att Sverige tagit tillbaka tredjeplatsen från Australien igen, samtidigt som Bulgarien tar över femteplatsen från Malta. I botten har Montenegro klättrat två placeringar och Moldavien är nu hjälplöst sist. Albanien och Georgien har bytt plats jämfört med för en vecka sedan.

På kvällen söndagen den 1 maj då vi på ESC-Panelen gjorde vår odds-mätning såg topp 5 och botten 5 ut så här (källa):

Reservation för eventuella förändringar nedan då oddsen kan ha förändrats mellan vår mätning och publicering.

 

Topp 5 (bäst odds; ordning från plats 1-5)

 • Ryssland
 • Frankrike
 • Sverige
 • Australien
 •  Bulgarien

 

Botten 5 (sämst odds; ordning från plats 43-39)

 • Moldavien
 • San Marino
 • Montenegro
 • Georgien
 • Albanien

 

Namnen på alla jurypersoner i ESC 2016 presenterade

Sedan två år tillbaka har EBU valt att ha en öppnare del av Eurovisionen, där namnen på jurypersonerna i de olika röstningsberättigade länderna presenteras en kort tid innan tävlingen äger rum. I år är inget undantag utan i förra veckan kom beskedet om vilka som ska sitta i jurygrupperna. Dock saknas fortfarande fullständiga jurygrupper i Grekland och Polen.

För Sveriges del har juryn tagits ut av Anette Helenius och Christer Björkman, och dessa personer har valts ut:

 1. Ordförande: Karin Gunnarsson, 39 år, radio-dj.
 2. Anderz Wrethov, 37 år, låtskrivare, artist och producent.
 3. Lisa Ajax, 18 år, artist.
 4. Anton Ewald, 22 år, artist.
 5. Rickard Keilor, 44 år, programchef för radiokanalen NRJ.

 

Övriga länders jurymedlemmar finns listade i detta dokument.

 

Lite kort om juryns uppdrag:

EBU:s regler för jurygrupperna är väldigt strikta och detta för att säkerställa att varje jurygrupp ska göra ett bra jobb.

Grundförutsättningarna är att en jury ska bestå av fem personer inklusive en ordförande. Det ska vara en god mix gällande kön, ålder och bakgrund. Samtliga jurymedlemmar ska arbeta med eller inom musikbranschen i det land de representerar. Ingen jurymedlem får vara engagerad i sitt eget eller något annat lands bidrag, samt ej anställd vid det TV-bolag som gör landets utsändning. Har man varit med i juryn år 2014 och/eller 2015 får man ej vara med i årets jury. Jurymedlemmarna ska individuellt ranka årets bidrag i den semifinal de är röstningsberättigade till samt i finalen och utgör därmed hälften av sitt lands resultat i tävlingen.

Juryn övervakas av en notarius publicus som utsetts av EBU samt så kan även ytterligare kontrollpersoner finnas på plats ifall EBU så önskar. För om EBU anser att juryn ej uppfyllt sitt syfte kommer juryns resultat att diskvalificeras (vilket har hänt, både 2014 och 2015).

 

Frankrike vann årets OGAE-omröstning

Ryssland må leda i oddsen men Frankrikes Amir har nu mer eller mindre kilat förbi Ryssland, åtminstone bland OGAE. För nu har årets OGAE-omröstning avslutats och där vann Frankrike en förkrossande seger. Dock blev Ryssland tvåa med 112 poängs marginal mot trean.

Så här blev topp 5:

 1. Frankrike – 425p
 2. Ryssland – 392p
 3. Australien – 280p
 4. Bulgarien – 175p
 5. Italien – 170p

Sverige slutade på totalt elfte plats i omröstningen. Totalt 13 av 43 länder hamnade på noll poäng, och dessa var Albanien, Bosnien-Hercegovina, Danmark, Finland, Georgien, Grekland, Moldavien, Montenegro, Nederländerna, Rumänien, Schweiz, Storbritannien och Vitryssland.

3 336 OGAE-medlemmar har deltagit i årets omröstning.

 

Svenska humorstjärnor medverkar i årets ESC-sketcher

När Sverige arrangerade ESC 2013 var det mycket fokus på humor och så kommer det att bli även i år. När Kristian Luuk var programledare för Melodifestivalen 2008 hade han bl.a. komikern Björn Gustafsson med sig som sidekick, och nu återförenas de i årets sketcher med Babben Larsson, Sissela Benn, Sissela Kyle, Sigge Eklund och Eva Röse med flera.

Årets humorinslag kommer att ske i tre delar som är en slags politisk dokumentär om ESC i Sverige från 1970-talet till idag.

Det är Felix Herngrens produktionsbolag som står bakom sketcherna i regi av Per Gavatin och Tapio Leopold.

För övrigt skrivs årets manus av duon Edward af Sillén och Daniel Rehn, och här kan ni läsa en intervju med dessa två manusrävar.

 

Mari Rydberger är Sveriges nya delegationschef

Precis som år 2013 när Sverige arrangerade tävlingen senast kommer en ny person att tillfälligt ta över rollen som Sveriges delegationschef. I år har jobbet gått till Mari Rydberger, som tidigare varit Christer Björkmans assistent i Sveriges Eurovisionsdelegation sedan år 2012 och dessutom arbetat som bildproducent för Melodifestivalen. Nu är det alltså hennes uppgift att se till att Frans charmar hem vinsten för Sverige. Enligt den intervju som gjordes på svt.se/eurovision tidigare i förra veckan är uppdraget just nu att pussla ihop alla tider för Frans så att han både hinner med Eurovision och skolan.

Några av de events som Frans kommer hänga med på är:

 • 6 maj: Uppträdande på Nordic Night på EuroClub
 • 7 maj: Med när utställningen ”Good Evening Europe” invigs på ABBA-museet i Stockholm.
 • 8 maj: Scenrep, presskonferens, invigningsfest samt uppträder på EuroClub
 • 9 maj: Träffar fansen på Eurovision village.

Se hela hans program här.

 

USA direktsänder Eurovisionfinalen – för första gången

Det handlar om den amerikanska TV-kanalen Logo, som sänder ut till ca 50 miljoner amerikanska hem, som signat för EBU att få sända finalen direkt från Globen. Med tanke på tidsskillnaderna kommer finalen att sändas ut på eftermiddagen amerikansk tid. Kanalen riktar sig främst till HBTQ-publiken och är en del av Viacoms Music & Entertainment Group.

Det blir således första gången som USA sänder ut en Eurovision Song Contest. Andra länder som kommer att sända tävlingen utan att delta är bl.a. Kazakstan, Kina och Nya Zeeland.

 

Övriga nyheter

ESC tilldelas Charlemagnemedaljen

Under en ceremoni i Tyskland fick Eurovision motta den prestigefyllda utmärkelsen Charlemagnemedaljen. Detta pris har delats ut sedan år 2000 till europeiska personer eller institutioner som har bidragit till europeisk enighet. Det var Eurovisionchefen Jon Ola Sand som mottog priset, och motiveringen varför det blev just Eurovision Song Contest lyder:

”Om man tittar på den offentliga diskussionen i och runt om Europa så är det uppenbart att den i ett stort antal länder är främst driven av att hävda sina egna nationella intressen. Detta gör det mycket svårt för en genuin känsla av europeisk samhörighet växa fram bland medborgarna. Som en musiktävling för hela Europa, förenar Eurovision Song Contest människor. Det för dem samma genom musiken och showen – en bedrift som för närvarande är svår att uppnå på nationell nivå.”

Priset delades ut av den f.d. ABBA-medlemmen Björn Ulvaeus som ju tillsammans med ABBA vann Eurovision 1974 med ”Waterloo”.

 

Estland bekräftar deltagande för Eurovision 2017

Trots att ESC 2016 ej är avgjord kommer nu beskedet från Estlands nationella TV-bolag ERR att man har för avsikt att delta i ESC även år 2017. Nu på torsdag, den 5:e maj, släpps nämligen biljetterna till nästa års final av Eesti Laul, som hålls den 4:e mars 2017 i Saku Suurhall i Tallinn. Anledningen till att ERR väljer att fortsätta med detta format är för att det genom åren blivit väldigt populärt. I årets uttagning förlades nämligen finalen till just Saku Suurhall, vilket är samma arena som stod värd för ESC 2002.

Vi får återkomma till Estlands uttagning och se hur omfattande den blir säsong 2017.

 

Vi minns – Lasse Flinckman

Den 18 april i år avled den tidigare After Dark-medlemmen Lasse Flinckman efter en tids sjukdom. Lasse Flinckman var en av grundarna till After Dark som tillsammans med Christer Lindarw gjorde stor succé med flera fantastiska shower. Gruppen debuterade i Melodifestivalen 2004 med låten ”La Dolce Vita” som tog dem till en tredjeplats i finalen. Året därpå insjuknade Lasse Flinckman och hoppade av After Dark år 2009. När After Dark gjorde comeback 2007 deltog inte Lasse och ej heller nu i våras då After Dark deltog för tredje gången gillt.

I vår intervju med Christer Lindarw under presskonferensen till Melodifestivalen 2016 frågade vi om Lasse skulle delta eller ej. Vi fick då svaret att han hade hoppat av och istället hade sitt café i Skåne.

Lasse Flinckman blev 66 år gammal.

 


 

Kommentera